• 68
    olduğu kadarıyla sözlüğün yeni kurallarını okudum. hukuken sorun içeren kısmı "haberi olmasa bile her yazarın yeni kuralları kabul ettiğine" ilişkin maddedir. zaten sözlüğün takdirinde olan entry silme, içerik belirleme ve yazar uçurma gibi prensiplerde problem yok. onların bir kurala bağlı kalmadan dahi sözlük yetkililerince gerçekleştirilmesi hukuken caizdir ancak özellikle yazarlar tarafından girilen içeriğin telif hakları ile ilgili kısım türk yasaları önünde geçersizdir.

    şöyle ki telif hakkı kanunlarca korunmuş bir haktır. ancak bu hakka sahip kişilerin geçerli ve şekil şartlarına uygun bir devir iradesi ve bu iradenin açıklanması suretiyle devri yada kullanım hakkının verilmesi mümkündür. dolayısıyla entry girmiş yazarın bu konuda bir onayı olmadan sözlük bizim yeni kurallarımız böyle diyip kendi kendine gelin güvey olamaz. ha olur ama bu entryleri bir yerde kullanırsa kendisine açılacak davaların da sonuçlarına katlanır. bu davalarda o maddeler sözlüğe hiç bir hak tanımaz.

    benim sözlük yöneticilerine önerim çok çeşitli konularda çok çeşitli telif hakları vardır. bu hakların devir şekillerini düzenleyen ciddi yasalar da vardır. o nedenle sözlüğün bu konuda koyduğu kurallar sözlüğe hiç bir hak sağlamaz. atıyorum bir arkadaşımız kalkıp galatasaray marşı bestelemiş olsun. sözlükte yaptığı bu yeni kurallara göre gidip o marşın notasyon bilgileri dahil herhangi bir unsurunu gidip kullansın. sonuçları gerçekten sözlük adına sıkıcı olabilir. en güzeli bu sevdadan vazgeçmek. bir entry kullanılmak isteniyorsa ilgili yazarından izin almak en temizidir. yani burdan verilen onaya rağmen yazar gidip sözlüğe dava açabilir ve kazanabilir.

    kaldı ki bu konuda başka sorunlar da vardır. mesela tip sözleşme ve genel işlem koşulu kavramı. mevcut yazarları telif hakları konusundaki kurallara uymaya zorlamak, bu yeni kuralların bilfiil mesela yürürlüğe girmesiyle birlikte ekranda belirtilecek kabul ediyorum etmiyorum diye bir modulden kabul edilmesi halinde bile özellikle telif hakları ile ilgili bu irade beyanının geçerli olmadığı rahatlıkla iddia edilebilir. basit bir dille yazılmış ve aydınlatıcı olacağına inandığım şu makaleyi okuyabilirsiniz http://demirdemirhukuk.com/AA-Makale2.pdf 1 temmuz itibariyle yeni borçlar kanunu da yürürlüğe girmiştir. kaldı ki girmeden de kişisel fikrim rahatlıkla bu kuralların telif haklarıyla ilgili kısmı genel işlem koşullarına aykırılık dolayısıyla geçeriszdir. çünkü bu tarz dayatmalar taraflardan birinin irade beyanını sakatlayarak geçerli olmasını engeller.
App Store'dan indirin Google Play'den alın