• 1070
    aşı karşıtlığı, komplo teorileri, büyük resimciler... her yerdeler profilleri üç aşağı beş yukarı aynı aşı olanlara "kobay" diyorlar, "aptal" diyorlar, "görmüyorsunuz" "anlamıyorsunuz" diyorlar ardına "aşı olmama hakkımız var saygı duyun" "bize baskı yapıyorsunuz" hikayeleri başlıyor.

    asıl konuya gelecek olursak. insanlar ölüyor öyle gizli gizli de değil her gün binlerce insan ölüyor ama whatsapp gruplarında sabah surviver yorumu yapanlar akşam mrna aşı uzmanı oluyor.

    bilim insanı değilim aşı konusunda uzmanlığım yok aşı olma kararımı vermeme neden olan sebeblerimi sıralayayayım. (iki doz biontech oldum kol ağrısı dışında yan etki olmadı.)

    aşı karşıtlarının dediği gibi "bu aşının 10 yıl sonra yan etkisinin çıkıp çıkmayacağını" bilmiyorum ama bu hastalığı geçirirsem 10 gün sonrasını görüp görmeyeceğim garanti olmadığı gibi kurtulsa bile hastalığın etkilerini 2 yıldır çeken insanlar tanıyorum. ve 10 yıl boyunca çekmeyeceklerinin garantisi yok. en basitinden ortağım ayakta geçirdi ama üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen en ufak fiziksel aktivitede soluk soluğa kalıyor, ciğerleri bir türlü eski haline gelemedi.

    sonra bu tıp camiası bu aşı karşıtlarının gördüğü neyi görmüyor acaba diye düşündüm. aşı kıtlığı varken covid19 savaşında en önde oldukları için doğal olarak önce kendileri aşı oldu sonra en yakınlarına aşı oldurdular sonra aşı gelince bizlere olun dediler...

    ayrıca şu yan etki işine ve aşı olurken imzalatılan belgeyi kafayı takan insanlar günlük löpür löpür yuttukları en basit ağrı kesicilerin yan etkilerini bir okusunlar bakalım neler yazıyor, ya da burun estetiği ameliyatı bile olsa narkoz aldıkları bir operasyon öncesi imzaladıkları şeyleri irdelemişler mi? en basiti bir tanıdığım var günde 3 kere reflü ilacı yutan adam aşının yan etkisi bilinmiyor diye millete aşı olmayın diyor ama şeker gibi yuttuğu o ilacın yan etkilerinde de "saldırganlık, olmayan şeyleri görme, hissetme ve işitme kaybı" falan yazıyor.

    sonrasında
    ulan sizin o illumunatiniz, şu aşının bir yan etkisi olsa önce avrupa, amerika ya da israil'den mi başlardı aşılamaya? gider afrika ülkelerinde test ederler ölmezlerse kendi vatandaşlarına yapardı ya da bir aşı ile insanlar kısır yapabılabilse hindistan o aşıyı üreten firmanın kapısında yatardı ya da bizi öldürmek isteyen o lanet olası güçler bu kadar güçlüyse niye virüsle ya da aşıyla uğraşıyor bu aşının içine koydukları şeyi cola'nın, hamburgerin ya da musluk suyunun içine koyamaz mı...

    bunlara ek herşey doğal olsun tayfası var bir de... yahu arkadaş bundan 1000 sene önce yaşayan insanlardan daha doğal yaşama ihtimaliniz var mı? adamlar en temiz havayı soludu, en temiz suları içti, en katkısız etleri ve gübresiz bitkiler yedi... buna rağmen yaşam ortalamaları 30 bile değil. onları da mı bu lanet olası ilaç kartelleri öldürüyordu...insan ömrü 1800lerin sonu sanayi devrimi ile artmaya 1950lerden sonra ise katlayarak artmaya başladı. bir tansiyon ilacı bile insan ömrünü 10 yıl artırdı.

    ayrıca aşı karşıtı olan insanların profiline, eğitim seviyesine , hayata bakışlarına bakıyorum... çok büyük çoğunluğu komplo teorileri ile yaşayan "başkalarının bilmediği şeyleri bildiğini iddia ederek bir üstünlük arayışında" olan insanlar bunlar her toplumda var ve sayıları %5 bunları ikna etmek imkansız önemli olan bunların etki ettiği tereddüt duyan insanlara ulaşmak. o nedenle aşı olan insanların bu tercihlerini en az aşı karşıtları kadar görünür kılması gerek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın