• 25
    hedef 24 yolunda galatasarayımızın sıradaki maçı. maçın analizine geçmeden önce belirtmekte fayda var ki oyuncu ve taraftar psikolojisinin bu maça nasıl yansıyacağı çok önemli 22 şubat 2024 sparta prag galatasaray maçından sonra. ilk dileğim takımın hala şampiyonlukta en büyük favori olduğunu ve 2 puan farkla lider olduğunu unutmadan maça çıkması.

    -sergen yalçın sonrası antalyaspor:

    sergen yalçın’ın antalyaspor’a geldikten sonra yaptığı ilk değişiklik formasyon bazında 4-2-3-1’den, 4-1-4-1’e geçiş oldu. bu sergen yalçın’ın beşiktaş ile şampiyon olduğu sezondan alışık olduğu diziliş.

    beşiktaşta josef’i savunma önünde kullandığı rolde bu sefer kaluzinski yer alıyor antalyasporda. önlerinde ise çift 8 olarak saric ve safuri ikilisi yer alıyor.

    antalyaspor’un en çok kullandığı hücum organizasyonu sağ kanatta oyun kurup içeriye yapılan ortalarda buksa, safuri ve bytqi’yi topla ceza sahası içinde buluşturmak. zaten dikkat ederseniz antalyaspor maçlarında ısı haritasında bile antalyaspor’un sağ kanadının kırmızı olduğunu göreceksiniz. üşendiniz bakmadınız diyelim zaten sergen yalçın bunu beşiktaş’ta dahi ghezzal kanadından oyun kurup larin ile gol bulmaya çalışarak yapıyordu. ayrıca bir nevi fenerbahçedeki ismail kartal’a benzer yapıda hücum planları var. fenerbahçe oyunu soldan kurup sağ içeride bitirmeye çalışırken antalyaspor bunun tam tersini yapıyor.

    sergen yalçın saric’i sağ kanada yakın oyun kurucu olarak kullanırken, safuri’yi ise daha çok içeride topla buluşması gereken bir 10 numara gibi kullanıyor. yani sergenin szymanski rolü verdiği oyuncu safuri gibi.

    -muhtemel kadrolar ve birebir eşleşmeler:

    https://gss.gs/0JV.png

    tabii birebir eşleşmeleri yapmadan önce antalyasporun son istanbulspor maçını ve galatasaray’ın en son 4-1-4-1’e karşı oynadığı galatasaray-kayserispor maçının tekrarını izledim 2-1 kazandığımız. o maç kazansak bile çok kolay bir maç değildi. bunun nedenlerinden biri ndombele’nin ilk 11 oynamasıydı. torreira orta sahada yalnız kalmıştı ve 6 numaraya zaman zaman yaptığı baskılarda çok kuvvetli değildi ndombele’nin. diğer bir olay ise o maçta nelsonn’un sol iç mehmet eray ile eşleşmesiydi. nelsonn’un öne çıkmak yerine rakibiyle araya mesafe koyması oyuncunun topu kontrol etmesine olanak sağlasa da geriden gelip yetişti nelsonn. fakat oyuncuya yetişse bile topla rahat hareket alanı sağlaması bence sıkıntı yaratabilir. eğer abdülkerim oynamazsa ve nelsonn-sanchez ikilisi başlarsa nelsonn’un mu sanchezin mi buksa ile eşleşeceği çok önemli çünkü buksa derine gelip oyun kurulumuna yardımcı olduğu zaman nelsson eşlik etmezse sıkıntı yaşayabiliriz. bu yüzden eğer sakatlığı yoksa abdülkerim-sanchez ikilisinin tercih edilmesi daha doğru olabilir.

    ön alan presinde ise torreira’nın sık sık kaluzinski’ye oyun kurmada zorluk çıkarabileceğini düşünüyorum.

    ayrıca şunu belirtmek isterimki antalyaspor’un orta sahaları çok geçirgen. sertlik bazında olsun hücum geçişlerinde olsun safuri ve saric bana göre zaaf yaşıyorlar. (saric biraz daha iyi olsa bile) bu yüzden ben orta saha üstünlüğünü alabileceğimizi ve geçiş hücumları yakalarsak bu alanlardan faydalanabileceğimizi düşünüyorum.

    zaman zaman ise mertens-kaluzinski eşleşmesi izleyebiliriz çünkü yönlendirme sağ ayaklı sol stoper bahadır üzerinden dönecektir ve bu sefer eşleşmeler şöyle olacaktır:

    https://gss.gs/IJQ.png

    -kilit noktalar:

    yukarıda belirttiğim üzere ve oyuncuların üzerine bıraktığım linktende görebileceğiniz gibi oyun muhtemelen galatasaray’ın sol kanadında daha çok geçecektir. antalyaspor’un sağ kanadı hiç fena kullanmadığını söyleyebilirim. zaten gol yersek büyük ihtimalle sağ kanatlarından yapılan bir ortadan veya duran toptan yeriz. bu yüzden geri dönüşlerde demirbay-kerem-köhn üçlüsünün çok dikkatli olması gerekiyor. çünkü antalyaspor genelde güray vuralı 3. stoper gibi geride sigorta olarak konumlandırıyor ve bindiren oyuncuları daha çok bünyamin balcı oluyor diyebilirim. eğer golü atarsak ben sol kanadımızdan kurulan oyun sonucu geleceğini düşünüyorum. bu yüzden zaman zaman icardi’nin derine gelip ankaragücü deplasmanında yaptığı gibi oyun kurulumuna katılması çok önemli olacaktır.

    - maç öncesi bazı önemli istatistikler:

    antalyaspor, ligde en az gol yiyen 3. takım. bu yüzden maçın zor geçebileceğini göz önünde bulundurmak lazım.

    ayrıca antalyaspor maç başına en fazla isabetli orta açan takımlardan biri ki en uçta pivot buksa’nın formda olduğunu düşünürsek ona ekstra dikkat etmeliyiz. dediğim gibi duran top veya sağ kanattan yapılan ortalarla gol bulmaya çalışacaktır.

    iki takımdanda kilit oyuncular seçmiş gibi oldum aslında görselde fakat tekrar belirtmek gerekirse; buksa, bytqi, safuri antalya adına ön plana çıkan isimler olabilir. galatasaray adına ise kerem aktürkoğlu, köhn ve en doğal adaylardan biri mauro icardi diyorum.

    umarım haftayı 3 puanla kapattığımız ve şampiyonluğa 1 adım daha yaklaştığımız maç olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın