• 103
    formula 1 2019 japonya grand prix hakkında f1 yorumcularından sürekli duyduğum ferrari'nin singapur yarışı ile birlikte getirdiği güncellemenin ne kadar gerçekçi olduğunu gösterecek olan pist olduğu idi. cuma günü yokları oynayan devamında sıralama turunda mercedes'e havlu attıran bu takım resmen mercedes'in yaptığı hız saklama taktiği ile mercedes'i avladı.

    şimdi sezon başında mercedes hakkında son yılların en dominant aracının üretildiği konuşuluyordu ve rakipsiz oldukları dile getiriyorlardı. sezonun sonuna doğru bakıldığında aslında bunun sebebi mercedes değil ferrari olduğu ortaya çıktı. o bahsettikleri acayip dengeli, maksimum performans veren dedikleri araç avusturya yarışında motor patlayacak diye gaza basamadılar. belçika - italya - singapur - rusya ve japonya da pole alamadılar ve en önemlisi yukarıda bahsettiğim gibi aracın ne olduğunu anlatan japonya pistinde ferrari'den tokat yediler.

    şöyle bir toparlarsak downforce konusunu bir kenara bırakarak başlayan ferrari sezonun yarısından sonra downforce ile ilgilendiği kadar sezon başında ilgilense şuan leclerc mi vettel mi şampiyon olacak diye konuşuluyordu. bu arada sezonun ilk yarısında yokları oynayan ferrari, bahreyn - kanada ve avusturya yarışlarını da kazanabilirdi. bahreyn - kanada - belçika - italya - singapur - rusya - japonya kazandıkları pole pozisyonları toplamda 7 yaptıkları 17 yarış içerisinde. genel tabloya bakınca kısaca ferrari mercedes'e bir şampiyonluk hediye etmiş durumda. mercedes'in de en iyi yaptığı iş eline geçen fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek.
  • 104
    2010'lu yıllar ferrari için akreple yelkovan gibi geçti. en iyi pilot'a sahipken(alonso) araç ve yönetim(domenicali) berbattı. şampiyon olacak araç varken pilot(vettel,raikonen) yetersizdi.
    son üç sezondur ben ferrari araçlarını başarılı buluyorum. 2017 yılında mercedes'ten çok geride değillerdi. 2018'de ise çok iyilerdi ancak sezonun ikinci yarısı güncelleme yaptıktan sonra redbull'un bile gerisine düştüler. bu sezona başlarken takım patronluğunda arrivabene, binotto değişikliği sonrası sezonun ilk yarısı redbull'dan da yavaşlarken gelen güncelleme sonrasında mercedes'ten iyi konumdalar.
    2017 yılında alonso olsa belki yine şampiyon olamazlardı ancak son yarışa kadar giderlerdi. emin olduğum kısım 2018 aracında alonso ile mercedes hegomanyasını bitirirlerdi. alonso ferrari yıllarında her zaman aracın üstüne çıktı ve takımla uyumu mükemmeldi.
  • 105
    formula 1 2019 meksika grand prix'ini kaybetmek için ekstra bir şeyler yapması gereken ve bunu da başarabilen takım. aracına bu kadar uygun bir pistte ilk 2 sıradan başlanan yarışı nasıl 2 ve 4. sırada bitirebilirsiniz ya şaka mısınız siz ya?

    leclerc neden bu kadar erken pite girip çift pit stop yaptı? resmen redbull'un oyununa gelip albon'un peşine takıldılar. hadi bir nane yediniz, ulan bari 2. pitstopta lastiği doğru düzgün takın be.

    teknik ekibinde fatih terim mi çalışıyor acaba? bu nasıl taktik kardeşim?
  • 108
    formula 1 2020 sezonu'nda mercedes'ten hatta redbull'dan kötü olmak için bin bir sebebi olabilir ama sahip oldukları bütçeye bakıldığında hiçbir şey maclaren ve racing point'ten bile daha kötü olmalarını açıklayamaz.

    iş bilmeyen bir idare yapısı ve ağlak bir pilot'un* peşinde yılları heba etmiş bir takım olarak 2020 sezonunda neden spor dünyasının en rezil takımlarından birisi olduğunu bize tekrar göstermiştir.
  • 111
    öncelikle kendisini fenerbahçe ile kıyaslamak, fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en başarılı takım olduğunu kabul etmektir, ayıca da saçmadır. çünkü mclaren taraftarı olmama rağmen gelmiş geçmiş en başarılı f1 takımının ferrari olduğu çok açık

    şuanda takımı basiretsizlik konusunda kendini ispatlamış binotto yönettiği için takım giderek geriye gidiyor. pist üzerindeki her takım 0,5 saniye civarında gelişirken, ferrari 1 saniyeye yakın zaman kaybetmiş durumda geçen seneye kıyasla. o yüzden 2020 yılının kendileri için daha şimdiden kayıp olduğunu söyleyelim.

    maurizio arrivabene büyük hatalar yapmış olabilir ama en azından onun zamanında takım giderek yükseliyor ve mercedes'e rakip olabiliyordu, çok da saygı duyarım hatta kişilik olarak da inanılmaz biri. keza vettel de pilot olarak geriye gitmiş olsa da formula 1'in en saygı duyulan kişiliğidir.

    muhtemelen sene sonunda mattia binotto'nun istifasını görebiliriz. aksi takdirde ferrari taraftarları (tifosiler) daha çok döver dizini.
  • 112
    teknik patronunun şu şekilde bir açıklama yapabildiği takım.

    "kış testlerinde aracımız beklendiği gibi performans göstermiyordu."

    “pistteki araç, fabrikada tasarlarken gördüğümüz performansı göstermiyordu ve bu nedenle tasarımdan piste geçerken yanlış bir korelasyon vardı."

    “bunu daha önce anlamalıydık. fabrikaya döndüğümüzde bunu gerçekten anlamaya çalıştık ve fabrika kapatma döneminde bunu yapmak mümkün değildi. sanırım aero korelasyonu açısından bazı yanlışlıklar olduğunu gördük."

    bu açıklama koca bir yalandan ibarettir. formula 1 2020 sezonu pandemi sürecine girildiği dönemde avustralya gp'nin yapılacağı yarıştan 1 gün önce askıya alınmıştı. yani ortada bir pandemi dönemi falan olmasa ve sezon başlasaydı karşımızdaki araç bu olacaktı. ve ne olursa olsun aradan geçen aylar boyunca küçük bütçeli takımlar bile gelişmişken senin araçta 1 gram ilerleme olmamış ve teknik patron çıkıp bu açıklamayı utanmadan yapabiliyorsa artık takip bile etmeye gerek yok demektir.
  • 113
    marchionne'nin ölümü sonrası ufak bir yönetimsel toparlanma umudu varsa, o da yok oldu sanki. şirketiniz on liralık da olsa on milyarlık da olsa yöneticiler ne kadar kaliteli ise o kadar işler iyi. dördüncü günün şafağında çıkıp gelecek bir yönetici bu firmaya, takıma çeki düzen vermedikçe bir 12 sene daha wdc ve wcc kazanamazlar. mclaren de aynı şekilde toparladı. bugün williams kötü ise yine aynı sebepten kötü.
  • 114
    2020 formula 1 sezonu'nda yaşadığı sorunlar, gerçekten de motordan ziyade drag (sürtünme etkisi) ile ilgili izlenimi veren takım, en azından baktığım veriler o şekilde söylüyor.

    dragging nedir, ve bu sonuca nasıl vardığımı anlatayım.

    dragging, geniş anlamda sürtünme etkisi demek ve formula 1'de aracın yüksek yere basma gücü üreten aerodinamisinin düzlükte ters bir etkiyle aracı yavaşlatmasını ve top speed & acceleration anlamında zaman kaybetmesini ifade ediyor. sıfırlanabilecek bir etken değil, ancak hava akışını daha verimli bir şekilde kullanarak buradaki kaybı azaltmak mümkün. bu yüzden, asıl olay bu havayı verimli kullanacak detaylarda iken, takımlar kanat açılarını olabildiğince düşük tutmaya çalışıyorlar.

    işte 2019 ve 2020'nin ferrari açısından hikayesi de burada bana kalırsa. geçtiğimiz sene düşük dragging ve düşük downforce üreten araç fazla virajlı pistlerde fazla zorlanıyordu, ta ki singapur'da dengeyi bulana kadar. takım üst üste üç farklı karakteristik gösteren belçika (yüksek hızlı virajlar), italya (düzlük) ve singapur (yavaş virajlar) yarışlarında pole + yarış galibiyeti şeklinde sonuç alınca sonraki sene için umut vermişti. sonrasında amerika yarışı öncesinde motorla ilgili bazı değişiklikler (fia'nın incelemesi sonrası) yapılınca motorda illegal bir şeyler mı var sorusu akıllara gelmiş, ancak takım bunun felsefe değişikliğiyle ilgili olduğunu açıklamıştı. nitekim sonraki yarışlarda 2. 3. hızlı takım konumuna gerilediler.

    bu sene de, tamamen downforce'u artırmaya odaklandılar ve şu an kısacık avusturya pistinde tur başına liderden 1 saniye kaybediyorlar, ve bunun 0.7 sn'si düzlüklerde gibi görünüyor.

    şimdi bunu anlayabilmek için haftasonu boyunca yapılan analizlere, işin içine ferrari motoru kullanan diğer takımlar (haas, alfa romeo) da katılarak bakıldığında farklı bir boyut çıkıyor.

    ilk analiz, cuma günü antrenmanlardan sonra formula1.com'da yayınlanan pace analysis. buraya göre, ferrari'nin kaybının büyük kısmı düzlüklerde. haas her yerde yavaş, alfa romeo ise düzlükte aynı seviyedeyken asıl kaybı virajlarda yaşıyor. aslında düzlükte net şekilde bütün ferrari motorları yavaş demek zor olabilir.
    kaynak: https://www.formula1.com/...pw7c9FeVDGnLjvC.html

    ikinci analiz ise, herkesin tam güçle ve boş depoyla piste çıktığı cumartesi sıralama turlarından. speed trap raporuna göre, 4 farklı hız ölçüm noktasından hızlı şekilde geçilen 3 tanesine baktığımızda;
    - ferrari'ler her bir geçişte son 4'te.
    - alfa romeo'lar bunlardan birinde lider, diğerinde yukarılarda, birinde ise ortalarda.
    - haas'lar ise birinde ortalarda, diğer ikisinde ise orta alt seviyelerde.
    aynı/benzer sonuçları antrenman bazında değerlendirecek bir veri yok, yarış verisi ise geçiş sırasındaki hava koridoru efekti yüzünden gerçekçi değil.
    https://www.fia.com/...nttiming-information

    özetle, her sene daha kötü bir araç yapmayı başarıyorlar ve en azından geçen sene düzlüklerde hızlı olan bir aracı her yerde vasat/kötü yapmayı başaran bir italyan mühendis ordusuyla karşı karşıyayız. patronları da ilk yarıştaki fiyaskodan sonra çıkmış diyor ki, "dayanıklılığı geliştirmeliyiz". neden? sen yavaşsın, iki aracın da yarışı bitirdi, ne alakası var? eğer getirecekleri ilk güncellemeler ikinci yarışa yetişirse ve birkaç ondalık da olsa zaman kazandırırsa, o zaman senenin kalanında şansın da yardımıyla bir umut işler yolunda gidebilir. çünkü düzlük bu kadar fazla olmadığında rekabetçi olabilecek bir araçları şimdi bile var. takvimde yapılması neredeyse kesinleşen bazı yarışlara baktığımızda, macaristan, mugello/monza, bir nebze belçika, bir nebze ispanya, bir nebze ingiltere, yapılırsa singapur, ve rusya podyum savaşı verebilecekleri yarışlar gibi kağıt üstünde. italya'da ise q1'de falan elenirler bu araçla.

    şu takımın tarihinden, geliştirme anlamında deha olan iki isim michael schumacher ve niki lauda'yı çıkarınca geriye pek bir şey kalmıyor. ama hala yerli sınırlaması var gibi hareket edip italyan mühendis ağırlıklı devam ediyorlar. schumacher öncesi ve sonrası süreçte de alain prost, fernando alonso, sebastian vettel, hatta son şampiyonları kimi raikkonen gibi bir sürü yıldızın kariyerini yediler. sırada charles leclerc var, hatta lewis hamilton gelse aynı kaderi yaşayacak yine. lewis gelsin hiç istemiyordum ama o kadar parladı ki, gelip aynı başarısızlığı gösterecek mi, yoksa gerçekten mercedes'ten bağımsız iyi mi diye merak ediyorum.

    lauda güzel özetliyor (35. sn'den itibaren:
    https://www.youtube.com/watch?v=8nJfb9Y4an0
  • 115
    her ne kadar kötü yönetilse de beceriksizliğinde bir sınırı var. burada bir beceriksizlik yok. illegalite var.

    geçen sene düzlüklerde uçan arabayı virajlarda rahat etmek edine downforce artırarak bu kadar etkisiz hale getirme şansları yok. ferrari mühendisleri dahi yapamaz bunu. aynı piste geçen sene yaptığı dereceden 0.920 saniye daha geriye gidecek şekilde bir araç yapmalarına kesinlikle ihtimal dahilinde değil.

    0.920 saniye formula 1 için çok ciddi bir rakam hele ki avusturya gibi kısa bir pist için korkunç bir rakam. durumun tek bir açıklaması var ;

    geçen sene sezon sonlarına kadar ferrarinin kullandığı motor fia'nın kuralları dahilinde değildi. yani illegal bir motorla yarıştılar sezon boyunca. düzlüklerde uçma sebebi buydu.

    her ne kadar farklı minvalde açıklamalar gelse de sezon sonuna doğru fia ile yaptıkları gizli kapaklı görüşmelerden dolayı sezonun son yarışlarında motorda değişikliğe gitmeleri bence bunu kanıtlar nitelikte. geçen sene herhangi bir rekabet ortamı olmadığından dolayı olay bir şekilde ört pas edildi ama dediğim gibi geçen seneki arabayı ferrari mühendisleri dahi 1 sezonda bu kadar boktan hale getiremez.

    (bkz: formula 1 2020 sezonu)
    (bkz: formula 1 2019 sezonu)
  • 118
    sen güncellema falan yapma. allah aşkına yapma. formula 1 2020 sezonunda her yarışta yeni bir fiyaskoya imza atan ve kökten bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu bağıra bağıra haykıran takım.

    not: 2020 sezonunun 2. yarışında güncellemelere rağmen en ufak bir ilerleme olmadığını ve orta sıradaki takımlarla bile rekabet edemediklerini görünce önceki sezonda motor üzerinde hile yaptığına inandığım takım.

    (bkz: formula 1 2020 steiermark grand prix)
  • 122
    formula 1'in bir nevi tour de france gibi çalkalanmaması için hem fia hem de diğer takımlar tarafından geçen sene çok üzerine gidilmeyen motor hilesine dahil olan takım. fia da resmi olarak üzerine sağlam kanıt sunabilecek pozisyonda değildi. dava süreci çok uzun ve maliyetli olacaktı 2 taraf açısından da (fia vs scuderia ferrari) ve liberty media ile beraber yükselen f1(dolayısıyla takımların) marka değerleri ve finansları(belki sponsorluklar) azalacaktı ki zaten her takım f1'den çekilebiliriz diye bi haber yayıyor arada. fia'nın soruşturma raporların sonuçları hiç açıklanmadı, daha doğrusu teknolojik dizayn olarak hassas bilgi olarak nitelendirildi ve rekabet ruhuna uygun olmayacağı (tüm motor tasarımının detaylarını yayınlamak) için gizli olarak nitelendirildi fia raporunda.

    resmi olarak yetersiz paket olarak görünse de uyguladıkları hile yolunu artık kullanamadıklarından ispanya kış testlerinden beri sf1000'in performansı yerlerde, rezil.

    araç dizaynı uzun yıllardır olduğu gibi 1-1.5 yıl önce başlatılıyor takımlar tarafından padoktaki gazeteciler tarafından aktarılan bilgilere göre. f1 araçlarında aerodinami bir bütün paket, ve şasi'yi çıkarttıktan sonra değiştirilebilen parçalar bu aerodinamiyi çok düşük bir seviyede iyileştiriebiliyor. ön kanat, arka kanat, biraz taban, flaplar.. fakat değiştirilemeyen veya baştan dizayn gerektiren parçalar ile birlikte araç sezon içerisinde güncellenememekte. zira sadece rüzgar tüneli testleri sezonun yarısını alır. ki bu da fia tarafından kontrol ediliyor bu arada, sezon içi testler de yasak, dolayısıyla deneme yanılma yaparak aracı değiştirmek için büyük bir zaman, efor ve işgücü.

    ferrari hız avantajını kullanacağını düşünerek sf1000'i yüksek downforce modeliyle tasarladı. sf1000 virajlarda fena olmayan performans gösteriyormuş gibi görünse de motor gücü, düzlük performansı ve viraj performansını net bir şekilde ayırmak doğru olmaz. çünkü motor gücü, viraja girme hızı; frenlerden genel aero'ya her şeyi değiştirdiğinden viraj giriş ve çıkış karakteristiğiyle de oynuyor. yani sf1000'de tüm pakette sıkıntı var; ve aero güncellemelerinde çok fazla şey yapmaya çalışınca vites kutusundan frenlere kadar farklı bileşenler de etkilenebiliyor. bu hafta 2020 steiermark gp için takım tarafından getirilen güncellemeler pilotların söylediğine göre aracın karakteristiğini daha da öngörülemez hale getirmiş.

    hile konusuna geri dönecek olursak. f1 motorlarının bir yakıt akışı limiti var. -dikkat, sayıları basite indirgiyorum- dakikada 1 litre yakıt pompalanabilir motora diyor kurallar. fia'nın bunun için motorlara koyduğu mühürlü bir sensör var; fuel flow sensor. fakat bu sensörün çalışma prensibi farklı şekillerde kandırılabilir. daha önce yağ yakma olayları dönmüştü mercedes motorları için çoğunlukla, o da yasak ve onun için de ayrı sensör koyuldu fia tarafından. fakat ferrari'nin uyguladığı yol daha farklı. bu sensör her 1 saniyede bir sıvı akışını ve basıncını fia'ya aktarıyor. lakin net kanıtlanamayan teknik zorluk burada fia açısından bakınca, dava durumunda kanıt göstermek zor. ferrari zamanlamayı ayarlayarak fia sensörünün her bir tikinin (1sn-1sn-1sn-1sn) arasına gelecek şekilde fazla yakıt gönderiyor motora. fia bu yıl sensör veri akış zamanlarını random olarak değiştirdi. (0.3sn - 1.7sn - 1.1sn - 0.6sn) ve buna ek olarak 2. bir akış sensörü de ekledi motorlara. bu sebepten ferrari'nin artık bu yolu kullanması mümkün değil.

    tabii ki bunlar resmi olarak hiç açıklanmadı fakat tüm yazılan çizilenler bu yönde, fia'nın bir anda yakıt akışınının kontrol edilme yöntemlerine yönelik kararlar alması, sensör zamanlarını değiştirmesi; bu yıl 2.sensörü eklemelerinin tesadüf olması çok zor, dolayısıyla her takım tarafından kabul edilen görüş bu şekilde.

    bence bu sezon yüzlerini kurtarmaya çalışabilecekleri tek yol hungaroring gibi fazla downforce isteyen pistlerdeki performansları ve bir şekilde iyileştirecekleri motor güncellemeleri, yoksa aero güncellemeleriyle olacak iş değil. bu yıl istatistiki olarak önemli olan monza'da (ferrari'nin 1000.gp'si mi ne olacakmış sanıyorum) olası bir kötü senaryo bu gidişle olacak gibi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın