• 26
    *şifreli yayınlar olduğunu düşünmüyorum. 1996'dan beri maçlar şifreli ama o zamanlar büyük küçük herkes maçı bir şekilde izlerdi, izlemese bile özetini beklerdi. hatta bırakın maç izlemenin zorlaşmasını, artık daha da kolaylaştı. evde değil, dışarda olsanız bile beinsports'u telefondan izleyebiliyorsunuz. paranız yoksa illegal maç linkleri, iptvler, uygulamalar var. goller anında twitter'a düşüyor. insanlar maç yayınına daha kolay ulaşıyor ama ulaşma isteği artık yok.
    *işi siyasete bağlayanlar da çıkabilir ama siyaset bu ülkede her zaman her sektörde var.
    *şike desen, o da yıllardır hep vardı. hatta mafya, futbolcu kaçırma, teşvik primleri hep oldu.
    *oynanan kötü futbol ? buna da katılmıyorum. hadi türkiye ligi kötü, premier lig maç özetine bile bakasım yok. eskiden cumartesi günleri yayınlanan şampiyonlar ligi özel programını iple çekerdim ama şimdi hiçbir skordan haberim yok.

    peki nedir problem? neden böyle oldu? bence 2 ana sebebi var;
    endüstriyel futbol ve internet.
    *endüstriyel futbol ile, kulüpler şirket oldu. cimbombomum sen çok yaşa, ''canım feda olsun sana'' istenmiyor artık, ''param feda olsun sana'' isteniyor. artık kendimizi bir kulübün parçası olarak değil, bir firmanın müşterisi olarak görüyoruz. maça girebilmek için stad önlerinde polise yalakalık yapma dönemi bitti, passolig alacaksın, gs bonus alacaksın, taraftar kartlarından alacaksın, alacaksın, alacaksın.
    altyapıdan gelen oyuncuların bayrak adam olma ideali yok artık. altyapıdan gelentugay kerimoğlu ve bülent korkmaz'ın kupalar kaldırdığı dönemler bitti. mustafa kapı, ömer faruk beyaz gibi oyuncuların dönemi başlıyor. 16 yaşındaki çocukların ''profesyonel'' düşünüp aidiyet duygusundan uzak yetiştiği dönemler başlıyor. profesyonellik güzel ama amatör ruhu da özlüyoruz be kardeşim.

    *ve internet; insanlara o kadar çok alternatif sunuyor ki, aidiyet, bağlanma problemleri de beraberinde geldi. bir kulübe, bir sevgiliye bağlanmak zorlaştı. insanlar istediği müziği dinleyebilir, istediği filmi izleyebilir, istediği oyunu oynayabilir, başkalarının hayatını stalklayabilir, dünyanın öbür ucundaki biriyle sohbet edebilir. böyle olunca, kimse 2 saatlik futbol maçını izlemek istemiyor. bir de desteklediğiniz takım kötü oynayıp kötü sonuçlar alıyorsa, özetini bile izlemek istemiyorsunuz. y kuşağının tek eğlencesi sokakta maç yapmaktı. birisi ''ben takım tutmuyorum, futbolla ilgilenmiyorum'' dediğinde çok garip gelirdi. artık garip gelmiyor, z kuşağının alternatifi çok ve büyük çoğunluğu futbolla ilgilenmeyecek. bir önceki y kuşağı desen; onlar da artık büyüdü, geçim derdi, gelecek kaygısı yaşıyor. seyircisiz tribünler, sadece paraya dayalı endüstriyel futbol da bizi oldukça soğuttu. ali sami yen stadında tünelden bülent kormaz'ın, tugay kerimoğlu'nun, hakan şükür'ün, hagi'nin depar atarak çıktığı dönemleri özlüyoruz.
  • 28
    türkiye özelinde bunun sebebi son 4-5 yılda ülke olarak devasa bir avrupa başarısızlığı serisi tutturmamızdır. ben çocukluğumda star tv'deki şampiyonlar ligi logosuyla sevdim futbolu, erzurum deplasmanıyla değil. galatasaray'ı geçtim fenerbahçe ve beşiktaş'ın bile tek tük avrupa başarıları olurdu. şimdi ise hükumet takımının madara olmasını izliyoruz anca.
  • 29
    ekonomisi görece düzgun olan ingiltere hatta abd gibi ülkelerde durum hiç de öyle degil. ama ülkemiz batmisken insanlar ayin son 10 günü yarı aç halde gezerken bein sports'a para mi verecek? sürekli negatif enerjinin, cinsiyetcilik, ırkçılık, seviyesizliğin alıp başını gittigi bir alana para mi yatiracak?
    sen premier league var diye decoder satip parasini aldiktan sonra "premier league yok bu arada" dersen sonra "korsana hayir, kacak yayin izlemeyelim" diye kamu spotu yayinlamak zorunda kalirsin. ilk önce eski ekol faşistler futboldan el etek cekmedigi sürece ülkemizde cok kan kaybedecektir futbol.
  • 31
    internet, sosyal medya ve insanlarin iyice kutuplasmasi ile böyle bir durum gercekten var. futbol degisti ve ben bu degisimden pek hoslanmiyorum ama asil sorun insanlarin degismesi. insanlarin bu degisikligine futbol bir sekilde ayak uydurmak zorunda 80 ve 90li x bir takimin taraftari o ülkede yasayan insanlardi. cünkü bir izlandalinin italyada herhangi bir takimin taraftari olmasi o günün sartlarina göre imkansiza yakin bir olay. illa ki sempati duydugu takimlar oluyordu bunun nedenide o takimda oynayan x futbolcu. 90 larda gullit, van basten, ... gibi oyuncular nedeniyle milan insanlarin ilgisini cekiyordu. kulüplerden cok futbolcular ön plandaydi. cünkü futbolu cazip kilan sey sistem taktik degil o oyunu oynayan futbolcular.

    son 20 yildir dünya artik herkesin evinin icine girecek kadar kücüldü. bugün taiwanda bir cocuk fanatik real, manchester, .. taraftari olabiliyor. cünkü internet sayesinde o kulübün tarihi, gelenegi, günlük durumu hakkinda istedigi bilgiyi alabiliyor.

    artik futbolcuyu degil kulübü takip eden bir kitle olustu. kulüplerde artik dünyanin dört bir yaninda bu isten para kazaniyor ve muslugun akmasi icin bu insanlarin talebini karsilamak zorunda. artik kulüpler basariya muhtac. messi ve ronaldo 90 larda oynasaydi kimse onlari kiyaslamaz, daha cok böyle iki oyuncuyu izleyebilmek icin tv ekranin basindan sabahlardi. futboldan ve oyuncudan zevk alirdi.

    ama artik futboldan zevk alma bitti. bu durum futbolcularida robotlastirdi. 15 yasindaki cocuk bile internet sayesinde artik td ve oyuncu elestirmeni oldu. topla oynama, kaleyi bulan sut sayisi, kazanilan ikili mücadele, ... bunlara kafa yoruyor artik herkes.

    futbolu futbolcunun elinden aldik. ben romario, baggio, savicevic, roy keane, weah, rivaldo, maldini, koeman, barthez,matthäus, stoickov, .. görmek istiyorum. sistem disina cikabilme cesareti olan, calim deneyen, ceza sahasinda kurt olan oyuncu istiyorum. peki bize sunulan nedir, aman hata yapmiyim, geri pas, yan pas, garanti pas, calim atamam hocam istemiyor, ...
  • 32
    gunumuzde hizlanarak gelismekte olan ilgi kaybi.

    eski jenerasyon futbol tutkululari retro psikolojisinde eski topcularin ve maclarin videolarini izlemeyi gunumuzun robotik maclarina tercih ediyor.

    yeni jenerasyon - z kusagi desek zaten bir kismi basketbol, bir kismi ise hic sporla bile ilgilenmeyip e-sporlar ve oyunlarla ilgileniyor.

    ilginin giderek azalmasiyla birlikte futbol ekonomisi de daralacaktir.

    belki bir gun komur madeninde ya da fabrikada 10 saat ve ustu calisan isci veya hayatini egitime ve calismaya adamis profesyoneller ile esitlenmeyecek kazanclar, fakat cok daha normal ve anlamasi guc olmayan miktarlara inmesi mumkun olacak.
  • 33
    desteklediğim olay. futbol yerine(oynamak değil) kişinin kendisini hem fiziksel hem mental açıdan geliştirebileceği bir hobi edinmesi çok daha mantıklı. ha ben küçüklükten beri biraz aile etkisiyle taraftarlıkla tanıştım ve pişman değilim aslında ama dediğim gibi futbol taraftarlığı yerine daha iyi hobiler edinmeli gençler. futbol yerine tiktok videolarıyla falan uğraşıyorsa o da israf tabii ki.
App Store'dan indirin Google Play'den alın