• 113
    luiz gustavo'nun oynayıp oynamayacak olmasının maçın tüm gidişatını etkileyeceği derbi mücadelesi.

    oynuyor olması başka, oynamıyor olması bambaşka bir derbi izletir bizlere. şu an fenerbahçe'de orta sahada savunma yükünü en çok çeken futbolcu gustavo. ozan tufan ona yardım ediyor ama savunma organizasyonu tamamen onun omuzlarında. pelkas'ın, irfan can'ın yokluğu; mesut özil'in muhtemelen 45 dakikadan uzun bir maç kondisyonuna sahip olmaması fenerbahçe'yi zaten zorlayacaktır. üzerine bir de gustavo'nun yokluğu eklenirse maçın sonucunu elbette kestiremem ama oyun anlamında üstünlük sağlama şansımız artar.

    ozan tufan, formsuz mert hakan yandaş, ortalarda görünmeyen jose sosa üçlüsüyle orta saha kurgulamak zorunda kalırlarsa birden orta sahada oyun üstünlüğü bize geçebilir. zaten erol bulut genel anlamda topu rakibe bırakmayı alışkanlık haline getirdi. bu da bahanesi olur.

    gustavo'nun olmamasının bizim için en büyük avantajlarından biri de hücum geçişleri olacaktır. ne caner, ne nazım sangare, ne gökhan gönül birebirde onyekuru'ya karşı koyamaz. mutlaka yardım getirmek zorunda kalacaklar orta sahadan. bunu da en iyi yapan kişi gustavo. ozan'ın savunmaya bu kadar gömülmek zorunda kalması topu hücuma taşıyacak adam sayısını ciddi anlamda baltalayacaktır onlar adına. bek kademesine stoper girmeye kalktığında mostafa mohamed diğer stoperle birebir kalacak demek olur ki bu cüssede bir forveti bir stoperle birebir bırakmak istemezsiniz emin olun.

    futbolun sürprizlere açık bir oyun olduğunu hepimiz biliyoruz. tutar bir frikik barajdan birinin kafasına çarpar girer, oyuncun ortadaki topa kontrolsüz girip kırmızı kart yer, geri pası düzgün veremeyip rakibe verdiğin gereksiz korner gol olur, cılız bir şut ayaklardan seker kaleye girer tüm oyunun akışı değişir. ya da maçın başında oyun planını üzerine kurduğun kilit bir oyuncun sakatlanır her şey kabusa döner. bunların hiçbirini bilemeyiz. fakat göğüs göğüse bir kapışmada gustavo fenerbahçe'nin en önemli silahlarından biri.
    (bkz: 2 şubat 2021 hatayspor fenerbahçe maçı) *ikinci yarı oyunda olmaması fenerbahçe'nin tüm oyun planını bozdu, oyun tamamen hatayspor'a döndü.

    yukarıda saydığım etmenler dışında gustavo'nun oynamaması durumunda şöyle zincirleme bir etkileşim bekliyorum.

    *fenerbahçe sahaya ozan tufan, mert hakan yandaş, jose sosa (belki riske girip mesut özil ile başlamayı deneyebilirler) üçlüsüyle oyuna başlar.

    *geçiş oyununda onyekuru maç başında birkaç kez fenerbahçe'nin sağ bekiyle başbaşa kalır ve gol olmasa bile gollük pozisyonlar doğar.

    *mecburen mert hakan yandaş birkaç adım geride oyuna devam etmek zorunda kalır.

    *oyun daha çok bizim atak yönümüze göre sol kanattan şekillenir, ters kanata ani top atarak ikincil tehlike yaratmaya çalışırız.

    *onyekuru'ya ikili sıkıştırma gelirken saracchi ekstra boş alan bulur.

    *sağ stoperin -muhtemelen serdar aziz- saracchi'yi kapatmak için çokça kademeye girmek zorunda kaldığını görürüz.

    *saracchi veya onyekuru'nun yerden veya havadan mostafa mohamed'e vereceği pasların kalitesi, -özellikle de serdar aziz kademeye girmek zorunda kaldıysa- ve son vuruş becerimiz bizim bu maçtaki galibiyet şansıımzı belirler.

    *belhanda maçın kilit oyuncularından biri olur.

    **hatırlayacak olursanız kadıköy'de aldığımız galibiyette fatih terim'in kurduğu ikili ve üçlü paslaşmalarla onyekuru defalarca sağ bek üzerinde mutlak hakimiyet kurmuş ve sayısız karşı karşıya pozisyon üretmiştik. bu sefer elimizdeki silah daha da güçlü. benzer bir taktiğin farklı varyasyonlarını maça kadar çalışacağımızı düşünüyorum.

    *yedlin eğer maça başlar ve formda görünürse takım bambaşka bir seviyeye çıkar. çünkü martin linnes gerçekten atak sırasında çıkmaz bir sokak. pas-orta-şut her alanda takımı aşağıya çekiyor seçimleriyle.

    eğer luiz gustavo oynarsa da ortada bir oyun ve muhtemel bir beraberlik bekliyorum. erol bulut defansif bir anlayışla sahada olacaktır. gustavo ile her deliği kapatmaya çalışacak, savunmayı güçlü tutmaya çalışacaktır. kilidi açma konusunda hala daha sıkıntılarımız olduğunu düşünüyorum. maç berabere giderken veya yenikken takım performansını sahaya henüz tam yansıtamıyor. fenerbahçe'nin beraberlik işine gelecektir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın