• 354
    ihmal sebebiyle bir iş cinayetinde kaybettikleri evlatlarının cenazesinde giyecek sağlam ayakkabı bulanmayanlar, onlar için mücadele edenlere terörist gözüyle, gavur gözüyle, allahsız gözüyle baktığı için, onlar için mücadele edenlerin asla arkasında durmayıp safça "devletimize zeval gelmesin" zihniyetiyle hep o çalan çırpanları, allah deyip götürenleri, oğullarını öldüren sermayeyi destekleyenlerin peşinden gittikleri için bombok olan ülke.

    bu arada 17 aralık'tan bu tarafa çıkan tapelerin gerçek olduğu adlî tıp uzmanlarınca da teyit edilmesine rağmen sözüm ona muhalefetin bununla ilgili bile kös kös oturduğu, iki mahalle dolaşmadığı, kaybedenleri yeniden seçtikleri bir ülke.

    her şey mi ters olur bir ülkede arkadaş?
  • 360
    eğitimde yaklaşma-kaçınma diye bir yaklaşım vardır. o konunun özetidir türkiye.

    bu kadar güzel bir yer olup bu kadar kötü yaşanılır.
    bu kadar sevilirken bir o kadar da nefret edilir.

    her gün "bu nasıl olur?" ile uyuyup bir sonraki güne "acaba ne olacak" diye uyanılan yerdir türkiye.

    son olarak, ülkede bir tane normal giden şey olmaz mı la? spor çöplük içinde, siyaset hır gür içinde, şiddet tavan yapmış, ekonomi berbat...
  • 364
    ordu güçlü filan diyorduk ya değilmiş. tarihinde sadece 2 kez başka bir ülke tarafından uçak düşürülmüş**
    ama 100 civarı şehit pilot var hepsi de kazayla!! çünkü 1950 üretimli ucak kullanıyor ve bunların hepsi birer ucan tabut.**.

    ve en önemlisi süleyman sah operasyonuna giden tankların yarısı bozulmuş. bunlar ise amerika'nın 1997'de kullanmayı bıraktığı tanklar.
  • 365
    her konuda çok şişirilen ülkem. öncelikle format ile alaklı olarak spor alanında her sene goygoy yapılır başarısızlıkla geri dönülürdü. hiç bir zaman top oynamadığımızı spordan anlamadığımızı kabul etmedik. futbolda ufak bir kıpırtı yaşadık 2002 de o kadar ondan sonra çöküş 2008 de şanslar ballar şeklinde yine kıpırtı çöküş. koskoca 90 yıllık ülkenin futbolu bu. düşünün sizden sonra kurulan her ülke sizi geçiyor her alanda ama siz eski yerinizde sayıyorsunuz.

    diğer konular teknoloji alanı, yapım yıkım alanı örneğin en çok övündüğümüz alanlardır kişiler olarak değil yönetenler olarak söylüyorum bunu. bakın hastanelerde randevu kolay alınıyor, yok yol yaptık yok demiryolu yaptık. ulan bunları bu devirde yapmayanı sikiyorlar. elin arabı 1 haftada gökdelen dikiyor 2 ayda stad yapıyor sen 2 yılda yapıyorsun. adamlar hızlı tren yapıyor 300le gidiyor sabit sen hızlı tren yapıyon max 120 yapıyor geçemiyor tren yolun uygun değil diye. onları değiştiriyorsun bu sefer kaza oluyor. her ülke cillop gibi asfaltla takılyor sen hala yama peşindesin. amk teknoloji ilerledi sen hala nuhtan kalma sistemler kullanıyorsun.

    son konu türkler olarak en sevdiğimiz husus ordu güçlü türkiye. ulan ne güçlü türkiyesi be. bütün elimizde olanlar amerikanın almanyanın çöp diye attıkları. f-16 varmış uff ulan f-16 mı kaldı lan. aç bir vikipedi bak üretim tarihine bak. adamlar f16 yerine f22 çıkardı f30 çıkcak amk biz hala f16. adam teknoloji geliştikçe uçak geliştiriyor biz yeni gelmiş sistemi antika uçağa takınca mutlu oluyoruz. ulan bmc ile anlaşıp kirpi adı altında araç yapmaya çalıştın onu bile yaptıramadın amerika hummer salsada 3-5tane askeri ona koysak derdindesin.

    neyse sonuç olarak dünyada bizden başka kendini bu kadar olduğundan büyük gören yoktur. bazı kişiler bunun farkında ama hala kör olanlar var. ama olsun f-16mız olsada dedenizle yaşıt efsane sonuçta ne uçuyor ne bombalıyor dimi. ne güzel karadan tanklarla gidiyoruz. millet oraya helikopter ile gidip 2 saniyede operasyon yapıyor biz göt korkusundan antika tankla gidebiliyoruz. ahh ahh ülkenin haline bak. hepsini geçtim amk milli takımı bile top oynamıyor letonya kim lan kazakistanı yenince seviniyoruz şu hale bak vay amk.

    (bkz: rahatladım)
  • 369
    memleket isterim
    gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
    kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

    memleket isterim
    ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
    kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

    memleket isterim
    ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
    kış günü herkesin evi barkı olsun.

    memleket isterim
    yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
    olursa bir şikâyet ölümden olsun.

    -cahit sıtkı tarancı-

    yanılmıyorsam 1945'de yazmıştı cahit sıtkı tarancı bu dizeleri, şimdi bakıyorumda canım ülkenin haline kardeş kavgasının son bulması bile artık çok ama çok uzak ülke artık..
  • 370
    1980 ihtilalinin turkiye icin yerini ve onun nesillere etkilerini anlamak cok onemli. biraz bundan bahsedilecek bu yazida. turkiye'deki siyaset biliminin dejenerasyonu ve ideolojinin yikim sureci 80 ihtilali ile baslayan, etkileri 90'larda tam anlamiyla ortaya cikip 2000'lerde kavram karmasasinkn tavan yapmasiyla peek noktasina ulasmis bir surectir.
    ozellikle 79-80-81 jenerasyonu olan arkadaslar yazinin bundan sonraki bolumunu daha iyi anlayacaklardir.

    bizim jenerasyon 80 ihtilalinin ilk artcil etkilerini cocuklugunda birebir yasayip bilincaltina yazdi. askeri darbenin cirkinligini gormus bir nesil olarak bugun kalkip hicbirimiz "gerekirse asariz keseriz, hukumeti de devirelim, vuralim kiralim, savciyi da vururuz, askeri de keseriz" gibi bir sey diyemiyoruz. kendi dogrunu yerlestirmek icin siddetin yapilabilecek en korkunc cozum oldugunu bildigimizden askeri darbe, idam cezasi, yargisiz infaz, gerilla eylemleri, bombalama vs gibi konularin tartismaya acik olmasini bile kabul edemez bizim jenerasyon.

    siyasi dejenerasyonun ne alakasi var? 80 ihtilalinin ve artcillarinin (maras siki yonetimi gibi) bizdeki etkisi bizim jenerasyonun buyuk bolumunu apolitik olmaya itti. bu bir secimdi, y jenerasyonu gibi siyasi kisirliktan dogan ve bilgisizlikten ortaya cikmis bir mecburiyet degildi.
    80'lerde ihtilalin de etkisiyle ozal donemi basladi. gercek siyasi dejenerasyonun baslangici. cok detaya girmeyecegim, kendimi o kadar bilgili gormuyorum. kisaca soylemek gerekirse pragmatik yaklasimin yukseldigi ve firsatciligin zenginlesmenin araci olarak goruldugu ilk donemdir anavatan donemi. haliyle ideolojiler birbirine yakinlasmaya baslayip ortak bir cikar dogrultusunda yukseldiler: para yani guc.

    turkiye'de hep kavram karmasasi vardi fakat 80 sonrasi bu kavramlarin alti biraz da yonlendirmeyle tamamen bosaltildi. bunu askeri bir surec diye adlandiramam, fazla agresif bir soylem olur. daha cok pragmatist yaklasimin kendini olumlulamak icin baslattigi bir surec diyelim. herkesin isine gelmisti bu. memur isini biliyordu, ciftci bas taciydi, 1000 isci kapasiteli kitlere 4000 kisi yerlestiriliyordu, buyuk aile sirketleri resmen zorlanarak holdinglesiyordu vs. bu surecin en onemli etkisi siyasi farkliliklarin azalmasiydi haliyle. sozde sag, sol dense bile ortada gozle gorulur bir fark kalmamaya basladi. belki siyasi olarak en farkli duran sosyal demokratlardi ancak onlari da kimse ciddiye almadi maalesef.

    bu kadar pragmatizm soz konusuyken haliyle bir canavar olmasi gerekiyordu. cunku machiavelli'nin dedigi gibi, dozajinda teror, devletlerin halki kontrol etmesini saglar. ( iyi bok yedin bunu soyleyerek niccolo)

    bunun gercekte karsiligi da devletin bir sekilde pkk canavarini beslemesi oldu. bu sayede ortada bir ideoloji yokken bir canavar yaratildi ve insanlari bakin bu kotu dendi. 90'larda bir suru yasadiso orgut vardi. sorsan hepsinin bir ideolojisi vardir elbet. ne yazik ki hicbirinin altyapisi o ideolojiyi dolduracak yeterlilikte degildi. pkk'yi ele alirsak, ilk kuruldugunda marxist soylemlerde bulunan bir orgutken 2015 yilina geldigimizde neredeyse ummetci konusmalar yapacak hale geldiler.

    basa donerek konusuyorum simdi; bizim jenerasyon ideolojinin ne boktan bir sey oldugunu gordu. idam cezasinin nasil kotu sonuclar dogurdugunu, askeri darbenin kabul edilebilir bir sey olmadigini, siddetin fikirlerini gostermek icin bir cozum olmadigini gordu. bu nedenle benim yaslarimdaki bir kisinin kendini olumlamak icin devletin siddetle tezgahladigi oyunlari veya yasadisi orgutlerin guya ideolojileri icin yaptigi siddet eylemlerini kabul etmesi mumkun degil. maalesef bunlari gormeden buyumus, ozellikle dogum tarihi 90 ve sonrasi nesil icin dunya gorusune gore bazi ideolojiler fazla sempatik geliyor. eger hukumet karsiti bir goruse sahipse ve hukumet karsimi siddet dolu bir eylem olursa bunu da normallestirebiliyor. veya hukumet yanlisiysa ve devlet eliyle bir haksizlik yapildiysa bunu normallestirebiliyor.

    kavram karmasasi yasamayin gencler. ideolojiler birlestirmek icin degil ayristirmak icin var tyrkiyede. ve hepsinin de alti bos. eger turkum derseniz ve biraz milliyetcilik yaparsaniz size fasist derler. eger kurtum derseniz ve biraz milliyetcilik yaparsaniz pkk'li derler. cumaya gidiyorum derseniz bagnaz, bir kac erkekle gorulurseniz fahise, ramazanda yemek yerseniz kafir olursunuz. ideoloji ici bosatilmis bir kavram turkiye'de. sirf sizin dusundugunuz karsiti gibi gordugunuz kisileri kotu adam yapamazsiniz.

    yazmak istedigim seyler bakbaskaydi, biraz kisaltip basitlestirmek zorunda kaldim, cok da vaktim kalmadigi icin. kisacasi; ihtilalin getirdiklerini gormediyseniz lutfen bir ulke tarihini okuyun. kavramlarin nasil alti bos, ideolojiler ne kadar ayirimci gormeniz gerekiyor.

    turkiye'nin osmanli'dan beri en buyuk sorunu alt olusumlardir, isteyen tarihi derinlemesine inceleyebilir. cemaatler, tarikatler, orgutler, ideolojik gruplar vs. cunku hicbirinin amaci "idea" bazli ideolojiler degil, hepsinin amaci "guc" olmustur.
    tek gercek guc bireydir, guc; bireyin hakkini koruyabilen halktir.
  • 371
    mehmet sneijder turk milli takimi icin oynayacakmis haberini gorunce yine hayiflandim ulkem adina. mehmet sneijder! wesley sneijder'in dogacak cocuguna verecegi dusunulen isim! kim dusunuyor bunu? turk basini! yani kendileri caliyor kendileri oynuyor. haber ozet olarak soyle: wesley sneijder ve karisi turkiye'de cok mutlu ve hayatlarini burda gecirmek istiyor. cocuklarina mehmet adini verip, buyudugunde turk milli takiminda oynamasini isteyecekler!

    guleyim mi aglayayim mi bilemedim! ayni sneijder icin henuz bir kac ay once "artik gitmek istiyor. karisi bati avrupa'da yasamak istiyor" gibi haberleri yapan da yine ayni basin! 2 ay once ulkeyi terkettirdikleri adamin cocuguna neredeyse sunnet dugunu yaptirtacaklar hayallerinde!

    butun bunlari turk basini basligina yazmayi dusunuyordum aslinda ancak sonradan bu durumun turkiye'nin sorunu oldugunu dusundum. hicbir seyin ortasini bulamama sorunu! ya cok mutsuz terk edip gidiyor, ya asiri mutlu turkiye'ye yerlesiyor. iste bu hayatimizin her alaninda yapageldigimiz fanatizmin sonucu. uclarda yasiyoruz ve daha kotusu bununla gurur duyuyoruz! isimize konsantre olamiyoruz bu yuzden. cevremizdekileri uzuyoruz. detaylarda kayboluyoruz surekli. normallesemiyoruz. ortasini bulamiyoruz yaptigimiz isin. ya cok ilgisiz ya da gereksiz sekilde detayci. kimseyi oldugu gibi sevemiyoruz bu yuzden. ya cok harika muhtesem bir insan ya da adi serefsiz namussuz! bizim atasozumuz "gunahiyla sevabiyla" der ama uygulamada ya sadece gunahina ya da sadece sevabina bakariz insanlarin.

    iste bu yuzden wesley sneijder ya turkiye'den nefret eder ya da oglunun adi mehmet sneijder olur! turkiye'de kazandigi paranin hakkini veren iyi bir profesyonel olamaz wesley sneijder. bu sekilde bizlere de ornek olmasi gerektigi dusunulmez. hep duygusal sebepler arariz ve bu sebepler ya nefrettir ya da delicesine bir sevda!

    cok vakit kaybediyoruz bu fanatik halimizle. gereksiz yere dusman olduklarimiz ya da haddinden cok fazla goklere cikardiklarimizla vakit kaybetmekle geciyor omrumuz!
  • 372
    gündemi inanılmaz hızlı değişen, baş döndürten ülkemiz. mesela hollanda garibim, hala türkiye maçını konuşuyor. yok cruyff şöyle demiş de hiddink cevap vermemiş de. bizde ise, hollanda maçının üzerinden aylar geçti gibi de, lüksemburg maçındaki rezilliği bile konuşmaya vakit bulamadık. o kadar manyak bir gündem var ki, spordan konuşmak absürt kaçıyor koskoca ülkede. inanın galatasaray olmasa böyle bir hayat çekilmez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın