• 76
    hiç transfer yapılmasa bile en az 8 oyuncu ile yollarımızı ayırabilirsek çok verimli olur galatasaray futbol takımı adına.eray işcan, aurelien chedjou, sabri sarıoğlu, salih dursun, hamit altıntop, jem paul karacan, umut gündoğan ve endoğan adili. bakın sırf şu oyuncuların gitmesi bile benim içimi ferahlatıyor. bu 8 oyuncuya karşılık bulanabiliyorsa bir üst düzey, hava toplarına hakim sağ stoper, bir de çizgiye inip orta açabilen üst düzey sağ kanat alınsa fitim. bulunamıyorsa onlar da alınmasın. demem o ki galatasaray kadrosunu toparlayasıya kadar gönderdiği her 4 oyuncu için 1 oyuncu almalı, 3 oyuncu gönderse bile oyuncu almamalı. ne zaman çöplerin tamamından kurtuluruz, o zaman kadro planlaması düşünülebilir.
  • 77
    bu beceriksiz yönetimden çok başarılı bir transfer dönemi beklemiyorum. "kendi çaplarında" başarılı bir dönem geçirseler yeter. çok basit birkaç kurala dikkat ederlerse en az zararla kapatabiliriz bu dönemi.

    1- gidenlerin gelenlerden fazla olduğu bir transfer dönemi olmalı.
    2- anadolu kulüplerinin şişirme futbolcularına milyonları yatırmayalım.
    3- sakat oyuncu riskine girmeyelim artık, illa ki risk istiyorsak genç oyuncu riskine girelim.
  • 80
    devre arası necati ateş geldi şampiyon olduk.
    devre arası didier drogba ve wesley sneijder geldi şampiyon olduk.
    devre arası yasin öztekin ve hamit altıntop piyangodan çıktı şampiyon olduk.
    devre arası jason denayer ve samuel eto'o gelse yine şampiyon oluruz. fakat bu iki transfer de mümkün değil çünkü takımları bırakmaz. onun için daha önce de dediğim gibi şampiyonluk bu sene neredeyse hayal.

    (bkz: galatasaray futbol takımı/#2083211)
  • 82
    sabri, selçuk, semih, hamit, josue, cavanda gibi çöplerin takımdan gönderilip denayer dışında gerçekten hiç kimse alınmayarak duruma şöyle bir uzaktan bakılması gereken dönemdir. doğru operasyon budur, azıcık insanlar huzura ersin, kuyu kazan iş çeviren sağa sola küfür eden hocasını tehtid eden ayrımcılık yapıp pas vermeyen bir gitsin elimizde uygun genç kim varsa da gelsin a takıma valla yeter ya transfer yapıp klübü zarara sokuyorlar başka birşey değil.
  • 84
    nispeten hareketli geçmesini beklediğim ara transfer dönemi. öncelikle muhtemel olarak takımdan ayrılacaklara bakabilirz.

    salih dursun : kendisine kulüp bulunması söylenmiş ve en yakın adres antalyaspor.

    yasin öztekin : bir azerbeycan ekibine 3.5m eur karşılığında transfer olacak iddiası var.

    hamit altıntop : kendisi ile oturup konuşulmalı ve bundan sonraki hayatında başarılar dilemeliyiz, çünkü bu kulüp için artık yeterli değil.

    cavanda : 300-500'e bakılmadan ligimizden herhangi bir anadolu kulübüne satılmalı.

    sinan gümüş : satılması intihar olur yarım sezon yurt dışı için kiralanacak kulüp bulunmalı. en mantıklı tercih ispanya orta sıra takımları.

    benim nezdimdegönderilmesi gereken ekip budur. şimdi gelelim bunların yerine nasıl tercih yapacağımıza...

    salih dursun yerine ahmet yılmaz çalık olabilir o olmazsaserdar taşçıda olumlu. korayın olmadığı serdarın belirsiz olduğu ortamda chedjou ilede geleceğimiz olmadığı için muhtemel bir stoper transferi şart.

    yasin öztekin'in ayrılma ihtimaline karşı eduardo vargas o kısma as takım oyuncusu olarak yazılabilir. kanatlarıbruma ve vargas yapıp en uçta yine podolski ile ilerde büyük bir güç haline gelebiliriz.

    hamit altıntopun ayrılması durumunda ise önümüzdeki sezon için uzun solukta mehmet ekiciyi orda olan rotasyona sokabiliriz. 6 aylık gecikme olacağı için illa diri bir orta saha almamız şart oğlu şarttır. koca sezonde jong, selçuk inan ve tolga ciğerci ile bitmez.

    sinan gümüşün kiralanması halinde ise rotasyona satın alma opsiyonlu kiralama olarak düşündüğüm isimbilal basacıkoglu.

    ayrıcakollbeinn ile de oturup konuşmamız gerekiyor kendisi 2.devrede yatacaksa acilen gönderilmeli. onun yerine yerli olarak bursaspordankubilay denenebilir. yabancı önerecek olursamfranco di santo.
  • 85
    doğru kadro mühendisliği ile çok rahat geçecek ve şampiyonluk getirebilecek transfer dönemidir.

    taraftar neden stoper ve sağ bek istiyor? bakalım.
    elindeki stoperlerin boy ortalaması nedir? 1,83. bu ortalama süper lig için yeterli midir? her maçta en az 5-6 yan topta rakip hücum oyuncuları kafa vurabiliyorsa asla. vurabiliyor mu? en son osmanlıspor maçında en az 6-7 kafa vurdurduğumuza göre yeterli değildir. buna çözüm olarak 1,85 üzeri (1,85 ve üzeri değil, 1,85 üzeri) bir stoper. bir şey yapmasına gerek yok, servet çetin kadar kazmasına cidden razıyım. sadece topa kafa vurmayı bilsin, benim için yeterlidir. neden yeterlidir dersen, bu 1,85 üzeri gerekirse kazma stoperimizin yanına bir adet de pas yapmayı bilen stoper lazım. var mı şu anda elimizde? hakan balta var 1, koray günter var 2, serdar aziz'i de zorlayarak sokarız bu listeye etti 3. kanat beklerin top çıkarabiliyor mu? carole konusunda pek sıkıntı yok bu alanda, yedeğini hadi linnes dedin onda da problem yok çıkartabiliyor. peki sağ bek? gerçekten sağ beklerin (sabri - cavanda) topla çıkmasından çok sahaya çıkmaması taraftarıyım. bu nedenle 1,85 üzeri stoperimizi sol stoper olarak oynatırsak kestiği toplar bir şekilde çıkar mı buradan? hava topu sıkıntısının çözümü budur.

    ha topun çıkmasıyla biter mi? bitmez. neden? orta sahan ne durumda?
    4-2-3-1 oynadığımızı düşünelim hali hazırda olduğu gibi. 2'yi oynayabilecek kim var? selçuk - de jong - tolga - josue - hamit. 5 isim. 2 kişilik pozisyon + 1 de 18'de tutsan 3 kişilik pozisyon desen 18'de 5 oyuncu geniş bir alternatif olarak görünüyor, evet. ama bu 5 oyuncunun hangisi şu anda süper lig'deki genel orta saha oyuncularının yanında fizik gücü olarak ayakta kalıyor? tam hazır olsa belki de jong. biraz biraz da tolga. bunun dışındaki 3 oyuncudan hangisi oynadığı fark etmeksizin her ikili mücadele rakipte kalıyor. bununla beraber biz 4-2-3-1 oynarken geri kalan bir çok takım (rakibimiz olmaya en yakın fenerbahçe camiası da dahil olmak üzere) 4-1-2-2-1 gibi oynuyor. yani hücum ekibinden 1 azaltıp ön libero pozisyonuna ekliyor. bizde ön libero yok, bizde orta saha ve 10 numara var. durum böyle olunca biz hücuma çıkarken rakip bizim 2 orta saha oyuncumuza 3 isimle baskı kurabiliyor. bu ne demek? her ikili mücadelenin kaybı. böyle olunca top çıkmıyor doğal olarak. oyuncuların da tabelaya oynuyorsa (istatistik tabelası, in the tabela değil) şu anda bizimkilerin oynadığı gibi, sıkışıklığa girip baskı yemektense geriye - yana pas yapıyor ve ileri çıkamıyorsun. ne olması lazım peki? sadece basit tabirle "adam yiyen" değil, adam yediği gibi ikinci oyun kurucu olarak görev yapabilecek bir oyuncuya da ihtiyacın var. iki yönlü dediğimiz olay. melo buna çok yakındı, bundan biz bu kadar sevdik kara kaşı kara gözü değildi sonuçta. de jong yakın ama yeterli değil. de jong varsa bu sistemde oyun kurucu orta saha yani selçuk pozisyonu 2 kat boş alan bulmalı, bunun için çabalamalı. bu olmadığı için bu orta saha sistemi işlemiyor. bu yüzden de sneijder çok boş oynuyor gibi görünüyor ama orta saha sistemi sorunsuz işlese ve 10 numara sürekli top almak için geriye gelmese bu problemler de ortadan kalkacak.

    çözüldü mü sorunlar? hayır. neden? hücum hattın ne durumda biliyor musun da çözülsün?
    futbolun en önemli nesnesi toptur. top sendeyken ne yaptığından çok top sende değilken ne yaptığın önemlidir. yetenekli ayakların varsa ki var sende, skor bulursun bir şekilde. ama top sende değilken ne yapman gerektiği kafanda net değilse bulduğun kadar da yersin. topa sahip olma isteğine biz sahadaki ruh diyoruz. 1996 - 2000 döneminden kalma tabir bizde. ne derseniz diyin o çok önemli değil ama topun 90 dakikanın en az 50'sinde sende kalması için çaba göstermiyorsan yetersizsin. bu çaba yarı sahada hücum silahlarını kullanmadan yapılan boş pasla olmaz tabii ki. boş pasla ve teknik oyuncularla 90 dakikanın 80'inde de top sende durabilir, ama hücuma gidemiyorsan o 10 dakikada rakibin seni yerle bir eder. bu bağlamda öncelikle ileri alanda da en az 4 ama duruma göre de 5 oyuncu ile rakibin rahat top çıkartmasını engelleyecek presi yapmak zorundasın. diyelim ki yaptın, sonrasında hücuma çıkmanın günümüz futbolundaki en etkili yöntemi ise kanat futbolu, aksini kimse iddia etmez. neden? anlattığım gibi rakiplerin 1 ön libero ile oynarken sen 1 10 numara ile oynuyorsun. ön libero 10 numaranı kilitleme işini yapabildiği anda göbekten pas oyunu işlemez. bunu işletebilen tek takım barcelona, o da adamların 10 numarası uzaylı. (bkz: messi) bu yüzden kanat oyunu daha önemli hale geliyor. kanat oyunu oynayabilecek kanatların var mı? bruma tamam. gerisi? podolski artık kanat oynayamaz, geri kalan futbol yaşantısında forvet oynamalı çünkü süratli değil. en önemli etkinliği şut, o zaman forvette kalması doğru. yasin, belki ama yeterli değil. çünkü oyun zekası çok düşük. sinan, ne kadar sevsem ve başarılı olmasını istesem de istenen seviyede değil. kanat oyuncuların ne kadar aktif olursa oyun içerisinde rakibin ön liberosunu kendi 10 numarandan çok kanat oyuncusu markajına kaydırabilirsin, önlem almak isteyecektir rakip sonuçta. 10 numaranın boşa çıkması demek daha rahat hücum işleri yapabilmek demek aynı zamanda. kanada kaçıyormuş (bizim durumumuzda sola) top almıyormuş vs. bunlar hep o ön libero baskısından. bu baskıdan sneijder'i çıkartmanın yolu kanat etkinliği ve beklerin de hücuma katılması. ama etkili olacak şekilde. yani sabri hücuma çıkınca özel olarak onu markaja çabalayacak ön libero bu ülkede yok. ama eboue gibi bir sağ bek ve riera gibi bir sol bekle rakip mutlaka ön liberosunu onlara da gönderecek. bu da sneijder'i açacak.

    ve belki de en önemlisi bu varyasyonları bitirecek forvet. podolski olur, eren tam olarak olmasa da idare eder, kolbeinn'i göremedik daha ama euro 2016'da izlediğim kolbeinn eren'den daha iyi podolski'den bir tık kötü olur.

    sonuç: doğru kadro mühendisliği gereğince bizim 1 adet 1,85 üzeri stoper, 1 adet adam yiyen ama top kullanmasını da bilen orta saha yada daha hareketli oyun oynayan bir orta saha oyun kurucusu, 1 süratli ve teknik (adam eksiltebilecek) kanat oyuncusu, 1 hücuma çıktığında rakibi üzerine çekebilecek sağ bek ihtiyacımız vardır.

    bu kadro mühendisliği peki dursun özbek - mehmet özbek - levent nazifoğlu ekibinden çıkar mı? sanmıyorum. çıkarsa çok şaşırtırlar beni. hali hazırda konuşulan isimlere bakınca (selçuk'tan kötü olan mehmet ekici gibi yada 1,84 ve hava toplarında etkisiz ahmet çalık gibi) kanser olacağımız bir transfer dönemi bizleri beklemektedir.

    kadro mühendisliği bölümü mü açsak galatasaray üniversitesinde?
  • 86
    medyada konuşulan isimlere bakılırsa futbolcu göndermek dışında asla dahil olmamamız dönemdir. özbekler elimizdekilerden daha iyisini getirecek çapta değiller. bunu sezon başında aldığımız oyunculara bakarak görebiliriz. ben takımın bu şekilde devam edip şampiyon olamadan uefaya gitmesine, belki türkiye kupası, o olursa süper kupa da almasına fitim. alamasa da olsun. yeter ki yeni borçlar binmesin şu takımın sırtına da eninde sonunda yönetim değişince en az yükle yapılanma yolumuz açık olsun.
  • 88
    hiçbir beklentimin olmadığı transfer dönemidir.hatta hiçbir transfer yapılmasın çünkü alınacak adam sezon sonu üste para verilip geri gönderilecek (donk).chedjou'yu göndermesinler yeter zaten dursun özbek çapsızı doğru düzgün transfer yapamaz.yapsa bile gider yerli çöplere 3-4m euro verip kazığın kralını yeriz.aman siz transfer falan yapmayın.azcık galatasarayı seviyorsanız istifa edin,eğer etmeyecekseniz sabit kalın birşeyler yapmaya uğraşmayın.galatasaray kulübünü yönetmek dursun özbek ve yönetiminin becerebileceği iş değil.
  • 89
    gerçekçi olalım sabri ve hamit gönderilmez. yani hamit'in "tamam ben oynamak istiyorum" deyip gitmesi lazım. sabri'yi zaten kapıdan kovsan bacadan, bacadan kovsan pencereden giriyor. zaten bu adamlara talip filan da çıkmaz.

    elimizde talibi olabilecek ve fayda sağlayamadığımız 2 oyuncu var. selçuk ve chedjou. chedjou sezon sonu boşa çıkıyor. sezon başı kendisini satıp doğru düzgün bir stoper almamış olmamızın acısını şimdi çekiyor. zamanında defalarca söyledik. ama işte biz testiyi kırmayı değil üstünde zıplayıp parçalara ayırmayı bekliyoruz başımıza geleceği anlamak için. şükür ki chejdou'nun iyi kötü bir repütasyonu var fransa'da. 2-3 mlyon € bonservisle kendisini transfer etmek isteyecek takım bulmak zor değildir diye düşünüyorum.

    gelelim selçuk'a. kendisinin çin'e gitmesinin tam zamanı. burak da orada. çinliler daha geçen gün oscar'a 61 milyon € ödedi. selçuk için de 4-5 milyon €'yu çok görmezler herhalde. hazır burak bu sezon çin liginde fena bir performans göstermiyorken selçuk arkadaşımızı da oraya uğurlamak lazım.

    podolski, sneijder gibi adamları gönderemeyiz devre arasında. hayal kurmayın. bu adamların yerine adam bulabilecek ne paramız, ne de repütasyonumuz var an itibariyle. ancak orta sahada savaşan, mücadele eden, top kapan oyuncu bulabiliriz. vasat bir stoper de bulabiliriz.

    bu sezonu çöpe atma lüksümüz yok. gelecek sene şampiyonlar ligi'nde olmalıyız. öyle ya da böyle.
  • 90
    büyük isimlere gerek olduğunu düşünmediğim transfer sezonu.
    bana göre galatasaray'ın en fazla iki tane transfer yapacak gücü var. zaten olmazsa olmazları da iki tane. bir defa transfer bütçeni belirledikten sonra önümüzdeki 5 sene elde var bir diyebileceğimiz o aranan defans oyuncusunu bulacaksın. olmuyor hakan balta ile falan.

    ikincisi de koşan, savaşan ve dinamik bir orta saha oyuncusu. valla adam olana bunun ucuzunu bulmak çok zor değil. tabi bizim ligimiz standartlarında. osmanlıspor'a bak. atletizmin avantajını nasıl güzel kullanıyor adamlar. hepi topu bir tane atletik adam... yok maliyete afrika'dan bulup getirirsin. yani getirmelisin. yöneticiyim diye geçiniyorsan bunu yapmaya mecbursun. çünkü mali yapın parayı basıp almaya yetmiyor. tolga iyileştiğinde, de jong'u da hesaba katarsak elinde iyi bir orta alan hattı olur.

    ben linnes'den umudu kesmedim açıkcası. takımın bir sağ bek ihtiyacı da var net. ancak oyun mesafesi kapanıp modern futbola daha uygun bir anlayışla sahada yer aldığımızda linnes'in de performansının artacağına inanıyorum.

    son bir söz de; galatasaray'ın hücum oyuncusuna ihtiyacı yok. elinde podolski ve eren var. forvet hattın tamam. bu iki adamla avrupa'da bile iş yaparsın. kanatta bruma var. zaten takımın hücumda en değerli oyuncusu, bir diğer kanadın da elindeki en dinamik adam yasin. futbol mantalitesi zayıf mayıf... her maç üretiyor adam. bu şimdilik yeterli. yasin'den daha fazla performans gösterecek oyuncu 10 milyon eu bandında başlar türkiye'ye.

    oyun mesafen kısaldığında, rakip baskısını çabuk kırdığında, beklerin bindirme yapmaya başladığında göreceksin sneijder de yıldız gibi parlamaya başlayacak.

    türkiye benzer transfer hikayelerini çok gördü. ernst ve zago örneği var. zor değil fakat beceri istiyor.
  • 92
    selçuk inan'ın ısrarla çin'e itelenmek istendiği sezon. neredeyse her yerde görüyorum bunu. robert pires'in ineceği uçaktan daha efsane bir mertebeye ulaştı bu iş. adam yazıya başlarken besmele çeker gibi selçuk'u çin'e satalım diyor.* çinliler salak değil arkadaşlar. hatta akıllarının zekatını bize verseler hayatımız kurtulur. o yüzden bitsin artık şu tatava.
  • 94
    kaliteli ve net katkı sağlamayacak oyuncu istemediğim dönemdir. paramız malum az. rotasyon oyuncusu almanın manası yok. görünürde savunma ve sağ bek önceliğimiz. ideal galatasaray'da bu 2 mevkinin dışında artı stoper, sol bek, orta saha, sağ kanat ve forvet de isterdim. ama gerçekçi olmak gerek. net ihtiyacımız belirttiğim gibi sol stoper ve sağ bek. orta saha da olmalı tabi ki ama öncelik sıralamam da 3. sırada bu mevki. tolga, de jong ve selçuk ile bitirebilirz 18 maçı. nerde kaldık 2 pozisyon. bu mevkilerin ikisini de dolduracağız diye bir şey yok. he fırsat yakalayıp alırız süper olur ama zor gibi bence. belki kiralık şekilde bir mevkiyi kapatabiliriz. o sebeple eldeki para neyse onu tek atımlık kullanmalı ve ihtiyacımızı kapatmalıyız. ayrıca sağ bek de stoper de net şekilde uzun olmalı. stoper 1.85 üzeri, sağ bek ise 1.75-1.80 civarlarında olmalı ki lanet olasıca hava toplarında canımız yanmasın.

    son olarak ben bunları yazdım. inanarak yazdım ama bizim yönetimimiz böyle yapmayacak eminim ki. nerde komisyon var, nerde menajer önerisi var, o isime atlayacaklar. çok adam alırlarsa da kalitelerinden bağımsız çok transfer yaptık, bakın bakın diye kafa ütüleyecekler. akıllı olmalarını diliyorum.
  • 96
    tam "devre arasında alınan topçudan hayır mı gelir" yazıcam, aklıma drogba ve sneijder geliyor.

    bari tüm parayı bir tane sağlam adama yatırsınlar. çöp tenekemiz dolmasın. ya çok iyi bir sağ bek, ya çok iyi bir stoper, ya da çok iyi bir golcü alsınlar, kapatsınlar mevzuyu.

    tabi bizde bu vizyonu gösterecek zihniyet var mı ? işte orda aklıma bir şey gelmiyor.
  • 97
    çok paramız olmadığına göre ancak ve ancak daha önce kendini süper lig'de kanıtlamış üst düzey kelepir oyuncular alabiliriz.

    jason denayer defansın her yerine yama yapar. daha önce bu ligde de kanıtladı kendini. gelir mi, neredeyse imkansız. onun için chedjou'nun iyi oynaması için dua edeceğiz. işimiz duaya kaldı.
    samuel eto'o hücumun neresine koyarsan koy, hem yama yapar, hem de sınıf atlatır. hem de tüm galatasaray camiasına heyecan getirir. şampiyon bile yapar. antalyaspor bıraksa, ve herkes kadar istesek, tartışmasız bizi seçer. fakat biz istemiyoruz bile. çünkü biz revirdeki gazilerden memnunuz. biz mario gomez'i de istememiştik.
  • 98
    tolga ciğerci bahsedildiği gibi sakatlıktan uzun süre dönemeyecekse, selçuk inan'ın yerine bir oyuncu almamız lazım, en azından genç bir scout transferi denenebilir bu bölge için. stoper için ise tüm limitler zorlanmalı ve iyi bir stoper alınmalı. ahmet yılmaz çalık gibi bir stoperden daha iyisi lazım.

    hakan balta, serdar aziz, semih kaya, koray günter varken bir de ahmet'i alıp türk milli takımına hazırlık mı yapacağız?

    adamların defansında kjaer-skrtel oynuyor sen ahmet çalık diyorsun? mehmet ekici diyorsun?
  • 99
    bu yönetimin yapacağı * nokta transferler ile şampiyon olmak imkansız. en azından saçma sapan adamalara para harcamayarak sonraki yönetime yük bindirmesinler. görevleri olan arazileri peşkeş çekme işini yapıp gitsinler. yerli oyuncuların ve menajerlerin son umudu galatasaray oldu. serdar olayı bazıları tarafından normal karşılansa da tam bir fiyasko.
App Store'dan indirin Google Play'den alın