• 501
    victor nelsson ve sacha boey gibi ağzıyla kuş tutmuş oyuncularımıza bile beklenilen düzeyde transfer teklifleri gelmediğinden dolayı strateji değişikliğine gidilmiş transfer dönemi. uluslararası düzeyde başarı hedeflenerek kulübün global marka değerini arttırıp sponsorluk ve farklı anlaşmalarla gelir seviyesi yükseltmek hedefleniyor. bundan dolayı net performans verebilecek oyunculara gidiliyor.

    bugün 7-8 milyon euro bandında bir scout transferi yapsak bile değeri en fazla %100 oranında artıyor. o da oyuncunun yüksek performans vermesi halinde. 1 milyon euro’ya alınıp şimdiki market değeri en az 15 katı olan boey çok büyük bir istisna. belki de 10-15 yılda bir bu kadar yüksek katlı marjla kâr ettirebilecek oyuncu çıkar.

    eskisi gibi şampiyonlar ligi devamlılığı yakalarsak yarın socar göğüs sponsoru da olur. fly emirates stad sponsoru da olur. bugün abd’de kamp ve hazırlık turnuvası yapan real madrid, milan gibi kulüplere galatasaray da eklenir. bu şekilde nelsson tarzı bir al-sat transferinden yaptığın kârın çok daha fazlası kulübün kasasına girmiş olur. daha ilk şampiyonluktan bu kadar sponsor anlaşması imzalayan yönetim yarın avrupa devamlılığı olan takımla ne anlaşmalar imzalar. daha gayrimenkul projeleri var. olaya bu yönden bakınca oyunculara çift haneli rakamlara yakın fahiş maaşlar ödenmediği müddetçe (icardi hariç) kulübü zorlayacak bir durum göremiyorum. önceki bazı yönetimler gibi yarınlar yokmuşçasına maaşlar saçılmıyor. belli bir vizyon ve planlama ışığında hamleler yapılıyor.
  • 502
    31 temmuz 2023 tarihi ile kadrosu şu şekildedir.

    gk: muslera/batuhan/berk
    rcb: nelsson/kaan
    lcb: abdülkerim/emin
    rb: boey/dubois
    lb: angelino/kazımcan
    cdm: torreira/berkan
    cm: oliveira/midtsjö
    rm: zaha/morutan/yunus
    lm: kerem/barış/emre
    cf: zaniolo/mertens/halil
    st: icardi/bakambu

    bir de gençlerimiz var tabi. zaha ve zaniolo'nun yeri değişebilir. elimizdeki kadro mevkisel olarak bu şekilde sahaya yayılır. şu kadronun radikal değişiklikler olmadığı sürece üçlü orta sahaya dönme şansı yok. o yüzden orta sahaya bir torreira daha almamız lazım. transfer komitemizin bu bölgeye alacağı ismi merakla bekliyoruz. ancak muhtemelen transfer sezonunun sonuna doğru, yani eylül ayında bu isim gelirse şaşırmam. erden bey bir keresinde icardi gibi oyuncular alabiliriz demişti. orta sahaya da böyle acayip bir isim, bir fırsat transferi kovalayacak gibiyiz. dün yapılan imza töreni de bu yüzdendi bence. uzun bir süre transfer olmayacak. lakin olduğunda da yine sükseli bir isim olacak. yanında rashica gelirse sürpriz olmaz.
  • 504
    galatasaray’ın geçmişte de çok kaliteli takımları, yıldız futbolcuları oldu. ama pozisyonlar arası kalite dengesinin bu derece sağlandığı bir takımımız olmuş muydu hatırlamıyorum. sneijder - drogba’nın arkasında semih - dany oynatma gibi bir durum yok, hangi pozisyona baksan kalitesi kanıtlanmış bir futbolcu buluyorsun.

    şu ortamda, bize okey dışarı yaptıracak mevki olan orta saha bölgesine, son kontratını yapacak bir futbolcudan ziyade parlatıp satabileceğimiz bir futbolcu alsak şahane olurdu. zira bu takımda etrafında bu kalite ile, iyi ve genç bir orta saha oyuncusu ışıl ışıl parlayabilir, değer olarak çok farklı yerlere gidebilir.
  • 505
    okan buruk'un katıldığı bir programda 'transferin son günlerine doğru sürpriz isimler de takımdan ayrılabilir.' dediğini hatırlıyorum. bu da demek oluyor ki muslera, torreira ve bu yaz takıma katılan yabancı oyuncular haricinde herhangi bir yabancı oyuncu takımdan ayrılabilir.

    erden timur gözünü karartmış bir avrupa kupası kazanmamızı istiyor ve bunun için de yana yana 8 ve 10 numara arıyoruz. bu sebeple 4-3-3 formasyonuna döneceğimizi de asla düşünmüyorum.
  • 507
    victor nelsson’un satıldığı senaryoda ozan muhammed kabak veya merih demiral ikilisinden birinin derhal fleoya’ya indirilmesi gereken transfer dönemi.

    çift stoperin ikisinin de yerli olması demek yabancı sınırına tersten takla attırmamız demektir. bizim bu meseleyi stoperlerden çözmemiz khalkedon’da pek çok sarı lacivertliyi paniğe sevk edecektir. her takım oturmuş harıl harıl yerlileri nereye yerleştireceğini hesap ediyor. iki iyi türk stoperle sorunu çözmek harika olur.
  • 509
    şu ana kadar galatasaray özelinde 3 tane 30, 2 tane 32, 1 tane 23, 1 tane de 26 yaşında oyuncu transfer ettiğimiz transfer sezondur. ayrıca geçen seneki ilk 11’de biri 37 diğeri 31 yaşında 2 orta saha oyuncumuz daha var. çok doğru bir planlama gibi durmuyor. sanki bir zamanların ac milan’ı kafasında gibiyiz. umarım 30+ oyuncu fetişimizi kerem demirbay ile bitiririz.
  • 512
    2 ağustos tarihi itibarıyla iyi bir noktadayız. kaan ayhan'ın ve mauro icardi'nin bonservislerini aldık, ki mauro başlı başına bir transfer başarısıdır. sol beke angelino'yu transfer ederek o bölgeyi takımın kuvvetli bir yeri haline getirdik ve bu sayede kazımcan iyi bir rotasyon oyuncusu haline geldi. icardi'nin ana unsur olduğu forvet rotasyonunu halil dervişoğlu ve cedric bakambu ile güçlendirdik. gomis ve seferovic'in yerine bu sezon halil ve bakambu olacak. dün açıkladığımız iki transferden de gayet memnunum. bayern leverkusen'in ilk 11 oyuncusunun bizde yedek olarak düşünülebileceği bir noktaya gelmedi henüz galatasaray, inşallah bir gün olur tabii ama bugün bulunduğumuz noktada kerem ilk 11'e yapılmış bir transferdir. günay güvenç ise maddi imkanlar ve ülkenin futbol iklimi doğrultusunda transfer edebileceğimiz en iyi türk kaleciydi. kerem'in de, günay'ın da liderlik vasfı olan isimler olmaları ve bir pazubanta ihtiyaç duymadan saha içini yönlendirmeyi seven güçlü karakterler barındırmaları ilave artı ayrıca takım adına.

    "gençleşme" meselesine gelince. 26 yaşında ispanyol bir sol bek ve milli takımın geçen seneye kadar forvet havuzunda bulunan 23 yaşındaki bir türk forvet aldık. bu transferlerin yaşları gayet makul. ayrıca henüz "biraz da 2021 benzeri transferler yapmalıyız" yaklaşımını güçlendirecek bir oyuncu satışımız mevcut değil. "kesin italya'da kalır, çok büyük bir yeteneği yok pahasına kaybettik" diye geçen sezon boyunca bıdırdandığımız morutan'a 4 milyon euro veren takım çıkmadı. morutan'ın bugünkü durumundan veya mevcut takımımıza verebileceği olası katkıdan bağımsız bir şey bu. 4 veya 5 milyona satılsa morutan tepki gösterenler olur sözlükte ama elimizde bu fiyat aralığında bir teklif bile yok. 6.5 milyon euro bonservis ödediğimiz ve "15'e satabiliriz" dediğimiz bir diğer yatırım transferimiz olan cicaldau'yu bedelsiz, yıllık ücretini karşı tarafın karşılayacağı bir anlaşma ile güç bela konyaspor'a kiraladık. morutan ve cicaldau birer başarı hikayesi değiller şu ana kadar. bunun dışında "2021 istisnai futbolcular haricinde başarı hikayesidir, mutlaka çok yüksek rakamlara satışlar yaparız bu oyunculardan" cümlesinin altını da dolduracak nitelikli veriye henüz sahip değiliz. nelsson, boey, berkan ve barış gibiler hala kadromuzdalar. bu oyuncular bizim birer aktif varlığımız ve başarılı bir 2022-2023 sezonu geçirdiler. ancak galatasaray'ı memnun edecek şartlarda transfer teklifini getirebilen biri de içlerinden olmadı. taraftar berkan'a 8, barış'a 15, hatta yunus'a 10 milyon euro değer biçiyor olabilir ama bu oyunculara yönelik gösterilen ilgi bu rakamların uzağından yakınından geçmiyor. nelsson için 25, boey için 20 beklentisi var ve bu beklentiler aslında minimumda düşünülen rakamlar. bu rakamların da yarısı ölçeğinde dolaşıyor galatasaray'a gelen teklifler ve kimse de doğal olarak bundan tatmin olmuyor.

    sadece 2021 yaz transfer dönemi özelinde konuşmamak lazım. şubat 2023'te 15 milyon euro'ya aldığımız ve 6 ay sonra 35 milyon'a satma hayali kurduğumuz zaniolo için de 20 milyon'un üstünde bir teklifle kapımız çalınmadı örneğin. zaniolo bir yatırım transferidir ancak yatırım transferine galatasaray'ın 15 milyon euro koyabilecek maddi güce sahip olup olmadığı bir soru işaretidir benim nazarımda. sonuç olararak, bugüne kadar yaptığımız yatırım doğrultusunda oluşan beklenti ile satışından ciddi gelir beklediğimiz futbolculardan eksilen olmadı. nelsson, boey, zaniolo, barış, berkan, yunus vs. hepsi kadrodalar. bir başarı hikayemiz yok henüz. bu futbolcuları kadroda tutmuş olmak bir başarı olarak görülebilir belki, en azından mevcudu korumuş olduk ama bu transfer döneminde geleceğe yönelik yatırım transferi yapabilmemiz için, elimizdeki oyunculardan bir hatta iki tanesinin satışını gerçekleştirmemiz lazım önce. ben açıkçası bugüne kadar da bekliyordum bunu ama olmadı. bu listeden galatasaray'ı maddi şartlarda tatmin edecek şekilde eksilen futbolcu olmadıkça, garanti oyuncuya gitmek daha mantıklı. zaten halihazırda yaptığımız yatırımın karşılığını beklediğimiz çok sayıda oyuncumuz var. içlerinden ayrılan olmadığı sürece, bu isimlere bir yenisini eklemeyi çok da doğru bulmuyorum bu yaz.
  • 513
    şu ana kadar takımımız özelinde mükemmel bir transfer dönemi geçiriyoruz. başta dursun özbek ve erden timur olmak üzere emeği geçen herkesten allah razı olsun. takımın hemen hemen bütün eksiklikleri giderildi ve artık frene basma ve satış olmadığı takdirde acayip hamleler yapma zorunluluğu hemen hemen sona erdi.
    şu anda takımımıza katılan oyuncular ile eksik olarak nitelendirebileceğimiz tek bölge 8 numara. aslında orada da eksik yok sayılır en azından süper lig seviyesinde bir eksiğimiz yok ama şampiyonlar ligi seviyesi için ve diğer bölgelere yapılan yıldız transferlerinden dolayı taraftar 8 numaraya da bir süperstar seviyesi oyuncu istiyor.
    ama dediğim gibi transfer dönemi şu an kapansa ben razıyım olursa 8 transferi olsun ama artık öncelik kadromuzda satış veya gitmesi gereken oyuncularla vedalaşma olmalı ve tamamen elemelere esas topun oynanacağı yere sahaya odaklanmalı.
  • 514
    şu ana kadar fevkaladenin fevkinde seyreden dönem.

    1- takımda tutmamız gereken ilk isim hem aramızdaki müthiş kimya uyuşması hem de performansından ötürü icardi'ydi ve uzun uğraşlar sonucu bunu başardık.

    2- sol beke takviye yapmamız şart oğlu şarttı çünkü 3 kulvarda mücadele edip rekabetçi olmak istiyorsak sezona sadece kazımcan ile başlayamazdık. buraya da bence ihtimaller ve seçenekler arasındaki en iyi isim olan angelino'yu aldık.

    3- torreira takımın belki de her şeyi, defans ve hücum arasındaki harç, hamur, ne derseniz deyin artık. 378 transfer yapıp onu kaybetmek demek, diğer bütün planların ve kurguların sekteye uğraması demek. şu ana kadar bunu da başarmış olduk.

    4- zaha gibi karşımıza çıkan fırsat transferini, adı fenerbahçe ile anılırken üstelik, çok iyi değerlendirdik ve adeta araya girip zaha'yı takımımıza katmış olduk. gelecek sezon hücum gücümüzü arttırmak ve kerem'in ayağına bakma mecburiyetimizden kurtarmak için de hayati ve kritik bir hamle. kerem olmadığında, ne mertens, ne oliveira, ne barış alper katiyen sorumluluk alabilecek oyuncu olamıyorlar. kerem'in sorumluluk alma isteği, faydalı ve olumlu futbolu, hücum anlamında bize çok şey katıyor ki şu an artık bu anlamda zaha da destek kuvvet olacak.

    5- yerli kaleci seçeneğinde de bence en doğru isme yöneldik ve günay'ı kadroya kattık. kupa hariç minimum 8-10 maç oynayabileceğini düşünüyorum.

    6- yine aynı şekilde 3 kulvarda mücadele edeceğimizden ötürü sezona sadece icardi ile başlayamazdık. bakambu ve halil de nokta transferler oldu. oraya misal veriyorum bir deniz undav, bir firmino gelseydi yedek kalmayı sorun edebilecek isimler olurdu ama ne halil'in ne de bakambu'nun bunu sorun yapacağını düşünmüyorum.

    bu kadar doğruları aynı dönem içinde yapan yönetim anlayışına çok alışkın olmadığım için ayakta alkışlıyorum. hafta sonu da gs store'a gidip icardi formamı alıyorum.
  • 515
    zaniolo da zaha da kerem de forvet arkası için ideal isim değiller. oraya daha çok oynatacak adam lazım. bununla birlikte 3'ü de yedek kalacak adam değil. bu nedenle bence zaniolo ile vedalaşıp sağlam bir forvet arkası almak daha mantıklı. en azından okan hocanın oynattığı sisteme daha uygun.

    en önemli eksiğimiz 8 numara. buraya tam olarak lemina istiyorum. sağlamı, topla gideni, basanı, ara pas yapanı, top kapanı...

    kalanı iyilik güzellik.
  • 518
    futbolcu alırken futbolcunun akşam yemeklerinde ne yediğine kadar dikkat eden bir transfer komitemiz var. geçen seneden bu seneye yapılan transferlerin hiç biri karavana olmadı. gelen oyuncuların tümü de mevkisinin gerekliliklerini karşılayan oyuncular oldu. midstjö bile yedek olmasına rağmen bize katkı sağladı.
    ben bu sezon yapılan veya yapılacak transferlerden ötürü hiç düşünceli değilim. sırtımı geriye verdim olan biteni izliyorum. victor nelsson, oliviera hatta torreira gitse bile eminim daha iyisini bulup getirecek bir yöneticimiz var.
    yapılan transferlere yangın yapmayı bırakmak lazım. taraftarın en çok ortada kaldığı transfer kerem demirbay oldu bu sezon. ummadık taş baş yarar. bakalım neler olacak.
  • 519
    bankalar birliği antlaşmasından çıkılmadıkça kazanılacak bonservis bedellerinin yarısı, öncelikle borcun faizine gidecek. kalırsa ana paradan düşecek. orta vadede bu antlaşmadan çıkılması planlanırken, çok cezbedici bir teklif olmadıkça kulübün nakit akışına pek bir etkisi olmayacak satışlardan kaçınılıyor diye düşünüyorum.
    örneğin zaniolo'yu 15 miyon euro ya aldık. sonraki satış karından da %20 roma'ya gidecek. bugün 25'e satsak; 12.5 milyon eurosu bankalar birliğine gidecek. iki satış arasındaki kardan da 2 milyon euro roma'ya gidecek. ve hala 15 milyon euro borcumuz var. bugünkü satıştan gelecek para tl'ye dönmüşken, borcumuz hala döviz kurundan devam edecek ki bunun bir kambiyo zararı da var.

    biz bugün bankalar birliği antlaşmasına faiz ödüyoruz evet ama libor+1 gibi bir orandan piyasa faiz fiyatının hala çok altında bir borç bu. oyuncu satışı konusu, finansal öncelikler ve nakit akışı dengesinden bağımsız düşünülemez.

    sponsorluklar, arazi gelirleri ile birlikte elimizdeki en önemli ve döviz cinsi gelir getirebilecek asetimiz, sahip olduğumuz futbolcular.

    bir sezonluk ve sadece yerel başarıyla dahi oldukça değerlendiğine inandığımız futbolcuların, uluslararası alanda kazanılabilecek muhtemel başarılarda çok daha değerlenmesi de muhtemeldir.

    fiyatın artacağı düşünüldüğünde biraz stokçuluk yapmak da ticaretin bir cilvesi sonuçta.
  • 522
    şu ana kadar kadro koruma anlamında da takviye anlamında da kaliteli işler yaptığımız bir sezon oldu. eleştirilebilecek noktalardan ilki boey, nelsson, marcao benzeri potansiyelli ve genç oyuncu transferlerinden uzak durulması, ikincisi ise kadro şişkinliğini hafifletmek ve ekonomik gelir elde etmek adına oyuncu satışının yeterince yapılamaması oldu. avrupa’da çabuk başarı ve kalkınma için daha çok günü kurtaracak ve çabuk sonuç verecek bir stratejiye gidilmesi anlayışla karşılanabilir ancak bu felsefeyi sonraki transfer sezonlarında görmemeyi tercih ederim.
  • 524
    orta saha için adı geçen oyunculara bakıyorum fred, ndombele, gravenberch, paredes birbirinden büyük ölçüde alakasız isimler. menajer önerisi üzerinden ilerliyoruz bu sene belli ki. yıldız transferden ziyade nokta atışı oyuncu almamız gerekiyor başarı için. avrupa’da başarı için yıldız topçu alıyorsak olay çok yanlış anlaşılmış. bu kadar yıldızın olduğu takımlar genelde fiyasko oluyor. scout ekibi genişletildi şöyle böyle deniyordu bir tane adam yok ortada. 20-25 arası taş gibi bir sürü oyuncu bulabiliyor olmalılar fred, bir ndombele, paredes maliyetine. yeterince yıldız aldık lütfen vazgeçin artık şu isim işinden de ihtiyacımız olanları alın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın