• 76
    simdi bizi burda asil ilgilendiren olay, finansal fair play baglaminda sportif gelirlerin arttirilmasi. en onemli kisim burasi , cunku uefa hesaplamalarinda bunu esas aliyor.
    sponsorluklar, yayin gelirleri, magazacilik faaliyeti, futbolcu bonservis ve kiralama gelirleri gibi kalemler bunlar.

    ya da giderleri kisacan. bunlarda futbolcu ucretleri, teknik kadro giderleri , magazacilik giderleri, futbol operasyonuna harcanan diger kalemler.

    finansal operasyondan ettigin kar ya da zarar direk finansal fair play kapsaminda degil. yoksa turkiyedeki 4 buyukler, yuksek borcluluk sebebinin getirdigi maliyetlerle herhangi bi sekilde avrupaya katilamaz. kur farki arti faiz gideri acayip seviyelerde.

    ama sanirim bu sene yapilan degisikliklerle beraber, uefa kluplerin hem futbolcu bonservisinden dogan amortisman bedelleri, hemde toplam borcun gelire orani konusunda da duzenlemelere gitmis. yani uefa sopasi daha kalin artik bu konuda.

    bize gelince, futbolda basarili oldugumuz icin gelir de artmis durumda. bu sene ve gelecek sene de milyar tl seviyelerini gorecegiz. elimizdeki sponsorluk anlasmalari cok onemli. onlarin gelirini kirdirip da, gelecek senelerde o gelirden olmamak lazim. her sene ayni miktarda gelir olarak hayatina devam etmeli. riva gelirini kirdirdik mesela. dernekle alakali bi kisim olsa da, kaynaklarin verimsiz kullanilmasi oluyo. stad arti forma sponsorluklarinda global markalarla, yabanci para anlasmalari onemli.

    daha ayagi yere basan maas butceleri ile ilerlememiz cok olumlu. hayalimiz galatasaray'in hep basarili olmasi. ama olabilecek kaza kursununa karsi, maas butceleri hesaplanirken, sampiyonlar ligi degil de, bi alt lige gore ayarlanma yapilmali. yoksa besiktas gibi, devre arasina kalmadan kim var kim yok gonderecegim derdine dusersin.
    bu sene daha sozlesmeleri biten oyuncularla 10 milyon euro assagi indi maas butcesi. fernando, mariano ve belki de belhanda ayrilisi da bu sene neredeyse bi 10 milyon daha assagi indirir. tabi karsilikli anlasarak, ya da bonservis bedeli kazanarak ayrilirlarsa.

    istanbul secimlerinden dolayi, yeniden borc yapilandirma olayi gundeme geldi. bence su ekonomik durumda bir birey olarak siddetle karsi ciksam da yapilandirma oldugu vakit en az faydayi bize saglar. borclar tl cinsinden yogunlukla cunku.

    kirilma noktasi da surasi olur ama.(bkz: hedef 23) gelecek sene ulasirsak , fatih hocam kendi rekorunu 5 yil ust uste olacak sekle getirir. gundemdeki sampiyonlar ligi statu degisikligi de olursa, bu 2020 sonrasi donem icin, olasi en kuvvetli aday biz oluruz turkiyeden katilacak. 2020 sonrasi finansal fair yuzunden bir sene kacirmak bile bizi perisan eder. kafamizi duvarlara vururuz.ama eger avrupa puani ilk 32 icinde olursak 2024 itibariyle de bu durumda ligin bayern munihi oluruz. cok acayip bisi olur. 30 milyon euro miktarinin neredeyse iki katina cikmasi durumunu hayal edemiyorum. ve her sene kasaya koydugumuzu.
  • 78
    uzun uzun yazacaktim ama sağolsun renktaşlar hafifletti. #2676726 #2676721 güzel veriler verdiler.
    #2669723 te florya kısmıni ele almış.

    borç alacak farkımız 200 milyon € güncel kurdan. bunu kenara yazalim.

    bakın ayakbasti parasi gelecek cl -》bu tutar spk icin ayrilir ve galatasaray kendi payina 250 milyon tl sermaye koyarak toplan 500 milyon tl sermaye arttırima gidebilir.

    böyle bir hakkı var. aktiflerdeki sermaye batıklığı da sona ermiş olur. yabanci para cinsi borçlari tamamen kapatmasina da yeter 500 milyon tl.

    2. adim stad isim hakki ve sponsorluklar 》 min. toplam 10 milyon € yıllık olsun. hani kötüyü düşünelim.

    bu parada florya'nin taşinması için yillik bütçe oksun x2 senede en geç o iş halledilmiş olur.

    3. adim stad gelirleri senelik 200 milyon tl gelir var.
    nef gibi bir sponsor ile beraber stad gelirinde bir pay ayrilarak konser/basket/e-spor vs gibi etkinlikler için kullanilacak salonlar (voleybol içinde ufak bir tane) inşaa edilebilir.

    4. lig tv yayin hakki gelirleri, şampiyonlar ligi gelirleri, performans gelirleri ise futbolcu maaşlari ve finansal, idari yönetim giderlerine harcanır.

    bakın daha olgunlaşnakta olan riva ile ilgili görüş bildirmedik.

    adanın toparlanip hizmet vermesi, otel mi ofis mi? koca plazanin açılması...

    satilsin diyenlerin avantasi vardır veya 4 işlem bilmiyordur.

    bu sene ki şampiyonluğun önemi buydu. biz ilk kez uzun bir aradan sonra 3 direğinde babafingolar dahil tüm yelkenler tam dolu durgun denizde seyir halinde olacağiz.

    yan yatmış, direkleri kırılmış bir gemiydik. once gemi düzledi, sonra yelkenler toplandı ve direkler onarıldı...
    yeni yelkenler gerildi...
  • 79
    iyiye gidiyor gibi durmaktadır. son dönemde üst üste kar açıklanıyor, ki pek alışık olmadığımız bir durum bu. finansal analistleri göreve davet ediyorum.

    --- alıntı ---

    galatasaray sportif a.ş., 20.01.2020 tarihinde yaptığı kap bildiriminde, 2019-2020 sezonu ilk 6 aylık konsolide net dönem kârının 75,8 milyon tl olduğunu açıkladı. https://t.co/XdXFZ2p5Fp

    --- alıntı ---
  • 81
    açıklanan rakamlara bakıldığında rakiplerine oranla gayet iyi durumdadır. iyiye gitmesi, borçların azalıp kâr açıklanması bile liseci zihniyetin başkanı devirme hırsının önüne geçmemektedir. adamlarda öyle bir mustafa cengiz öfkesi var ki adam abartmıyorum borcu sıfırlasa bile yine onu yıkmak için son sürat çalışmaya devam edecekler. meyve veren ağaç taşlanır sözü hiç bu kadar yerinde kullanılmamıştı.
  • 84
    dipnotlarda, sponsorluk - isim hakkı değerlemesi yapıldığı, 2029-2030 yılına kadar en kötü 247 milyon euro, en iyi senaryoyla ise 294 milyon euro sponsorluk geliri beklendiği yazılıdır. bence stad isim hakkı gibi konularla ilgili önemli bir gösterge.

    yönetimin bilanço için sağladıkları inkar edilemez. ama pembe bir tablo çizmek çok doğru değil. özellikle gelir tablosundaki rakamlara baktığımız zaman satış ve faaliyet karı rakamları geçen sene aynı çeyrekle kıyaslandığında nerdeyse aynı, brüt karda 26 milyon tl azalma var, favök'te 21 milyon azalma var, yalnızca net kar rakamında belirgin bir iyileşme var. borç rakamlarımızda da belirgin bir düşüş olduğunu söyleyemeyiz.

    beni en çok düşündüren şeylerden biri, özkaynaklarımızn ekside olması. bir şirketin sağlıksız bir yapıda olduğunu gösteren faktörlerdendir. diğer kritik husus ise şampiyonlar ligi gelirlerinden mahrum kalınması durumunda gelir kalemlerimizde yaşanacak sert bir düşüş olacaktır. bu ihtimale imkan vermeden bir an önce şampiyonluk potasına girmek şart. aksi takdirde bu tablonun tekrar olumsuz bir hal olması uzak ihtimal değil.
  • 85
    açıklanan mali tablo, gelecek sezon da şampiyonlar liginde olmanın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. açıklanan 6 aylık kârdan şampiyonlar ligi gelirini çıkartırsak, acı durumu görürüz, bu nedenle çok kıymetli teknik heyetimizin bir an önce saha içine odaklanıp ne olursa olsun sezonu ilk ikide bitirmeyi sağlaması gerekiyor.
    bir diğer husus da, kadromuzdaki yabancılar olarak çok şişkin durumdayız ve ciddi bir maaş külfeti var. bu nedenle gelecek sezon kadro revizyonu, maaş bütçesinin düşürülmesi ve şampiyonlar ligi katılımı çok çok önemli.
  • 86
    --- alıntı ---

    galatasaray sportif a.ş., 20.01.2020 tarihinde yaptığı kap bildiriminde, 2019-2020 sezonu ilk 6 aylık konsolide net dönem kârının 75,8 milyon tl olduğunu açıkladı. https://t.co/XdXFZ2p5Fp

    --- alıntı ---

    aciklanan mali tablo bizi sevindirse mutlu etsede klübün borç yükü, yapılandırma ile ileriki tarihlerlerde anapara odemelerinin başlamasi ile birlikte ne kadar zorlu bir surece girecegimiz gerçeğini unutturmamasi gerekiyor. dunya futbol piyasasi ile turkiye arasındaki makas artik kapanmayacak seviyeye ulaştı.
    mevcut futbol yonetim anlayişi ile de bu makasi kapatmak cok zor gözükmektedir
    futbol gelirlerini arttirmak için futbolcu yetistirmek, bonservis gelirlerini arttirmak en onemli kaynak hâline dönmüşmüştür. scout ekibimize ve altyapimiza büyük iş düşmektedir. 2 3 futbolcudan kazanilacak 30 40 milyon , sampiyonlar ligi katilimindan kazanilacak gelirler olmadan onumuzdeki 3 yılı kurtarmamiz mümkün degildir. futbolcu maaş bütçemizi dengede tutmamiz ve diger gider kalemlerimizi dengede tutmamiz ile düzlüğe cikabiliriz ama uzun vadede yatirim yapacak bir kadro planlamasina girmeden düzelmemiz mali acidan mumkün degildir. kiralik futbolcu yonetimi ile ffp kurallarini aşabiliriz ama mali yonetimi duzeltmemiz mümkün degildir.
  • 87
    tamamen şampiyonlar ligine katılmamıza bağlı olan tablodur. bakın avrupa ligi bile kesmez öyle bir bataklıktayız.
    borçlarımızın büyük çoğunluğunun tl cinsinden olması büyük bir şans bizim açımızdan. bu yüzden kurdaki değişimler eski borçlarımızı katlamıyor. sanırım bu hareket ünal aysal zamanında yapılmıştı. yanlışım var ise ilgili yazarlardan mesaj bekliyorum.
    ancak faiz denen illet öde öde bitmediği için maalesef hala ayağımızı bataklıktan çıkaramıyoruz.

    ama beterin beteri var. başımızda dursun özbek de olabilirdi. gidip faktoring şirketlerinden %40 faizle borç alıp faiz öderdi. buna da şükür.
  • 88
    kendimizi kandırmadan bakılması gereken durumdur. galatasaray da diğer pek çok kulüp gibi batık durumdadır. batmış bir şirket borçlarını ödemeden kara geçmiş olmaz sadece belirli bir süre içerisindeki gelir gider dağılımında artıya geçebilir ki bu durum genel mali görünüşte kar demek değildir.
    19 20 sezonunda şampiyon olamazsak 20 21 sezonunda dönemlik fazla da kalmayacağı gibi ücret ödemesi için nakit aramaya başlarız, önümüzdeki sezon da şampiyon olunamazsa bankalarla yapılan anlaşma gereği borcun ana parasının ödenmeye başlanacağı 21 22 sezonunda bjk'nin şu anki halinde oluruz.
    riva anlaşması borcumuzun yanında devede kulak kalmakta. bu durumdan net bir çıkış görünmüyor gibi maalesef. tüm büyükler için tek çıkış birinin borcu ödemesi o biri de kulübün sonraki sahibi olacak gibi.
  • 91
    borcun artmasının ana sebebi yapılandırmadır. yapılandırmada kısa vadeli borçlar uzun vadeye yayılarak daha uzun süreli faizlerle borcu arttırdı haliyle. durum iyiye gidiyor ama durum iyi değil. gelir kalemlerimizi düzenli ve sabit noktaya getirmek lazım. şampiyonlar ligine gidemedik, şampiyon olamadık gibi durumlar sarsıcı olmamalı. bunlar tam tersine bize yatırım yapma şansı(yıldız topçu getirme vs.) vermeli. yapılandırma konusunda tl borçlanma önemli bir detay. ancak bu detayın önemi 2 sene sonra yani anapara ödenmeye başladığından borcun bitmesine kadar olan süreçte şampiyonlar ligine kaç sefer katıldığımıza göre önemini değiştiriyor. eğer 3 sene üst üste katılmayı başarırsak muhtemel euro artışı ile cl gelirlerimizi bu borçları kapatmakta çok rahat kullanırız. bu seneki şampiyonluk değil ama önümüzdeki seneki ve sonraki senelerin şampiyonlukları çok kıymetli yani.
  • 92
    geri dönüşü olmayan bitik topçulara yatırım yapmaya devam edersek düzelmeyecek durumdur. uygun maaşlara genç futbolcu almalı, altyapıdan oyuncu çıkartmalı ve bu isimleri pazarlamalıyız. son 10 yılda altyapından yetiştirip sattığın oyuncuların toplam getirisi sadece 26 milyon €, bu paranın yarısını diagne'ye verdin. bu şekilde nasıl belini doğrultacaksın?

    türk takımları oyuncu pazarlamadan mali olarak düzlüğe çıkamaz, net.
  • 93
    mustafa cengiz başkanlığı önderliğinde yapılandırılan mali yönetim, kendi özkaynaklarımızdan yüzde yüz artış elde edip, mali yükümlülükleri olan taşınmazlarımızın üzerindeki engelleri de günümüzde tamamen ortadan kaldırmıştır.

    2017 döneminde özkaynaklarımız üzerindeki bütçe açığımız eksi 608 milyon tl iken mustafa cengiz döneminde kısa bir zaman içinde 313 milyon tl'ye kadar gerilemiş olup, yeni yaratılan kaynaklarla beraber 2018 yılı başında da kar elde etme düzeyine geldiğimiz açıklanmıştır.

    2017-2018 yılları arasında kpmg küresel spor danışmanlığı bölümü tarafından değerlendirilen mali verilerde ise büyük avrupa kulüplerine rol model olabilecek bir galatasaray görüyoruz, bu başarı sadece 20 ocak 2018 tarihinden, yılın sonuna kadar olan kısa bir süreçte gelişiyor.

    http://www.diken.com.tr/...-19la-avrupa-lideri/

    2018 yılı haziran döneminde finansal fair play bünyesinde uefa ile olan görüşmelerimiz, mali yapılandırmayla birlikte bize daha fazla zaman kazandırdı.

    https://www.galatasaray.org/...irma-anlasmasi/39821

    mali tablo üzerinde kazanılan sürelerin ve yapılan anlaşmaların ne kadar akıllıca olduğunu 2019-2020 dönemindeki açıklamalarla anlayabiliyoruz. mali açıdan kafalardaki soru işaretlerini gidermiş bir yönetim anlayışımızın olduğunu detaylı bir şekilde kendi ağızlarından dinliyoruz. mali olarak üzerlerine düşenin en iyisini yaptıklarından kuşkum şu güne kadar hiç olmadı.
  • 94
    sanki türk futbolunda klasik bir hal aldı artık, şampiyonlar ligi'ne giden takımın ufak miktarlarda kar açıklayıp, kalanların düzenli olarak zarar etmesi. bu durum bizim için de hala geçerli.

    basit bir hesap aslında gitmemiz gereken yönü net şekilde ortaya koyuyor. şampiyon olup şampiyonlar ligi'ne katıldığımız durumla, ikinci olup şampiyonlar ligi'ne gidemediğimiz durum arasında yaklaşık 40 m €'luk bir fark olduğunu varsayarsak, ve son yılda yaklaşık 10 m €'luk bir kar (76 m ₺) açıkladığımızı da hesaba katınca, kötü senaryoda 30 m €'luk bir zarar açıklayabilirdik. futbolcu al-sat dengesi de 0 olduğuna göre, demek ki ciddi anlamda giderleri kısmamız gerekiyor, ve en önemli kalem de maaş bütçemiz. benim yönetimle ilgili naçizane ve yegane kriterim bu konudaki başarıları olacak.
  • 97
    öncelikle iç karartırıcı bir yazı yazacağım, herkes alsın peçetelerini, çünkü covid-19 sonrası ağlanacak bir duruma düşeceğiz muhtemelen.

    bir not düşelim bilanço dönemi normalde borsada gördüğümüz şirketlerden farklı olarak 31 mayıs yıl sonu olarak alınıyor. yani aslında bir futbol sezonunu temsil ettiği için oldukça mantıklı.

    burada sadece gelir tarafını yazacağım, gider tarafını da yazarsam çok uzun tutacak, bilahare yazarım.

    galatasarayın 2018-2019 sezonu boyunca yarattığı gelir 1.087.824.177 (1 milyar tl'den biraz fazla) iken bir önceki senedeki gelirimiz 627.344.701 (627 milyon tl) tl idi. yıllık artışın en büyük nedenlerine baktığımızda 230 milyon tl'lik uefa gelirleri ön plana çıkarken, sponsporluk, futbolcu satışı, loca-kombine satışları ve yayın hakkı gelirlerinde de güzel miktarlarda artış vardı.
    tabi burada özellikle futbolcu satışı ve yayın hakkı gelirleri dövize bağlı olduğu için yükselen kurdan da faydalandık gelir tarafında.

    2019-2020 sezonunun ilk 6 ayına baktığımızda ise bir önceki 2018-2019 sezonunun yarı sezonuna göre gelir artışımız oldukça düşük kaldı. bir önceki 6 ayda 495 milyon tl gelirimiz varken, bu sezon 503 milyon tl gelir elde edebildik.
    gelir artışımızın sınırlı kalmasının temel nedenlerine baktığımızda uefa gelirlerimizin 184 milyon tl'den 160 milyona düşmesi ve futbolcu satış gelirimizin bir önceki seneye göre düşük kalması olarak gösterebiliriz (48.8m tl vs 34.8 m tl.)

    hal böyleyken aslında göreceli de olsa ekonomik durumumuz türkiye'deki birçok kulüpten iyiyken, ekonomik yapımızın uefa gelirlerine bağlı olması (yani cl'ye gidiyor olması) bizi kırılgan bir yapıya sokmuş durumdaydı. dursun özbek dönemini saymıyorum bile o dönemde kulüp bilerek zarar ettirildi. yine de konunun özüne dönecek olursak kulübün karlı bir yapıya dönmesi ve başarı bir odaklı sistem (cl katılımı şart) kurmamız dolayısıyla mustafa cengiz'i şahsi olarak da kutladım.

    fakat işler covid-19 sonrası oldukça değişecek gibi.
    şimdi tekrardan 2018-2019 gelir tablosuna baktığımızda (önemli gelirleri yansıtacağım)

    uefa şampiyonlar ve avrupa ligi gelirleri 231.974.127
    yayın hakkı gelirleri 231.059.534
    sponsorluk, isim hakkı ve reklam gelirleri 177.781.920
    sporcu transfer, kira ve yetiştirme gelirleri 169.035.980
    loca, vip ve kombine satış gelirleri 165.896.861
    mağaza satış gelirleri 101.785.875

    kulüp olarak gelirimizin %21'inin uefa, %16'sının sponsor ve %15'nin kombine satışlarından geldiğini görmekteyiz. bu üçünün toplamı %52 yapar ki, bu gelirler aslında oldukça başarıya dayalı gelirler. çünkü başarısız sezonda uefa geliri alamayacağınız gibi kombine satışlarınız da düşer, sponspor bulmanız da zorlaşır.

    tabi bunların üzerine yayıncı kuruluşun para ödememesi, mağazaların kapalı olması ve çöken futbol ekonomisinin bonservis ücretlerini de oldukça düşereceğini düşündüğümüzde kulübün gelir getirecek hiçbir kapısı kalmadı. açıkçası bu dönemde bağış kampanya düzenlense bile insanların korkudan harcama yapmadığı ortamda çok para toplayabileceklerini de düşünmüyorum.

    toparlayacak olursak gelirlerimizin bu kadar düştüğü, giderlerimizin ise döviz kurunun yukarı çıkmasından dolayı arttığı, futbolcu ödemeleri sözleşmelere bağlı ve uefa bir şey yapmazsa hepsini ödemek zorundayız-birebir futbolcu ile anlaşamazsak eğer- bir dönemde kulüp oldukça zor yapıya girebilir.

    fakat daha da acısı bizim borçlarımızın bir kısmı halen döviz üzerinden. son dönem bilançosuna baktığımız vakit döviz kurlarının her %10 yukarıya hareketi borcumuza 37 milyon tl daha ekliyor.

    çok uzun oldu ama yönetimin ne dertlerle uğracağını görmeniz için detaylı bir gelir analizi yapmak istedim. o yüzden bu sene falcao tarzı yıldız transfer istemekle yönetimi zor durumda bırakmayalım. gereksiz şımarıklığa lüzum yok. zaten bu seneden anladık ki yıldızlar takımı şampiyon yapmıyor, başarı da getirmiyor. hele bu sene cl'de attığımız tek golün bedavaya aldığımız 32 yaşındaki adem'in bireysel çabasıyla attığımızı düşünürsek.
  • 98
    covid sonrası futbol dünyasında %30-40 arası küçülme bekleniyor. bunun başlıca sebebi sponsorların yaşadığı gelir kaybı sebebiyle futboldan çekilmeleri. bu bir eğlence sektörü olduğu için de tüketici de ilk buraya para harcamayı kesecektir. bu önümüzdeki gerçektir bununla yüzleşmemiz gerek. ayrıca kur dalgalanması ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, bizim ülkemizde küçülme oranını %50ye kadar yükseleceğini tahmin ediyorum.

    teknik heyet ve oyuncuların toplam maaş giderimiz 75m euro diye biliyorum. bu sene lig tamamlanır da şampiyon olursak gelecek sene bu küçülme oranı ile 40m eurodan fazla bir bütçemizin olmasını gerçekçi görmüyorum. kaldı ki şampiyon olamadığımız takdir de 30m gibi bir bütçeye dahi düşebiliriz.

    bu sebepler ile bırakın yeni yıldız transferini elimizde yıldızlarla bile yollarımızı ayırmamız lazım eğer kapatıp gitmek istemiyorsak. bu sadece bizim için geçerli bir senaryo da değil ayrıca bütün süper lig kulüpleri için böyle olacak. elimizde tek ama tek bir seçenek kalıyor o da öz kaynaklara dönmek. bu sadece alt yapıdan ibaret değil tabi ki scout transferleri de özkaynaklara dahil.
  • 99
    taraftarin mali durumun bilincinde olmasi güzel birsey, örnegin konu 1990'larda bu kadar gündemde degildi. gerçi farkindalik arttikça mali durum da batti, o ayri. zaten taraftarin çogunlugu kasaya degil kadroya bakar, bu tüm dünyada böyle. yalniz muslera'nin 14 haziran 2020 çaykur rizespor galasararay maçı'nda ayaginin kirilmasi sonrasinda konuyu hemen maas kesintisi ve oradan yapilacak tasarrufa baglayanlar duydum. bu kadar da maliyeci olmayalim bence, kasaya faydasi olmaz ama insanliga zarari dokunur.
  • 100
    aklıma bir soru takıldı, bilen birisi söylerse sevinirim.

    biz 2 sene boyunca birer milyar tl'den 2 milyar tl gelir elde ettik. türk futbol tarihinde bir ilk falan dendi hatta.

    ortalama olarak euro kurunu 7'den alırsak 285 milyon euro gelir oluyor. futbol takımının bu 2 senelik dönemdeki giderine 150 milyon euro desek, geriye kalıyor 130-135 milyon euro. bildiğim kadarıyla mart 2018'de açıklanan borç (yani mc yönetiminin ilk mali kongresi) da azalmadı. e bu para nereye gitti?
App Store'dan indirin Google Play'den alın