• 134
    artık yıldız ve isimli oyuncu peşinde koşmayı bırakıp biraz da istikrarlı, dinamik, genç ve takım için sonuna kadar mücadele edecek oyunculara yönelmemiz gereken transfer dönemi. elimizde güzel bir iskelet var, parçalarını doğru seçersek sezonu ummadığımız başarılarla bitirebiliriz. oyuncu almak için satmak gerekiyorsa da satalım. yerli oyuncular, icardi, torreira ve boey hariç gitmesinden gocunacağım hiçbir futbolcumuz yok.
  • 135
    pas kalitesi yüksek, oyunun ofans kısmında yaratacılık sunabilecek dinamik bir ortasaha transferi şart. ortasahada çok net bir yaratıcılık sorunu mevcut. savunma ağırlıklı bir oyuncu alıp torreira'yı 8 numarada veya daha önde kullanma fikrini mantıklı bulmuyorum. torreira'yı savunma önünden alıp pres katkısı için önde kullanmak mı yoksa onu geride tutup 8 numaradan ofans katkısı mı almak derseniz ikinciyi seçerdim. geçtiğimiz sezon torreira-sergio oliveira uyumlu ve birbirini iyi tamamlayan bir ikiliydi. aranan oyuncu sergio oliveira ile benzer özelliklerde olmalı.
  • 136
    bir adet ofansif orta saha almamızın elzem olduğu transfer dönemi. bu oyuncudan beklentimiz şapkadan tavşan çıkartmak olmamalı. hagi, lincoln, sneijder falan aramamalıyız.

    transfer edilecek oyuncunun pas alışverişinde aktif olarak yer alması, hücüm presine aktif katkı sunması, şut tehditi ve ceza sahası içine veya yay bölgesine süpriz koşularda bulunması. gerekirse bizi 4-3-3 formasyonuna döndürüp orta 3lüde de oynayabilecek kadar da diri ve tempolu olmasını isterim. yaşı yetenler için örnek vereyim. (bkz: marc wilmots)

    sol bek problemimiz bence zaten barış alper ile birlikte ortadan kalktı. oraya transfer yapmamıza gerek yok. stoper mevkisi yeterli, sağ bekte sacha boey iyi. sol ve sağ kanatta alternatif bol forvette bakambu toparlandı. 6-8 numarada torreira kaan kerem ndombele idare ediyorlar ama 10 numara kanayan yara. mertens'in yaşı, kerem'in oyun bilgisi, ziyech'in temposu oraya yetmiyor.

    8 numara diyenler yel değirmenleriyle savaşıyor. 2 kişiyle 3 kişilik orta sahaya karşı istikrarlı bir şekilde üstünlük kuramazsınız. zaten o ikilide bize lazım olan 8 numara da değil. 6 numara. rakip kale vuruşu kullanırken 6 numara stoperlere pres yapmaya çıkmaz. top rakipteyken torreira daha çok 8 numara rolünde oynuyor, ille de ofansif orta sahasından kopuk ikili orta saha ile oynayacaksak oyun kurucu defansif orta saha alalım * bari.
  • 137
    ileri uç için sorun yok icardi, bakambu ve genco halihazırda var.
    orta saha için, mertensin yerine lincoln gibi hatta romero gibi yaratıcı, çalımla adam geçen, 3. bölge önünde oyunu yönlendiren, aşk adamını kilit pasa boğan savaşçı biri.
    torreianın yanına yardıran bir hayvanoğlu hayvan.

    zahayı ve ziyech'i keşke arabistana onar milyona kitlesek.
    kerem asıl yerine geçse... tete ve barış alper sağ tarafta akar. ziyech'in boeyin oyununu da bozduğunu düşünüyorum, driplinglerinde hiç pas vermiyor.
    defans için de artık gitmeyi kafasına koyan nelson'u gönderip orta seviye bir yedek stoper...
    neticede;

    gelenler:
    1 forvet arkası biri, hadi on numara diyelim.
    2 torreria'nın yanına biri.
    3 solbeke biri.
    4 bir adet stoper yedeği.
    5 bonus: boeyi yedekleyecek biri.

    gidenler:
    1 zaha,
    2 ziyech,
    3 oliviera,
    4 ndombele.
    5 anjelinho
    6 bonus demirbay (bal yapmayan arı benim gözümde)

    haydi artık gelsin şu dönem de iki adet elzem olan solbek ve orta saha transferleriyle gerçek oyunumuzu oynayalım.
    yaz döneminden daha heyecanlıyım bu transfer dönemi için. güzel günler yakın...
  • 138
    takımla çok fazla oynamamamız gereken dönem. hiç fayda alamadığımız bir kaç isim ile yolları ayırıp yerlerine ihtiyacımız olan direkt isimler alarak devam etmeliyiz.
    1) gelen oyuncuların takıma, atmosfere ve iklime uyum süreci olacak.
    2) istedigimiz kalitedeki adamlar başka takımlarda da ilk 11 oynayan ya da kulübenin sağlam oyuncularından olacak. millet sen istiyorsun diye sağlam oyuncusunu üç kuruşa bırakmaz. o iş bizlere has!

    angelinho gitti deniyor. oliviera sezonu kapattı. ndombele ise yok gibi bir şey. bu 3 ismin yerine 3 transfer ile bu süreç sonlandırılmalı. tabii o da bizde para varsa olacak iş. herkes 5-6 futbolcu yazmış yollamış bile. keşke kağıt üstünde ya da bilgisayarda olduğu gibi kolay olsa bu iş!
  • 141
    ziyech, oliveira, ndombele sözleşmelerinden çıkarak (angelino zaten gitti) ilk adımın atılması gereken süreçtir. sonrası için bakıldığında,
    - zaha için teklif gelirse kabul edilmeli, imkan varsa zaniolo geri dönmelidir.
    - sol bek için yerli opsiyonu açısından rıdvan hamlesi zorlanmalı, olmadığı takdirde potansiyeli olan boey hamlesine benzer bir hamle yapılmalıdır.
    - thomas partey (sakatlık durumu umarım düzelmiştir) öncelikli olmak üzere benzer seviyede bir isim kadroya katılmalıdır. orta saha takviyesi şart.
    - 10 numara bölgesi için kulübünde forma giyemeyen fırsat transferi yapılmalıdır (opsiyon veya kiralık formülüyle)
    - tempolu oyuna uygun, takım oyununa uygun isimler tercih edilmelidir.
    - kanat transferi ve kanat kelimesi yasaklanmalıdır.
  • 144
    bu kış transfer döneminde fatih hocamın "ocak ayını bekleyeceğiz" sözleri geldi aklıma. hani sözlüğe bile baksak tonlarca dalga geçilen, "hoca bahane buluyor" diye eleştirilen sözleri.

    şimdi bakıyorum da maşallah herkes 5-6 isimlik transfer listesini oluşturmuş bile. sezon başında icardi, tete, zaha, ziyech, ndombele, angelino, kerem demirbay, halil dervişoğlu, davinson sanchez, bakambu gibi isimleri kadrosuna katmış bir takımın, kış transfer döneminde en az 5-6 isimlik transfer ihtiyacı doğmuş.

    demek ki neymiş; yaz döneminde zibilyon tane de transfer yapsan gelişen süreçte transfer ihtiyacın doğarmış. okan hoca'nın "ocak ayını bekleyeceğiz" dememesi, ocak ayında ekmek su gibi transfere ihtiyacı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. bu takım transfer yapmazsa şampiyon olamayacak, bu çok açık ve net, eksik ve zaaflarla dolu kadromuz var. o yüzden hocaları transfer beklentileri üzerinden vurmadan önce dönüp bir kadroya bakmak gerekir. fatih hoca zamanında da, şimdi de aynı şeyi savunuyorum; kadro yeterli değilken oynanan oyun üzerinden hocayı çok eleştirmem. hocayı yaptığı transferler yüzünden eleştiririm, seçtiği oyuncular üzerinden eleştiririm ama onun dışında maç maç yapılan işte oyuncu değişikliği, belki ilk 11 tercihi vs dışında eleştirmenin bir manası yoktur.

    bu transfer dönemi bizim için çok kritiktir. sezon başında yapamadığımız transferleri bir şekilde yapmamız gerekiyor. geçen sezon bittiğinde hemen herkesin sunduğu reçete hala ortada; sol bek, 8 numara, 10 numara. doğru transferler yapılırsa hakemleri ve feneri üst üste koymamız içten bile değildir.
  • 145
    zaha'ya çift haneli bir bonservis gelmediği sürece asla göndermememiz gereken, ziyech'e ise sağlık raporları geleceğe yönelik olumlu ve istediği kontrat über seviyelerde değilse 3 yıllık kontrat yapmamız gereken dönem.

    sol bek ise zaten angelino ayrılışıyla öncelikli ihtiyaç, merkez orta saha'da talebe uygun oyuncu bulunursa almamız gerekiyor, diğer türlü her şekilde transfer yapalım mantığıyla hem kadro şişiyor, hem mali yük artıyor.

    ek: tabii bu görüşlerimi yazmışken şunu da belirmem lazım. 4. transfer dönemine giren ve artık kısmen tecrübeli bir erden timur ve futbolcu analizi konusunda ilgili ve 50'li yaşlarda dinamik bir okan hoca var. scout ekibi, futbol şubesi ve dahası.

    özetle geçmiş yıllardaki galatasaray ortalamasına göre güvenmemiz gereken bir ekip var.
  • 147
    fırsat transferiymis, kupon transfermiş, bedavaymış vs gibi taraftar gaza getirici etkisi büyük ama takım kimyasi ve oyun plani icin çoğunlukla yıkıcı olan, ozellikle ara transfer doneminde cok da ise yaramayan* transferlerin asla ve kat'a yapilmamasi gereken donemdir.

    neyimiz eksik ya da aksiyor?
    1. sol bek
    orta saha(8)
    orta saha (10)

    hatta ndombele ve oliviera dusunulerek 1 adet daha orta sahaya adam alinabilir.
    alınacak adamlar icin de para pul pazarligi falan artik sacma. bu donemde alacagin nokta atis adamlara biraz para bayilacagiz.

    hatta bunlar yapilirken mumkunse etkisiz mevcut kadrodaki oyuncularin sozlesmelerinden de 3'e 5'e bakmadan cikilmali.

    gerekirse zaniolo, yunus ve berkan geri cagirilmali.

    gecen sene isleyen tekere resmen comak soktuk.

    muhendisligin bir kurali vardir. verimli calisiyorsa dokunma! bu da kadro muhendisligi sonucta.
  • 148
    lucas torreira'yı ön alan baskısında kullanmak isteyen okan buruk için olmazsa olmaz derin oyun kurucudur. bu mevki öncelikle doldurulmalı. bu bizim set oyunumuzu bir tık yukarıya çıkarabilir.

    mauro icardi'nin arkasına da yine hem oyun kurulumuna hem de ön alan presine yatkın bir on numara şart. böylece set oyunu gücümüz iyice artar.

    bir de abdülkerim bardakcı'nın soluna bir bek. fiziksel ve taktiksel olarak bek özelliklerini sağlasın yeter.

    not: set oyunun sadece oyuncu transferi ile alakalı olmadığını; çalışma, taktik ve disiplin gibi şeylerin de önemli faktörler olduğunu biliyorum.
  • 149
    1 - parasi neyse verip, torreira'nin yanina cok saglam bir merkez orta saha almamizin sart oldugu donem. torreira 8'e cekilip, fizikli, uzun boylu, cevik ama ayagi da duzgun soyle thomas partey tadinda birini alabilirsek bambaska bir takim oluruz. olmazsa dinamik bir 8 de isimizi gorur.

    2 - ikinci olarak da yine 11'e cok net bir sol bek.

    3 - 10 numara transferi olacaksa firsat transferi olmali.
    elimizde zaha, ziyech, kerem, mertens, tete ve baris varken birilerini gondermeden 4-2-3-1'in 3'lu rotasyonuna bir oyuncu daha almak buyuk israf olur. ayrica cok daha buyuk alarmlar veren 2 pozisyonumuz varken baska mevkilere odaklanmamaliyiz. bu yuzden yillardir adam gibi bir 8 alamadik.
    son olarak "pozisyon uretmede sikinti yasiyoruz o yuzden 10 numaraya oyuncu almaliyiz" kafasi yanlis bir kafa. futbol oyle bir oyun degil artik. merkez orta saha ve sol beke alacagimiz oyuncular da bu soruna care olabilirler.

    gonderilmesi gerekenler sirasiyla:
    angelino
    sergio
    ndombele
    ve iyi bir bonservisle olursa tete
App Store'dan indirin Google Play'den alın