• 221
    halen daha aşırı derecede abartıldığını düşündüğüm virüstür. ingiltere de böyle düşünüyor olacak ki "doğal seleksiyona bırakacağız" demiş durumda. kaldı ki hangi virolog ya da enfeksiyon uzmanı ile konuşsam, televizyonda dinlesem "sakin olmak gerekiyor" diyor. tabii büyük resimciler "yalan söylüyorlaaaar" diyordur içinden. onu bilemem.

    virüsün gençlerde etkisi düşük. bunu şahsi düşüncelerimize göre değil elimizdeki verilere göre söylemek zorundayız. zira bu veriler havadan atılmıyor. mevcut virüsün en çok etki ettiği yaş aralığı 70 yaş ve üstü. bunun altındakilerde ölüm oranı çok düşük. hatta 70 yaş üstündeki ölümlerin çoğu da altta yatan hastalığa bağlı olarak gelişiyor. bunun yanı sıra ölümlerin hepsinde tek başına virüs etkeninden bahsetmek olası değil. bununla ilgili veriler mevcut değil. muhtemelen önümüzdeki aylarda bu veriler gelecektir. virüs nedeniyle hastaneye yatıp da hastane koşulları nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı da azımsanmayacak durumdadır diye tahmin ediyorum.

    krizden ve panikten beslenen insanların bu virüs salgını apokaliptik bir durum olarak algılama isteğini anlıyorum. ancak lütfen bu isteğinizi içinizde tutun. zira bu virüs salgınının yaratacağı panik ortamı, virüsün kendisinden daha tehlikeli bir hal almış durumda. zira sosyal medya "virüsü kaptın mı ölürsün!!!!11birbir!!!"cilerle dolu. lütfen bunlara itibar etmeyiniz.

    şartlar ne olursa olsun virüsün önlem alan toplumarın %30-40'ına, almayan toplumların ise %60-70'ine bulaşması bekleniyor. ölüm oranının mevcut şartlarda %2-3 civarında seyrettiği düşünüldüğünde önlem almak suretiyle kısmı ve kişisel karantinanın ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. lütfen "artık yapacak bir şey yok, hepimiz öleceğiz, hani neredesiniz büyük resimciler" diyenleri değil, konunun uzmanlarını dinleyin ve dikkate alın.

    sağlıkla kalın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın