• 8208
    süper ligde puan kaybetmedikleri 16 maçın 9’unda ilk 15 dakikada öne geçen golü bulmuşlar. yani bir nevi maça 1-0 önde başlamak diyebiliriz buna.

    2014/15 sezonunda 5 büyük ligde yapılan araştırmaya göre ilk golü atan ev sahibi takım %85, ilk golü atan deplasman takımı %76 olasılığıyla maçı kazanma şansına sahip oluyor. bunu cebe attıysak asıl konuya geçelim.

    şimdi burada ve sosyal medyada bazı yorumlar görüyorum fenerbahçe’ye karşı rakip takımlar açık oynuyor vesaire diye buna katılıyorum. rakiplerin bize karşı konsantrasyonu, defansif ve ofansif daha fazla. oyun planlarına sadık kalıyorlar. 1-0 öne erken geçemediğimizde 90 dakika kartopu gibi büyüyor bu konsantrasyon ve daha zor kazanıyoruz.

    burası ayrı…

    fakat maça 1-0 geride başlıyorsan önde ve açık oynaman kadar doğal bir şey yok fakat sen geride olmana rağmen yüksek pres yapmıyorsan, hücuma çıkarken bireysel hata yapıyorsan işte orada sıkıntı var.

    1-0 geride başlayan takımın defansif diziliminden daha önemli olan şey ofansif olarak ne yaptığı. çünkü bu durumlarda genellikle situational (durumsal) oyunlar tercih etmeniz gerekir. bu durumlardan biri geride bekleyen savunma hattını kırmak olabilir.

    şimdi sizinle fenerbahçe, galatasaray ve city’nin kontrol bölgelerine bakalım:

    https://gss.gs/liX.png

    https://gss.gs/2mD.png

    mavi bölgeler takımların %55 veya daha üstü topa sahip olduğu bölgeleri, gri alanlar zaman zaman senin zaman zamanda rakibin üstünlük kurduğu alanları, kırmızı alanlar ise üstünlük kuramadığın alanları gösteriyor. bu şu zamana kadar oynanan tüm süper lig maçlarının verisini yansıtmakta olup konyaspor maçına özel değil onu belirteyim.

    görüldüğü üzere fenerbahçe genelde maça 1-0 önde başlamış, sonra rakibe ne yaparsan yap ama 2. bölgemi asla geçme kızarım bak sonra :) demiş. yani söylendiği gibi fenerbahçe kanatlarda veya merkezlerde üstünlük kurabilmiş bir takım değil.

    neden?

    çünkü maça 1-0 önde başlıyorsun ve dakikalar boyu rakibin 3. bölgesinde set oynamana, topa sahip olmana gerek kalmıyor. rakibini 2. bölgesine kadar bekliyor.

    rakip seni 2. bölgesine kadar bekliyorsa ve maçta 1-0 gerideysen, stoperlerin kendi kalesinin ağzında konumlanmaz değil mi?

    funnel dedikleri huni şeklinde dizersin takımı bu durumsal senaryoda. 2-3-2-3 şeklinde olur, 3-2-2-3 olur başka bir şekilde olur hücum edersin. dar başlayıp geniş alana yayılan hücumu tercih edersin. (bizim hocalar genelde 2-4-4 seviyor)

    antalyaspor fenerbahçe’ye karşı öne geçtiğinde yüksek pres yapmıştı fakat defansif hatalarından dolayı yenildiler. trabzonspor uzun vurarak farklı bir metodla yendi. kazanmanın farklı farklı yolları var ama sen istedikçe ve denedikçe.

    fakat sen fenerbahçe önde olmasına rağmen hala rakibe kontrolü veriyorsan, oyun kurulumunda tercihlerin hatalıysa, pres şiddetin samimi bile değilse! yenilirsin.

    aha bu da samsunspor’un bizden ilk yarı 3 yediğinde oyuncuların ortalama pozisyon:

    https://gss.gs/vTg.png

    açık oğlu açık oynamışlar mesela. fakat o maç bize karşı atak yapmak istediler ve yaptılar. sonucunda da golü buldular. kendi yarı alanlarında pas yapmayı tercih edip, defans hatası ile golüde yiyebilirlerdi…

    velhasıl kelam maçlara 1-0 önde başlamaya devam ettikleri sürece karşısındaki takımın defansif pozisyonu değil atakta ne yaptığı beni daha çok ilgilendiren takım.

    eğer maç 0-0 devam edip 80 dakika boyunca rakip açık bir şekilde kaleme gel dese ve son dakikalarda gol yiyip yenilseler defansif pozisyonları daha çok ilgilendirirdi.

    zaten fenerbahçe’nin puan alamadığı maçta rakibin kompakt kapanması sürpriz veya doğa mucizesi değil. skorun yaradığı takım özellikle maçın büyük bölümünde istediği sonuç elinde olan takımın kompakt yerleşmemesi sürpriz olurdu. örneğin kopenhag maçları. içerdeki kopenhag maçında bize karşı kompakt kapanmalarına rağmen golü bulabilirdik. golü bulsak çiçek gibi açılacaklardı. keza deplasmandaki kopenhag maçında da öyle. o yüzden fenerbahçenin rakiplerinin gol yedikten sonra ne yaptıklarının, nasıl davrandıklarının daha önemli olduğunu düşünüyorum.

    çünkü her maç 1-0’ı açık defanstan bulmuyorlar. ya uzaktan gol, ya bireysel hata ya da penaltı.

    puan aldıkları maçlarda hemen ilk golü atmaları, rakibin konsantrasyon eksikliği ve bireysel hatalarla yedikleri goller, hücumdaki isteksizlikleri daha da sürpriz benim için! ağzım açık izliyorum…
App Store'dan indirin Google Play'den alın