• 2
    2010'da saat yönünde koşulmuştu tdf, doğal olarak 2011'de saat yönünün tersinde koşulacak. yani pireneler değil alpler ön planda olacak bu sene. l'alpe d'huez, col du galibier, col du granon tırmanılacak, fransa dışında sadece iki etap için italya'ya geçilecek alp dağları'nda. 2 temmuz ve 24 temmuz arasında koşulacak. alberto contador'un durumu hâlâ net değil ve bahisler contador'suz açıldı bile. favori andy schleck tabii ki.
  • 4
    zincirleri iyi yağlasınlar. karıya kıza hava atmak için biskiletin önünü arkasını fazla kaldırmasınlar. suluğa su koymayı unutmasınlar, insan susuyor bir yerde. lastiklere baksınlar kabak olmasın, bunun çivisi var, parçalanmış kola şisesi var. seleye ekmekmiş falan birşey koymasınlar, sonuçta nimet bu. bunları yaptıktan sonra zaten başarı kendiliğinden gelir.
  • 6
    8-31-39 saniye...

    yıllar sonra tdf'10 dendiğinde bir çok kişi dopingli çıkan alberto contador'u değil, zinciri atan andy schleck ve o'na atak yapan contador'u hatırlayacaktır. saniyeleri hatırlayacaktır.
    ben ise yazılı olmayan kuralları çiğneyerek sarı mayoyu elde eden contador ve içimde nefretle tourmalet çıkışını izlerken yumruğu havada etap galibiyetini kutlayan andy schleck'i hatırlayacağım. rakibine atak yapamamasından dolayı değil kendisine hediye edilen etabı doyasıya kutladığı için.

    saniyeler bazen hiç olmadığı kadar önemlidir ama bazen saniyeler farklı birşeyler ifade eder. 15.etap öncesi 31 saniye önde olan andy schleck 15.etap sonrası 8 saniye geriye düşer * o gün andy schleck contador'a 39 saniye kaybetmiştir...ve son gün kutlamalar yapılırken andy ve alberto elele objektiflere poz verirken fark 39 saniyedir. centilmenliğin uğramadığı ispanyol ve centilmenliği abartan küçük kardeş arasında zincir olayını ortadan kaldırınca kalan fark 0. koca bir 0. tdf'09 fabian cancellara'nın lance armstrong'un önünde sarı mayoyu koruduğu fark olan 0.

    contador'un zincir ve at eti arasında kalan tdf'10 şampiyonluğu halen karara bağlanmamışken araya giro'11 i sıkıştırması vetdf'11'e davet edilmesi zaten başlı başına tartışılması gereken bir konu. bu işin reklam, sponsor, aso, ucı, siyaset gibi donelerle değerlendirmek işi daha da can sıkıcı hale getiriyor ama artık olan oldu ve contador yine burada ve yine en büyük favori.

    saxo bank bu sene buraya alberto contador ve 8 bisikletçiyle geliyor. domestiğe ihtiyaç duymayan bir tırmanışçı olduğu için onu ve takım bazında analiz etmek yanlış olur. bu sene inanılmaz formda, giro'11 de* adeta güle oynaya tırmandı. istediği etapları kazandı, istediği etabı istediğine hediye etti. en yakın rakipleri scarponi ve nibali'nin değil kendisine rakip olmalarını yanına yaklaşmalarına bile izin vermedi.

    contodor'un tdf'10 da en büyük rakibi ise geçen yıl olduğu gibi yine andy schleck olacaktır. port de bales'da yaptığı atağa karşılık veremeyen contador'un sonrasında zincirin attığını farkedip sağdan gitmesine ilk gün biraz nefretle bakan sonraları ise onunla can-ciğer dostluklarına devam eden andy'in en büyük eksiği kazanma arzusu ve tt. basit bir mantıkla tırmanışlarda contador'dan herhangi bir eksiği olmayan andy'nin sarı mayoyu son gün giyebilmesi için alberto'ya karşı zaman karşılarda birşeyler yapabilmesinden geçiyor.
    alberto contador gibi patlayıcı bir gücü yok andy'in. andy daha çok uzun ve dik tırmanışlarda soğuk kanlı kalarak fark yaratabilen bir isim. contador ise heran atak yapabilecek kısa dik yokuşlarda inanılmaz farklar yaratabilecek bir isim. andy'e tırmanışlarda müthiş bir domestic desteği var. jens voigt, linus gerdemann ve 2008'de takım emriyle sarı mayoyu koruyup kazanabilecek pozisyondayken carlos sastre'yi şampiyon yapan ağabey frank schleck

    andy schleck bu sezonu pek de verimli geçiremedi. tüm enerjisini, gücünü tdf'ye ayırdığını biliyoruz ama liege-bastogne-liege'11 de frank'le beraber philippe gilbert'den yedikleri tokat ve o son bakış http://youtu.be/BizjxLt0Q2c?t=10m43s gerekse de bu sene katıldığı hiç bir turda kayda değer bir performans sergileyememesi onun hakkında ki soru işaretleri.

    fakat andy'nin contador'a karşı avantaj sağlayabileceği konularda yok değil. ilk olarak pelatonun patronu fabian cancellara. pelatonun gerçek kralı olan cancellara schleck kardeşlerin bu tdf'de de koruyucu meleği olacaktır * *
    ayrıca cancellara'nın bu gezegendeki en iyi zaman karşıcı olduğu gerçeği ve ttt etabı schleck'ler için birazda olsa fark yaratabilmek demektir.

    bu iki isimden bağımsız olarak ortaya çıkan isimleri değerlendirmek ise daha karmaşık duyguları ön plana çıkarıyor. kimilerinin belki de takım lideri olarak son büyük turu bazıları için ise son şans. doping cezası alıp almayacağı hala belli olmayan contador'un arkasında tırmanışlarda onu kovalamak yada asıl hedef olarak andy schleck'i seçmek. contador'un muhtemel doping cezasıyla lekelenecek bir şampiyonluğu elbette kimse istemez. hele ki geçmişte ki oscar pereiro örneği varken pelatonun yaklaşık 1 senedir contador'suz bir tour'a hazırlanırken tdf'ye bir ay kala çıkan yeni kararla birçok olası favori artık ilk 3 hesabı yapacaklardır. bu onlar içinde bir yıkım olmuş olabilir.

    aldo sassi, ivan basso ve cadel evans üçgeninde gelebilecek bir sayı mayo ise belkide tüm bisiklet tarihine damga vuracak bir hikaye yaratacaktır. giro'yu tekrardan kazanırken gösterdiği performans ve üstüne basa basa söylediği aldo sassi için tdf'yi kazanacağım demeçleri ivan basso'nun bu hayatta istediği tek şey olsa gerek. geçen yıl giro yorgunu olarak geldiği için pek varlık gösterememişti bu tdf öncesi ise pek yarışmadı. bu sene genelde vincenzo nibali'ye söz verdiği halde giro'ya katılmaması, antrenman sırasında geçirdiği kazayla gündeme gelen ivan basso*
    cadel evans ise tırmanışlarda hiçbir zaman güvenilir bir isim olamadı. basso'nun alamet-i farikası selesinden kalkmadan tırmanmasıyla yüz ifadesinde pek değişme olmaması, cadel evans'ın ise düşük cadans, sağa sola yalpa yapan bir tırmanma stili var. pek stil denemez ama cadel'in kraliçe tırmanışlarda ilk geriye düşen olması hep can sıkıcıdır. bu sene o da pek yarışmadı yaşı itibariyle de tdf'ye dinlenerek geldi.

    tdf'ye çalışarak gelenlerde var. en başta sponsorluk anlaşmasını uzatan team radio shack. yılın en formda takımlarından biri. andi klöden, levi leipheimer, janez brajkovic ve chris horner'la takım lideri olmadan tdf'ye gelen büyük patronun takımı. takım lideri olmaması garip bir konu ama formda olan andi klöden üzerine yoğunlaşacaklarını tahmin ediyorum ama asıl süpriz california turunda tırmanışlarda bütün favorileri ezip geçen ve basın önünde pek değerlendirilmediği için küsleri oynayan chris horner. tabi horner'ın 40 yaşından sonra en büyük tourda birşeyler yapabilmesi hem bisikletin asıl yeri olan avrupa'da hemde amerika'da kendisine gösterilen saygıyı gerçek manada sağlayacaktır.

    diğer ilk 10 adayları ise bir pist bisikleti efsanesi olan bradley wiggins, robert gesink, geçen yılın süpriz ismi jurgen van den broeck, samuel sanchez, roman kreuziger, nicolas roche ve bu sene tdf'da süpriz yapmasını beklediğim almantony martin

    bu sene prolog etabı yok o yüzden fabian cancellara'nın sarı mayo giyme silsilesi kırılacak gibi. ilk gün koşulacak etap ise tam olarak philippe gilbert etabı* gilbert'in ardından thor hushovd, thomas voeckler ve fabian cancellara diğer favoriler.

    ilk 1 hafta için tony martin ve philippe gilbert'in sarı mayo hayalleri var. favoriler açısından bakacak olursak contador ve basso'nun tam olarak hazır olmadığını düşünüyorum** bu iki isim ilk haftayı daha antrenman düzeyinde görecektir. andy ve cadel ise daha hazır görülüyor ve geçen yıl olduğu gibi ilk hafta süprizleri olursa bundan avantajlı çıkacak, daha zorlayacak olan taraf andy schleck ve cadel evans olacaktır diye düşünüyorum.

    bu sene tour de france 2 tammuz cumartesi günü start alıyor. bütün etap yayınları eurosport tarafından canlı yayınlanacaktır. umarım dopingsiz, yalansız, centilmence ve sonunda ivan basso'nun kazandığı bir tour de france izleriz*

    edit: imla
  • 8
    prolog yerine bu etap koyarken ne düşündü aso bilmiyorum ama eğer bugün olanları tahmin etmiş olsalardı bıyık altından gülüyor olurlardı.

    etap öncesi philippe gilbert'in ağır favori olduğunu söylemiştim. çok da rahat kazandı. fabian cancellara'nın son 500 de yaptığı atağı çok iyi süzdü ve onun arkasından gidip yarışı kopardı.

    ilk etap için söylenecek çok söz var ama ilk kazada geriye düşen samuel sanchez ve alberto contador'un geri gelme çabalarına bmc, europcar ve omega'nın yaptığı inanılmaz tempo izin vermedi ve liderden 1.20 saniye fark yediler.

    güne damga vuran ise 1. kaza kadar 2.kaza oldu. andy schleck, bradley wiggins, ivan basso, gesink gibi ağır favorilerin karıştığı kaza sonrası bu isimlerde contador'la beraber finişe geldiler. ama 2.kaza son 3km içinde olduğu için bu isimler ana grupla aynı dereceyi aldılar ve liderden yani gilbert'ten sadece 6sn fark yediler.

    contador için ilahi adalet mi desem biledim. biraz erken hatta çok erken oldu ama aynı anda finişe geldiği adamlardan 1.14 fark yemiş durumda contador. yarın da takım zamana karşısı var leopard trek biraz daha fark yapabilir saxo bank'a.

    yarın için öngörülerim ise p.gilbert'in sarı mayoyu taşıması zor. radio shack veya htc'den birinin alması daha muhtemel. adaylar ise andi klöden, chris horner ve tony martin
  • 9
    takım zamana karşı etabında garmin cervelo'ya geçilenteam sky bir gün sonra sprint etabında g.thomas'ın deyimiyle en son ben swift'in tekerleğimde olduğunu düşünerek htc trenin dağıttım ama arkama baktığımda o yoktu ben de pedal çevirmeyi bıraktım sözleriyle team sky'ın son 2 etapta 2 galibiyeti nasıl kaçırdığını gördük. team sky'ın ilk zaman ölçüm noktasında çok iyi olmasına rağmen etabı alamaması biraz süpriz oldu açıkcası.

    takım zamana karşı etabına geri dönelim. en büyük favori radio shack olarak görülüyordu. fakat levi'nin yarış sonrası verdiği demeçten de anlayacağımıza göre daha uzun bir etap olsaydı shack alabilirdi. ama günün asıl süprizi sarı mayo iddialısı cadel evans'ın takımı bmc'nin garmin'in 4sn arkasından gelip 2. olması. gerçi bu derece bile cadel'in sarı mayoyu almasına yetmedi ama olsun. sarı mayo garmin'in dünya şampiyonu sprinteri thor hushovd'un.

    takım zamana karşı demişken bireysel zamana karşının evrendeki en iyi ismi spartaküs fabian cancellara neredeyse son 5 km. takımını tek başına çekerek saxo bank'a yine fark yaratmayı başardı. küçük andy fabian abisinin elini değil aytağını öpse yeridir. gerçek abisi frank ise yine bir zamana karşı etabında yatışları oynadı. gerçi etap sırasında dilini bir böcek ısırmış bu şansızlıklarla nereye kadar gidecek büyük frank oda muamma.

    3. gün ise etap profili itibariyle sprint finişi olması muhtemeldi. ama özellikle htc takımını en çok korkutan şey etap ortasında yüzde 4 eğimli tırmanış ve rüzgardı. gerçi asıl korkmaları gereken şeyin son kilometrelerde ki keskin dönüşlermiş ama neyse. htc'nin aslında korktuğu şey az kalsın doğru çıkıyordu o kısa tırmanışda genel klasmanın en iddialı isimlerinden ivan basso'nun geride kalması ve leopard trek'in hemen öne gelip tempo yapması htc'nin işine gelmedi. tabi burada sprint etabı olması itibariyle htc daha dominant olması normal. lars bak bu tempoyu görünce hemen öne gelip leopard'lılara sakin olun kontrolu bize bırakın demesi ilginç bir enstantaneydi.

    yine bu sene değişen kurallarla yeşil mayo klasmanı için ara sprint kapılarının önemi artırıldı. bu yüzden ara sprint kapılarında ki mücadele izlenmeye değer oluyor. 3.etapda da cavendish ve hushovd arasında geçen itişme nedeniyle yine bu ikili ceza yediler. birgün birbilerini yiyecekler ama ne zaman.

    gelelim dünün en can alıcı yerine. htc treni ve ve cavendish'in herhangi bir sprint finişinde favori olmaması olanaksızdır. dünde cav en büyük favoriydi. yine tyler ferrar, borut bozic, a.petacchi, a.greipel, t.hushovd ve benim favorim ben swift diğer favoriler. htc tüm büyük turlarda olduğu gibi cavendish için iyi bir ekip kurarak buraya geldi. cav'ın en büyük yardımcısı mark renshaw, cavendish'in yerine seneye büyük turlara gidecek sprinter matthew goss, tony martin, lars bak, tj, bernhard eisel müthiş bir takım.

    fakat htc'nin son son 15 km kala başladığı organize olma işine son 4 km kala biraz erken denebilecek durumda 4 kişi kalmaları sekte vurdu. m.goss ve tony martin'in işi renshaw'a çok erken bıraktıklarını düşünmüyorum ama son km içerisindeki keskin dönüşlerde cavendish'i koruyamadılar. zaten cavendish'te son sola dönüşte arada kaybolmuştu. ama burada asıl aslan payı ilk atağı yapan ve htc trenini dağıtan g.thomas oldu. team sky'ın organize olamayan bir sprint takımını olduğu htc'nin kötü bir kopyası olduğunu düşünüyorum. ben swift'in ise g.thomas'ın arkasında olamaması ise son derece komik.

    ama g.thomas'ın yaptığı bu atak garmin cervelo'nun ekmeğine yağ sürdü. müthiş btakip yaptılar ve dönüşlerden sonra önde hala 3 kişi olmaları ve diğer olası favorilerin çok geride kalmaları tyler ferrar'e belki de çok heyecanlı ama kolay bir galibiyet getirdi. etap sonunda galibiyeti wouter weylandt'a
    hediye temesi çok güzeldi. hem son iki etabı kazanıp hem sarı mayoyu taşımak garmin için mükemmel ötesi bir tur başlangıcı oldu.

    bugün ise 4.etap koşulacak. tam olarak philippe gilbert etabı olduğunu söylemeliyim. etabın sonunda ki eğim tam onun istediği gibi. diğer favorilerden ziyade bugün alberto contador'un arada ki farkı kapatmak için bir atak yapması bekleniyor. diğer genel klasman iddialılarından cadel evans'ın da bugün alabileceği bir etap ama o isteyip saldırır mı bugün pek ihtimal dışı olmakla beraber muhtemel. bugün sprint etabı olmadığı için özellikle fransız bisikletçilerin isteyeceği bir etap. thomas voeckler ve diğer fransızlara bugün dikkat son olarak bugün etap karışırsa matthew goss ve tom boonen bugün supriz yapabilir.
  • 12
    dün geçilen 8.etap ilk ciddi tırmanış etabıydı. tahminlerin alberto contador'un atak yapacağı yönünde olduğu gün öncesi andy schleck'le yapılan röportajda andy bugün contador'un atak yapacağını düşünüyormusunuz sorusuna " hayır düşünmüyorum o zaten bugün kesinlikle atak yapmak zorunda, ben ise buna asla izin vermeyeceğim" diyerek ondan beklenmedik biçimde iddialı bir söylem geliştirdi. sarı mayo hususunda gelen soruya ise thor hushovd'un mayosunu koruyabileceğini söyledi*

    yarışın en merakla beklenen yeri son 2 kilometreydi. önde kaçan gruptan rui costa arkasında pelaton'dan atak yapan vino, tj ve daha arkadan gelen pelaton. tabi herkesin gözü contador - andy - cadel üçgenindeyken thor hushovd ve philippe gilbert'in hala ön grupta olması daha can alıcı noktaydı.

    contador'un defalarca atak kaldırmasına andy'nin çok kolay cevap vermesi alberto açısından biraz soru işareti. yine cadel ve basso bu etapta istediklerini aldılar. andy contador'a izin vermedi ama asıl kazanan contador - andy gibi iki tırmanışçının önünden atak yapan ve 2.olan philippe gilbert ve sarı mayoyu super-besse'de koruyan sprinter thor hushovd. tabi etabın kazananı rui costa.

    etabın sonunda andy schleck haklı çıktı. thor hushovd sarı mayoyu korudu. kendisi alberto contador'a izin vermedi ve ondan daha iyi göründü.

    bugün ise ben bu entry yazarken dünün kaybedeni alexander vinokourov büyük bir kazaya karıştı. kazaların damga vurduğu yarışta bradley wiggins, chris horner ve son olarak vino'da yarışa veda etti. bugünün tek kazası bu değildi alberto contador tdf'11 de ki 3.kazasını yaptı bugün. yine vd. broeck vino ile bugün kazaya karıştı ve durumu net değil.

    bugünkü etabın diğer önemli noktası ise kaçakların kazanabileceği bir etap olması. müthiş bir kaçak grubu var sandy casar, luis leon sanchez ve thomas voeckler'in de bulunduğu 6 kişilik bir kaçan grup var.

    muhtemelen bugün kaçaklardan biri kazanacak ama bu bu kazalarla tdf nasıl bir seyir izleyecek bilmek çok zor.

    edit : alexander vinokourov'un kalçasında ve ayağında kırıklar, jurgen van den broeck'un köprücük kemiğinde kırık, david zabriskie'nin elinde kırıklar mevcutmuş.
  • 13
    kazaların turunda bugün gerçekleşen kazalar yuh artık dedirttirmiştir.

    alberto contador'un kazası

    http://video.tr.eurosport.com/...id187972/video.shtml

    vinokourov ve vd. broeck'un kazası

    http://video.tr.eurosport.com/...id187964/video.shtml

    ve artık ohaa diyeceğiniz flecha ve hoogerland'ın kazası. burada meydana gelen kaza affedilecek gibi değil. izlerken cümle kuramadım. nefesim kesildi.

    http://ewoud.home.xs4all.nl/...france_carcrash.html
  • 14
    beklenenden çok daha sert geçen ilk haftanın ardından göze batanlar...

    en iyi performans gösteren takımlar...

    garmin-cervelo : takım zamana karşıyı kazanarak ilk büyük hamleyi yapmışlardı. thor hushovd'a 7 gün boyunca sarı mayoyu taşıtmaları, htc trenini dağıtıp kazandıkları sprint etabı muazzamdı.

    leopard-trek : etap kazanamadılar, sarı mayoyu giyemediler ama liderlerini andy schleck'i çok iyi korudular. ilk hafta hiçbir kazaya karışmamaları ve andy'in yıpranmadan pirenelere gidecek olması onlar için büyük şans.

    omega pharma-lotto : philippe gilbert'e uygun olan etaplarda çok iyi taktik uyguladılar. yetmedi gilbert'e yeşil mayoyu giydirdiler. kaza yapıp abandone olana kadar vd.broeck genel klasmanda istedikleri yerdeydi.

    hayal kırıklığı yaratan takımlar

    saxo bank : turun en büyük favorisi olan takım lideri alberto contador'un 3 kazaya karışması ve cadel'den 1.41 fark yemesi tam bir fiyasko. contador'u ön grupta bulundurmakta sıkıntı çektiler. takım zamana karşıda pek iyi performans segileyemediler.

    radio shack : hayal kırıklığı demek az gelebilir. 4 takım lideriyle buraya gelmişlerdi. ikisi gitti ikisi kaldı. janez, c.horner, popovych yarışa devam etmiyor. klöden ve levi ise hasarlı.

    team sky : ne tam genel klasman takımı nede tam sprint takımı değillerdi. bradley wiggins'in abandone olması, favori oldukları takım zamana karşıyı kazanamamaları, ben swift'in sprint etaplarında kaybolması ingilizler için tam anlamıyla hayal kırıklığı. tek teselli edvald boasson hagen'in etap kazanması.

    geraint thomas : ilk haftanın göze çarpan isimlerinden biriydi. tyler ferrar'ın kazandığı etapta ben swift için müthiş bir domesticlik yapmıştı htc trenini asıl dağıtan oydu ama ne yazıkki ben swift olması gereken yerde olmayınca etabı garmin kazanmıştı. e.b. hagen'in kazandığı etapta da yine başrolde o vardı. müthiş bir iş çıkarıp etabı kazandırmıştı.

    thor hushovd : 2005 ve 2009'da yeşil mayoyu kazanmış tüm zamanların en iyi sprinterlerinden birinin sarı mayoyu giymesi ancak ilk hafta olur ama 7 gün boyunca biraz zor olur. thor bunu başardı hemde super-besse tırmanışında geride kalmadan korudu.

    alberto contador : giro'da ki performansının şuan için çok uzağında. tırmanışlarda çok iyi görünmüyordu. genel klasmanda pirenelere gelmeden 2dk yakın fark yemesi, leopard trek'le saxo bank arasında büyük domestikler bazında büyük farklar olması onun için pek iyi işaretler değil.
  • 16
    merakla beklenen gün turun gerçek başlama tarihi 14 temmuz; fransızların milli bayramı, ilk ciddi dağlık etap, pireneler, tourmalet, luz-ardiden ve bask ülkesi.

    güne başlarken hemen hemen herkesin öngörüsü contador'un atak yapması ve muhtemelen yakın arkadaşı samuel sanchez'le beraber çalışıp etabı sanchez'e bırakıp kendisininde zaman farkını biraz azaltacağı yönündeydi. geçen yıl elele kolkola tourmalet'e tırmanan andy-alberto ikilisi bu defa yine tourmalet buna ek olarak luz-ardiden'i* çıkacaklardı. ama daha öncede söylediğim gibi contador'un yüz ifadesi hiç iyiye işaret değildi.

    ilk kaçan grupta geraint thomas ve ailemizin kaçışcısı biel kadri gibi isimler vardı. ama özellikle tourmalet tırmanışında samuel sanchez'in kaçması etabın sonunu biraz belli etmişti.

    yine akılda kalan detaylardan biri de philippe gilbert'in tourmalet inişinde favorilerin bulunduğu gruba atak yapmasıydı. ne desem bilemedim.

    favorilerin grubuna geldiğimizde ise müthiş taktikler, olağanüstü özveriler vardı.
    öncelikle saxo bank'ın dün ön tarafta hiç çalışmaması biraz garip bir durumda genel olarak tırmanışta grubu leopard trek çekti. hatta o kadar ki tourmalet'e tırmanırken sadece 4 kişi kalmışlardı. schleck kardeşleri son bırakan domestik ise jens voigt'tu. saygı kelimesi biraz hafif kalabilir onun için.

    luz-ardiden çıkılırken diğer dikkat çeken husus ise ivan basso ve liquigas'ın taktiğiydi. ivan basso'nun en büyük özelliği olan selesinden kalkmadan belli bir tempoyla tırmanma özelliğini iyi kullandılar leopard trek bittikten sonra direksiyonu onlar aldılar pardon sylvester szmyd aldı. öyle bir tempo verdi ki ana gruba favoriler tek tek dökülmeye başladı. önde szmyd arkada basso'nun verdiği tempo contador'u çok yıprattı. zaten tur başladığından beri dizlerinde ki problem, giro yorgunluğu hep konuşuluyordu ama liquigas'ın bu taktiği onu bayağı yıprattı.

    luz-ardiden çıkılırken ikinci taktik ise schleck kardeşlerden geldi. birbirlerini çok iyi tanıyan hatta tırmanışlarda birbirlerine bakmaktan atak yapamadıkları söylenen* schleck kardeşler tdf'08 de sarı mayo ağabey frank'tayken carlos sastre için yaptıkları şaşırtmaca ve bu sene başarısızlıkla sonuçlansa bile liege-bastonie-liege'de philippe gilbert'e yaptıkları kıskacı bu defa contador'a uyguladılar.

    contador'u tam ortalarına alıp önce frank sonra andy sonra tekrar frank ve en sonunda yine frank'in karşılık verilemeyecek atağıyla contador'u sersemlettiler. frank schleck'in son atağına bu defa basso ve cadel'de cevap vermeyince contador çok yalnız kaldı. ama yinede grupla kaldı ama ne olduysa son 100 metrede olmuş ve andy-basso-cadel üçlüsü contador'u silkelemişler.

    şimdi contador için çanlar daha hızla çarpıyor. sarı mayoyla fark 4.00 frank schleck'le 2.11 andy schleck'le 1.43 fark oluştu ve contador'un durumu hiç iyi değil.

    dün için favorilerden ilk atak yapacak olanın karlı çıkacağını düşünüyordum ve öyle oldu. frank schleck dünün kazananı oldu. muhtemelen andy schleck'de atak yapsa contador'a daha fazla fark oluşturabilirdi. ama abisi gittiği için bunu yapmadı.

    bir parantezde ivan basso'ya açmak lazım geçen seneki tura göre inanılmaz formda. müthiş bir tempoyla tırmandı. eğer bu performansını devam ettirirse schleck kardeşlerin en büyük rakibi kendisi olacaktır. yeterki o kısa tırmanışlarda geri geriye düşmesin.

    sıra samuel sanchez'e geldiği zaman ise bu etabı alayım yarışı bitirmesemde olur diyebileceği bir etaptı. fransızların gününde, bask ülkesinde 7 yıldır tdf'de etap kazanmayan euskaltel- euskadi bask bayraklarının salladığı anda luz-ardiden'den ilk geçen ismin samuel sanchez olmasından daha fazla ne isteyebilirlerdi ki.

    bugün 13. etapta col d'aubisque tırmanılacak. bu tırmanış daha önce tdf'07 de çıkılmıştı ve alberto contador burada istediğini almıştı. bu defa biraz daha farklı bir profil var. 1 tane kotegori dışı tırmanış var. genel klasman için dünkü kadar sert bir etap değil. yine kaçışçıların ve fransızların isteyeceği bir etap olacaktır.

    edit: küçük bir ekleme col d'aubisque michael rasmussen'in kazandığı son etap. bu etaptan sonra takımı rabobank doping olayları nedeniyle onu diskalifiye etmişti. turdan atılmadan önce contador'un 3.10 saniye önünde genel klasmanda liderdi.
  • 17
    bugün turun 14. etabı saint-gaudens ve plateau de beille arasında koşuldu. etabı belçikalı jelle vanendert kazandı. bu etap ayrıca vanendert'in büyük yarışlardaki ilk etabıymış. andy ve frank schleck kardeşler alberto contador karşısında istedikleri gibi farkı açamadılar, favoriler genelde yakın bitirdi bu etabı. sarı mayoyu elinde bulunduran thomas voeckler de bugün ciddi bir çaba gösterip sarı mayoyu kaybetmedi. bu etapla birlikte pireneler bitti. yarın sprint finishi var, ertesi gün ise dinlenme. daha sonra da alpler başlayacak. yakında kimin ne yapacağı iyice belli olur yani. benim favorim andy schleck eğer zamana karşıda iyi direnir ve alplerde de şimdiki performansını devam ettirirse neden olmasın diyorum
  • 18
    küçük kardeş andy an itibariyle kafasını taşlara vursa yeridir. pirenelerde neredeyse yerlerde sürünen alberto contador'u yıkıp geçememesinin ceremesini alplerde çok çekecek.

    öncelikle durum şu. tur başlamadan önce alberto contador ve ivan basso'nun ilk haftayı dinlenerek geçireceğini ve bu iki ismin daha sonra dominant olacağını tahmin etmiştim. çünkü bu iki isim tura çok yorgun geldiler. basso antrenmanlarda geçirdiği kaza sebebyile contador ise giro sebebiyle ilk hafta sıkıntı çektiler.
    iş pirenelere geldiğinde ise açık bir biçimde schleck kardeşlerin bu iki isme oranla çok daha formda olduğu görüldü. ama görülen birşey daha vardı ki bu da contador'un schleck kardeşlere zamana karşıda 1-2 dk arası fark atabilecek kapasite olduğudur.

    bugün itibariyle andy contador'a karşı bu avantajını kaybetti. artık atak yapma sırası onda. geçmişten biliyoruz ki atak yapması gereken andy schleck ise onun bu konuda pek başarılı olduğu söylenemez. eğer andy sarı mayoyu istiyorsa rakibi sadece alberto değil artık cadel'de var. andy'nin alplerde cadel'e en az 2 contador'a ise en az 1 dk fark yaratması gerekecek yada artık ağabeyi frank schleck'e çalışacak.

    bugün andy schleck büyük avantaj kaybetti. kaybetmekle kalmadı muhtemelen hayatının hatasını pirenelerde ağabeyini düşünmekle geçirmesinin ne büyük bir hata olduğunuda anladı. şimdi andy'nin yapması gereken en aciliyetli iş kafasını vuracak taş aramak olmalı.

    ivan basso ise bugünün diğer kaybedenlerinden biri. ama onun bu etapta zaman kaybetmesi süpriz değil çünkü ona göre bir etap değildi. ama perşembe günü tam basso'luk bir etap alpe d-huez'de de tırmanış yeteneklerini gösterebilir. basso halen benim gözümde bu iki etabın gizli favorisi.

    bugünün farkedilmese bile en büyük kazananlarından biri de samuel sanchez'dir. genel klasmanda yükselişine devam ediyor. iyi tırmanışçı, müthiş inişçi, fena olmayan bir zamana karşısı var. ve genel klasmanda contador'un önünde.

    thomas voeckler ise bugün cadel ve contador'a zaman kaybetti. muhtemelen perşembe veya cuma günü sarı mayoyu bırakabilir ama yaptığı işe gerçekten saygı duyulması gerekir.
  • 19
    tour de france 2009'u nasıl beklediğimi hatırlıyorum. lance, sastre, cadel, contador ve schleck'ler. turun başlamasına 2 gün kala hala belli olmayan astana'nın takım lideri. cadel'in şanssızlıklar silsilesi, touru kazanabilir denilen andy schleck, lance ve arkadaşlarından kurulu astana takımı ve orada fazlalık gibi duran alberto contador...

    ben sonradan farkettim ama contador nefretim işte tam orada başladı takımlar tanıtılırken 21 numaranın lance armstrong'da olmadığını görünce.

    ama o tdf bile bu sene ki kadar heyecan verici değildi. tour de france 2011 tarihe geçmeyi şimdiden başardı. olağanüstü epik etaplar. efsanevi performanslar, şaşkınlıklar, hüzünler ve sinir harbinden çıkan bisikletçiler.

    daha tour bitmeden norveç'liler* thomas voeckler ve sarı mayo serüveni, joohny hoggerlandın gözyaşları, andy schleck'in efsanevi 18. etap kaçışı ve pierre rolland'ın alpe d'huez zeferi...

    andy ve frank schleck kardeşler tour boyunca en çok eleştirilen ikiliydi. sürekli olarak onların zayıf yönleri ön plana çıkarıldı. iniş performansı, saldırgan olmamaları vs.
    özellikle andy'nin bu eleştirilerden etkilendiği açık şekilde belliydi. ama 18. etapta kraliçe etabında korkak andy öyle bir patlayıcı atak yaptı ki hemde bitime 60 km kala pelaton değil onu takip edebilmek arkasından bile bakamadılar. takımı leopard trekin müthiş taktiğiyle ** efsane ötesi bir etap kazandı andy schleck* yarış sonrası "ben kaybetmekten korkmam" diyerek kendisine yöneltilen eleştirilere cevabını da vermiş oldu. tdf'11 in en zorlu etabını solo kaçışıyla kazanan andy buna rağmen yinede sarı mayoyu alamadı. mayo hala voeckler'de...

    19. etap ise daha kısa ama daha zorlu garibier ve alpe d'huez'i barındıran kral etap. yayını açıyorsunuz ve daha yarış başlayalı 20dk olmadan alberto contador atak yapıyor ve cevap veren bir önceki gün izoard'da atağını yapan andy schleck. daha yarışın başından bu heyecan...

    sıra cadel evans'ta. tırmanışta mekanik sorun yaşaması ve takım arabasının çok geç kalması yine cadel'in daimi ikinciliklerinden biri mi daha mı geliyor sorusunu akıllara getiriyor. ama o önde kaçan alberto ve andy ikilisini yinede yakalamayı başarıyor.

    alberto contador ise genel klasmanda yeri 4dk geride olmasına rağmen pinerolo - galibier etabına yine en büyük favori olarak çıkan ama atak yapması beklenilen anda biranda düşen ve andy schleck'ten 3.50 yiyen alberto contador bugün cevabını vermek istiyordu. en azından alpe d'huez'i kazanmak ama o'na dur diyen tour de france tarihi boyunca sadece 3 yılda etap kazanamamış olan fransızların yeni yeteneği pierrre rollandoluyordu.

    takım lideri thomas voeckler'in izniyle etaba giden ve 25 yıl sonra bir fransız olarak alpe d'huezi kazanan rolland. daha da önemlisi fransızların 1999'dan sonra tekrar etap kazanamama durumunu engellemiş olan rolland.

    andy schleck belki bugün istediğini alamadı cadel'i klasman dışına itemedi ama sarı mayoyu aldı ve hala agabeyinin 53" cadel'in ise 57" önünde lider. yarın zamana karşı etabına sarı mayoyla çıkacak.

    yarının heyecanını şimdiden hissetmek lazım. zamana karşı cadel'in uzmanlık alanı birçoklarına göre tur'un en büyük favorisi. ama andy schleck bu sene kötü yaptığı herşeyi daha iyi yaparak buralara geldi 18. etapta inişte zaman kaybetmedi aksine tek başına zamana karşı koşar gibi yarıştı ve kazandı. takım zaman karşıda fabian cancellara'yla beraber leopard takımının aldığı iyi dereceyide unutmamak lazım. geçen yıl daha hafif zaman karşıda andy sarı mayo contador'dan 31sn fark yemişti. bu seneki etap biraz daha engebeli 2 hafif tırmanış var bunlarda andy için avantaj.

    frank schleck ve thomas voeckler'in yarın için yerlerini korumaları biraz zor ama ikiside podyumu istiyor ve hakediyor. contador ise andy'nin 3.55 gerisinde. kapanması normal şartlarda çok zor bir fark ki cadel'de contador'un 2.58 önünde.

    yarın herşey belli olacak etap için fabian cancellara ve tony martin favori. beyaz mayo mücadelesinde de pierre rolland ve rein taaramaearasında çekişme olacaktır. ama yarın tüm gözler cadel evans ve andy schleck ikilisini arayacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın