• 114
    2020 formula 1 sezonu'nda yaşadığı sorunlar, gerçekten de motordan ziyade drag (sürtünme etkisi) ile ilgili izlenimi veren takım, en azından baktığım veriler o şekilde söylüyor.

    dragging nedir, ve bu sonuca nasıl vardığımı anlatayım.

    dragging, geniş anlamda sürtünme etkisi demek ve formula 1'de aracın yüksek yere basma gücü üreten aerodinamisinin düzlükte ters bir etkiyle aracı yavaşlatmasını ve top speed & acceleration anlamında zaman kaybetmesini ifade ediyor. sıfırlanabilecek bir etken değil, ancak hava akışını daha verimli bir şekilde kullanarak buradaki kaybı azaltmak mümkün. bu yüzden, asıl olay bu havayı verimli kullanacak detaylarda iken, takımlar kanat açılarını olabildiğince düşük tutmaya çalışıyorlar.

    işte 2019 ve 2020'nin ferrari açısından hikayesi de burada bana kalırsa. geçtiğimiz sene düşük dragging ve düşük downforce üreten araç fazla virajlı pistlerde fazla zorlanıyordu, ta ki singapur'da dengeyi bulana kadar. takım üst üste üç farklı karakteristik gösteren belçika (yüksek hızlı virajlar), italya (düzlük) ve singapur (yavaş virajlar) yarışlarında pole + yarış galibiyeti şeklinde sonuç alınca sonraki sene için umut vermişti. sonrasında amerika yarışı öncesinde motorla ilgili bazı değişiklikler (fia'nın incelemesi sonrası) yapılınca motorda illegal bir şeyler mı var sorusu akıllara gelmiş, ancak takım bunun felsefe değişikliğiyle ilgili olduğunu açıklamıştı. nitekim sonraki yarışlarda 2. 3. hızlı takım konumuna gerilediler.

    bu sene de, tamamen downforce'u artırmaya odaklandılar ve şu an kısacık avusturya pistinde tur başına liderden 1 saniye kaybediyorlar, ve bunun 0.7 sn'si düzlüklerde gibi görünüyor.

    şimdi bunu anlayabilmek için haftasonu boyunca yapılan analizlere, işin içine ferrari motoru kullanan diğer takımlar (haas, alfa romeo) da katılarak bakıldığında farklı bir boyut çıkıyor.

    ilk analiz, cuma günü antrenmanlardan sonra formula1.com'da yayınlanan pace analysis. buraya göre, ferrari'nin kaybının büyük kısmı düzlüklerde. haas her yerde yavaş, alfa romeo ise düzlükte aynı seviyedeyken asıl kaybı virajlarda yaşıyor. aslında düzlükte net şekilde bütün ferrari motorları yavaş demek zor olabilir.
    kaynak: https://www.formula1.com/...pw7c9FeVDGnLjvC.html

    ikinci analiz ise, herkesin tam güçle ve boş depoyla piste çıktığı cumartesi sıralama turlarından. speed trap raporuna göre, 4 farklı hız ölçüm noktasından hızlı şekilde geçilen 3 tanesine baktığımızda;
    - ferrari'ler her bir geçişte son 4'te.
    - alfa romeo'lar bunlardan birinde lider, diğerinde yukarılarda, birinde ise ortalarda.
    - haas'lar ise birinde ortalarda, diğer ikisinde ise orta alt seviyelerde.
    aynı/benzer sonuçları antrenman bazında değerlendirecek bir veri yok, yarış verisi ise geçiş sırasındaki hava koridoru efekti yüzünden gerçekçi değil.
    https://www.fia.com/...nttiming-information

    özetle, her sene daha kötü bir araç yapmayı başarıyorlar ve en azından geçen sene düzlüklerde hızlı olan bir aracı her yerde vasat/kötü yapmayı başaran bir italyan mühendis ordusuyla karşı karşıyayız. patronları da ilk yarıştaki fiyaskodan sonra çıkmış diyor ki, "dayanıklılığı geliştirmeliyiz". neden? sen yavaşsın, iki aracın da yarışı bitirdi, ne alakası var? eğer getirecekleri ilk güncellemeler ikinci yarışa yetişirse ve birkaç ondalık da olsa zaman kazandırırsa, o zaman senenin kalanında şansın da yardımıyla bir umut işler yolunda gidebilir. çünkü düzlük bu kadar fazla olmadığında rekabetçi olabilecek bir araçları şimdi bile var. takvimde yapılması neredeyse kesinleşen bazı yarışlara baktığımızda, macaristan, mugello/monza, bir nebze belçika, bir nebze ispanya, bir nebze ingiltere, yapılırsa singapur, ve rusya podyum savaşı verebilecekleri yarışlar gibi kağıt üstünde. italya'da ise q1'de falan elenirler bu araçla.

    şu takımın tarihinden, geliştirme anlamında deha olan iki isim michael schumacher ve niki lauda'yı çıkarınca geriye pek bir şey kalmıyor. ama hala yerli sınırlaması var gibi hareket edip italyan mühendis ağırlıklı devam ediyorlar. schumacher öncesi ve sonrası süreçte de alain prost, fernando alonso, sebastian vettel, hatta son şampiyonları kimi raikkonen gibi bir sürü yıldızın kariyerini yediler. sırada charles leclerc var, hatta lewis hamilton gelse aynı kaderi yaşayacak yine. lewis gelsin hiç istemiyordum ama o kadar parladı ki, gelip aynı başarısızlığı gösterecek mi, yoksa gerçekten mercedes'ten bağımsız iyi mi diye merak ediyorum.

    lauda güzel özetliyor (35. sn'den itibaren:
    https://www.youtube.com/watch?v=8nJfb9Y4an0
App Store'dan indirin Google Play'den alın