• 194
    orta ve uzun vadede, neticeye bir etkisi olmadığı için; bizim taraftan üzerine o kadar da düşülmeyen hadise. kısa vadede hele ki karşılık görebileceği bir ortam oluşmuşsa işe yarar, neticeye değil ama haticeye ufak tefek etkileri olur. "aralık ayının şampiyonuyuz, mayıs ayında kös kös evimize gidiyoruz" tarzı, taraftarın eline oyalanacak oyuncak vermelik olaylar için iyidir. zaten bazı kulüplerin, bıkmadan usanmadan bu işlerle uğraşması hatta ciddi kaynak israfı yapmasının altında yatan asıl sebep budur.

    algı operasyonuyla belki bir hakemi yiyebilirsin, bir maçta bir hakemin vereceği kararı etkileyebilirsin. belki hande sümertaş olayında olduğu gibi saçma sapan bir yerdeki saçma sapan birini işinden edebilirsin. algı operasyonuyla şampiyon olamazsın.

    ama işte nedir, o algı operasyonu sayesinde alamadığın ya da rakibin olduğu puanla şampiyon olabilirsin. o algı operasyonunun etkilediği hakemin çaldığı ya da çalmadığı bir düdüğün kelebek etkisiyle şampiyon olabilirsin. ya da tam tersi olabilir.

    bu algı işinin taraftarda karşılık görmesinin temel sebebi bu. algı yapan tarafın taraftarı az da olsa bir avantaj olur bir yerde işimize gelir diye bu işi körüklüyor. karşı tarafta kalan da ulan sezon sonu bu iş 1-2 puana kalırsa çok ararız diye refleks olarak savunmaya geçiyor.

    bu işin bu kadar tutmasının, bu kadar köpürmesinin temel sebebi bu taraftarlık refleksleri aslında. ama öte yandan futbolumuz doğru düzgün idare edilen bir futbol olsa, kurallar doğru düzgün uygulansa, cezalar adil olarak verilse, sahada oynanan şey sadece futbol olsa; muhatabı olan kitle ne kadar düşük zekalı olursa olsun bu saçmalıklar dayanak bulamaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın