• 202
    italya 10 mart'ta tüm ülkeyi komple karantinaya aldı. insanlar dışarı çıkamadığı için doğal olarak bulaşı ihtimali çok düşer. şu an açıklananlar karantina öncesinden bulaşmış kişiler olması yüksek ihtimal. karantinadan beri 7. gündeyiz. 1 hafta daha sayının artması ve yüksek kalması beklenebilir. ondan sonra karantinanın asıl etkisini görmeye başlayacağız.

    biz ise okulları kapatmada hızlı davrandık. dünkü genelge de yerinde idi. umarım bu lanet önlemler öncesinde çok yayılım göstermemiştir. bu yüzden bizim için önümüzdeki 2 hafta çok büyük öneme sahip. dilerim sayı çok artmadan, çok fazla yayılım göstermeden bu beladan kurtuluruz.
  • 204
    televizyonda şu an hatırlamadığım bir profesörün dediği gibi ölüm oranı düşük olsa da allah korusun ölen sizin sevdiğiniz biri olduğunda o oran sizin için yüzde yüz olur.

    lütfen kendiniz için olmasa bile etrafınızdaki insanlar için dikkatli ve sakin olun. hayatımızdaki en temel temizlik kuralı olan el yıkamayı ihmal etmeyin. başka birinin sağlığını tehlikeye atarak olası vicdan azabından kendinizi koruyun.
  • 205
    modern köleler olarak iş yerlerimize geldik ve bize bulaşmaması için dua ettiğimiz virüs.
    bize bulaşmasını da geçtim, benim eşim kanser tedavisi gördü, annem babam risk grubu yaşlarda.

    annemi babamı tembihledim evden zorunlu haller dışında çıkmıyorlar ama biz işe gidip geliyoruz ve bizle birlikte onlara da bulaşma riski var.

    bu işin şakası yok, her geçen gün daha da büyüyor.

    bayram tatilinde nasıl ki ülke normal seyrinde devam ediyorsa aynısını yapacaksınız, bunun başka yolu yok.

    sokağa çıkma yasağı ve evlerde kalma zorunluluğu olmadıkça bu hastalığın 1 ay içinde her gün onlarca, yüzlerce kişiyi öldürdüğü haberlerini duyarak yaşarız.

    önümüzde italya ve ispanya örneği mevcut.

    risk alınacak veya beklenecek bir ortam yok.

    panik yapmadan en sert tedbirleri alırsak bu süreci minumum kayıp ve hasarla atlatırız.

    allah yardımcımız olsun!
  • 206
    devlet erkanı bu salgını cidden iyi yönetiyor. açıkçası bu beni oldukça şaşırtsa da sağlığımız için büyük bir gelişme. bu derece hızlı yayılan bir viruste vaka sayısı ciddi sayıda artarsa, sokağa çıkma yasağı vb en son ve sert önlemler alınabilir? çünkü, insanımız hala olayın ciddiyetine varamadı. umarım ülkemiz için durum eksi yöne gitmez. herkese sağlıklı günler dilerim.
  • 207
    bilişim sektöründe çalışan biri olarak katiyen korunamadığımı düşündüğüm virüs.

    gün itibariyle işlerde en ufak bir rahatlama olmadığı gibi* ofise çağırmaya da devam ediyorlar bizi.

    yani elektrik ve internet olan her yerden yapabileceğim işimi, "ofiste" yapmak durumundayım ve metrobüsle gidip geliyorum. eğer hastalanırsam, şirketi dava etmeyi düşünüyorum.

    ek olarak igdaş denen ırzı kırık pezevenkler de "baca muayenesi" diye bir şey uydurup sayacımı alıp götürdü, evde de kıçımız donuyor. evet hayat böyle.
  • 209
    türkiye'deki corona virüsü vaka sayısı artışı;

    11 mart — 1
    13 mart — 5
    14 mart — 6
    15 mart — 18
    16 mart — 47

    italya'ya göre vaka karşılaştırmaları:

    italya - türkiye
    1. gün 3 -1
    3. gün 3 -5
    5. gün 21-18
    6. gün 21 -47

    çok ama çok dikkatli olmamız gerekiyor. çalıştığım şirket home office'e yönlendirdi 2 hafta boyunca evden çalışacağım. büyük ve kurumsal şirketler de duyduğum kadarı ile bu yolu izliyor. umarım devlet direkt müdahale ederek büyük,küçük ayırt etmeksizin herkesi belli bir süre evden çalışmaya yönlendirir ve teşvik verir.
  • 210
    günlere göre hesaplandığında 6.günün sonunda italya'dan çok daha hızlı yayılma göstermeye başladık. italyan insanı bize benzer, bizim için çok güzel bir örnek oldu fakat hala görmemeye devam ediyoruz. bu virüsü ancak radikal, sert yöntemlerle durdurursun. o da minimum iki hafta sokağa çıkma yasağı ile olur. insanlarımız bilinçsiz olduğu kadar bilgisiz de. çalıştığım iş yerinde bile üniversite mezunu adamlar, tabiri caizse yumurta oturduğu organlarına gelene kadar bir şey olmaz diyorlardı. şimdi sık sık el yıkayıp triplere girdiler. şimdi adamları gazlamaya çalışıyorum, yasağı beklemeyelim patronla konuşup izin alalım hepimiz, olmadı acil işleri evden yaparız diye. ama çekiniyorlar resmen. türkiye'de ki işçilerin şu biatçı zihniyeti beni delirtiyor.
  • 211
    kısa bir bilgi olarak şunu söyleyebilirim, vakaların yurtdışı kaynaklı olma sebebi, tanı kriterlerinin yurt dışından gelmek, yurt dışından gelen birisi ile temasta bulunmak ya da tanılı corona virüs hastası ile temasta bulunmak(ki bu da dolaylı olarak yurt dışı kaynak) maddelerini içermesi. yani henüz yurt dışı ile bağımsız vakalar üzerinde durulmuyor ya da test yapılmıyor. bu yüzden de vakalar yurt dışı kaynaklı olarak geçiyor.

    bunun dışında kalabalıklara girmeyiniz, el temizliği önemli, tokalaşmak, sarılmak falan bir müddet yok ve acil durum olmadıkça evlerinizden çok çıkmayınız. evet bir arkadaşın dediği gibi size bir şey belki olmaz ama getirdiğiniz virüsle daha ileri yaşlardaki insanları enfekte edebilirsiniz. aşırı panik olmadan, tamamen umursamazca hareket etmeden, bilinçli ve tedbirli şekilde bu hastalığın üstesinden geleceğiz umarım.
  • 214
    https://www.youtube.com/watch?v=v80lTnrwawc

    https://www.youtube.com/...mAuVfHm00&t=312s

    şöyle insanlar sebebiyle acilen sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin elzem olduğu bela virüstür. malesef sayıları da gözlemlerim sonucunda hiç ama hiç az değil ve bir çoğu bana bir şey olmaz havasında.

    dün akşam bizim burda ucuz ürün satan bir toptan marketin önünden geçtim cafeterya ve türevi mekanların kapatılması kararının hemen sonrasıydı

    marketin otoparkı dolup taştığı gibi insanlar kaldırımlara hatta park eden araçların arkasına bile park etmiş kalabalıkta hunharca ürün stokluyordu "kalabalığa girilmemesi" uyarılarına inat.

    bu gün iş yerime giderken açık olan börekçi, pastane gibi mekanların önünden geçtim hala hiçte 1 metre aralığın olmadığı masalarda oturan bir yığın insan var, hala hastalık yokmuşçasına hareket eden insanlar hala çoğunlukta.

    yanlış biliyor olabilirim ama bu pislik virüsün gripten dahi daha hızlı yayıldığı gerçekken insanların halen bu rahatlık içersinde olması inanılır gibi değil. urfa'daki "karara inat biz camiye gideceğiz, allahın evine virüs girmez" kafasına hiç gelmiyorum bile.

    hala önlemleri sallamayan insanlara inat ilerleyen zamanlarda sokağa çıkma yasağının geleceğini düşünüyorum. umarım bu belayı en az kayıpla atlatırız.

    edit: yeni linkler eklendi.
  • 215
    maalesef gerekli önlemler alınmamıştır.

    bir an için tüm rivayetleri bir kenara bırakalım ve tek bir vakanın bile saklanmadığını ya da tespit edilememe gibi bir durumun olmadığını düşünelim. ne kadar şanslısın ki önünde sayısız örnek mevcut ve hazırlanabilmek için de yeterli zaman var. italya'nın sağlık sistemi ebesininkini tersten görmek üzereyken sen henüz tek bir vaka bile yaşamamışsın. peki ne yaptın bu durumda? hiçbir bok yapmadın. şu an önlem diye sıralanan şeylerin tamamı o gün yapılsaydı bugün 47 vakadan bahsedilmeyecekti belki de. 47 vaka sorun değil, devede kulak ama işte o 47 vakanın bu zamana kadar tems kurduğu insan sayısını bilmiyorsun. muhtemelen 2 3 gün içerisinde önce 3, ay sonuna kadar da 4 rakamlı hanelere çıkacak vaka sayısı. çünkü sen tedbir almak için geç kaldın ve çünkü senin halkın kara cahil. eğer bilinçli bir halkın olsa şu andaki uyarılar, tedbirler yeterli olur belki ama birileri çıkıyor, namazı camide kılacaz diye eylem yapıyor. umre'den dönen diğer kara cahil öğrenci yurtlarına ahır diyor, karantinayı kabul etmiyor.

    sen böyle cahil insanların keyfine bırakamazsın evden çıkmamayı da karantinayı da. virüsten, ekonomiden değil izlediğim sokak röportajlarının ardından bu halktan korkuyorum ben. ''hani nerede virüs, niye görmüyoz'' diyen de var ''bunlar yahudi oyunu'' diyen de. küfretmemek için kendimi zor tutuyorum.

    edit: tabii bu arada herkese test yapıldığını da kabul ediyorum bakın ki yapılmıyor aslında. çünkü herkese test yapacak hazırlığı da yapmadın sen en başta. ulan kolonya bulamadı marketlerde insanlar kolonya! vaka sayısı arttığında tıbbi cihazı, malzemeyi bulabiliriz umarım. bugün herkes güney kore'nin 31 numaralı vakasını konuşuyor. 68 yaşındaki bu kadın bir ihmal sonucu geç test ediliyor ve tek başına 1000'den fazla kişiye virüsün bulaşmasına neden oluyor.
  • 216
    dün gece sayın bakanımızın yaptığı yeni vakalar ile ilgili açıklamalardan sonra sosyal medyada italya istatistiği ile bizim istatistiklerimiz karşılaştırılarak hesaplar yapılmaya başlandı. öncelikle bu konu hakkında bir ekonometrici olarak bir şeyler söylemek isterim. istatistik bu şekilde işlemez arkdaşlar. insanların gün içerisinde gezdiği, tozduğu, bulunduğu yerin bile kritik olduğu bir durumda gün/hasta oranına bakılarak matematik yapılmaz. onlarca etkenin içinde bulunduğu denklem için c1 hesabı yapmak sadece paniğe yol açıyor. eğer italya'daki vaka istatistiğini bir şeyle karşılaştıracaksak- her ne kadar yine yanlış olsa da- bunun yine italya'nın kendisiyle yapılması lazım. orada 3. gün itibariyle hasta sayısı 3 ve 6. günde 300 diye bizde de aynı senaryoyu beklemek istatistik bilimine aykırı. doğru karşılaştırma ancak şu şekilde olur: 3. günden 6. güne meydana gelen artış hiçbir dış etken yokken yayılma hızı ise doğrudur ama belliki o yayılma hızı değil ve bir sürü etken var. oradaki olay 3. günden 6. güne bulaşma olayı değil tam tersi zaten mevcut olan hasta sayısıydı. yani aslında ilk gün bile binlerce hasta vardı italya'da. bizdeki sayı bu şekilde devam etmeyecek elbette artış olacak ama birebir italya ile aynı gitmemizi beklemek istatistiğin alanı değil. her şeyin bir rolü var bu yayılma sürecinde. italyanlar ne zaman önlem aldı? orada ne kadar çinli yaşıyor ve ne kadarı aralık ocak ayında çin'e gidip geldi? ne kadar geç kaldılar? bunlar en önemli sebepler. bizim onlar kadar geç kaldığımıza inanmıyorum. bir kere sosyo-kültürel yapımız farklı. oraya gelen turist sayısı ile bize gelen bile aynı değil. bunların dışında dün gece cnn türk'e konuk olan, şu anki bilim kurulu üyesi prof. dr. sayın ateş kara umreden daha önce dönen 15 bine yakın kişinin kesinlikle muayene edilerek ülkeye alındığını ve risk taşıyanların karantinaya alındığını söyledi. hem de daha suudi arabistan'da kayıtlı vakalar yokken dönenler için bile yapıldığı söyledi. bu adam siyasetçi değil bilimadamı ve sözüne ben şahsen inanıyorum. açıklanan vakalar içerisinde yer alan 3 vatandaşımız umreden gelenler ve pazar akşamı gelenler değil. kısacası adam doğru söylüyor yani. aynı hassasiyeti avrupa ve abd'den gelenlere de illa gösterilmiştir. ne kadar çok önlem alınmışsa o kadar çok güvendeyiz demektir. şu an için yapmamız gereken psikolojik sağlığımızı da en az biyolojik sağlığımız kadar korumak ve en azından resmi açıklamalara itibar etmek.
  • 217
    bakanın açıklamalarına göre yeni eklenen vakaların birçoğu uçaktan indirilip karantinaya alınan insanlar. yani halkla temasları engellendi. bu nedenle istatistiksel açıdan italya ile karşılaştırılmamızı doğru bulmuyorum zira italya içindeki vakalar yerli vakaydı, bizimkiler ise yurt dışı temaslı olmayı sürdürüyor.

    allah hepimizin yardımcısı olsun.

    not: yurt dışı temaslı-yerli vaka terimlerini bakan söylüyor, ben söylemiyorum. her ne kadar mevcut yöneticilerin destekçisi olmasam da, ne kadar çok çalıştığını bildiğim için bakanın sözünü sosyal medyada ne olduğu belirsiz insanların sözüne tercih ederim.
  • 219
    italya da şöyleydi böyleydi kısmından bağımsız 5 mart tarihli umre dönüşü olan insanlar serbestçe ülkemizde dolaştı. o saatten sonra izolasyon mümkün değil. kaldı ki en son gelen kyk yurtlarında kalan umre yapan insanların polislerle olan temasından corona bulaşmaması(polislere) imkanı yok. onlar da izole değiller. dolayısı ile yurt içi kaynaklı, yurt dışı kaynaklı gibi kavramlar kalmadı. yurt dışı kaynaklıları buluyoruz çünkü yukarıdaki bir arkadaş yazmış taramaları onlara yapıyoruz daha çok.

    önlemler alındı alınabildiği kadar. süreci kesinlikle kötü yönetmedik. verilerin doğruluğuna ya da yanlışlığına da takılmayın, panik çok daha zorlu bir süreci beraberinde getirebilirdi. sağlık bakanlığının önerilerine bahanesiz olarak uyum gösterin. sadece ve sadece doktorlardan gelen bilgilere güvenin. doktorum diye dolaşan tv deki şovmenleri ayırt etmeniz şart.

    asıl sınav bundan sonra başlıyor ve bu 2 haftalık süreç bize bu bilgiyi verecek. biz zaten milletçe temiziz, bana bir şey olmaz gibi düşüncelerle hareket etmeyin. çünkü hasta olabilirsiniz... enfeksiyon nedir, nasıl bulaşır, ne yapmalı/yapmamalı bilgisi sağlık personelinde dahi çok aşağı seviyelerde.

    unutmayın bu işin bilimini yapan insanlar telaş içerisindeler, kendilerini/hastalarını/yakınlarını korumak için inanın fazlaca mesai ve emek harcıyorlar. bilmem anlatabiliyor muyum.
  • 221
    halen daha aşırı derecede abartıldığını düşündüğüm virüstür. ingiltere de böyle düşünüyor olacak ki "doğal seleksiyona bırakacağız" demiş durumda. kaldı ki hangi virolog ya da enfeksiyon uzmanı ile konuşsam, televizyonda dinlesem "sakin olmak gerekiyor" diyor. tabii büyük resimciler "yalan söylüyorlaaaar" diyordur içinden. onu bilemem.

    virüsün gençlerde etkisi düşük. bunu şahsi düşüncelerimize göre değil elimizdeki verilere göre söylemek zorundayız. zira bu veriler havadan atılmıyor. mevcut virüsün en çok etki ettiği yaş aralığı 70 yaş ve üstü. bunun altındakilerde ölüm oranı çok düşük. hatta 70 yaş üstündeki ölümlerin çoğu da altta yatan hastalığa bağlı olarak gelişiyor. bunun yanı sıra ölümlerin hepsinde tek başına virüs etkeninden bahsetmek olası değil. bununla ilgili veriler mevcut değil. muhtemelen önümüzdeki aylarda bu veriler gelecektir. virüs nedeniyle hastaneye yatıp da hastane koşulları nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı da azımsanmayacak durumdadır diye tahmin ediyorum.

    krizden ve panikten beslenen insanların bu virüs salgını apokaliptik bir durum olarak algılama isteğini anlıyorum. ancak lütfen bu isteğinizi içinizde tutun. zira bu virüs salgınının yaratacağı panik ortamı, virüsün kendisinden daha tehlikeli bir hal almış durumda. zira sosyal medya "virüsü kaptın mı ölürsün!!!!11birbir!!!"cilerle dolu. lütfen bunlara itibar etmeyiniz.

    şartlar ne olursa olsun virüsün önlem alan toplumarın %30-40'ına, almayan toplumların ise %60-70'ine bulaşması bekleniyor. ölüm oranının mevcut şartlarda %2-3 civarında seyrettiği düşünüldüğünde önlem almak suretiyle kısmı ve kişisel karantinanın ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. lütfen "artık yapacak bir şey yok, hepimiz öleceğiz, hani neredesiniz büyük resimciler" diyenleri değil, konunun uzmanlarını dinleyin ve dikkate alın.

    sağlıkla kalın.
  • 222
    hastalığın italya'daki durumuyla alakalı genel bir bilgilendirme.

    15 mart itibariyle italya’da hayatını covid19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı: 1.809.

    13 mart tarihli araştırmaya göre hayatını kaybeden ilk 1016 kişinin
    yaş ortalaması: 79,4
    en genci: 39
    en yaşlısı: 100
    kadınların yaş ortalaması: 84
    erkeklerin yaş ortalaması: 79

    30-39 yaş arası hayatını kaybeden
    erkek:1 kişi
    kadın:1 kişi

    40-49 yaş arası hayatını kaybeden
    erkek:2 kişi
    kadın:2 kişi

    50-59 yaş arası hayatını kaybeden
    erkek:19 kişi
    kadın:6 kişi

    60-69 yaş arası hayatını kaybeden
    erkek:62 kişi
    kadın:18 kişi

    70-79 yaş arası hayatını kaybeden
    erkek:286 kişi
    kadın:76 kişi

    80-89 yaş arası hayatını kaybeden
    erkek:306 kişi
    kadın:139 kişi

    90 yaş ve üzeri hayatını kaybeden
    erkek:50 kişi
    kadın:48 kişi

    hastalığa yakalanıp hayatını kaybedenlerin oranı:
    0-38 yaş arası %0 (yani hastalığa yakalananlardan 0-38 yaş arası hayatını kaybeden yok).
    39-40 yaş arası %0,1
    40-49 yaş arası %0,1
    50-59 yaş arası %0,6
    60-69 yaş arası %2,7
    70-79 yaş arası %9,6
    80-89 yaş arası %16,6
    90 yaş ve üzeri %19.0

    hayatını kaybedenlerin
    % 26,1’nin 1(bir) ağır hastalığı var
    % 25,7’sinin 2(iki) ağır hastalığı var
    % 47,0’sinin 3(üç) veya daha fazla ağır hastalığı var
    sadece 3 kişinin başka hiçbir hastalığı yok

    hayatını kaybedenlerin:
    % 37,2’si iskemik kalp hastalığı
    % 26,5’inde atrial disritmi
    % 8.2’si inme, iskemik beyin damar hastalığı
    % 76,5’i yüksek tansiyon
    % 37,3’ü şeker hastalığı
    % 4.5’i demans
    % 9,7’si kronik akciğer hastalığı
    % 19,4’ü son 5 yıldır devam eden kanser hastalığı
    % 2,6’sı karaciğer hastalığı
    % 17,5’i böbrek yetmezliği
    sahibiydi.

    hayatını kaybedenlerin
    % 83’ü nefes darlığı
    % 80’i yüksek ateş
    % 45’i öksürük
    % 4’ü ishal
    % 4’ü hemoptizi (kan tükürme)
    şikayetleriyle başvurdular

    hayatını kaybedenlerin %98,8’i nefes almakta güçlük çektiler.

    hayatını kaybeden en genç iki kişinin yaşları 39.
    birincisi erkek, psikolojik hastalığının yanısıra şekeri ve obezitesi var.
    ikincisi ise kadın, tümörü var.

    kaynak: istituto superiore di sanit
  • 223
    ehliyet kurslarının ertelenmesine rağmen, yazıldığım ehliyet kursunun bugün beni arayarak yarın derse katıl demesi beni oldukça şaşırttı. "kurslar ertelenmedi mi" dedim? "sokağa çıkma yasağı olmadığı sürece..." gibi bir şeyler söyleyip bana gel dediler. meb'den bağımsız kafalarına göre mi takılıyorlar çözemedim. açıkcası gelirim dedim ama gitmeyi düşünmüyorum. bir süre evden çıkmamak en hayırlısı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın