• 14
    afrika kökenli insanlar üzerinden yapılan sözel veya eylemsel ırkçılık benim şahsi düşünceme göre %100 amerika'dan ithal bir konudur, haliyle bu hassasiyet de bu topraklarda aslında böyle bir sıkıntı olmamasına rağmen suni olarak oluşturulmaya çalışılmaktadır.

    ege'nin çeşitli il ve ilçelerinde yaşayanlar büyük ihtimal bilirler, 19. yüzyılın ortalarında tütün ve pamuk tarlalarında tarım işçisi olarak çalıştırılmak üzere başlıca sudan, kenya, nijerya ve etiyopya'dan getirilmiş bir sürü daha sonra köle cumhuriyetin ilanıyla beraber herkesle eşit duruma gelmiştir ve günümüzde de kah çocukluk arkadaşımız, kah komşumuzdur. benim şahsen bir sürü tanıdığım var ve değil üzerilerinden ayrımcılık yapmak, tam tersine ekstra bir sempatiyle yaklaşılan, oldukça sevilen kimselerdir çünkü gerçekten çok uysal, daima geniş aile modunda takılan efendi insanlardır.

    ülkemizde ırkçılığa meyilli tek konu sanıyorum ki türk-kürt ayrımından kaynaklanmaktadır. bunun dışında ben şahsen lazlara, boşnaklara veya çerkezlere karşı da bu tip bir harekete rastlamadım, duymadım da...

    yani bizim dilimizde arap yerli afrikalıya denir, zenci de yabancı afrikalıya denir. bunda da bir sıkıntı yok bana göre, niyet önemli... birbirine yeri gelince "ne ibne adamsın" diyen insanlarız. keza başkanın taşağına methiyeler düzen de yine biziz. olur yani bunlar samimiyet içeren ifadeler.

    "siyahi" ifadesini çok suni ve ithal buluyorum. şahsen "zenci" ifadesini de pek kullanmam nereliyse direkt orayı referans gösteririm* ama kullananı da yadırgamam.

    takım güçten kuvvetten düşmüşse, şahlanmaya ihtiyaç varsa, yani "zenci" lazımsa transfer döneminde bol bol "zenci futbolcu lazım" derim misal.

    elin amerikalısı zamanında bok varmış gibi ırkçılık yapmış burada töhmet altında kalan biz oluyoruz, olacak iş değil :(

    unutulmasın ki koskoca padişahlar haremlerini zenci harem ağalarına emanet edermiş. saygı, sevgi, güven ve hürmeti varın siz düşünün, böyle bir ecdadın torunları olarak bu insanlara ten rengi yüzünden haksızlık etmek söz konusu bile olamaz :(

    futbolda insanların dış görünüşü üzerinden laf döner yani, buna "zenci" de dahildir, "sarı pipi" de, "götü yere yakın" da vs. art niyet olmadığına ben kefilim. yapan da belasını bulsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın