• 6
    8-31-39 saniye...

    yıllar sonra tdf'10 dendiğinde bir çok kişi dopingli çıkan alberto contador'u değil, zinciri atan andy schleck ve o'na atak yapan contador'u hatırlayacaktır. saniyeleri hatırlayacaktır.
    ben ise yazılı olmayan kuralları çiğneyerek sarı mayoyu elde eden contador ve içimde nefretle tourmalet çıkışını izlerken yumruğu havada etap galibiyetini kutlayan andy schleck'i hatırlayacağım. rakibine atak yapamamasından dolayı değil kendisine hediye edilen etabı doyasıya kutladığı için.

    saniyeler bazen hiç olmadığı kadar önemlidir ama bazen saniyeler farklı birşeyler ifade eder. 15.etap öncesi 31 saniye önde olan andy schleck 15.etap sonrası 8 saniye geriye düşer * o gün andy schleck contador'a 39 saniye kaybetmiştir...ve son gün kutlamalar yapılırken andy ve alberto elele objektiflere poz verirken fark 39 saniyedir. centilmenliğin uğramadığı ispanyol ve centilmenliği abartan küçük kardeş arasında zincir olayını ortadan kaldırınca kalan fark 0. koca bir 0. tdf'09 fabian cancellara'nın lance armstrong'un önünde sarı mayoyu koruduğu fark olan 0.

    contador'un zincir ve at eti arasında kalan tdf'10 şampiyonluğu halen karara bağlanmamışken araya giro'11 i sıkıştırması vetdf'11'e davet edilmesi zaten başlı başına tartışılması gereken bir konu. bu işin reklam, sponsor, aso, ucı, siyaset gibi donelerle değerlendirmek işi daha da can sıkıcı hale getiriyor ama artık olan oldu ve contador yine burada ve yine en büyük favori.

    saxo bank bu sene buraya alberto contador ve 8 bisikletçiyle geliyor. domestiğe ihtiyaç duymayan bir tırmanışçı olduğu için onu ve takım bazında analiz etmek yanlış olur. bu sene inanılmaz formda, giro'11 de* adeta güle oynaya tırmandı. istediği etapları kazandı, istediği etabı istediğine hediye etti. en yakın rakipleri scarponi ve nibali'nin değil kendisine rakip olmalarını yanına yaklaşmalarına bile izin vermedi.

    contodor'un tdf'10 da en büyük rakibi ise geçen yıl olduğu gibi yine andy schleck olacaktır. port de bales'da yaptığı atağa karşılık veremeyen contador'un sonrasında zincirin attığını farkedip sağdan gitmesine ilk gün biraz nefretle bakan sonraları ise onunla can-ciğer dostluklarına devam eden andy'in en büyük eksiği kazanma arzusu ve tt. basit bir mantıkla tırmanışlarda contador'dan herhangi bir eksiği olmayan andy'nin sarı mayoyu son gün giyebilmesi için alberto'ya karşı zaman karşılarda birşeyler yapabilmesinden geçiyor.
    alberto contador gibi patlayıcı bir gücü yok andy'in. andy daha çok uzun ve dik tırmanışlarda soğuk kanlı kalarak fark yaratabilen bir isim. contador ise heran atak yapabilecek kısa dik yokuşlarda inanılmaz farklar yaratabilecek bir isim. andy'e tırmanışlarda müthiş bir domestic desteği var. jens voigt, linus gerdemann ve 2008'de takım emriyle sarı mayoyu koruyup kazanabilecek pozisyondayken carlos sastre'yi şampiyon yapan ağabey frank schleck

    andy schleck bu sezonu pek de verimli geçiremedi. tüm enerjisini, gücünü tdf'ye ayırdığını biliyoruz ama liege-bastogne-liege'11 de frank'le beraber philippe gilbert'den yedikleri tokat ve o son bakış http://youtu.be/BizjxLt0Q2c?t=10m43s gerekse de bu sene katıldığı hiç bir turda kayda değer bir performans sergileyememesi onun hakkında ki soru işaretleri.

    fakat andy'nin contador'a karşı avantaj sağlayabileceği konularda yok değil. ilk olarak pelatonun patronu fabian cancellara. pelatonun gerçek kralı olan cancellara schleck kardeşlerin bu tdf'de de koruyucu meleği olacaktır * *
    ayrıca cancellara'nın bu gezegendeki en iyi zaman karşıcı olduğu gerçeği ve ttt etabı schleck'ler için birazda olsa fark yaratabilmek demektir.

    bu iki isimden bağımsız olarak ortaya çıkan isimleri değerlendirmek ise daha karmaşık duyguları ön plana çıkarıyor. kimilerinin belki de takım lideri olarak son büyük turu bazıları için ise son şans. doping cezası alıp almayacağı hala belli olmayan contador'un arkasında tırmanışlarda onu kovalamak yada asıl hedef olarak andy schleck'i seçmek. contador'un muhtemel doping cezasıyla lekelenecek bir şampiyonluğu elbette kimse istemez. hele ki geçmişte ki oscar pereiro örneği varken pelatonun yaklaşık 1 senedir contador'suz bir tour'a hazırlanırken tdf'ye bir ay kala çıkan yeni kararla birçok olası favori artık ilk 3 hesabı yapacaklardır. bu onlar içinde bir yıkım olmuş olabilir.

    aldo sassi, ivan basso ve cadel evans üçgeninde gelebilecek bir sayı mayo ise belkide tüm bisiklet tarihine damga vuracak bir hikaye yaratacaktır. giro'yu tekrardan kazanırken gösterdiği performans ve üstüne basa basa söylediği aldo sassi için tdf'yi kazanacağım demeçleri ivan basso'nun bu hayatta istediği tek şey olsa gerek. geçen yıl giro yorgunu olarak geldiği için pek varlık gösterememişti bu tdf öncesi ise pek yarışmadı. bu sene genelde vincenzo nibali'ye söz verdiği halde giro'ya katılmaması, antrenman sırasında geçirdiği kazayla gündeme gelen ivan basso*
    cadel evans ise tırmanışlarda hiçbir zaman güvenilir bir isim olamadı. basso'nun alamet-i farikası selesinden kalkmadan tırmanmasıyla yüz ifadesinde pek değişme olmaması, cadel evans'ın ise düşük cadans, sağa sola yalpa yapan bir tırmanma stili var. pek stil denemez ama cadel'in kraliçe tırmanışlarda ilk geriye düşen olması hep can sıkıcıdır. bu sene o da pek yarışmadı yaşı itibariyle de tdf'ye dinlenerek geldi.

    tdf'ye çalışarak gelenlerde var. en başta sponsorluk anlaşmasını uzatan team radio shack. yılın en formda takımlarından biri. andi klöden, levi leipheimer, janez brajkovic ve chris horner'la takım lideri olmadan tdf'ye gelen büyük patronun takımı. takım lideri olmaması garip bir konu ama formda olan andi klöden üzerine yoğunlaşacaklarını tahmin ediyorum ama asıl süpriz california turunda tırmanışlarda bütün favorileri ezip geçen ve basın önünde pek değerlendirilmediği için küsleri oynayan chris horner. tabi horner'ın 40 yaşından sonra en büyük tourda birşeyler yapabilmesi hem bisikletin asıl yeri olan avrupa'da hemde amerika'da kendisine gösterilen saygıyı gerçek manada sağlayacaktır.

    diğer ilk 10 adayları ise bir pist bisikleti efsanesi olan bradley wiggins, robert gesink, geçen yılın süpriz ismi jurgen van den broeck, samuel sanchez, roman kreuziger, nicolas roche ve bu sene tdf'da süpriz yapmasını beklediğim almantony martin

    bu sene prolog etabı yok o yüzden fabian cancellara'nın sarı mayo giyme silsilesi kırılacak gibi. ilk gün koşulacak etap ise tam olarak philippe gilbert etabı* gilbert'in ardından thor hushovd, thomas voeckler ve fabian cancellara diğer favoriler.

    ilk 1 hafta için tony martin ve philippe gilbert'in sarı mayo hayalleri var. favoriler açısından bakacak olursak contador ve basso'nun tam olarak hazır olmadığını düşünüyorum** bu iki isim ilk haftayı daha antrenman düzeyinde görecektir. andy ve cadel ise daha hazır görülüyor ve geçen yıl olduğu gibi ilk hafta süprizleri olursa bundan avantajlı çıkacak, daha zorlayacak olan taraf andy schleck ve cadel evans olacaktır diye düşünüyorum.

    bu sene tour de france 2 tammuz cumartesi günü start alıyor. bütün etap yayınları eurosport tarafından canlı yayınlanacaktır. umarım dopingsiz, yalansız, centilmence ve sonunda ivan basso'nun kazandığı bir tour de france izleriz*

    edit: imla
App Store'dan indirin Google Play'den alın