• 16
    merakla beklenen gün turun gerçek başlama tarihi 14 temmuz; fransızların milli bayramı, ilk ciddi dağlık etap, pireneler, tourmalet, luz-ardiden ve bask ülkesi.

    güne başlarken hemen hemen herkesin öngörüsü contador'un atak yapması ve muhtemelen yakın arkadaşı samuel sanchez'le beraber çalışıp etabı sanchez'e bırakıp kendisininde zaman farkını biraz azaltacağı yönündeydi. geçen yıl elele kolkola tourmalet'e tırmanan andy-alberto ikilisi bu defa yine tourmalet buna ek olarak luz-ardiden'i* çıkacaklardı. ama daha öncede söylediğim gibi contador'un yüz ifadesi hiç iyiye işaret değildi.

    ilk kaçan grupta geraint thomas ve ailemizin kaçışcısı biel kadri gibi isimler vardı. ama özellikle tourmalet tırmanışında samuel sanchez'in kaçması etabın sonunu biraz belli etmişti.

    yine akılda kalan detaylardan biri de philippe gilbert'in tourmalet inişinde favorilerin bulunduğu gruba atak yapmasıydı. ne desem bilemedim.

    favorilerin grubuna geldiğimizde ise müthiş taktikler, olağanüstü özveriler vardı.
    öncelikle saxo bank'ın dün ön tarafta hiç çalışmaması biraz garip bir durumda genel olarak tırmanışta grubu leopard trek çekti. hatta o kadar ki tourmalet'e tırmanırken sadece 4 kişi kalmışlardı. schleck kardeşleri son bırakan domestik ise jens voigt'tu. saygı kelimesi biraz hafif kalabilir onun için.

    luz-ardiden çıkılırken diğer dikkat çeken husus ise ivan basso ve liquigas'ın taktiğiydi. ivan basso'nun en büyük özelliği olan selesinden kalkmadan belli bir tempoyla tırmanma özelliğini iyi kullandılar leopard trek bittikten sonra direksiyonu onlar aldılar pardon sylvester szmyd aldı. öyle bir tempo verdi ki ana gruba favoriler tek tek dökülmeye başladı. önde szmyd arkada basso'nun verdiği tempo contador'u çok yıprattı. zaten tur başladığından beri dizlerinde ki problem, giro yorgunluğu hep konuşuluyordu ama liquigas'ın bu taktiği onu bayağı yıprattı.

    luz-ardiden çıkılırken ikinci taktik ise schleck kardeşlerden geldi. birbirlerini çok iyi tanıyan hatta tırmanışlarda birbirlerine bakmaktan atak yapamadıkları söylenen* schleck kardeşler tdf'08 de sarı mayo ağabey frank'tayken carlos sastre için yaptıkları şaşırtmaca ve bu sene başarısızlıkla sonuçlansa bile liege-bastonie-liege'de philippe gilbert'e yaptıkları kıskacı bu defa contador'a uyguladılar.

    contador'u tam ortalarına alıp önce frank sonra andy sonra tekrar frank ve en sonunda yine frank'in karşılık verilemeyecek atağıyla contador'u sersemlettiler. frank schleck'in son atağına bu defa basso ve cadel'de cevap vermeyince contador çok yalnız kaldı. ama yinede grupla kaldı ama ne olduysa son 100 metrede olmuş ve andy-basso-cadel üçlüsü contador'u silkelemişler.

    şimdi contador için çanlar daha hızla çarpıyor. sarı mayoyla fark 4.00 frank schleck'le 2.11 andy schleck'le 1.43 fark oluştu ve contador'un durumu hiç iyi değil.

    dün için favorilerden ilk atak yapacak olanın karlı çıkacağını düşünüyordum ve öyle oldu. frank schleck dünün kazananı oldu. muhtemelen andy schleck'de atak yapsa contador'a daha fazla fark oluşturabilirdi. ama abisi gittiği için bunu yapmadı.

    bir parantezde ivan basso'ya açmak lazım geçen seneki tura göre inanılmaz formda. müthiş bir tempoyla tırmandı. eğer bu performansını devam ettirirse schleck kardeşlerin en büyük rakibi kendisi olacaktır. yeterki o kısa tırmanışlarda geri geriye düşmesin.

    sıra samuel sanchez'e geldiği zaman ise bu etabı alayım yarışı bitirmesemde olur diyebileceği bir etaptı. fransızların gününde, bask ülkesinde 7 yıldır tdf'de etap kazanmayan euskaltel- euskadi bask bayraklarının salladığı anda luz-ardiden'den ilk geçen ismin samuel sanchez olmasından daha fazla ne isteyebilirlerdi ki.

    bugün 13. etapta col d'aubisque tırmanılacak. bu tırmanış daha önce tdf'07 de çıkılmıştı ve alberto contador burada istediğini almıştı. bu defa biraz daha farklı bir profil var. 1 tane kotegori dışı tırmanış var. genel klasman için dünkü kadar sert bir etap değil. yine kaçışçıların ve fransızların isteyeceği bir etap olacaktır.

    edit: küçük bir ekleme col d'aubisque michael rasmussen'in kazandığı son etap. bu etaptan sonra takımı rabobank doping olayları nedeniyle onu diskalifiye etmişti. turdan atılmadan önce contador'un 3.10 saniye önünde genel klasmanda liderdi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın