• 141
    türk futbol tarihinin kırılma noktalarından biri olma ihtimali günden güne artan fiyasko. federasyon başkanı istifa etti, ihale komisyonu dağıldı, trt ihaleden tamamen çekildi. saran medya'nın 1-a dışındaki paketlerle ilgili sözleşmeye imza attığı konusunda iki taraftan aynı açıklama hala gelmiş değil. yaz transfer dönemi ve tabi ki yeni sezon öncesi harcama limitleri bu sebepten hesaplanamıyor. normal bir ülkede takımların transfer penceresinin hiç açılamıyor olmasını getirir bu durum ama açıklanan limitlerin bile kimse tarafından takılmadığı türkiye'de nasıl bir uygulama yapılacağı bilinmez.

    işin trajikomik tarafı, futbolun tüm paydaşlarıyla bu konuyu konuşuyor olması gerekirken neredeyse böyle bir ihalenin varlığının bile unutulmuş olması. kim nasıl bir çıkış yolu planlıyor, kestirmek mümkün değil bu gizlilik ortamında. ancak çok çok daha kötü günlerin gelmiş olduğu bir sır değil. "birileri" son dakika bir teveccüh gösterip işi bağlamazsa birkaç hafta içinde kulüplerin batmasından kayyum atanmasına, mevcut yönetimlerin istifa edip yerine yeni türkiye zengini tiplerin rica minnet getirilmesi gibi hadiselerin tartışılması çok olası görünüyor...

    gerçi öyle de bir bok çukuru ki türk futbolu, galatasaray'a rağmen başına gelenlere de üzülemiyorsun. zaten mevcut ekonomik ve sosyal kriz ortamında kulüplerin paralı yöneticileri ve şımarık futbolcuların akıbeti ilk 10 gündeminde bile değil kimsenin...
  • 43
    kimse bu tiyatroya aylık 150 lira vermez. maksimum ederi aylik 20-30 lira bandı. o bile fazla. kulüplerin pazarlama stratejisini iyi belirlemesi gerekiyor. daha çok eve girip sürümden kazanmalilar.
    yaşamak için zaten exper modda savasilan bu ortadogu ülkesinde futbolu daha çok bireye ulaştırarak topluma oyalanacak bişey verilebilir.
    bu konuda hükümetin propaganda kanadını göreve davet ediyorum.
  • 82
    https://twitter.com/...HHwWjsC5gaji9sEpAAAA

    normalde karar bugün açıklanacaktı ama tff ve kulüpler birliği perşembe günü tekrardan bir toplantı daha yaptıktan sonra karar vereceklermiş.

    ne bekliyordunuz ki anlamadım? yabancı sınırı, hakemlerin çifte standardı, berbat zeminler, sahtekar futbolcular, siyasetle içli dışlı takımların olduğu bir lige 700-800 milyon dolar falan mı versinler? ülke tümden katarlılara giderken, katarlılar bile bu lige maksimum 150 milyon dolar veriyor. iyi de oluyor valla. sırf birilerinin adamı diye pastadan deli gibi pay alan adamlar kavga etsin biz değil.
  • 7
    mümkünse herhangi bir online platformun katılmasını, hele hele almasını asla istemeyeceğim ihaledir. internet altyapımız abd'ninki gibi olur, o zaman bir şey demem ama üçüncü dünya ülkesi olduğumuz yaşam standartlarımız kadar internet altyapımızla da yüzümüze vuruyor. henüz böyle bir yayını kaldıracak altyapımız maalesef yok, bunun en canlı örneğini de exxen'de görüyoruz zaten.
  • 137
    sahsen socrates dergi youtube kanali bunyesinde yayinlanan kaan kural'in modere ettigi, mehmet demirkol'un yorumladigi oyna devam serisinden baska hicbir bilgi kaynagim olmayan ihale sureci.

    bu ikilinin yorumlarinda anladigim kadariyla, "islerinin hallolmasi"na alismis tff yonetimi tarafindan, bu isin de "hallolmasi" istendigi icin ihale sureci suruncemeye birakilmis, ihaleyle alakali kanunlarin muglakligi nedeniyle de legalitenin disina cikmadan bein'e, "halledilmis" fiyat uzerinden itelenmeye calisilan bir ihale sureciyle karsi karsiyayiz.

    bein, organizasyonunu coktan oturtmus olmanin verdigi avantajla ligimizin hakettiginin ustunde bir fiyat vermis olmasina ragmen, soz konusu fiyat super ligdeki 20 takimin hemen hemen hepsinin resmi olarak batmasi anlamina gelecegi icin imzalar atil(a)miyor.

    benim gonlum, beinin verdigi fiyatin altinda fiyat veren saran grubun ihalenin tamamini almasi, turkiye spor televizyonculugunun en iyi kadrosuna sahip olan ssport'un dijital oncelikli bir yayin anlayisina gecmesinden yana.
    oldukca kucuk bir menajer grubunun, ve kimbilir o menajerlerin uzerinden kimlerin, zengin edildigi bu duzenin bitmesi icin once bu geminin artik yuzemediginin gorulmesi, sert onlemler alinmasi ve gerekirse butun kuluplerin a.s ye cevrilip ic veya dis sermayelerce satin alinmasi bu ligin tek kurtulusu. 20 takimli ligde 5-6 kulup disinda butun kulupler, yalnizca koltuktan nemalanmak icin orada bulunan baskanlara sahip, hala nasil is buldugu bilinmeyen teknik direktorlerin kurayla cekilir gibi kuluperde sirayla gorev aldigi bir duzende kor topal ilerliyorlar.

    tahir kiran oncesinde dahi, hemen hemen her yil bir iki kuluple gerginlik yasayan rizespor; sportif basariszligin caresini bulamadigi icin kontrolunu kaybedip surekli disarida dusman arayan ali koc'lu fenerbahce, haddinden fazla egoya sahip, ve sportif akli sifir seviyesinde olan bir baskanla besiktas, ne yaptigina dair en ufak bir fikri oldugu imaji cizemeyen burak elmas'la galatasaray, buram buram siyaset kokan transferleri ve mafyatik baskaniyla trabzonspor, ve daha saymadigim niceleri.
    hadi rize kumeye dustugunde kurtuluyoruz da bu 4 takimsiz bu lig oynanmaz. oynatmazlar.
    4 lokomotif takimin 4unun de yonetimsel olarak basarisiz degil, basiretsiz oldugu, sportif yollarin disinda harcadigi vaktin 10da birini sportif yollara harcamadigi bir ligin degeri hicbir zaman gectigimiz yillardaki paralar olmadi.

    dekoder fiyatlarinin yuksekliginden bahsediliyor ancak bence bu, birakin en onemli sorun olmayi, bir sorun bile degil. bu ulkede futbol taraftari vardir, seyircisi yoktur. eger seyretmeye deger bir lig olusturursaniz taraftar seyirciye donusur; olusturmazsaniz taraftar olarak kalir. turkiyede kacak yayinciligin bu denli yuksek olmasinin sebebi insanlarin mac seyretmek istemiyor olusu, yalnizca takip ediyoruz. kabul edelim, kacak yayinlarda macin buyuk cogunlugunu anlamiyoruz bile.

    eger seyretmege deger bir lig olusturulursa, teker teker paralari yetmese bile 3 kisi birlesir bir dekoder alir her maci birlikte izler.
    eger seyretmeye deger bir lig olusturmazsaniz o 3 kisi ayri ayri, baska islerle mesgulken arka plandan kacak yayin acar mactan 'haberdar olur'. parasi yeten adam da, ayni sekilde arka planda acar, ya da kafede orada burada televizyonlarda yayinlanan maclara goz ucuyla bakarak 'takip eder'.

    tff baskaninin, onceliklerinden birisi turk futbolu degil ne yazik ki, aldigi butun kararlar tff yonetim kurulundaki insanlarin anlattiklari uzerinden alinmis kararlar. tff yk nin kalitesizliginden bahsetmek dahi istemiyorum.

    kulup baskanlarinin da oncelikleri ne kendi kuluplerinin sportif basarisi; ne de turk futbolunun onunde bekleyen karanlik gelecek. birkac istisna haric herkes bugun bir seyler basarip kendi reklamini yapmanin pesinde.

    emrah safa gurkan'in cok katildigim bir tespiti var, turkiye'de herkes bir seyler hemen olsun istiyor. her sey siyah beyaz, her sey anlik bekleniyor. en cok kutsanan basari hikayeleri birden bir futbolcunun cikip her seyi domine ettigi ve tek basina ligi donunda salladigi * hikayeler, garajina kapanip 1 ayda milyon dolarlik sirket olusturan girisimciler, 17 yasinda cikip ligin en iyisi gibi oynayan gencler...

    yahu modern turk futbol tarihinin en uzun sureli gelisim hikayesi olan, adim adim gelistirelerek, hatalardan ders cikarilarak ilerlenmis bir surecin sonucu olarak alinan 2000 uefa kupasini bile hala milyonlarca insan 'hagi olmasa gorurduk fatih terimi' seklinde aciklanmaya calisiliyor.
    cunku gormemisiz, gelisim nedir, adim adim buyumek nedir, bu surecte iyi ve kotu gunlerin olabilmesi normal midir...

    spor salonlarimiz bile yaz icin gaza gelip martta kaydolduktan sonra mayisi gormeden "ya olmuyo abi benim metabolizmam yavas" gibi bahanelerle birakan insanlarla dolu.

    konuya donmek gerekirse, bu ligde yarismaci bir iddiasi olmayan, butcesi ve taraftar kapasitesi geregi olmamasi gereken, fatih karagumruk, oynadigi futbolla butun dikkatleri uzerine cekmesini saglayan farioli'yi kovup, ondan cok da iyi puan toplayamayan volkan demirel'i getiriyor.

    yine ayni sekilde, yarismaci olmayi belki hayal edebilecekken kadrosunun en degerli oyuncularini kaybeden alanyaspor, yerlerini doldurmayip, sezonun ilk 3 macinda 1 galibiyet alabilen cagdas atan gibi buyuk potansiyelli bir hocayi gonderip bulent korkmaz gibi vasat bir teknik direktoru getirebiliyor. beklenin otesinde bir puan ortalamasi tutturmasina karsin onunla da yollarini ayirip karagumruk'ten ayrilan farioli ile nispeten dogru yola geri donuyor.

    burada ornegini verdigim iki kulup hatayspor ve sivasspor ile birlikte bu ligin son 4-5 yildaki en istikrarli kulupleri. hos sivas'in istikrari da yonetim basarisi mi yoksa riza calimbay'in sivas seviyesinin ustunde basari saglamasi mi tartisilir. bu yilki gidisatlari gecen yillardan daha kotu ancak avrupa potasindan hala 9 puan uzakliktalar. bu fark acilirsa kendisinin de gonderilip yerine ligin kasar tabir edilen hocalarindan birisinin geleceginden neredeyse eminim.

    kim niye bu ligi izlesin? ben izlemem. zaten kisitli olan vaktimi f1 ve premier lig izleyerek ve galatasaray'in onemli maclarini "takip ederek" harcarim. herkes de ayni sekilde davraniyor. bu ihalenin sonucu kisa vadede aci olacak. umarim, "isler halledilmez" de mecbur kalarak isin dogrusunu yapmak zorunda kalir turk futbol camiasi.
  • 50
    www.superlig.com.tr diye bir site yok, süper lig sosyal medyada da yok. yıl 2022. galatasaray sözlük başlıkları ve maç merkezi özelliği ile daha işlevsel bir halde ligi takip etmek için, düşünün artık. bu lige ihale çıkıp 1 milyar dolar teklif versen ne olur, kime ne? rantın el değiştireceği bir başka ihale olacak işte günün sonunda.

    https://www.legaseriea.it/en
    https://www.premierleague.com/
    https://www.bundesliga.com/en/bundesliga
    https://www.laliga.com/en-GB
    https://www.ligue1.com/
    https://www.ligaportugal.pt/pt/homepage/
    https://eredivisie.nl/home/
  • 114
    kim alırsa alsın kaybedenin türk futbolu olacağı ihaledir. fakat bugün geldiğimiz noktada türk futbolu bu kaybetmeye mahkumdur.

    2022 yılında hala türk futbolu'nun en üst seviyesi olan süper ligin bir sitesi yoktur. o tff'nin facia sitesinden veya yayıncı kuruluşun sitesinden bahsetmiyorum. dün kurulan tostçu dahi bir site açarken türkiye futbol liglerinin en üst seviyesini temsil eden resmi bir site bulunmamakta.
    aşağıda bazı avrupa liglerinin resmi sitelerini bırakıyorum.

    bundesliga - https://www.bundesliga.com/en/bundesliga
    premier league - https://www.premierleague.com/home
    serie a - https://www.legaseriea.it/en
    la liga - https://www.laliga.com/en-GB
    ligue 1 - https://www.ligue1.com/
    eredivise - https://eredivisie.nl/home/
    jupiler pro league - https://www.proleague.be/nl/jpl
    primeira liga - https://liganos.pt/
    eliteserien - https://www.eliteserien.no/
    super league greece - https://www.slgr.gr/en/

    bakın sadece en üst seviye olan premier league'den değil yunan super league greece'den norveç eliteserienden örnek vermeye çalıştım. tabii sadece site ile bitmiyor. sosyal medyanın en ufak noktalarına kadar kendi tanıtımlarını yapıyor bu ligler. sen ise bir tostçunun işletmesine verdiği değeri milyar liralık sektöre "eylemlerinle" vermediğini gösteriyorsun. senin hiçbir şekilde vermediğin değeri hangi ticari kurum neden versin?
  • 45
    federasyonun (aslında değil ama hadi onların diyelim) yaptıkları sonucunda ülkedeki futbolu öldürmesi neticesinde beklenen değerlere bırakın ulaşmayı yaklaşması bile mümkün olmayan ihale.

    siz ülkedeki adil futbol ortamını dinamitleyin, saçma sapan bir yabancı kuralı ile güç olarak denk olan rakiplerin adaletli mücadelesine izin vermeyin, şampiyonu düşecek olanı düşmeyecek olanı kendinize göre ayarlayın, her maç en az 4-5 tane hakem hatası ile devam edin, var'ı sadece kendi planınızı uygulamak için kullanın ama sonra diyin ki "ihale beklentinin altında".

    dua edin para verenler var. kuruş işlememesi lazım sizin bu düzeninize kuruş.
  • 100
    bein tarafından 140 milyon dolar önerilmiş ihale.

    alım gücünün azaldığı, iptv gibi uygulamaların yaygınlaştığı bir ortamda netflix, blutv gibi film, dizi kanalları da olan bir yayıncı olmadan salt maç izlemek için bir çok kişi 100 lira gibi bir rakam ödemeyecektir.

    bein medya dizi, film, belgesel gibi kanallarında dahil olduğu full paketi 99₺ gibi bir fiyattan pazarlarsa bir çok kişi iptv vs ile uğraşmayıp abone olabilir. aksi durumda bir çok kişi yine alternatif yollar deneyecektir. ayrıca gerçek anlamıyla tarafsız sunucu, spiker ve yorumcuların da bulunması elzemdir.
  • 102
    bir numaralı sebep ip tv değildir. zira insanların büyük bölümünün buna yönelmesine sebep olan yönetim bir numaralı sebeptir. legal yayın ücretlerinin artmasında, hayat pahalılığında, zamlarda, kur'da sebep neyse odur. hatta bu tff vs başımıza getiren futbolu futbol hatta sporu spor olmaktan çıkaran kaliteyi yerin dibine sokan kimse neyse odur. ıp tv sebep değil sonuçtur.
    sadece futbolda değil topyekun çoğu alanda dibi gördük, görüyoruz. her yeri cahil cühela kaplamış durumda.
  • 103
    kazanani olmayacak ihaledir.

    ulkede adalet olmadigindan mutevellit futbolda da olmadigi icin kimse bu sarlatanliga para odemek istemiyor. sike olaylarinin aciga cikmasina kadar insanlar bir sekilde futbolun icinde kalip zevk aliyor ve imkani olan da parasini verip maclari izliyordu. ne zaman ki ulkede futbol icin buyuk temizligin yapilabilecegi sike operasyonu hali altina supuruldu, suclular cezalandirilmadi aksine odullendirildi iste o zaman herkes uyandi.

    hakemi silahla vuracaktim diyene odul verir, ligi dizayn edenleri basa getirir, renge gore karar alir, bir takimin basinda sevmediginiz kisi var diye o takimi kume dusurmeye calisir, insanlarin masumca sevdigi takimlari sahsi oyuncaginiza cevirip batirir sonra da cekip giderseniz kimse kusura bakmasin ederiniz en fazla ihaledeki rakamlar olur ki onlar da hala yuksek bana gore.

    sonuc olarak bes para etmeyecek lige verilecek tekliflerin toplandigi ihaledir, bir cacik da cikmaz...
  • 121
    umarim bein yerine baska bir firma bu sene ucuza kapatir da su igrenc anadolu kulupleri batar dedigim ihale. ozellikle galatasaray'a ve degerlerine durmadan saldiranlar icin diliyorum bunu. bir kac tanesi belki kume dusecek ama digerleri de bu sekilde batarlarsa anlarlar ligi bu sekilde degersizlestirip, cirkefliklerini bu sekilde sactiklarinda ne oldugunu. boylelikle buyuk camialarin taraftarlari sayesinde aldiklari paralarla buyuk camialara futbol disinda efelenme donemi biter belki.
  • 30
    --- alıntı ---

    kulüpler, haber amaçlı görüntüleri kullanarak 30 saniyeyi geçmemek kaydıyla, kurgulayacakları klipleri kendi sosyal medya hesaplarından paylaşabilecek.

    her maç için 4 klip hakkı tanınıyor. kulüpler bu sınırlara bağlı kalarak gol, asist, en güzel hareket ve en güzel kurtarış gibi video içerikler hazırlayıp tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için maçtan 24 saat sonra kullanabilecek. ama bu görüntüler ticari amaçlı kullanılamayacak ve 3. şahıslara da devredilemeyecek.

    medya kuruluşlarıysa haber amaçlı görüntüler için bedel ödemek zorunda. televizyonlar, süper lig maçının 1 dakikası için en az 3 bin dolar en fazla 10 bin dolar ödeyecek.

    --- alıntı ---

    şu dolar bazlı rakamları gördükten sonra televizyonda şu pozisyonu neden göstermediler diye hiç carlamayacağım. bunlar nasıl rakamlar allahaşkına. bol gollü bir maçı yayınlayacak kanalın vay haline.
  • 97
    kulüplerin de federasyonun da elinde patlamış olan ihale. en yüksek teklif, türk lirası bazındaki %5'lik artışa rağmen döviz bazında bir önceki bedelin %60'ı seviyelerinde. ikinci gelen teklif de bu teklifin %65-70'i seviyelerinde. federasyon ilk önce ihaleyi açıklamayı erteledi, firmalardan "revize" isteme bahanesiyle. şimdi de aslında pratikte karşılığı olmayan ve olmayacak olan bir şekilde farklı maçları kapsayan farklı paketlerin bazılarını satıp bazılarını satmadığını açıklayarak ayak sürümeye devam ediyor.

    "en yüksek" teklifin kabul edilmesi doğrudan doğruya kulüplerin iflas bayrağını çekmesi demek. şampiyonluk primlerinden vazgeçmeyi bırak, her şampiyon üzerine şampiyonluk primleri kadar bağış yapsa yine hiçbir kulüp transfer penceresini bile açamaz*. bir yerlerden bir rica gelmediği ya da açıktan bir alavere-dalavere çevrilmediği şartlarda ikinci teklif tek kurtuluş yolu gibi görünüyor. bu teklifte yer alan süper lig tv formülü sayesinde belki en yüksek teklifin de üzerine çıkılması mümkün. ancak bu formülün türkiye'de işlemesi o kadar da kolay olmayacak gibi görünüyor, hatta belki de tüm platformların karşı çıkacağı bir konu olacak.

    sonuçta, kim ne derse desin bu ülkede kimse kültür paketi ya da eğlence paketiyle dekoder satmıyor. hele ki günümüzde kültür-sanat içerikleri ayrı platformlar oluşturmuşken... dekoderlerin önemli bir kısmını sattıran spor yayınları oluyor. taa cine5'ten günümüze gelen süreçte tüm platformlar yayınladığı spor karşılaşmaları/ligleri üzerinden rekabet ediyor birbiriyle. örneğin zamanında yapılan abidik bir sözleşme yüzünden bugün hala dsmart'ta yayınlanıyor yaz dönemi hazırlık maçları. evinde dsmart olan üyelerin hiçbiri de la liga bu sene dsmart'ta diye evinde bu kutuyu tutmuyor.

    saran grup, özellikle saadettin saran'ın kariyeri boyunca bu konuda çalışmasının verdiği güvenle, iddialı konuşsa da bu fikrin en azından diğer platformlar arasında çok iyi işleyeceğini düşünmek hayalcilik. bu durumda saran grup müthiş bir iş başarmadığı sürece beterin de beteri olan bir bedel kalacak kulüplere. bu olsa bile kısa-orta vadede türkiye'deki platformların sürdürülebilirliği sekteye uğrayacak, belki de bir sonraki ihaleye girecek bir platform bile bulunamayacak...

    entry girerken şöyle bir düşündüm de, nihat özdemir olsam ben de ayak sürüyüp ihaleyi sonuçlandırmaz, bir yerlerden gelecek mucizeyi beklemeye devam ederdim...
  • 93
    lig maclari uce bolunmus.

    a paketi: 8'i haftasonu derbisi olmak uzere 210 mac (2022-23 sezonunda 238 mac, lig 19 takimli)
    b paketi: 4'u haftasonu derbisi olmak uzere 60 mac (2022-2023 sezonunda 68 mac)
    c paketi: 4'u haftaici derbisi olmak uzere 36 mac (bunda 2022-23 icin de 36 mac kaliyor)

    su anda b ve c satildi ama a satilmadi. diger ufak paketlerle birlikte toplam satis miktari 1.295 milyar tl, ama gelecek sezon icin 342 macin 238i, sonraki yillar icin 306 macin 210u hala duruyor.

    acikcasi saran'in super lig tv kurup gelir paylastirmali teklifi bence daha akillica olurdu, ama gidisat o yonde gelismedi. sampiyonluk payina goz koyduklarini tahmin etmek de zor degil, ama sampiyonluk payi aslinda adi konmamis bir taraftar ucretidir. futbolu zaten uc buyuklerin taraftari fonluyor. parayi onlardan alip herkese esit dagitmanin manasi yok, sadece basariya gore dagitmanin da manasi yok. sampiyonluk payi taraftari olan kuluplerin para harcayan taraftarlarindan gelen gelirden aldigi paydir. ama bankalar birligi anlasmasiyla baslayan surec bu sezon izlenen politikalarla da birlikte dusunuldugunde buyuklere karsi topluca bir gucsuzlestirme amaci guduldugu seziliyor.

    edit: vecihi’nin uyarisiyla 22-23 sezonu mac sayisi hesabi duzeltildi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın