• 576
    ana fikri en başında vereyim; ramos ve hayalimizdeki 8 numarayı çekersek bambaşka bir takım oluruz.

    ramos dediğimiz adam psikolojik üstünlüğün kralıdır. kornerleri penaltı tehdidi gibi kullanırız sayesinde. ayaklı winnerdır. öyle herhangi bir oyuncuyu madrid’te 17 sene oynatmazlar.

    8 numara içinse ben eminim ki içimize sinecek biri gelecek. erden timur bu şarkıyı yarıda bırakmaz, orayı layığıyla doldurur.

    az sabır, biraz daha sabır.
  • 577
    verratti, ramos ve rashica (zaniolo giderse) ile kapatmamızı gönülden dilediğim transfer dönemidir. hali hazırda ligin çok üzerinde olan kadromuz bu eklemelerle avrupa kupalarında da iddialı hale gelecektir. avrupa ligini tekrar kazanmak hayal olmaktan çıkacaktır.

    şu ana dek yaptıkları harika transferler, zamanlama olarak bitirilen hamleler göz önüne alındığında başta erden timur olmak üzere tüm yönetimimizi gönülden tebrik ettiğim dönemdir.
  • 581
    galatasaray özelinde biz bunu çok söyledik. orta saha her şeydir. kanat falan hikaye. önce orta saha. kanat olarak da çift yönlü rashica alacaksın bitti gitti. gittik bilmediğimiz dehlizlere daldık. öncelikler yerine lüksleri transfer ettik. önce ihtiyacını gider sonra gider gerekirse pastanın üstündeki çileği alırsın. orta saha her şeydir. kanatlardan biri de oyunu bilen, olgun ve çift yönlü oyuncu olmak zorunda. takım bir denge bulmuş ne diye bozuyorsunuz ki dengeyi.
  • 582
    bu transfer sezonu açıldığında tek beklenti rashica ve icardiyi bonservis ile alıp takımı korumaktı. üstüne iki tane orta saha mertens ve oliveira yerine bir de olabilirse forvet yedegı ve solbek idi. biz ne yaptık en önemli olan icardi’yi çektik. ama orta saha yerine kanata adam alıp durduk. üstelik kerem, zaniolo ve alınırsa rashica’ya ragmen. solbek ve forvet yedeği ise henüz soru işareti gelenler adına. ama takımın kalbi orta sahaya hala ve hala adam bakıyoruz. üstelik takımın % 50 si olan torreria hala ortada yok o konuda da kıllanmıyor değilim. bu transfer dönemi boyunca bütün taraftarlar kıçını yırttı durdu ama çalım sevdasına takım kimyası soru işaretleri barındırıyor.
  • 584
    dün oynanan maçın gösterdiği gibi takıma en az bir orta saha tranferi lazım. hatta taraftarın çoğuna göre iki. o zaman şöyle bir takım oluşacak.

    muslera
    boey nelsson abdülkerim angelino
    transfer torreira demirbay/transfer
    tete icardi zaha

    her lig maçında hükmen mağlup olacak bir on bir bu, tabi kerem demirbay ilk on bire monte edilmezse. angelino yerine kazımcan karataş'ı koysak ilk hatasından sonra angelino varken oynatılır mı diye okan buruk'a sallancak. fernando muslera yerine günay güvenç'in oynaması fikri gülünç bile değil. kerem aktürkoğlu, barış alper yılmaz ve berkan kutlu falan zaten futbolcu bile değil. hoş biz daha kerem demirbay'ı bile beğenmiyoruz. çok ilginç olacak. her maç rotasyona gitme fikri de çok yanlış bir fikir. ideal on birin olmaması intihar gibi bir şey. bakalım bittiğinde bu dönem ne noktada olacağız?
  • 586
    bu dönem hakkında şimdi yorum yapmak, ilk iki fırça darbesi ardından ressama "bu bana hiç benzemiyor ama" demek gibi olacak.

    ileride buraya bakınca 8'i erken yetiştiremediler, kayseri'yi yenemedik denmeyecek. 2022-2023 yaz transfer döneminden bahsederken "torreira, mertens, icardi, rashica giresun maçına yetişmedi, 11 başlayabilseler yenecektik" diyen var mı? herkes şampiyon kadronun o yaz nasıl kurulduğundan bahsediyor.

    bu dönemde ise şampiyon kadro korundu denecek. kanatlar ekstra güçlendirildi, rotasyona önemli parçalar alındı, ve... işte o ve'den sonra ne gelecek bilmiyoruz. avrupa'dan elensek bu saatten sonra gelecek transferi diye sövmek serbest ama bu dönemin esas yorumu berabere kalınan lig maçından sonra değil, transfer döneminin bitişinde yapılmalı.
  • 587
    kâğıt üstünde zaha, tete iyi transfer ama kağıt üstünde. önceliğimiz mi, olmazsa olmaz mı bunlar tartışılır.

    şimdi bu dönem başlarken bizim yapmamız gereken 2 şey vardı bence. önce icardi ve rashica takıma kazandırılacak daha sonra da orta sahaya kamada ve lemina tarzı adamlar alınacaktı. biz gittik sadece kontra atak oynayacakmış gibi çizgi oyuncuları aldık.

    yani kerem-icardi-rashica arkalarında torreira-lemina-kamada tarzı bir kadro daha dengeli oluyor. şimdi çarşı karıştı zaha, kerem, tete üçlüsü aynı anda nasıl oynayacak diye düşünüyoruz.

    futbolda orta saha olmazsa harbiden bir hiçsin. istersen dünyanın en iyi oyuncularını topla o göbek ikiliyi yavan kurarsan geçmiş olsun.

    angelino üzerinden gidelim bu kadroyla istediğimiz verimi o da vermeyecek ki ben sosa’nın alınmasını istiyordum. angelino alıp üstüne zaha ve tete çekersen nasıl oynayacaksın ? iyice savunma zaafiyeti baş gösterecek.

    bu hatanın aynısı 2012-2013 yaz transfer döneminde de yapılmıştı 11-12’de taş gibi oynayan takıma amrabat, burak, hamit alındı başka bir oyuna geçildi ve 11-12’de oynanan maçların verdiği keyfi bir daha alamadık. bu sene de bundan korkuyordum yine aynısını yaptılar.

    bu sezon büyük bir plansızlık var gibi geliyor bana. bakalım hala geç değil ama alınacak orta sahalar belirleyecek her şeyi.
  • 588
    orta saha yedek üçlüsünün 6-8-10 olarak berkan- demirbay - mertens şeklinde olması gerekiyor. ideal 3'lüde ise sadece torreira var takımda. diğer yapı taşlarına olan ihtiyacımız yaklaşık 5 aydır belli olmasına rağmen hala somut adım atamamış olmamızın açıklaması yok. 500 kere yazıldı, rashica ve icardi'yi tutup birer tane 8 ve 10 alacaktık. bu kadardı. 4 ihtiyacın sadece biri karşılandı. diğer 3'ü hala duruyor. neden alındığını anlamadığım zaha ve tete de girdi şimdi işin içine. üstelik zaniolo da var. 3 yerli kuralı var.

    var oğlu var. bir maç o oynasın bir maç bu oynasın teorisi de daha ilk maçtan çöktü ki zaten olmayacağı belliydi.

    galatasaray'ın net bir ilk 11'i olmalı. büyük büyük yabancı oyuncular alıyoruz ama kullanabileceğimiz 3 yerlinin biraz kerem haricinde hiçbiri türk milli takımında oynamıyor. geniş kadroya bile girmiyor. fenerbahçe'nin cengiz ve mert'i alması bu yüzden kritik işte. aldıkları yabancıları hesap kitap yapmadan kullanabilecekler. altay, irfan ve ferdi'yi sayarsak 5 tane çok net milli takım oyuncusu var. zorlasan ismail'i de sayarsın. kaleye yabancı alacaklarını sanmıyorum artık. altay, ferdi ve mert banko oynar. cengiz de oynar. gerisini istediği gibi yazar ismail kartal.

    okan buruk sezon boyunca ideal bir 11 tutturamayacak bu gidişle. rotasyon üstüne rotasyon yapmak zorunda kalıp takımı çorba edecek. sonuç da gelmeyecek.

    kazımcan iyi performans vermeye başlamışken angelino'nun alınması yanlıştı.
    zaniolo'yu da kullanamaya başlamışken, rashica da ne olursa olsun alınacakken zaha ve tete transferleri yanlıştı.
    oliveira takımda iken üstüne kaliteli bir 8 zaten alınacakken kerem demirbay transferi yanlıştı.
    icardi'nin arkasında bekleyecek oyuncu profili için bakambu ismi yanlıştı.

    yapılan hamlelerin ciddi bir kısmı yanlıştı. hala daha orta saha arıyoruz, bulamadık gitti. ön taraf öyle şişti ki 10 numara alsan dert almasan başka dert.

    rezalet bir planlama ile sürdürdüğümüz dönemdir kısaca. bakın bunu 12 ağustos 2023 kayserispor galatasaray maçındaki iğrenç futbol için yazmıyorum ama bunun böyle olacağı kağıt üzerinde belliydi. herkes galatasaray'ın kadrosunu bölge bölge yazıp ideal bir 11 yazsın. 1000 kişiden 1000 tane farklı 11 çıkar. kimi 4-2-3-1, kimi 4-4-2, kimi 4-3-3, kimi 3-4-3... çıkar da çıkar. galatasaray'ın durumu o kadar kompleks değildi ki amk. rekorlar kıra kıra şampiyon olmuş bir takım. zaha ve tete'ye verdiğin imza parasıyla rashica'yı alırdık. angelino, bakambu ve mustafa'dan gelen parayla orta saha ihtiyacına bakardık. icardi'yi zaten her türlü alacaktık. bitti gittiydi.
    hadi zaha'yı aldın. zaha'yı aldığına göre kerem'den memnun değilsin, peki. e o zaman 11'e koyacağın 3.yerli nerde? oynayan yerli yerine aldığın her yabancı için oynayan bir yabancı yerine de yerli alman lazım. bu vesileyle nelsson'u satıp yerine neden bonservissiz çağlar'ı ya da merih'i düşünmüyorsun. neden mert transferini lastik gibi uzatıp üstüne de alamayıp rakibin aklına getiriyorsun. ben eminin biz mert'i bu kadar dillendirmesek fenerin aklına bile gelmezdi..

    hala de paul, paredes vs havada uçuşuyor. evet çok da lazım bize orta saha. ama kardeşim yerli yok yerli. en yetenekli yerlim dediğin kerem aktürkoğlu her maç rakibe 3-4 tane net kontra şansı veren top kontrol etme özürlüsü biri. en yetenekli yerli oyuncun bu senin. allah'tan abdülkerim ciddi bir standart tutturdu da onda sıkıntı yaşamıyoruz. bence kazım da müthiş gidiyordu onun da önünü kapattık. sıkıysa sadece senelik maliyeti 5 milyon euroyu bulan angelino'yu oynatma şimdi. sıkıysa zaha ve tete'yi oynatma şimdi. bu adamlar buraya kulübede beklemeye gelmedi herhalde. o kadar kıyametler koptuğuna göre. daha morutan gitmesin kalsın diyenler vardı.

    valla bu işi düzeltmenin keskin kararlar almak dışında bir çözümü yok. neyse hala 1 aylık zamanımız var.

    nelsson, dubois, midtsjö, oliveira, morutan ve yunus satılmalı. bana kalsa zaniolo'yu satmam, rashica'yı alır 10 numaraya kaydırırım. merih'i mutlaka alır sol beke dr kazımcan'ı yerleştiririm.

    muslera
    boey merih abdülkerim kazımcan
    torreira transfer
    zaniolo rashica zaha
    icardi

    benim hem ligde hem de avrupa'da ideal 11'im olurdu. ihtiyaç halinde kaan'ı sağ bek rotasyonunda değerlendirdim. ek olarak, günay, emin, angelino, berkan, kerem, mertens, barış, tete, kerem, halil, bakambu ile de geniş rotasyonumu oluştururdum.
  • 590
    zaha gibi birine gerek var mı diye soru soracak takım sayısı en fazla 10'dur. biz o grupta değiliz, alabiliyorsan alacaksın ve nitekim aldık. amacımız yerel başarı ise eyvallah ama görünen o ki teknik ekibin ve yönetimin ilk düşündüğü şey lig değil. o yüzden tete ve zaha için zamanla niye alındı sorularına cevapları güzelce göreceğiz.

    gelelim orta sahaya... evet oraya, torreira yanına birisi şart. torreira güzel bir karakovan balı. yemek için ekmek ve kaymağa ihtiyaç var. önce ekmeği, sonra kaymağı almalıyız. geç kalındı mı? valla bence evet. ben olsam ilk alacağım oyuncu o ekmek olurdu. sonuçta mitçö, berkan, sergio geçen seneden bilinen adamlardı. idare ederler ama sen şampiyon olmuşsan artık yapman gereken seviye atlamak.

    allah'a şükür şampiyonlar ligi elemesinde şu an için sorunsuz gidiyoruz. lig çok uzun maraton bir şekilde tutunursun ama az önce belirttiğim gibi zaha, tete transferlerini avrupa için yapan bir ekip orta sahaya birini çekmeli artık. bu takım 2 zalgiris, 1 olimpia, 1 kayseri olmak üzere 4 resmi maç yaptı. hazırlık maçları dahil 8 maç falan oynadık. hepsinin ortak özelliği merkezden iyi oyun kuramamamız. geçen yılın son haftaları da bu sorunla baş etmek zorunda kalmıştık.

    bu hafta artık biri gelse iyi olacak. zaten tek eksiğimiz orası.
  • 591
    neredeyse her transferde fener ile yarış içine girmişiz. en son siraçhan nas'ın babası da "yüzde 99 fener'deydi erden timur çözdü" deyince durumun sadece balon çalım haberleri kaynaklı olmadığını anladım.
    transfer çalımının eğer aldığın adam sana yarıyorsa bir anlamı vardır. fred'den szymanski'ye, zaha'dan tete'ye... ne fener kanat sorununu çözdü ne biz orta saha eksiğimizi... yıllardır çalım diye alınan topçulardan kime ne yarar gelmiş. emre akbaba, mehmet topuz, irfancan, mert hakan ilk aklıma gelenler.
    en iyisini beşiktaş yaptı. biz birbirimizi yerken kimseyi almadı; başka bir küçüklük.
  • 593
    yıldızdan çok takımımıza uygun profilli bir orta saha yeterli. gerçekten isim yapmış falan olmasına gerek yok. fransa'dan, italya'dan boey gibi yaşı genç biri olsa kim hayır der ki. transfer obezliğine gerek yok. zaten fena olmayan bir takımız var. frene basmak lazım. maaş yükü aşırı yükseliyor. torreira haberi doğru olmasa bile, çıkan dedikodular olacakların habercisi.
  • 595
    bu yıl hem gözdağı vermek hem transferde elimizi güçlü tutmak hem de kafa karıştırmak için bir sürü kaliteli oyuncunun adı ortaya atıldı. bir yandan çok güzel, bizim vizyonumuzu ortaya koyan hamleler. ancak bir yandan rakiplerimizin de gözünü açtık. yoksa fenerbahçe kim fred kim yan yana gelecek de gidip manchester'den oyuncu alacaklar. şimdi de paredes meselesi çıktı mesela. biz almayacak olsak bile bu isimleri çok fazla medyaya servis etmemek gerek. adam ismail yüksek, arao falan alacakken gidip paredes'e sulanıyor.
  • 597
    kronolojik olarak asagidaki oyunculari aldigimiz donem.

    tete: 3.1m imza bedeli
    gunay: 250k bonservis
    kerem demirbay: 3.6m bonservis
    ıcardi: 10m bonservis
    zaha: 2.3m imza bedeli
    bakambu: 700k bonservis
    halil: 500k bonservis
    angelino: 1.5m kiralama bedeli
    kaan ayhan: 2.8m bonservis

    toplam: 17.850.000 euro bonservis bedeli + 5.400.000 euro imza bedeli + 1.500.000 euro kiralama bedeli harcadik. yani genel toplam 30.000.000 euro harcadik kabaca.

    simdilik tek gelir mostafa mohammed’in satisindan gelen 5.7m euro sadece.

    yukaridaki odemelerin tamami nakit olmamakla birlikte ffp kapsaminda ne kadar farkediyor bilmiyorum. ayrica rashisca transferi icinde 6-7 milyon harcayacagimizi varsayarsak 30milyonluk satis yapmaliyiz. yunus-morutan-yusuf-midtsjo dortulusunden tas catlasa 15milyon gelir elde ederiz. bu da su anlama geliyor zaniolo’yu kiralik vereceksek torreira-nelsson ikilisinden biri veya ikisi satilacak. ozellikle torreira’nin 5 dk bile forma giymemesi oldukca supheli bir durum.

    ozetlemek gerekirse onumuzdeki iki hafta cok hareketli gececek.
  • 598
    2011-2012 sezonundan beri selçuk inan transferi (o da iki sezon düzgün top oynadı) haricinde doğru düzgün bir 8 numara transferi yapmadığımız (şu ana kadar) bir transfer sezonu daha. biz senelerdir şampiyon oluyoruz ama bir türlü o beklediğimiz şiir gibi futbolu oynayamıyoruz ya, hah işte bunun sebebi 8 numaradaki eksikliğimiz.

    naçizane gözlemim iyi bir 6 numara seni şampiyonluğa ulaştırabilirken (suat, saidou, melo, fernandes, torreira) iyi bir 8 numara sana güzel top oynatır (emre belözoğlu, selçuk inan'ın ilk 2 senesi). ikisini aynı anda bulunca efsane bir takım oluyorsun.
  • 599
    her transferde %1 ihtimalin peşinden koşup, mucizeler yaratmamız gerekmeyen transfer dönemidir.

    takımın ihtiyaçlarını karşılayacak, sertliği ve topla oyunu makul, uluslararası tecrübesi de olan bir adet orta saha transferi için real madrid, bayern münih seviyesinde oyuncular için çabalayıp, o %1 ihtimalli mucizelerin peşinden koşmak bize hem vakit hem nakit kaybettirebilir.

    sezon hem avrupa'da hem ülkemizde başlamışken; uyum, adaptasyon, birlikte antrenman gibi hususlarda zaman kaybediyoruz. şahsi fikrim takımın as-yedek iskeleti tamamsa her şey nihayete ermeden, %1 ihtimalli, mucize yaratacak, kimsenin duysa da inanmayacağı "bir transferle" uğraşabilirsiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın