• 102
    gerekliliği tartışılabilecek uygulamadır. kaldırılması konusunda ortaya bahsi atılsa herkesin bir şeyler söyleyeceği, kimisinin milliyetçi duygularının kabaracağı, iktidar yancılarının "yaa evet ne gerek var" diyeceği durumlar ortaya çıkacaktır. şahsen kaldırılıp kaldırılmaması umurumda değil; çünkü her gün her dakika istiklalimiz, cumhuriyetimiz ayaklar altına alınıyor ve maalesef kimsenin sesi çıkmıyor. çıkarmak isteyenin de sesini kısıyorlar zaten. bizde değerler hep kaybedilince anlaşılır. o sebeple kaldırılsa da devam etse de bir şey değişmeyecektir. benim gibi sevdalıları da içinde yaşatıp çocuklarına aktaracaktır.
  • 104
    ülkenin futbola eğlence değil de ölüm kalım maçı olarak baktığını gösteren uygulama.
    milli maç olur tamam eyvallah. ama lig maçından önce istiklal marşımızı okumanın açıkçası ben pek bir anlam ifade ettiğini düşünmüyorum. yani seranomi yapılsın ancak milli marş değil lige özel bir müzik olabilir.
    şöyle düşünün, şampiyonalar ligi seranomisinde o müzik insanı heyecanlandırıyor, milli maçlarda keza aynı coşkuyla okunan milli marşımız oluyor. ama lig maçlarında çoğumuzun sadece beklediği oyuncuların yakından görünüşü, duruşu. umarım birisi bir cesaret gösterir lig maçlarında marş okunmasın der ve o kişi vatan haini ilan edilmeden kaldırılsın.
    düzenleme: imla.
  • 105
    hikaye bu ya; vakti zamanında bir askeri birliğin içinde önemli sayılabilecek tarihi bir bina varmış, böyle yıkılmaya yüz tutmuş falan... birlik komutanı yıktırmak istemiş, tarihe eser olduğu için yıkım izni alamamış. ancak bina asker için tehlikeli olmaya başlamış, ufak ufak parçalar çökmeye ya da binadan kopmaya başlamış, yasak da olsa serbest zamanlarda oraya girip çıkan personelde yaralanmalar olmaya başlamış. komutan defalarca girişim yapsa da yıkım izni alınamamış, bakmış iş çığrından çıkıyor son çare olarak binanın etrafında nöbetçiler dikmiş...

    aradan uzun seneler geçmiş. o birlik komutanı terfiler almış. üst düzey bir rütbeli olarak yıllar önce görev yaptığı bölüğünü ziyaret etmeye karar vermiş. o dönem orda görev yapan bütün personel aradan geçen zamanda değişmiş, kimseler bilmiyor zamanında o bölükte görev yaptığını. neyse klasik bir teftiş havasında bütün bölüğü gezmişler, tabi sürekli olarak malumat veriliyor. askerlik yapanlar bilir, böyle teftişlerde "gösterilmek istenen" yerler gösterilir ve geçilir. heyet bölüğü gezmiş, karargaha dönülüp çay çorba muhabbetinden sonra birliği terkedecekler. tam o sırada komutan şöförüne bir yol tarif etmeye başlamış, bütün kafile de onların peşine takılmış. o tarihi binanın olduğu yere gitmişler, tabi bina yıkılalı çok olmuş. ancak kendisinin zamanında emir verdiği düzende nöbetçiler nöbet tutmaya devam ediyor.

    araçtan inmişler, birlik komutanını çağırıp sormuş. biraz lafı geveledikten sonra komutan sıkıştırınca gerçeği söylemek zorunda kalmış:

    -komutanım biz göreve başladığımızda burası da nöbet yerlerinden biriydi. anlam veremedik ama sorgulayınca bir cevap bulamadık. biz de aynı şekilde devam ettirdik.

    lig maçları öncesi istiklal marşı okunması olayı biraz da bu konuya benziyor. ne zaman ve niye başladığını kimse net olarak bilmiyor. ancak söz konusu milli marş olduğu için kimse gocunmuyor, ya da söylememezlik yapmıyor. dönem dönem tartışılsa da kimse iptal etmeye yeltenmiyor. çok gerekli mi, elbette değil. ama "olur mu canım öyle şey" dedirtecek kadar da saçma değil. belki de "milli marş"ımız olduğu için böyle geliyordur. ama eleştirel bakınca şampiyonlar ligi maçlarından önce de seramoni yapılıp şampiyonlar ligi marşı çalınıyor. o da bir "maç başlıyor" havası veriyor, ayrı bir güzellik. bir devletin milli marşından gocunmak zaten doğrudan o devletin kendisinden gocunmakla alakalı bir olay. ama dediğim gibi "olmazsa olmaz" bir gereklilik değil.

    şahsi görüşüm böyle arafta devam eder. zira biz türküz, doğruyuz, çalışkanız ama bazı konularda biraz şeyiz işte...
  • 106
    80 darbesi sonrası cunta tarafından dayatılan gelenek. karşı çıkmak ihtiyaç duyulmayan bir bölgeye cami yapılmasına karşı çıkmak kadar sert karşılanıyor. sanki haşa istiklal marşı'na karşıymışız gibi algılanıyor. ama hakikaten gerek yok. yabancı oyuncu konusunda, ucuz milliyetçiliğe alet edilmesi dışında kimsenin de umurunda değil zaten
  • 108
    ben kaldırılması gereken bir uygulama olduğunu; ama sezonun açılış maçı öncesinde, bir orkestra ve o orkestraya eşlik edecek bir enstrümantalist eşliğinde çalınarak sezonun bu şekilde açılması gerektiğini savunuyorum.

    edit: ben savunduğum şeyin marşımızın değerini arttıracağını düşünüyorum. benim istiklal marşı'yla hiçbir derdim yok, aksine, kimse beni zorlamadığı halde sırf çok beğendiğim için, şiirin 10 kıtasını da ezberledim. keza atatürk'ün gençliğe hitabesi'ni de yine muhteşem üslubu sebebiyle ezberledim.
    istiklal marşı'nı her yerde söylemek yerine özel anlarda ve çok özel şekilde söylemek onun değerini arttıracaktır bence. her maç öncesi kötü ses sistemleriyle, bölük pörçük söylemek ve o sırada yayıncı kuruluşun oyuncuların ağzının içine mikrofon tutması mı daha değerli kılar bu marşı; yoksa sezon açılışından önce, bir filarmoni orkestrasına fazıl say, muhammed yıldırır, şefika kutluer, erkan oğur, gür akad, akın eldes... gibi bir müzisyenin enstrümanı ile eşlik ederek çalması mı daha değerli kılar bir düşünün bence.
  • 115
    günün tartışma konusuna hoş geldiniz.

    maçlardan önce istiklal marşı okunması faşist bir dikta hareketi midir yoksa güzel vatanımızın bizi bir arada tutan bir kaç önemli değerinden biri midir?

    türkiye cumhuriyetini bir arada tutan bağ nedir? türklük sevgisi mi? müslümanlık paydası mı? millet sevgisi mi? yoksa farklı kimliklerin bir arada yaşayabilme becerisi mi?

    farkında mısını bilmiyorum ama bunların hepsi elimizden bir bir gidiyor. andımız okullardan kalktı, ben türküm demek faşist ile aynı anlama getirilmeye çalışılıyor. müslümanlık cemaatlerin, tekeline girdi ne yazıkki özellikle gençler islamiyetten soğuyor. herkes bu cennet vatandan kaçmaya çalışıyor, iki gram huzur için dünya üzerinde gitmeyecekleri ülke yok. farklı kimliklerden nefret eder olduk, hele hele son 3-5 yılda ülkemize giren en az 10 milyon mülteci ve kaçak göçmenden sonra inanılmaz kutuplaştık.

    bu kadar olumsuzluğun arasında şu vatanı bize sevdiren, her mısrasında, her kelimesinde atalarımızın kahramanlıklarını bulabileceğimiz istiklal marşına bari dokunmayın artık. dünyanın belki de en anlamlı marşını bari kaybetmeyelim. bu kadar basit değil bu işler. zaten insanlar eskisi gibi değer vermiyor, buralardan da giderse iyice unutulacak. bakın iddia ediyorum, şiir olarak istiklal marşını ezberden 100 kişiden 5 kişi ya okur ya okuyamaz. sözlükte bile. herkes denesin. şiir olarak kim okuyor kim okuyamıyor. o kadar uzaklaştık değerlerimizden.

    dokunmayın kalsın. çok rahatsız olan sesini kısar.
  • 117
    yabancı kuralından ziyade tartışılması gerekilen konu. gereksiz ve militarist bir uygulamadır. tabi böyle söyleyince milli marşa hakaret edilmiş!!!! gibi algılanıyor o yüzden kaldırılması topluma iyi anlatılmadığı sürece oldukça zor.
    ancak nasıl bir tiyatro oyunundan önce okunmuyorsa ve okunması gereksizse aynı ölçüde futbol maçları öncesinde de gereksizdir. keza farklı branşlarda maçlardan önce istiklal marşı okunmuyor. ülkemizde futbolun genellikle erkeklerin ilgilendiği, hegomonyasını perçinlediği bir spor dalı olması da insanı ister istemez "ataerki ve militarizm ilişkisini" incelemeye sürüklüyor :)
  • 118
    periyodik olarak sozlugumuzde tartisilan, tartismaya acilan(!) guzide konumuz. yineliyorum, hatta su an yabanci siniri da genisletildi, cok daha fazla yabanci oyuncu gelip gidiyor ulkemize, yabanci hocalar geliyor, ligimizin yayini yabanci bir firmanin kontrolunde. bugune kadar bu insanlarin hicbirinden "turkiye'de mactan once milli mars okutuyorlar, barbarlik bu, medeniyetsizlik bu" diye bir cikis gormedik, duymadik. bu insanlar farkli liglerden buraya geliyorlar, orada olmayan uygulumayi burada goruyorlar, buna ragmen hatta bir cogu marsimizi ogrenip soylemeye dahi calisiyor. ne hikmetse ulkemizdeki bazi kesim ise memnun olmuyor bu olaydan. kimsenin ozgurlugune kisitlama degil, bir sey dayatilmiyor, maclardan once 2 dakika suren bir seramoni sadece, bu kadar karsi cikacak bir is degil. okulda cocuklarimizi sabah andimiz icin dikmeyin, mactan once istiklal marsi soylemeyin, aman ne mutlu turkum diyene demeyelim alinanlar var diye diye, degerler hic oluyor. ufak bir sey ama onemi gorundugunden daha buyuk, ben sahsen mactaysam soylemekten, tv basindaysam dinlemekten memnun oluyorum, zira baska zaman istiklal marsi soyluyor ya da duyuyor degiliz yil icerisinde milli bayram torenleri haric.

    bu arada illa ornek istiyorsaniz, abd'de nba maclari oncesinde de amerikan marsi soyleniyor. zibilyon tane farkli ulkeden kulturden olusan abd'de...
  • 119
    ülkemizde genel olarak sol görüşlü insanların karşı çıktığı uygulama. düşüncelerine saygı duyuyorum ancak ben sadece spor organizasyonları değil, her platformda okunmasını gerektiğini düşünüyorum. istiklal marşı özünde milliyetçiliğin pompalandığı faşizan bir marş değildir. yaklaşık 100 yıl önce kaybedip " militarist" yöntemlerle geri kazandığımız özgürlüğümüzün sembolüdür. keşke şampiyonlar ligi maçlarından önce de göğsümüzü gere gere okuyabilsek.
  • 120
    ülkemizde genel olarak sol görüşlü insanların karşı çıktığı uygulama denerek sözlüğü gerecek açıklamalar yapılmaması gereken uygulama. mesela ben burada sağ görüşlülerin milliyetçilik adı altında neler yaptığıyla ilgili 10 paragraf yazı yazarım bu cevaba, ama bu sözlük bu tarz başlıklar ve entry'ler için oluşturulmadı ve başka sözlükler gibi bu tarz gerilimlerle yozlaşmaması için uğraşılıyor gözlemlediğim kadarıyla ki bu iyi bir şey. bu yüzden, böyle kaçamak laf atmalardan kaçınalım mümkünse.
    bence bu ülkenin tarihini akla gelebilecek her an halkına hatırlatması gerekir. ülkemizin yaşadıkları zorluklar üzerinden halkın bütünleşmesini sağlayan bu marş, bence çalmaya devam etmeli maç önceleri. ülkemizin kurucu ve kurtarıcı zihniyetinin her gün unutturulmaya çalışıldığı günümüzde, istiklal marşı üzerinden bize vurmaya çalışanlara inat bu uygulamanın kaldırılmasını söylemek, onların tuzağına düşmektir. bu kadar büyütülecek bir şey mi diyorsanız, ülkede son yıllarda atatürk isimli kaç stadın ismi değişmiş, gidin bakın. başka alanlardan da örnekler vermek isterdim, ama başka alanlara çekmek istemiyorum. yukarıda yazarlarımızdan biri* çok güzel özetlemiş.
  • 121
    kimsenin zoruna gittigi yok. neden sinemalarda her film oncesi okunmuyor ? neden tiyatro oncesi okunmuyor ? yada neden her sabah is yerlerimizde okumuyoruz ? bir gun ise gittiginizde mudurunuzun bakanliktan yazi geldi her sabah istiklal marsi okuyacagiz dedigini dusunun. bu kadar sacma iste futbol maclari oncesi okunmasi. bunun istiklal marsinin degeriyle yada degersizligiyle hic bir alakasi yok.
  • 122
    öğrenciyken her sabah andımızı okumayı severdim, pazartesi ve cumaları istiklal marşı okunurken hiç çıt çıkmaması ve herkesin olabildiğince bağırarak istiklal marşını okuması çok hoşuma giderdi, şimdi ise stadyumda maçtan önce 7 yaşında öğrendiğim nizami şekilde duruşumu alır, güzel bayrağımızdan gözümü ayırmadan istiklal marşını okuyorum.

    ben istiklal marşı okumayı seviyorum, şu an stadyumlar harici bunu toplu bir şekilde yapabileceğim bir yer de yok, bu yüzden benim için çok özel ve maçtan önce istiklal marşı okunması değil bu uygulamanın durup dururken kaldırılması gereksiz olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın