• 1
    aşağıdaki habere göre 31 aralık 2010 itibariyle toplam 514.046.150 lira olarak gerçekleşmiştir.

    --- alıntı ---
    galatasaray kulübü'nün 31 aralık 2010 tarihi itibarıyla toplam borç-alacak farkının 438.814.598 lira olduğu bildirildi.

    sarı-kırmızılı kulübün resmi internet sitesinde yer alan 2010 yılı mali genel kurul raporu kulüp konsolide borçlar ve alacaklar bölümünde yer alan bilgiye göre, kulübün toplam borcu 514.046.150 lira, alacağı ise toplam 75.231.553 lira. kulübün borç-alacak farkı ise 438.814.598 lira oldu.

    kulübün 31 aralık 2009 tarihindeki toplam borç alacak farkının 312.309.739 lira olduğu belirtildi. kulübün toplam borcunun nakit çıkışı gerektiren borç ve yükümlülükleri 308.834.881 lira, nakit çıkışı gerektirmeyen borç ve yükümlülükleri ise 205.211.269 lira.

    galatasaray'ın aldığı banka kredileri ise toplam 187.275.809 lira.

    galatasaray'in 2011 yili bütçesi 94.1 milyon lira-

    galatasaray'ın 2011 yılı bütçesinde toplam gelirler 94,1 milyon lira olarak planlandı. kulüp bütçe tasarısında gelirlerin 94.1 milyon lira, giderlerin ise 79.2 milyon lira olarak öngörülürken, yaklaşık net 14.5 milyon tl tutarında kur farkı, faiz ve banka komisyon giderleri oluşacağı varsayıldı. kulübün maddi duran varlıklar ve yatırımlar bütçesi ise 9.5 milyon tl olarak öngörüldü.

    öte yandan, finansman kalemleri dışındaki bütçenin yüzde 42.22'si olan 39.6 milyon liranın basketbol, voleybol, amatör şubeler ve spor okulları için ayrıldığı açıklandı.

    kulüp zarari 2 yillik dönemde 213 milyon lira

    galatasaray'ın, mali genel kurulda hazırlanan divan kurulu raporunda kulüp toplam zararının 213 milyon lira olduğu gösterildi. kulüp zararının, 2008-2009 ve 2009?2010 olmak üzere 2 yıllık dönemde toplam 213 milyon liralık zararın, 47 milyon lirasının azınlık payı (şirket birleşmesi ile ortadan kalktı), 44 milyon lirasının kur farkı (kaydi zarar), 37 milyon lirasının değerlendirme amortismanı olduğu (toplam 128 milyon lira) vurgulanan raporda, 2 yıldaki gerçek zararın 85 milyon lira (213 milyon?128 milyon= 85 milyon lira) olarak görüldüğü açıklandı.

    divan kurulu raporunda, son 5 yılda futbol takımı, transfer, prim, alt yapı, futbol akademi vs. olmak üzere toplam giderin 386 milyon lira olduğu (yılda 77 milyon abd doları) kaydedildi.

    http://www.sporbucks.com/...latasarayda-dev-borc
    --- alıntı ---
  • 4
    http://www.kap.gov.tr/...mp;bildirimid=349329 şu linki tıklayınca 9 mb bir dosya iniyor 75 sayfa. detaylı bir analiz yapmak istesem de içimden gelmiyor. özetlemek gerekirse kısa vadeli borçlarımız 1 yıl içinde olağanüstü artmış durumda. taraftarımızın çok güvendiği store gelirleri, forma satışları muhabbeti ise rakamlar tarafından yalanlanıyor çünkü store kar değil zarar ediyor. satış artsa da maliyet artmış durumda. işler hiç iyi görünmüyor yine de ünal aysal ekonomik olarak kulübü düzlüğe çıkardı diyen james 'in analizini bir beklemek lazım.
  • 5
    genel koordinatör faruk ışık'ın 13 mayıs 2014 günü yaptığı sunuma göre para birimi ve vadeye göre yeniden yapılandırılmıştır.

    buna göre %30'u tl, %70 yabancı döviz kurundan olan borçlar yeniden yapılandırılarak oranlar %70 tl, %30 usd+eur olarak değişmiştir. bu sayede kur dalgalanmalarından oluşacak zarar daha düşük bir seviyeye çekilmiştir.

    ayrıca %70'i kısa, %30'u uzun dönem olan borçlar, yeniden yapılandırma sonrası %35'i kısa dönem, %65'i uzun döneme çekilmiştir.

    kaynak:
    http://cdn.galatasaray.org/...up/sunum13052014.pdf (sayfa 19)
  • 6
    1 haziran 2014 itibariyle 658 milyon tl'sına ulaşmıştır; http://www.sporekonomi.com/...-yaptg-kur.html#more
    ünal aysal'ın başkan olduğu gün borcumuz ise 511 milyon tl'dır; http://www.trtspor.com.tr/...k-patladi-59817.html
    ünal aysal'ın döneminde elde edilen gelir ise 1.5 milyar tl (daha önce elde edilen gelirin yaklaşık 1 milyar dolar şeklinde yazı yazmıştım düzeltiyorum doğrusu 750.000.000 usd'dir ancak 2 ay önceki gelirdir); http://www.zaman.com.tr/...yapildi_2210782.html

    mevcut geçerli 658 milyon tl borcun yaklaşık 400 milyon tl'si finans kurumlarına olsa yıllık %15 faizden her yıl ödediğimiz (veya ödeyemediğimiz) faiz asgari 60.000.000 tl'dir. yani faize çalışıyoruz. tekrarda fayda var; faize çalışıyoruz. faize çalışan bir işletmenin devrim yapması lazım. üye sayısı ile bu borcu sıfırlamak mümkün. ancak ne üyeler, ne yönetim devrim için gerekli işlemleri yapmamakta. ceo ve danışmanlara beş sıfırlı maaş vermek ise akıl tutulmasıdır.

    --- alıntı ---
    mali kongrede daha sonra üyeler söz aldı. suat sarı ve osman tanburacı'nın başkan ünal aysal'a yönelik eleştirilerinin ardından camianın etkili ismi hayrettin kozak kürsüye çıktı. kozak, şu eleştirileri getirdi:

    "konuşmaktan bıktım, siz de dinlemekten. iki ayrı mektuptaki düşüncelerine asla katılmıyorum. iki defa şampiyon olduk diye kimse seslenmesin. bu kulüpte şu mali tablolarla başarıdan söz etmek asla konusu değildir. hisse satışı, sermaye artışı, şampiyonlar ligi gelirleri gibi ekstra gelirlere rağmen mali yönden bu tablo var. doları icat eden benim! tamamen bilgi mahiyette başlatan benim. bugün bizim borç alacak farkından başka bir yerde tl dışında bir birim görür müsünüz? iki yakan bir araya gelmez bu giderlerle. 3 yılda 1.5 milyar gelirerağmen çivi çakılmadı. fatih terim'i göndererek bindiğimiz dalı kestik. göz göre işine son verdik. inşallah eksikliği giderilir. 3 yıl önceki rakamların aynısı sunuldu. pamukspor gitti, taçspor geldi"
    --- alıntı ---

    --- alıntı ---
    galatasaray'ın denizbank ile yaptığı kur sabitleme ve vade uzatma anlaşmasının tl faizi %15
    galatasaray'ın bugün yapılan ve yönetimin isteği ile basına kapatılan toplantıda mali işlerden sorumlu yönetici mete ikiz, mayıs ayı sonu itibariyle kulübün borç alacak tablosu ile ilgili üyelere bilgi verdi.
    milliyet gazetesinin haberine göre:
    mali tablolarda borç, devre arasında yapılan transferlerin etkisiyle 658 milyon lirayayükseldi
    kombine satışlarından 85 milyon tl gelir bekleniyor
    yeni yapılacak olan forma reklamı sponsorluk anlaşmasından ise 15 milyon euro gelir bekleniyor.
    gs store satışlarında geçen yıla göre azalma var
    yönetici mete ikiz'den sportif a.ş'nin bütçesinin açıklanmasını istenmesine rağmen, kap'a bildirimde bulunulması gereği nedeniyle açıklama yapılmadı
    kur sabitleme ve vade uzatma amacıyla denizbank ile kredi anlaşmasında tl bazında %15 faiz uygulanılması eleştirildi
    ayrıca, hayri kozak, 29 yaşındaki burak yılmaz ve selçuk inan ile 5 yıllık sözleşmenin mali şartlarının çok ağır olduğunu belirtti.
    divan toplantısı sürerken, mancini ile sözleşme fesih haberi gelince, eleştiriler arttı
    --- alıntı ---

    http://www.trtspor.com.tr/...k-patladi-59817.html
    --- alıntı ---
    hayri kozak: başkanımız ünal aysal, mayıs ayı idi sanıyorum adnan polat’ın görevi bıraktığı zaman, mayıs ayı itibariyle devraldığı borcun altına çoktan indik der sık sık. borcun hep tl bazında hesaplanarak konuşulması gerekiyor. polat bıraktığında devir alınan borç toplam 511 milyon tlidi. bugünkü borç 522 milyon tl. yani adnan başkan zamanından devir alınan borç azalacağına ünal aysal döneminde artmış.
    --- alıntı ---
  • 10
    3 büyüklere ilişkin çok güzel bir kaynak mevcut;
    güncel mali tablolara ilişkin çok güzel bir karşılaştırmalı analiz aşağıdaki linkte yer almakta.

    linke tıklayıp incelediğinizde, galatasaray'ın hem iyismer hem de kötümser rakamlarının rakiplerine nazaran bir hayli yüksek olduğu görünüyor;

    ancak, mali analiz kısmına girildiğinde, 3 büyükler arasında en büyük sıkıntının fenerbahçe'de olduğu bariz biçimde görünüyor...

    http://www.iskenderbaydar.com/...ali-ligde-son-durum/
  • 11
    http://www.galatasaray.org/...-kurul-yapildi/25786

    --- alıntı ---

    galatasaray spor kulübü olağanüstü genel kurulu, ali sami yen spor kompleksi türk telekom arena'daki çok amaçlı toplantı salonunda yapıldı. toplantıda yönetim kurulu'nun talep ettiği ek bütçe kabul edilirken, mecidiyeköy'deki galatasaray arazisine yapılması planlanan otel projesi için istenen yetkiler de verildi.

    yaklaşık 6 süren olağanüstü genel kurul'da divan başkanlığını, oybirliği ile seçilen irfan aktar, başkan yardımcılıklarını aykut ergil ve metin ünlü, yazman üyelikleri de aykutalp berkan ve ertuğrul yeşilaltay yaptı.

    saygı duruşu ve istiklal marşı'nın okunmasının ardından gündemin 4. maddesine geçildi. 01.01 – 30.09.2014 ara hesap dönemi solo ve konsolide bağımsız denetim raporları doğrultusunda kulübümüzün mali durumunun tespiti hakkında galatasaray spor kulübü başkanı duygun yarsuvat kürsüye gelerek bir konuşma yaptı ve ayrıntılı bilgi sundu. başkan yarsuvat, şöyle konuştu:

    "değerli galatasaraylılar, değerli dostlar, galatasaray’ı sevenler;

    diyeceksiniz ki neden toplandık, daha göreve geleli 35 gün oldu. biliyorsunuz sizlerin oylarınızı isterken, galatasaray'ın mali durumunu tespit edip sizlere sunmak amacında olduğumu söylemiştim. galatasaray’da geçirdiğim yıllar, bende bazı hususların saklandığı sonucunu doğurdu. tüm galatasaraylıların her şeyi en hurda teferruatına kadar bilmesi gerektiği kanaatindeyim. bugünkü toplantıda da çektiğimiz fotoğrafı sizlere sunmak istiyoruz. şimdi bakıyorum kamuoyunda bazı görüşler ortaya atılmış durumda. her şeyden önce söylemek isterim ki, bu bir ibra toplantısı değildir, tüm galatasaraylıların bir araya geldiği ‘ne yapacağız’ toplantısıdır.

    ne yapacağımızı bulabilmek için önce durumun tespitinin yapılması gerekir diye düşünüyorum. ve bu tespit, bizim tespitimizin yanında bize esas teşkil eden, bağımsız denetçilerin verdiği raporların sonuçlarıdır. buna ilaveler yapmak bizim görevimiz değildir. öyle düşünüyorum ki benim yönetim kurulum ve benden sonra gelecek tüm yönetim kurulları, bu açıklıkla galatasaray’ın durumunu ortaya koyar ve tedbirler alırlar. işte bu sebeple bugün sizlerle birlikte olmak istedim.

    ilk önce galatasaray’ın mali durumuna bakmak istiyorum. galatasaray'ın 31 ekim 2014 tarihi itibari ile 376 milyon dolar net borç-alacak farkı vardır. bu rakam 30 eylül 2014 tarihi itibari ile 356 milyon dolardır. bir ayda 20 milyon dolar eksi hâline gelmiştir. türk lirası’na vuracak olursak, yaklaşık 653 milyon alacak, yaklaşık 1 milyar 428 milyon borç görünmektedir. galatasaray spor kulübü’nün mali açıdan bu hâle neden geldiğinin cevabını ben tek başıma veremem. bunun cevabını tüm galatasaraylıların, 2000 yılından itibaren galatasaray spor kulübü’nde çalışan bütün yöneticilerin vermesi gerekir. kabul edelim veya etmeyelim, bu yolculuk aig hisselerinin gelmesi, halka açılması ile başlamış ve günümüze kadar da yüklene yüklene gelmiştir. galatasaray'daki ateşten topu biz 35 gün önce devraldık. aldığımızdan da memnunum çünkü bu durumu açıkça sizlere ulaştırma fırsatı buldum.

    esasında 2011 yılında galatasaray derneklerine 151 milyon dolar kadar bir giriş gerçekleşmiştir. bu giriş iki yoldan gelmiştir, birincisi sportif aş’nin sermaye artışı, ikincisi ise sportif aş’nin hisse satışları. hatırlayacaksınız bu satışlar ağustos ve aralık ayında gerçekleştirmiş ancak bugün bakıyoruz ki bu para mevcut değil, harcanmış ve hovardaca harcanmış gibi görüyorum. nereye sarf edildiğini araştırdığımızda kesin sonuçlara varamadık. ancak ocak 2014 tarihinin galatasaray’ın mali yapılmasında bir kırılma noktası teşkil ettiğini düşündük. kesin bir şey de söyleyemiyorum. ocak 2004'te hatırlayacaksınız haddinden fazla futbolcu alınmış ve bu futbolculara paralar ödenmişti. ikinci sermaye artışının haziran 2012’de yapılması kararlaştırılmış ve hepinizin bildiği gibi buna spk müsaade etmemiştir. galatasaray sportif aş’ye arena’nın tüm koltukları devredilmiştir, dolayısıyla bugün derneğin herhangi bir geliri yoktur. tabii bu devir, uefa, futboldan gelen gelirlerin sportif aş’ye ait olması gerektiğini söylediği için yapılmıştır.

    galatasaray’ın, 206 milyon dolar konsolide kredi aldığı görülüyor. bu kredi alınırken pek alışık olunmadığı tarzda çifte teminat verilmiştir. ilerideki alacaklarımız temlik edilmiş, bu temliğin yanında da gayrimenkul ipoteği verilmiştir. bankacılara “nasıl böyle yaparsınız” diye sorduğumuz zaman, “spor kulüplerine böyle yaparız” diye bir cevap vermişlerdir. bu temliklere baktığımızda, bunların kısa ve uzun vadeli olduğunu görüyoruz. şöyle bir örnek vereyim; nike ile yapılan sponsorluk sözleşmesinin gelirleri 2021-2022 sezonuna kadar, federasyon’dan gelecek gelirler 2017-2018 sezonuna kadar, türk telekom arena’nın gelirleri 2019-2020 sezonuna kadar temlik edilmiştir. 30 eylül 2014 tarihi itibariyle vermiş olduğumuz teminat ve temliklerin toplamı yaklaşık 1.25 milyar türk lirası’dır. yani yaklaşık olarak 600 milyon dolar teminat ve temlik vermiş durumdayız. bunun teminat / kredi oranı ise 2.52’dir. bütün bu sayıları size kulübün mali durumunun resmini rahat görüp anlayabilmeniz ve bunun üzerinde fikir yürütebilmeniz için verdim. bu söylediklerim zaten bağımsız denetçi raporlarında da mevcut.

    yine bu raporlar ve bizim yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda, 40 adet personelin sigortalanmamış olduğu raporlarda görünüyor. bordroda olmayan kişilere iş avansları verildiği, maç günü yapılan ödemelerin bulunduğu görülüyor. ve en acısı da kurumsallaşma adına galatasaray’a alınan kişilerden biri olan ayşegül egemen adlı kulüp eski hukuk müdürünün almış olduğu iş avanslarının verdiği zararlar yaklaşık 450 bin tl’dir. bunun için yargıya başvurulmuştur ancak bu kişi avukat olduğu için adalet bakanlığından izin beklenmektedir. ayşegül egemen neler yapmıştır? sahte mahkeme kararları getirmiştir, ıslak imzalı tahsilat makbuzları almıştır. sahte belgelerle avans alınmış, sahte hastane faturaları ibraz ederek bunun karşılığını almıştır. bunun karşılığında da kulüp, kendi imkânlarıyla soruşturma başlatmış, ondan birtakım senetler almıştır. fakat bu senetler de ödenmemiştir, hepsi icralıktır. buradaki kaybımız aşağı yukarı 600 bin tl’yi bulmuştur. milyon dolarları konuşurken, 600 bin lira çok az diyebilirsiniz. ama bunlar birike birike bu mali tabloya bizi götürmüştür.

    yine futbolcu transferlerinde, raporda da yazdığı gibi, menajer komisyonlarının dikkat çekici derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. özellikle ocak döneminde yapılan alışverişlerde, bu ödemelerin yüksekliği karşımıza çıkıyor. yine ateşten bir top, bundan bir hafta evvel kucağımıza gelmiştir. müsaade ederseniz bu tabiri kullanmak istiyorum; bruno heiderscheid isimli kişi dürüst bir adam değildir. lüksemburglu bu kişi, ribery’nin kaçmasına sebep olan, hatta ribery tarafından dava edilen biridir. bu kişiyle bir sözleşme imzalanmış ve ardından kendisi sözleşmenin gerekleri yerine getirilmediği için cas’ta 25 milyon euro’luk bir dava açmıştır.

    geliyorum galatasaray store ile olan ilişkilere. stokta bulunan mallarda değer düşüklüğü tespit edilmiştir. stok sayımlarında farklar ortaya çıkmıştır. 3 milyon 72 bin liralık bir fark çıkmıştır. değer düşüklüğü 9,5 milyon türk lirası kadardır. sözleşmesiz faaliyet gösteren 35 mağaza vardır. yüzde yüz iade garantisi ile mal vermişiz. bu da aleni bir olaydır.

    yargıya intikal etmiş ihtilaflara baktığımızda, bunların en önemlisi ali sami yen spor kompleksi türk telekom arena’nın çatısı ile ilgilidir. 2011 yılı mayıs ayında, o tarihteki yönetim kurulu ve o kurulun bir temsilcisi, bir taahhütname imzalamıştır. bu protokolde çatının yapılmadan teslimi kararlaştırılmıştır. bu aşağı yukarı 10 milyon avroluk bir iştir. buna karşılık da ne yapılmıştır biliyor musunuz? içerideki tahta masalar yapılmıştır. bu protokol imzalandıktan dört gün sonra da galatasaray’da bir seçim yapılmış ve yeni bir yönetim gelmiştir, bunu da belirtmek isterim. ve bu protokolde bir cezai şart vardır. bu şart der ki, eğer çatının açılıp kapanmasını yerine getirmezseniz, çatının maliyetinin yarısı kadar ceza ödersiniz. baktığınız zaman maliyet 11 milyon 500 bin avro olarak tespit edilmiştir ve gençlik spor genel müdürlüğü, 24 aralık 2013 tarihinde galatasaray spor kulübü’ne karşı bu miktarları talep eden bir dava açmıştır. davanın bedeli yaklaşık 19 milyon 500 bin liradır.

    yine ilginç olan hususlar da vardır. ecri misil davaları… bunlar bütün yönetimlerin karşılaştığı davalardır. ecri misil talep edilir, biz kulüp olarak buna itiraz ederiz, dava 3-4 sene sürer ve sonunda bir anlaşma yapılır. özellikle galatasaray adası’ndan bahsetmek istiyorum. galatasaray adası'nın muhtelif yerleri için ecri misil davaları açılmıştır. bunlar 2005-2006 döneminden zamanımıza kadar gelen davalardır. üst üste koyduğumuz vakit, bu davalarda bizden 1 milyon 200 bin lira para talep edilmektedir. galatasaray adası'nın yıllık kirası 380 bin dolar. yani kaba bir hesapla geceliği bin dolardır. bugün 5-6 yıldızlı bir otele gitseniz, oda kirası bin dolardır. işin ilginç yanı, burada kaçak inşaat yaptığı için encümenin vermiş olduğu yıkım kararına karşı, galatasaray savunmasını yapmış, davayı açmış, devam ettirmiş, danıştay’a gitmiş durumdadır. bir yandan genel kurulumuzun aldığı kararla açılmış olan tahliye davası sürerken, aynı anda kaçak inşaat yapmış olan kişinin galatasaray olarak niye savunmasını yapalım? bunu bana birisinin oturup izah etmesi lazım.

    biz ne yaptık? idare mahkemesi’nin vermiş olduğu bu yıkım kararını onaylamasından sonra, mazbatamızı aldığımız tarihten bir hafta sonra, buraya bir ihtarname yolladık ve burayı terk etmesini söyledik. ‘sözleşme feshedilmiştir’ dedik, kanunda yazan süreyi verdik ve o sürenin bitiminde de derhal faaliyete geçeceğiz. oranın faaliyette bulunmasının sebebi, galatasaray spor kulübü’nün her türlü organizasyonunda oraya gidilmesidir. beyler orası bizim değil, adı bile değişik, su adası. niçin yönetim oraya gidiyor? salı günü arsenal gelecek, burada karşılayacağız. bu toplantıyı da biz ada’da yapardık ama söylediğim gibi hep arena’da, galatasaraylı yerlerde yapacağız.

    şimdi, mali durumu düzeltmek için neler yapabiliriz, kısaca onu toparlamak istedik arkadaşlarımla beraber.

    evvela kredilerin yapılanması… mayıs 2015'e kadar vadesi gelecek 44 milyon dolar tutarında kredi anapara ve 15 milyon dolar tutarında faiz ve ödemelerin tamamı temlik edilmiştir. 2016-2021 arasına kadar temlik edilmiştir. ancak gelen gelirler bankaya anlatılmış, temlikler yapılmıştır, dolayısıyla banka bir tavan tespit, bir çatı tespit etmiştir. ve bu çatının altında gelen krediler de boşaldığı takdirde ek teminat vermek suretiyle o miktar tekrar kredi olarak kullandırılmaktadır, bunu belirtmekte yarar var.
    bizim artık temlik edecek bir alacağımız yok, onu hemen belirteyim. formalara reklam alırsak, alabilirsek belki bu reklamları temlik ederek kredi kullanabiliriz. formalara reklam almak için de zorlanıyoruz ve uğraşıyoruz.

    34 günlük bir iktidar olmamıza rağmen yönetim kurulu ve arkadaşlarım tabiri caizse her tarafı tırmalıyor. ancak var olan sponsorlar da kaçıyor. dolayısıyla bir işletme sermayesini sağlamak gerekiyor. bunu nasıl yapabiliriz diye düşündük. şöyle bir sonuca vardık. galatasaray spor kulübü üyeleri olarak sizlerin, artık sportif aş'nin genel kuruluna da gelmeniz gerekir. sadece genel kurul üyelerine tahsis edilecek kredi satışını düşündük. size hisse senedi alın diyoruz. bunun prosedürü biraz zor gibi olsa da yapılmayacak gibi değildir. bunun için spk'dan izin almak gerekir. bu izni alırken de hisseleri tahsis edecek kişilerin listesinin verilmesi gerekir. siz, sevgili galatasaraylılar, sevgili dostlar, galatasaray'ı sevenler; bu işi yapınız. yapmış olduğumuz hesaba göre galatasaray sportif aş’nin yüzde 14’ünü karşılayan 3.184.298 adet hisse mevcuttur. bunun kulüp üyelerine tahsisini gerçekleştirdiğimiz vakit 30 milyon dolar kaynak sağlamamız mümkün olabilir. ve sizlerin şirkete katılması aktif bir destek de sağlayacaktır. hepsini kontrol edebilecek, anonim şirketin genel kurullarına katılacaksınız.

    biliyorsunuz hep tartışma konusu oluyor, sportif aş'nin hisselerinin yüzde 25'i a grubu hisselerdir. bunlar imtiyazlı hisselerdir, satılamazlar. bunların imtiyazları yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi bakımından önemlidir. yalnız sermaye piyasası kanunu’nun 28. maddesi uyarınca, üst üste 5 yıl zarar eden halka açık ortaklıklarda, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar spk kararıyla kaldırılırlar. böyle bir tehlike de var, bunu da bilmemiz gerekir diye düşünüyorum. tabii hiç istemediğim bir şey var; galatasaray’ı sevenlerin yapacağı bağış. bu işi ben sevmiyorum ancak ileride söyleyeceğim, sporcu sponsorluğu gibi... bir sporcuyu seçebilirsiniz, onun transferini gerçekleştirebilirsiniz. bu da bir projedir.

    varlık değerlendirmesine gelince… şu anda varlık olarak değerlendireceğimiz, elimizde mevcut bir tek yer var. o da mecidiyeköy’de bulunan arsamızdır. ali sami yen'in yanındaki çadırımızın bulunduğu yer, 2011 metrekarelik bir alandır, şu anda yedi kat aşağı kadar kazılmıştır. üstüne 10-15 kat çıkılacak, detaylarını tam olarak bilmiyorum, arkadaşımız size anlatacaktır. etrafında ofis binaları vardır, yeni yapılan. diğer tarafta çok büyük, pahalı bir otel yapılmıştır. buranın ruhsatı da ofis projesi olarak alınmıştır. inşaat süresince de, hemen başlarsak burada bir şey olmayacaktır. 7 kat yerin altı, 14 kat yerin üstü. burada 10500 metrekarelik bir kullanım alanı çıkacaktır. bunu satmayı asla düşünmüyor. bununla ilgili sizin rızanızı almak için başvurduk ancak dikkatinizi çekerim burada satılma diye bir husus yer almamıştır. hiç bir şeyi satmayı düşünmüyoruz. biz oradan yılda 5 milyon dolar gelir elde edilebileceğini düşünüyoruz. bunun için gerekli incelemeleri ve girişimleri yaptık. 35 gün olmasına rağmen bankalarla konuştuk, belli bir mutabakata vardık. eğer sizden onay çıkarsa hemen inşaata başlayacağız. bankalar söz verdi, 26 aralık'ta kredimizin elimizde olacağını belirttiler. tabii burada sadece krediyi almak önemli değil değerli galatasaraylılar. mali disipline sahip olmak gerekir. bu olmazsa, oradan gelen para birkaç tane futbolcunun ayakkabı boyasına gider. bu mali disipline sahip olduğumuz sürece, yönetim kurullarının değişmesi de önemli değildir. o disiplin uygulanırsa, buradan gelen para bu binanın yapımı için davranılmıştır diyerek bütçeye uygun davranılırsa, kurallara uygun davranılırsa galatasaray'ın paraları çarçur edilmez. ve bu binayı biz kulüp olarak inşa edeceğiz.

    gelelim riva arazisine. riva arazisine hiçbir şey yapamayız, yapmayı da düşünmüyoruz. gerçi oraya bir plan yapılmış, bir ruhsat alınmış ama bu alınmış olan yapı ruhsatının süresi doluyor. kanuna göre ruhsat alındıktan sonra 5 yıl içinde yapıma geçilmezse, o ruhsat düşüyor. buradaki ruhsatın sona ereceği tarih 21 şubat 2015'tir. yani 2010'dan bu yana yönetimler burada bir şey yapmamışlar. bunun da pazartesi gününden itibaren peşinden koşmamız gerekiyor.

    110. yıl kutlamalarını yapacağımızı söyledim. bu kutlamalar, galatasaray markasını öne çıkarmak için yapacağımız faaliyetleri kapsayacaktır. bunu kültür hareketleri, eğlence hareketleri, spor faaliyetleri olarak yapacağız. yalnız bunun 2015 senesine dağılması gerekir. burada yoğunlukla arena'yı da kullanacağız. turnuvalar tertip etmeyi düşünüyoruz. sadece istanbul'da değil, galatasaray sevgisinin yoğun olduğu illerde de bunu yapacağız. planlarımız dâhilinde dünyaca tanınmış ses yıldızlarını getireceğiz. bununla ilgili harekete geçtik, bu organizasyonu yapan önde gelen firmalardan global magic brands ile anlaştık. bu proje sonunda galatasaray'dan para çıkmayacak, galatasaray'a para gelecektir. esasında 30-40 milyon bekliyoruz ancak en az 10-15 milyon dolar bir paranın mutlaka geleceğini düşünüyoruz.

    gelir – gider dengesinin sağlanması nasıl olur, bunun için de düşündük. öncelikle sportif başarı olması lazım. sportif başarı olmazsa hiçbir şey olmaz. ikincisi, sponsor arayışları içerisindeyiz. giderlerin azaltılması, ekonomik tedbirlerin alınması gerekir. burada toplanılmasının sebebi hem galatasaray değerleriyle bir arada olmak hem de para harcamamak. bu noktada aldığımız tedbir, bunu isteyerek yapmadık ama personel sayısını azalttık, daha da azaltmaya devam edeceğiz. şu anda 73 kişinin iş haklarına son verdik. bunlardan bazıları kendi isteğiyle çıktı. yüksek derecede bulunan, bürokrat dediğimiz bu kişilerden bazıları kendi arzusuyla ayrıldı. ancak bunların yerine adam almadık. bunların yerine yönetim kurulu üyelerimiz sanki kendileri profesyonel olarak işe alınmışlaracsına çalışmaktadır. dilerim bu özveriyi bizden sonra gelecek arkadaşlarımız da yapar.

    şöyle söyleyeyim. mevcut olan lüks otomobiller iade edilmiştir. benzin harcamalarına kısıtlama getirilmiştir. bunu kullanan kişiler de azalmıştır. tasarrufumuz yüzde 20 oranındadır. 1 milyon liraya varan aylık tasarrufumuz olmuştur. çıkartılan işçilere ödenecek olan 1 milyon lira civarındaki tazminat borcumuzu da anlaşarak dört taksite bölünmüştür. bunun dışında, danışmanlar mevcuttu, birçok danışman… hukuk, finans, iletişim danışmanları; bunların hepsini feshettik. onların yerine yönetim kurulu arkadaşlarım çalışıyor ve sanki biz buranın bordrosunda çalışan insanlar gibi sabah 9’da geliyor ve çalışıyoruz.

    teknik direktörümüzle yollarımızı ayırdık. esasında bunu istemiyordum, farkındaysanız hep destekliyordum. ancak aşı tutmadı, olmuyordu. ve bu ayrılıktan da ciddi tasarruflar yapmış bulunuyoruz. sözleşmesini bazı sebeplere dayandırarak feshettik. avukatıyla görüşme hâlindeyiz, bu görüşmeler sürüyor.

    amatör şubelerin gelirlerine baktığımızda, bu şubelerin gelirlerinin giderlerini karşılamadığını görüyoruz. burada da bütün türkiye'de bir oyun oynanıyor. basketbol, voleybol amatör değil diyerek kendimizi, türk halkını ve yabancıları kandırıyoruz. bu alanda ne yapacağımızı bilemiyoruz. az önce söylediğim gibi bu branşlarda bir sporcuyu alıp, destekleyebilirsiniz. bunları yapabilirseniz galatasaray, spor kulübü olarak faaliyet gösterebilir. aksi halde galatasaray, sadece futbol aş olarak kalır. burada da sizden yardımlar istemekteyiz.

    değerli galatasaraylılar,

    gündemimizde sizden ek bütçe talep ettik. bunun ismi revize bütçe olarak geçmiş ancak bu bir hata. yalnız bu yanlış, 11 seneden beri yapılmaktadır. geçmiş uygulamalara baktık, öyle yapılıyor diye biz de bu şekilde yazdık. ancak tüzüğümüzün 144. maddesi açıkça ‘ek bütçe’ sözcüğünü içermektedir. sizden ricam ek bütçe olarak anlamanız ve o şekilde değerlendirmenizdir. bu ek bütçenin kabul edilmesi, geçmiş yönetimlerin ibra edilmesi anlamını taşımaz. hukukta ibra başkadır, ek bütçe başkadır. 11 seneden beri ek bütçeler devamlı olarak revize bütçe olarak geçmiştir. bunun suçlusu da google hazretleri, ibm... çünkü copy paste yapıyorlar, öyle oyunca da bu şekilde çıkıyor. sizden ricam, dediğim gibi, bunu oylarken, ek bütçe olarak düşünmeniz. ha niye istedin diyebilirsiniz. 144. ikinci fıkrasına baktığınız zaman bunu istemek zorundayız. öyle yazıyor, ‘ek bütçe talep eder’ diyor, eğer bir açık varsa. yoksa bunun altında birtakım maksatlar aramak, gazetelere çıkıp beyanlar vermek doğru bir şey değil. ancak herkes beyan verir, gazeteye çıkmak da çok önemli oldu günümüzde. kendi özel işlerini ön plana çıkarabilmek için bunu yapan insanlar vardır diye düşünüyorum. ek bütçe budur.

    gelelim birtakım söylentilere, ibra konusuna… ibrayı ben etmeyeceğim, benim yönetim kurulum da etmeyecek. ibrayı sizler edeceksiniz. ama bugünkü toplantının konusu ibra değildir. oraya çekmenin anlamı yoktur, sadece spekülasyondur, hedef saptırmaktır. ibrayı mart ayında yapılacak mali genel kurul verecektir. her türlü yetkiye sahip olan genel kurul isterse tüm dönemi ibra eder, isterse ayrı ayrı ibra eder... bu mesele bugünün meselesi değildir. ek bütçe de verseniz bu geçmiş dönemin ibrası anlamına gelmez.

    ancak bir şey var ki arkadaşlar, değerli galatasaraylılar, sevgili dostlar; galatasaray'ın size ihtiyacı var. galatasaray'a yardımcı olmanız gerekir. sözlerimi bitirmeden evvel, bu konularda çalışırken aklıma geldi. biz galatasaray lisesi’nde okurken sınıflarımızın duvarında atatürk’ün gençliğe hitabesi vardı. ‘ey türk gençliği! birinci vazifen, türk istiklâlini, türk cumhuriyet'ini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir’ derdi. ve bunun için de ‘muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur’ derdi. ben de bundan esinlenerek ‘ey galatasaraylılar, galatasaray’ı kurtarmak için sizleri işe çağırıyorum. bunu yapacak kudret, sizlerin damarlarında akan sarı kırmızı kandır. buraya gelin, bu kulüp sizindir, hisse satışlarına girin, sponsorluk yapın, elinizden ne geliyorsa galatasaray için verin’ diyorum ve sizlere çok teşekkür ediyorum."

    başkan duygun yarsuvat'ın konuşmasının ardından gündemin 4. maddesiyle ilgili görüşmelere geçildi. üyelerden ayhan özmızrak, ahmet şenkal, faruk gürbüzer, mehmet bilen, mehmet helvacı, işın çelebi, timur kuban, emir kıvırcık, köksal ünlü, zafer şener, vildan yirmibeşoğlu, taner aşkın ve adil emecan konuşma yaptılar.

    bu konuşmaların ardından başkanlarımızdan ünal aysal kürsüye gelerek gündeme ilişkin konularla ilgili konuşma yaptı.

    toplantıya verilen 1 saatlik yemek molasının ardından galatasaray spor kulübü 2. başkanı hamdi yasaman kürsüye gelerek, ek bütçe tasarısı hakkında bilgi verdi ve "ek bütçe-revize bütçe" tartışmalarına hukuki perpespektif getirdi. 2014 yılının henüz tamamlanmadığına işaret eden yasaman, teknik olarak ilave bütçenin de 2014 bütçesinin revize edilmesi anlamına geldiğini, yıllardır bu ek bütçelerin her yeni seçilen yönetimler tarafından yapıldığını örnekleriyle anlattı. mart ayında yapılacak olan genel kurul'da 2014 yılının kesinleşen tüm rakamları ve raporlarıyla ele alınacağını belirten hamdi yasaman, galatasaray spor kulübü'nde sportif başarının her zaman önem taşıdığını, kendilerinden bunun beklendiğini, ancak kulübün mali portresinin ayrıntılarının da bilinmesiyle dengeli bir yol bulunacağını söyledi.

    2. başkan hamdi yasaman'ın konuşmasının ardından işın çelebi, övünç ildız, begüm özkan, ilker canalp, murat ece, mustafa cengiz, suat sarı, ahmet şenkal ve erdal aslan söz alarak gündem maddesi hakkında görüşlerini ifade ettiler. yöneltilen eleştiri ve soruları yönetim kurulu adına mete ikiz yanıtladı. mete ikiz, ek bütçe gereğinin 2014 bütçesinde özellikle basketbol ve kur farkı giderlerinde yaşanan gider artışlarından kaynaklanan açığın bu ek bütçeyi gerektirdiğini anlattı.

    ardından oylamaya geçildi. 2014 bütçesine 67 milyon tl'lik ek bütçe isteği oy çokluğu ile kabul edildi. böylece 2014 yılı için 138 milyon 702 bin 459 lira olarak planlanan gelir bütçesi, 103 milyon 513 bin 728 liraya, 137 milyon 62 bin 281 lira olarak planlanan gider bütçesi de 170 milyon 499 bin 756 liraya çıkarıldı.

    daha sonra gündemin 6. maddesine geçildi. başkan yardımcısı dursun özbek, kürsüye gelerek mecidiyeköy'deki arazi için istenen yetkilere ilişkin açıklama yapı. bölgede galatasaray arazisi için alınan inşaat izniyle harfiyat çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını belirten özbek, başkanlığında oluşturulan komisyon ile bölgede yapılacak olan bu yatırımın iş merkezi olarak değil de otel projesi olarak yapılmasının daha uygun olacağının anlaşıldığını, yapılan çalışmayla galatasaray'a yılda ortalama 5-6 milyon dolar sürekli gelir kazandıracak ve isminin "ali sami yen" olabileceği bir otel projesi için bankaların da finansman konusunda olumlu görüş verdiklerini anlattı.

    başkan yardımcısı dursun özbek'in konuşmasının ardından konuyla ilgili olarak ahmet özdoğan, suat sarı, ayhan özmızrak, mehmet helvacı ve hikmet koyuncuoğlu söz alarak düşüncelerini ilettiler. dursun özbek daha sonra tekrar kürsüye gelerek soruları yanıtladı ve otelin galatasaray spor kulübü tarafından yapılacağını, yaklaşık olarak 16 milyon dolarlık bir maliyeti olduğunu ve yıllık 5-6 milyon dolarlık gelir elde edilmesinin planlandığını söyledi.

    yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. oy çokluğu ile yönetim kurulu’na yetki verilmesinin ardından toplantı sona erdi.

    --- alıntı ---
  • 16
    aralık 2014 ayında yapılan olağanüstü genel kurulda başkan yarsuvat şu açıklamaları yapmıştı;

    (bkz: galatasaray'ın borcu/#1653375)

    --- alıntı ---

    galatasaray'ın 31 ekim 2014 tarihi itibari ile 376 milyon dolar net borç-alacak farkı vardır. bu rakam 30 eylül 2014 tarihi itibari ile 356 milyon dolardır. bir ayda 20 milyon dolar eksi hâline gelmiştir. türk lirası’na vuracak olursak, yaklaşık 653 milyon alacak, yaklaşık 1 milyar 428 milyon borç görünmektedir.
    galatasaray'ın 31 ekim 2014 tarihi itibari ile 376 milyon dolar net borç-alacak farkı vardır. bu rakam 30 eylül 2014 tarihi itibari ile 356 milyon dolardır. bir ayda 20 milyon dolar eksi hâline gelmiştir. türk lirası’na vuracak olursak, yaklaşık 653 milyon alacak, yaklaşık 1 milyar 428 milyon borç görünmektedir.

    --- alıntı ---

    açıklamaya göre; 1.428 den 653 ü çıkartırsak 31 aralık 2014 tarihinde borç alacak farkı 775.000.000 tl idi.

    divan kurulu sonrası medyada çıkan haberler ise şu şekilde;

    https://www.ntvspor.net/...in-borcu-8311-milyon

    --- alıntı ---

    galatasaray kulübü'nün mart ayı olağan divan kurulu toplantısında, kulübün 31 aralık 2014 itibarıyla net borç alacak farkının 831,1 milyon lira olduğu bildirildi.

    galatasaray lisesi tevfik fikret salonu'nda irfan aktar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, yönetim kurulu adına kulüp başkanı duygun yarsuvat ile yöneticiler hamdi yasaman, dursun aydın özbek, ebru köksal, mete ikiz, ismail sarıkaya, cem kınay,ahmet tunç akan, ural aküzüm ve ali yüce hazır bulundu.

    kulüp yönetim kurulu üyesi mete ikiz, kulüp ve bağlı ortaklarının 31 aralık 2014 tarihi itibarıyla mali durumuyla ilgili bilgiler verdi. ikiz, kulübün 31 aralık 2013 itibariyle 555,1 milyon lira olan net borç alacak farkının, 31 aralık 2014 raporuna göre 831,1 milyon liraya ulaştığını ve farkın bir yıl içinde 276 milyon lira arttığını söyledi. ikiz, banka kredilerindeki artışın borç alacak farkını etkilediğini dile getirdi.

    galatasaray kulübü'nün 2014 yılında 453,8 milyon lira gelir elde ettiğini, bu rakamın 2013 yılında 491,9 milyon lira olarak gerçekleştiğini belirten ikiz, geçen yıl 38,1 milyon lira gelir düşüşü yaşandığını vurguladı. ikiz, türk telekom arena, gs store ve uefa şampiyonlar ligi performans gelirlerindeki azalmalara dikkati çekti.

    mete ikiz, kulübün gelirlerinde azalma, giderlerinde ise artış olduğunu anlatarak, 2013 yılında 499 milyon lira olan gider kaleminin, 2014 yılında 552,6 milyon liraya ulaşarak 53,6 milyon lira, sporcu ve teknik kadro giderlerinin ise 18 milyon lira arttığını ifade etti.

    galatasaray kulübü'nün 2013 yılında 135,5 milyon lira olan dönem zararının, 2014 yılında 188,1 milyon liraya yükseldiğini vurgulayan mete ikiz, 2013 yılında 317 milyon lira olan banka kredilerinin geçen yılın sonunda 498 milyon liraya ulaştığını söyledi.

    ikiz, sarı-kırmızılı kulübün 31 aralık 2014 tarihi itibariyle borç ve yükümlülüklerinin 1 milyar 434,1 milyon lira olduğunu da sözlerine ekledi.

    bu arada tüzük tadil komisyonu başkanı prof. dr. mehmet helvacı, hazırlanan tüzük taslağını divan başkanlığı'na teslim etti.

    --- alıntı ---

    en büyük sorun finans kurumlarına olan borcun 317 milyon tl'den 498 milyon tl'ye çıkmasıdır. yılda 50-60 milyon faiz öderken yılda 80-100 milyon faiz ödenecektir. (ana para borcundan bahsedilmemekte) ödenemeyince borç sarmalı kartopu gibi büyümekte.

    galatasaray banka/faiz yükünden kurtulamaz ise bu sarmalın sonu felaket olacaktır.
  • 17
    habertürk meriç müldür kaynaklı haber içeriğinde ciddi ithamlar var.
    iddiaların üyeler tarafından ünal aysal ve yarsuvat yönetimine 28 mart 2015 galatasaray mali genel kurulu nda sorulması gerekmektedir.

    http://amkspor.sozcu.com.tr/...-2-milyar-tl-406443/

    --- alıntı ---

    galatasaray kulübü’nün borçları sarı-kırmızılı camiada tedirginlik yartırken, habertürk gazetesi’nde meriç müldür imzasıyla yer alan haberde gerçek borç rakamının 2 milyar tl olduğu iddia edildi.
    işte o haber…
    galatasaray’ın mali genel kurulu cumartesi günü yapılacak. oldukça da tartışmalı geçmesi bekleniyor. en kritik nokta ünal aysal dönemi ile duygun yarsuvat döneminin ayrı ayrı ibra edilip edilmeyeceği. elbette bunun kararını genel kurul verecek. ayrı ibra için önergeler bile hazırlanmış ama teknik olarak bu pek de mümkün gözükmüyor. bunun detaylarına bir sonraki yazıda gireriz. kulübün ciddi bir krizde olduğu ortada. başkan bile durumun vahametini defalarca dile getirdi. rakamlar zaten tüm gerçekleri ortaya koyuyor. durumu net olarak görebilmek için galatasaray kulübü’nün yayınladığı denetim raporunun detaylarına inmek yeterli. yalnız altını önemle çizmeliyim ki bugün sizlerle paylaşacağım bilgiler benim görüşlerim değil. kulüp tarafından görevlendirilen uluslararası bağımsız denetçilerin raporu ve bu raporu inceleyen maliye uzmanlarının verdiği görüşleri içeriyor. hem de birbirinden ayrı uzmanların görüşleri. bu uzmanların çalışmaları sonucunda ise gerçek borcun açıklandığı gibi 1 milyar 434 milyon tl değil, 2 milyar tl’ye yakın olduğu ortaya çıkıyor. buna göre;
    net borç alacak farkinda artiş
    19 mart’ta divan kurulu’nda yönetimin yaptığı açıklamaya göre;
    31 aralık 2013 itibariyle kulübün net borç alacak farkı: 555.1 milyon lira.
    31 aralık 2014 itibariyle kulübün net borç alacak farkı: 831.1 milyon lira.
    bu fark bir yıl içinde 276 milyon lira artmış.
    gelirde düşüş var
    galatasaray kulübü 2013 yılında 491.9 milyon lira gelir elde etmiş.
    galatasaray kulübü 2014 yılında ise 453.8 milyon lira gelir elde etmiş.
    38.1 milyon lira gelir düşüşü yaşanmış.
    31 aralık 2014 itibariyle borç ve yükümlülükler: 1 milyar 434 milyon lira.
    rakamlar ve gerçekler
    bu rakamlar aysberg’in görünen yüzü. görünmeyen kısmına gelirsek…
    -ünal aysal dönemi boyunca sportif a.ş.’nin borsa değeri %57’lik düşüş gösterdi. bu geri çekilme duygun yarsuvat döneminde de devam etti, toplam düşüş %64 seviyesine ulaşti.
    -f.bahçe, beşiktaş ve trabzon ile karşılaştırıldığında aysal döneminin başından bugüne sportif a.ş. borsada işlem görüp en çok değer kaybeden spor kulübü oldu.
    -2011 mart ayında borsa istanbul endeksine yatırılan 100 tl, 2015 yılı mart ayında 15 tl’lik getiri ile 115 tl’lik değere ulaşırken; sportif a.ş. hissesine aynı dönemde yapılan 100 tl’lik yatırım 84 tl değer kaybederek 16 tl’ye düştü.
    -sermaye artışı ve hisse satışı dahil yaratılan nakit yaklaşık 1.6 milyar tl. ancak sportif a.ş: 4.5 yılda 401 milyon tl net zarar etti. sportif a.ş. 2010 yılından beri hiçbir yil kar edemedi.
    -banka kredileri anapara borcu mayıs 2010-aralık 2014’te tl bazında 4.4 kat arttı.
    -kasım 2014’te banka kredileri 433 milyon tl üzerine çıktı. 6 ayda kredilerde yaşanan 86 milyon tl’lik artışın 33.5 milyonu kısa vadeli. mayıs 2015’e kadar banka kredisi anapara borcu yaklaşık 200 milyon tl.
    -2014 yılı zarar beklentisi 150 milyon tl. birikmiş zararların mayıs 2015 ile 650 milyon tl’ye ulaşması bekleniyor.
    -sportif a.ş’nin hızla zayıflayan mali bünyesi kredibilitesini de tüketiyor. 2013 yılında ortalama %12 ile borçlanabilen şirket, 2014 yılında %18.5 ile borçlanmaya başladı.
    riva, mecidiyeköy, ada
    riva’ya ve mecidiyeköy’e bel bağlanmış ama bakalım bağımsız denetim raporu bu yerler için ne söylüyor. faaliyet raporunun 276. sayfasında diyor ki; riva, mecidiyeköy ve galatasaray adası’nın gerçeğe uygun değeri 629 milyontl. peki bu varlıklar üzerindeki temlikler ve ipotekler ne kadar?
    -denizbank’ın riva’daki ipotek tutarı: 550 milyon tl
    -denizbank’ın mecidiyeköy’deki ipotek tutarı: 49.5 milyon tl
    -mecidiyeköy için verilen teminat mektupları: 1.4 milyon tl yani g.saray bu varlıkları çoktan yemiş, bitirmiş. bunun yanı sıra taçspor galatasaray’a satıldıktan hemen sonra kadıköy belediyesi tesisin kira sözleşmesini feshetti. g.saray’ın parası çöpe gitti.
    ciddi şüpheler var
    denetim şirketi raporunda şartlı görüş veriyor. yani “ben gördüğüm kadarını yazıyorum” diyor. bu da bazı rakamların ve gerçeklerin saklanmış olduğunu gösteriyor. ve bir anlamda maliye’ye ihbar anlamı taşıyor. yaklaşık 165 milyon tl’lik vergi cezası şartlı görüşün dayanaklarından birini oluşturuyor. bonservis hakları ile ilgili değer düşüklüğü işaretleri olmasına rağmen değer düşüklüğü çalışması yapılmamış olması da şartlı görüş için başka bir dayanak.
    şirket raporun, dikkat çekici hususlar kısmında, “grup’un sürekliliği üzerinde ciddi şüpheler uyandıracak önemli belirsizliklerin mevcudiyetini göstermektedir” ifadesini kullanmayı da ihmal etmiyor.
    mali tabloya yansitilmayanlar
    (kpmg) akis bağımsız denetim şirketi’nin hazırladığı raporda belirtilen sınırlı (şartlı) görüşe göre denetçi “bilançoyu ve gelir tablosunu aşağıdaki hususların muhtemel etkileri hariç olmak üzere onaylıyorum” diyor.“tamamen onaylıyorum” diyemiyor. peki bilançoya ve gelir tablosuna girmeyen bu hususlar neler?
    1. kdv ve sporcu ödemeleri için devlete stopaj ödemesi gerekmektedir ancak bazılarını ödememiştir. ne kadar ödenmediğini tespit edemiyoruz. bu vergi borçları bilanço ve gelir tablosuna dahil edilmemiş. yani henüz incelenmemiş ama vergi incelemesi olursa ortaya çıkacak bir vergi borcu. görüşte bunun yazılması maliye’ye açık bir ihbar.
    2. kulüp stat reklam gelirleri üzerinden ödenecek payı vermediği için davalık. bu da mali tablolalara yansıtılmamış. ayrıca stat çatısının yapılmaması nedeniyle gsgm’nn açtığı dava devam ediyor. çatı kapatılmazsa bedeli gsgm’ye ödenmek zorunda. bu borç da yazılmamış.
    3. daha önce yapılmış ve uzlaşması beklenen vergi incelemesinden gelen yaklaşık 123.6 milyon tl borç bilançoya ve gelir tablosuna yansıtılmamış.
    4. gene daha önce yapılmış ve uzlaşması beklenen vergi incelemesinden gelen 41.6 milyon tl borç da bilançoya ve gelir tablosuna yansıtılmamış.
    5. sporcu bonservis bedelleri hak olarak bilançoda 174.2 milyon tl olarak gösterilmiş ancak bu bonservislerin değerlerinde düşüklük olduğu ibareleri mevcut olmasına rağmen kulüp bu değer düşüklüğünü bilançodan düşmemiş.
    6. prandelli davası sonucunda ödenecek tutar bilançoda borç olarak gösterilmemiş.
    kulüp ve şirketlerinin sürekliliği tehlikede
    bağımsız denetçi işte bu nedenlerle mali tabloların doğruluğu konusunda sınırlı olumlu görüş vermiş. peki yönetim bu kalemleri bilançoya neden sokmuyor? çünkü o zaman 2014 yılı zararının da borcunun da çok daha fazla olduğu görülecek.
    sınırlı olumlu görüş dışında denetçi iki hususa daha dikkat çekiyor ki bunlardan birisi hayati nitelikte.
    1. sportif a.ş. yatırımcılarının sportif a.ş. aleyhine açtığı loca ve vip koltuk gelirlerine ilişkin davalar.
    2. kulüp ve şirketlerinin sürekliliği tehlikede. çünkü;
    – kısa vadeli borçlar, kısa vadeli alacakları 434.1 milyon tl aşmış.
    – uzun vadeli borçlar 311.9 milyon tl olmuş.
    – 2014 zararı 188 milyon tl, geçmiş yıllar zararı 289 milyon tl olmuş.
    -net yabancı para pozisyon açığı 377.4 milyon tl olmuş.
    – çok yüksek miktarlarda hisse rehni, teminat, ipotekler ve imzalanmış sözleşmelerden sporculara gelecek dönemlerde ödenecek yükümlülükler bulunmakta. denetçi bu açıklamalar sonrasına aynen şu cümleyi yazmış: “bu durum grup’un sürekliliği üzerinde ciddi şüpheler uyandıracak önemli belirsizliklerin mevcudiyetini göstermektedir.” bu rakamların ve oluşan tablonun ortaya çıkardığı bir gerçek var. gerçek borç 1 milyar 434 milyon tl değil, daha fazla. 2 milyar tl’ye yakın.

    --- alıntı ---
  • 23
    http://www.milliyet.com.tr/...2119875-skorerhaber/

    --- alıntı ---

    galatasaray'ın eski başkanı adnan polat, önceki gün yapılan divan kurulu'nda başkan dursun özbek'in eleştirisine uğramıştı.

    özbek konuşmasının bir bölümünde, "uefa 'bize ayağını denk al' dedi. 2009'da kriterler başladı. o zaman yönetenler (adnan polat'ı kast ediyor) bu işi ciddiye almamış veya farkında olmamışlar. sonra bu meseleler önümüze geldi" demişti.

    bodrum'da tatilde olan polat konuyla ilgili bakın neler söyledi:

    kiraç ve aysal dinamit koydu

    uefa finansal fair play'dan bahsederken başkan dursun özbek'in benim dönemimi kastetmesini talihsiz sözler olarak kabul ediyorum. kaldı ki; galatasaray'ın bugün yaşadığı ekonomik sıkıntılarla ilgili başkan dursun özbek asla 'sebep' değil, 'sonuç'tur.. özbek'i mali yıkımın sonucu göstermek hatadır. bugünkü durumdan 2011 mart ayında galatasaray'ın kaleme alınmamış örf ve adetlerinin canına okuyanlar sorumludur. o günden bugüne kadar inan kıraç ve çevresindekiler ile ünal aysal ve ekibi g.saray'ın dibine dinamit koydular. para bitince de kaçtılar.

    320 milyon dolardan 39 milyona

    göreve geldiğimde g.saray'ın 60 milyon dolar geliri, vadesi gelmiş 250 milyon dolar borcu vardı. şirket birleşmelerini gerçekleştirdik. stadı açtık. biz ayrılırken imza altına alınmış 30 milyon dolarlık sponsorluk gelirlerini 226 milyon dolara çıkardık. en önemli icraatlarımızdan biri de vakıfbank ile yaptığımız uzlaşmaydı. başkanlığımdan 6 yıl önce vakıfbank'tan 28 milyon dolarlık kredi alınmış ve riva teminat gösterilmiş. 6 yıl boyunca krediyle ilgili ne bir taksit ödenmiş ne de faiz ödemesi yapılmış. banka g.saray'ı temerrüde düşürmüş. borç katlanarak 320 milyon dolara çıkmış. ben vakıfbank'la masaya oturup anlaştım ve bu dev borcu 320 milyon dolardan 39 milyon dolara düşürüp 6 yıl vadeye yaydım.

    şu an kulüpte 350 haciz var!

    benim dönemimde tüm icraları kaldırdık. sadece riva üzerindeki icraya bilerek dokunmadık. çünkü bilmediğimiz bir anlaşma karşımıza çıkarsa riva satılmasın diye bunu yaptık. riva üzerinde vakıfbank birinci alıcı konumundaydı. riva üzerindeki haczi riva'nın selameti adına bilerek ve anlaşmalı olarak bıraktım. şimdi galatasaray'ın üzerinde 350'den fazla icra ve haciz takibi var. ayrıca başkan olduğumda galatasaray'ın uefa'da tam 26 davası vardı. ve galatasaray uefa ile ihtilaflı kulüpler arasında ilk sıradaydı. ben bu davaların hepsini bitirdim.

    bunlar g.saray'in 10 yilini yedi

    çarpıcı bir başka örnek vereceğim; g.saray'da yönetimler, ben de dahil 1951 ile 2011 dönemi arasındaki 60 yılda toplam 800 milyon doların altında harcama yapmış. ünal aysal'ın görev yaptığı 3.5 yılda harcadığı para 1 milyar dolar. bunlar galatasaray'ın canına okudular, gelecekteki 10 yılını yaktılar. bugün mali tabloya baktığımızda başkan dursun özbek'i suçlamak büyük haksızlık olur. çünkü özbek kötü ekonominin sebebi değil sonucudur. günahı yoktur. özbek 4 ayda kulübü mü batırdı? hayır; daha bir şey yapmadı ki!

    buyursunlar beni suçlasinlar

    ama birilerini suçlamak istiyorlarsa buyursunlar beni suçlasınlar. inan kıraç ve başkan yaptırdığı ünal aysal 1 milyar dolara çivi mi çaktılar? 5 yılda g.saray'ı resmen batırdılar. kıraç ve aysal'la yanında getirecekleri finans uzmanları dahil her türlü tv kanalında yüz yüze tartışmaya hazırım. gerçekleri asla ört bas edemezler. çünkü güneş balçıkla sıvanmaz. mirası yediler bitirdiler. inan kıraç ve ünal aysal, g.saray'ı sevenleri ve taraftarları hak etmiyorlar. maddi ve manevi menfaat çetelerinden kurtulmadığı sürece g.saray'ın iki yakası bir araya gelemez. (sabah)

    --- alıntı ---

    ünal aysal, adnan polat, dursun özbek, ali dürüst ve adnan öztürk'den oluşan 5'li bir tv programı yapılsa nefis olur. yazarlar içinde tv programcısı olan varsa yapılacak bu tv programı izlenme rekorları kırabilir.
  • 24
    ffp filan siktir edelim.

    http://cdn1.galatasaray.org/..._Raporu_31052015.pdf

    besyuz kusur milyon lira kisa vadeli borcumuz var. ikiyuz kusur milyon lira gibi de donen varligimiz var. likidite rasyomuz 0.5. bu ne demek, kisa vadeli borclarimizi odemek icin yine borc almamiz gerekecek demek. cunku borcumuzu odeyecek paramiz yok. bu bir.

    ozkaynak toplamimiz negatif yuz milyon lira, yani bu miktarin icinde bizim hisseler de var ve bu demek oluyor ki efsane zarar ediyoruz. bu iki.

    besyuz kusur milyon lira da duran varligimiz var. gaap'a gore duran varlik hesaplanirken ilk satin alindigi bedel uzerinden hesaplaniyor. yani bu besyuz milyon lira riva'nin, florya'nin, ada'nin bugunku bedelleri degil, elimizdeki duran varlik degeri bunun cok cok cok ustunde. bu da uc.

    simdi bu sporunu falanini filanini gectim, sadece bir isletme gozuyle baktigimizda su muhasebe hesabiyla yapilmasi gereken tek bir sey var, duran varliklari sat, kisa vade borclarini ode. artan parayla da yatirim yap. kor gozune parmak aha onumuzde alenen tablolar ortada.

    elimizde resmen para var ve biz fakirligi seciyoruz. bu galatasaray lisesi tayfasinin bize verdigi zarari betimleyecek sozcuk dilbilgimize henuz girmemistir.

    bunu su sekilde dusunun, sizin bogazda yalilariniz var, son derece luks arabalariniz hanlariniz katlariniz yatlariniz var. bir gun bir bankaya borcunuz oldugunu ogreniyorsunuz ancak bu borcu odemeye yetecek miktarda likit kaynaginiz, yani paraniz olmadigini goruyosunuz. ama elinizdeki mala mulke baktiginizda bu borc sizin icin cok da onemli bir miktar degil. bu durumda ne yaparsiniz? bu mal mulkun bir kismini satip borcunuzu odersiniz degil mi? hayir siz ne yapiyorsunuz, borcu odemek yerine haciz edilmeyi, evdeki tvyi koltuk takimini icraya kaptirmayi tercih ediyorsunuz.

    su anda bizim yaptigimiz mantiksizligin da yukaridakinden hicbir farki yok.
App Store'dan indirin Google Play'den alın