• 59
    anahtarın presi kırmak olduğunu düşündüğüm maç. gelin isterseniz nedenlerine geçelim…

    -kasımpaşa’nın oyun yapısı:

    kasımpaşa tıpkı bizim gibi birebir adam markajı uygulayan bir takım. 4-1-4-1 dizilmelerine rağmen bunu sadece build up attacks kısmında kullanan defans yaparken ise 4-4-2 karşılayıp yüksek pres uygulayan bir takım. 2 stoperden birine nuno da costa diğerine ise genellike hajradinovic baskı uyguluyor.

    fakat sıkıntı şurda devreye giriyor 4-1-4-1’in 3 orta sahası olan hajradinovic, aytaç ve gökhan defansif anlamda zaaf yaratan oyuncular.

    bu konuda devreye akan oyunda yenen goller ve set oyununda yenen goller kısmı devreye giriyor.

    kasımpaşa, akan oyunda tam 34 gol yiyerek küme düşme hattındaki pendikspordan sonra en çok akan oyunda gol yiyen 2. takım.

    set oyununda ise 11 gol yiyerek , istanbul ve pendikspordan sonra en fazla gol yiyen 3. takım
    konumundalar.

    yani kasımpaşa gol atmaya yakın olduğu kadar gol yemeye yakın bir takım. bunun nedenlerinden biri bana göre hem orta saha hattı hemde risk barındıran bir oyun oynamaları.

    hücumda ise kasımpaşaspor çeşitliliği bol olan bir takım diyebiliriz. aytaç kara önünde boş alan bulduğu zaman gerçekten çok tehlikeli şutlar çıkarabilen ve gole çevirebilen bir oyuncu ve bu sene tam 11 gol attı böyle. ayrıca aytaç kara ve hajradinovic ikilisi duran toplarda etkili ortalar yapabilen oyuncular.

    kasımpaşa hücum hattına değinirken nuno da costa’yı unutmamak lazım. costa, hücumda durağan bir oyuncu değil. sürekli oyun kurulumunda katkıda bulunan ve kanatlarına boş alan açan bir oyuncu. bu yüzden ben davinson sanchezin dönmesini çok kritik görüyorum. çünkü sanchez , nuno da costa ile birlikte ön alana çıkıp baskı yapabilecek nadir oyuncularımızdan biri. ayrıca nelsson’un hajradinovic ile eşleşeceğiji düşünüyorum ve hajradinovic ona uzak oynamamanız gereken bir oyuncu. eğer topla rahat buluşur ve etrafındaki opsiyonları görebilirse ligin en çok kilit pas atan oyuncusu tehlike yaratacaktır.

    -birebir markaj:

    https://gss.gs/v63.png

    açıkçası kasımpaşspor’un ilk 11’ini tahmin etmek kolay değil fakat kim oynarsa oynasın bu şekilde bir pres uygulayacaklardır.

    şimdi burada değinmek istediğim 3 oyuncu var kasımpaşada ve üçünden en az ikisinin oynayacağını düşünüyorum. ligde en fazla top kaybı yapan 15 oyuncudan 3 oyuncusunu listede bulunduruyor kasımpaşa.

    1. sırada haris hajradinovic, 11 ve 13. sırada winck ve ben ouanes geliyor. hajradinovic evet riskli pasları yüzünden top kaybı yapsa dahi ben baskı yediği anda o dahil çoğu kasımpaşa futbolcusunun top kaybına yüksek meyilli olduğunu düşünüyorum. mesela listede aytaç kara yok fakat bunun nedeni muhtemelen risksiz oynama sonucudur. çünkü aytaç kara pres yediğinde belini döndürebilecek bir oyuncu değil. eğer kasımpaşaya presi doğru uygularsak ben akan oyunda kasımpaşanın yediği gollerde göz önüne aldığında gol bulabilme ihtimalimizi çok yüksek görüyorum. işte tam da bu yüzden pres kırmanın anahtar olduğunu yazının başında söyledim.

    ayrıca galatasaray bence bu maçta icardi’yi daha derinlere gelip oyun kurulumunda kullanmalı. pres yenilen anlarda stoperleri öne çekip köhn’ün sol kanat bindirmelerinden yararlanılmalı. eğer berkan kutlu stoper başlarsa yüksek baskı yiyeceğimiz için oyun kurulumunda oldukça dikkatli davranması gerekiyor stoper ve orta saha oyuncularının çünkü kasımpaşaspor kaleye hızlı gidebilen bir takım. direct speed hızı bizden 0.01 olsa dahi yüksek.

    - kontrol bölgeleri:

    https://gss.gs/ItL.png (kasımpaşa)

    https://gss.gs/NqS.png (galatasaray)

    görüldüğü üzere kasımpaşa’nın bizim eksik olduğumuz sol bek bölgesinde topa daha fazla sahip olma konusu mevcut. aynı zamanda sağ bek bölgelerinde topa daha çok sahip olmuşlar. bu 2 şeyden kaynaklanabilir: bildiğiniz üzere winck ayağı kötü olmayan bir oyuncu ve oyun kurulumunu zaman zaman onun üzerinden yapıyor olabilirler, ikincisi ise o bölgede defansif aksiyonlarda daha üstünlerdir.

    son olarak, kendi half-spaceleri gri yanıyor gördüğünüz gibi. bu da demek oluyor ki en az onlar kadar takipte orada topla buluşmuş. yani galatasaray’ın rahatlıkla işleyebileceği bölgeler. bu yüzden ben sağ kanatta kesinlikle barış alper’in ve 10 numarada mertens’in olması gerektiğini düşünüyorum. eğer barış olmayacaksa bile sağ ayaklı zaha olmalı. çünkü çizgiye inip cutback ortası yapabilen bir oyuncu barış alper. aynı zamanda mertenste oralarda topla buluşmayı seven hatta iç sahadaki rize maçında o bölgede zaha’nın pasında penaltı almış bir oyuncu.

    özetlemek gerekirse, kasımpaşaspor tıpkı bizim gibi yüksek pres yapan ve direkt hücumları düşünen fakat akan oyunda ve set oyununda en fazla gol yiyen takımlardan biri. ayrıca ligin en çok top kaybı yapan oyuncuları arasında 3 futbolcusu var ilk 15 içinde. buna rağmen hücum repertuarı geniş ve golcü bir takım.

    ben bu maçı bizim hücum performansımızın belirleyeceğini düşünüyorum çünkü elbet gol yiyeceğiz hissiyatı var içimde. yediğimizden fazlasını atmak içinde hücum performansımızın önemi büyük.

    en başta en ortada dediğimi en sonda söyleyeceğim yine. pres kırma bu maçın en kilit noktası olacaktır…
App Store'dan indirin Google Play'den alın