• 1
    eminim içinde hiç kötü niyet barındırmayan insanların yaptığı eylem. ama ne olursa olsun doğru değil. bir şekilde ağzımızı ''siyah'' veya ''siyahi''ye alıştırmamız gerek. sonuç olarak zenci sözcüğünün karşılığı nigger veya negro gibi aşağılayıcı bir anlam içeriyor. yani bir çeşit nefret söylemi...

    tamam ülke olarak böyle bir alışkanlığımız var. ırkçılık peşinde değiliz. aksine siyahi futbolculara karşı her zaman ekstra bir sempatimiz olmuştur. ama en azından bu sözlükte, bu konuda biraz daha dikkatli olalım.

    bunun dışında, siyahi futbolcularla ilgili bilmeden yaptığımız bir yanlış daha var. adamların cinsel organlarına aşırı derecede takık olmamız...
    (bkz: siyahi futbolcular hakkında ısrarla penis boyu şakası yapmak)
  • 2
    sorun teşkil etmeyen ve doğal olan sesleniş.

    zenci kelimesi arapça'dan türkçe'ye entegre* olmuş bir kelimedir ve karşılığı nigger veya negro değil, "siyahi"dir. yani bu iki kelime aslında aynıdır. "zenci" ırkçı bir söylem değildir, ırkçılık kelimeyi nasıl kullandığına bağlıdır. mesela arkadaşıyla tartışırken onu kızdırmak için "kürt müsün aq" diyen adam var. bu adam kürt kelimesini karşısındakini ve kelimeyi aşağılayıcı bir şekilde kullanmıştır ve ırkçılık yapmıştır. oysa kürt kelimesinde bir sorun yok, bir ırkı betimliyor. aynı aborijin gibi, aynı zenci gibi.

    velhasıl**, zenci futbolcuya zenci demekte sorun yoktur, "amına koduğumun zencisi" demekte sorun vardır.
  • 3
    siyahi futbolcu demek de bence ırkçılığa giriyor. sonuçta adamı tanımlarken rengiyle tanımlıyosun. ırkçılık renk ayrımı yapmayı da kapsar.

    demek istediğim sonuçta herkesin bir ismi var ismiyle hitap edebiliriz. ben şimdi drogba'ya drogba demek varken neden siyahi futbolcu diyim. ya da diğer beyaz futbolculara da yaptığımız gibi en azından ülkesiyle hitap edebiliriz. (bkz: fildişili oyuncu)

    yani bence siyahi futbolcu deyip rengini belli ettikten sonra zenci de desen, arap da desen değişen bir şey yok.
  • 4
    sakıncası olmayan bir durumdur. şöyle ki:

    nigger hakkında bir fikrim yok ama ispanyolca versiyonu olan negro'yu kullanmak her zaman ırkçılık teşkil etmez. bi zenci arkadaşınızı tanımlarken mi amigo negro; "benim zenci(siyahi, siyah) arkadaşım" dersiniz ya da "bizim zenci(siyahi) futbolcumuz" demek için "nuestro jugador negro" demeniz normal karşılanır. ama bir tartışma esnasında kavga ettiğiniz ya da dedikodusunu yaptığınız bir zenciye negro! (zenci! siyah!) ya da negro de mierda! (amk zencisi! pis siyahi!) derseniz çok ağır ırkçılık olur. ama bunun dışında ırkçı bir ifade değildir. sevgilisine negro mio(zencim, siyahım, karam) diyen var. her neyse.

    buradan varılacak sonuç, zenci derken ırkçılık yapıp yapmadığın zaten anlaşılır arkadaşım. tıpkı güney amerikalıların negro derken ırkçı bir ifade olarak mı yoksa tanımlama olarak mı söylediğinin anlaşıldığı gibi.

    edit: bi de bakarsanız şöyle bir şey var (bkz: #887138)

    edit 2: "bi oyuncuyu tanımlarken siyah demeyip adıyla seslen, ırkçılık renk ayrımcılığı ile başlar" şeklinde bir fikir gördüm.
    o zaman semih kaya'ya sarı çocuk diyen adam ırkçı mı? renk ayrımcısı mı?
  • 5
    sözlükte gördüğüm en saçma başlık.

    şöyle ki ''siyahi '' sözcüğü farsça kökenli olup dilimize fasrçadan geçmiştir. arapça'da ise ''zenc'' siyah, zenci ise ''siyahi'' anlamna gelir. yani ikisi de türkçe olmayıp, anlam bakımından bir farkı yoktur. bir insanın rengini belirtirken siyahi ya da zenci demeniz bir şey farketmez. eğer amaç ırkçılık yapmak ise* koyu yeşil bile desen laf yerine gidecektir.

    bir sonraki başlık için ;

    (bkz: zenci oyuncuya ısrarla siyahi denmesi)
  • 6
    ırkçılık, aşağlama, hor görme gibi çirkin saikler içermediği sürece önemli değildir. önemli olan ifade edilmek istenendir. kaldı ki türkiye'de ten rengi ırkçılığı gibi bir sorun olmadığı için nigger, negro gibi anlamlar yüklenmiş kelimeler de yoktur. o sebeple siyahi futbolcu, alman futbolcu, hatta alman ernst gibi tabirler sorun oluşturmaz. siyahi, zenci gibi tabirlere saçma sapan anlamlar yüklemek yabancı özentiliğinden başka bir şey değildir. onlarda var olan bir sorunun hassasiyetini bize taşımanın anlamı yok. zenci bu ülkede cinsel eziklik nedeniyle ırkçılığın aksine içerisinde övgü taşıyan bir sıfattır. o yüzden en doğrusu beynimizdeki fosforu böyle konulara heba etmemek.
  • 10
    ben genellikle arap tabirini kullanırım, öyle öğrendim çünkü. kamerunlu da olsa nijeryalı da olsa o benim için araptır.

    lise zamanlarında haftasonları okul bahçesinde basket oynardım. ali adında afrikalı siyahi bir arkadaşımız vardı o da bizle basket oynardı. çok da güzel oynardı. mozambikli miydi neydi. ama biz basket oynarken burdayım arap, at hadi at at falan yapardık. ne alınırdı ne de gücenirdi. hoşuna bile gittiğini söyleyebilirim. müslümandı, belki de bu yüzden.

    hepimizin lakabı vardı, onun ki de arap'tı işte.

    bu birazda karşındakinin seni nasıl anladığı ve senin ne amaçla söylediğine bağlı.
  • 12
    sözlüğün formatını sevdiren bir başlık daha.

    tam da araştıracaktım zenci kelimesinin kökenini, arapçaymış öğrendik. çünkü zenc, zenci ya da zen bir anlamı yok diyordum direkt türkçe bakarsan, arapça'dan geçme olayını yok sayarsak. bu nedenle biraz da cahillik nedeniyle zencinin nesi kaba diye düşünürdüm ama yine siyahi kelimesini kullanırım. işin başı saygı ve niyet.

    bununla birlikte siyah (ya da kara, hatta bazen arap) bana daha sert daha olumsuz geliyor. çünkü direkt rengine gönderme var ancak buna rağmen amerikalılar bile direkt black diyorken. ha arapça siyahi olan zenciyi kullanmışız ha sadece türkçe siyahiyi. fark eden bir şey kalmıyor. asıl kelime negro, biz onu zaten kullanmıyoruz eti negro'yu saymazsak.

    bir de futbolla ilgisi olmayan biriyle maç izliyorsunuz mesela, "lan ne güzel oynuyor drogba ya!" dediniz ve drogba hangisi dedi yanınızdaki kişi (evet o kadar ilgisizi işte) kendisini tanımlarken kullanacağımız ilk kelime zenci, kara, arap gibi kelimeler olacaktır. kara tren diyorum ben mesela ya da black star!
  • 14
    afrika kökenli insanlar üzerinden yapılan sözel veya eylemsel ırkçılık benim şahsi düşünceme göre %100 amerika'dan ithal bir konudur, haliyle bu hassasiyet de bu topraklarda aslında böyle bir sıkıntı olmamasına rağmen suni olarak oluşturulmaya çalışılmaktadır.

    ege'nin çeşitli il ve ilçelerinde yaşayanlar büyük ihtimal bilirler, 19. yüzyılın ortalarında tütün ve pamuk tarlalarında tarım işçisi olarak çalıştırılmak üzere başlıca sudan, kenya, nijerya ve etiyopya'dan getirilmiş bir sürü daha sonra köle cumhuriyetin ilanıyla beraber herkesle eşit duruma gelmiştir ve günümüzde de kah çocukluk arkadaşımız, kah komşumuzdur. benim şahsen bir sürü tanıdığım var ve değil üzerilerinden ayrımcılık yapmak, tam tersine ekstra bir sempatiyle yaklaşılan, oldukça sevilen kimselerdir çünkü gerçekten çok uysal, daima geniş aile modunda takılan efendi insanlardır.

    ülkemizde ırkçılığa meyilli tek konu sanıyorum ki türk-kürt ayrımından kaynaklanmaktadır. bunun dışında ben şahsen lazlara, boşnaklara veya çerkezlere karşı da bu tip bir harekete rastlamadım, duymadım da...

    yani bizim dilimizde arap yerli afrikalıya denir, zenci de yabancı afrikalıya denir. bunda da bir sıkıntı yok bana göre, niyet önemli... birbirine yeri gelince "ne ibne adamsın" diyen insanlarız. keza başkanın taşağına methiyeler düzen de yine biziz. olur yani bunlar samimiyet içeren ifadeler.

    "siyahi" ifadesini çok suni ve ithal buluyorum. şahsen "zenci" ifadesini de pek kullanmam nereliyse direkt orayı referans gösteririm* ama kullananı da yadırgamam.

    takım güçten kuvvetten düşmüşse, şahlanmaya ihtiyaç varsa, yani "zenci" lazımsa transfer döneminde bol bol "zenci futbolcu lazım" derim misal.

    elin amerikalısı zamanında bok varmış gibi ırkçılık yapmış burada töhmet altında kalan biz oluyoruz, olacak iş değil :(

    unutulmasın ki koskoca padişahlar haremlerini zenci harem ağalarına emanet edermiş. saygı, sevgi, güven ve hürmeti varın siz düşünün, böyle bir ecdadın torunları olarak bu insanlara ten rengi yüzünden haksızlık etmek söz konusu bile olamaz :(

    futbolda insanların dış görünüşü üzerinden laf döner yani, buna "zenci" de dahildir, "sarı pipi" de, "götü yere yakın" da vs. art niyet olmadığına ben kefilim. yapan da belasını bulsun.
  • 15
    türkçede dile etimolojik olarak hiç bir zaman ırkçı bir söylem girmemiştir; o nedenle bir sorun yoktur. ırkçı yaklaşımların dilde vücut bulduğu kelimeler için (bkz: nigger) (bkz: negro) ve bu toplumlar için özellikle fransa ve ingiltere olmak üzere merkez avrupa ve abd. o nedenle ısrarla zenci diyebilirsiniz siyahi futbolculara, sorun teşkil etmez.

    bir de yukarıda verilmiş sanırım ama tekrar etmekte fayda var: siyah'ın arapça karşılığı zenc; zenci ise siyahinin karşılığı oluyor haliyle. öz türkçede ise bunları karşılayacak kelime dahi yok.
  • 17
    neymiş efendim zenci sözcüğü içinde nigger negro nigga gibi anlamlar barındırıyormuş osmanlı zamanında yaşayan afrika kökenli osmanlı vatandaşlarının lakapları ta 17. 18. yüzyıllarda zenci veya zenciye idi. cumhuriyet kurulduktan sonra bu soy ismi alanlar bile oldu. o zaman ırkçılık mı varmış sayın arkadaşlar. sözlükte 2 dikkat çekeceğim diye şöyle saçma başlıklar da açmayı bırakın. maymun desek muz atsak hadi neyse de zenci demek de mi yasak arkadaş. bal gibi de zencidir. drogba da zencidir eboue de zencidir. haydi hayırlı tıraşlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın