• 137
    sahsen socrates dergi youtube kanali bunyesinde yayinlanan kaan kural'in modere ettigi, mehmet demirkol'un yorumladigi oyna devam serisinden baska hicbir bilgi kaynagim olmayan ihale sureci.

    bu ikilinin yorumlarinda anladigim kadariyla, "islerinin hallolmasi"na alismis tff yonetimi tarafindan, bu isin de "hallolmasi" istendigi icin ihale sureci suruncemeye birakilmis, ihaleyle alakali kanunlarin muglakligi nedeniyle de legalitenin disina cikmadan bein'e, "halledilmis" fiyat uzerinden itelenmeye calisilan bir ihale sureciyle karsi karsiyayiz.

    bein, organizasyonunu coktan oturtmus olmanin verdigi avantajla ligimizin hakettiginin ustunde bir fiyat vermis olmasina ragmen, soz konusu fiyat super ligdeki 20 takimin hemen hemen hepsinin resmi olarak batmasi anlamina gelecegi icin imzalar atil(a)miyor.

    benim gonlum, beinin verdigi fiyatin altinda fiyat veren saran grubun ihalenin tamamini almasi, turkiye spor televizyonculugunun en iyi kadrosuna sahip olan ssport'un dijital oncelikli bir yayin anlayisina gecmesinden yana.
    oldukca kucuk bir menajer grubunun, ve kimbilir o menajerlerin uzerinden kimlerin, zengin edildigi bu duzenin bitmesi icin once bu geminin artik yuzemediginin gorulmesi, sert onlemler alinmasi ve gerekirse butun kuluplerin a.s ye cevrilip ic veya dis sermayelerce satin alinmasi bu ligin tek kurtulusu. 20 takimli ligde 5-6 kulup disinda butun kulupler, yalnizca koltuktan nemalanmak icin orada bulunan baskanlara sahip, hala nasil is buldugu bilinmeyen teknik direktorlerin kurayla cekilir gibi kuluperde sirayla gorev aldigi bir duzende kor topal ilerliyorlar.

    tahir kiran oncesinde dahi, hemen hemen her yil bir iki kuluple gerginlik yasayan rizespor; sportif basariszligin caresini bulamadigi icin kontrolunu kaybedip surekli disarida dusman arayan ali koc'lu fenerbahce, haddinden fazla egoya sahip, ve sportif akli sifir seviyesinde olan bir baskanla besiktas, ne yaptigina dair en ufak bir fikri oldugu imaji cizemeyen burak elmas'la galatasaray, buram buram siyaset kokan transferleri ve mafyatik baskaniyla trabzonspor, ve daha saymadigim niceleri.
    hadi rize kumeye dustugunde kurtuluyoruz da bu 4 takimsiz bu lig oynanmaz. oynatmazlar.
    4 lokomotif takimin 4unun de yonetimsel olarak basarisiz degil, basiretsiz oldugu, sportif yollarin disinda harcadigi vaktin 10da birini sportif yollara harcamadigi bir ligin degeri hicbir zaman gectigimiz yillardaki paralar olmadi.

    dekoder fiyatlarinin yuksekliginden bahsediliyor ancak bence bu, birakin en onemli sorun olmayi, bir sorun bile degil. bu ulkede futbol taraftari vardir, seyircisi yoktur. eger seyretmeye deger bir lig olusturursaniz taraftar seyirciye donusur; olusturmazsaniz taraftar olarak kalir. turkiyede kacak yayinciligin bu denli yuksek olmasinin sebebi insanlarin mac seyretmek istemiyor olusu, yalnizca takip ediyoruz. kabul edelim, kacak yayinlarda macin buyuk cogunlugunu anlamiyoruz bile.

    eger seyretmege deger bir lig olusturulursa, teker teker paralari yetmese bile 3 kisi birlesir bir dekoder alir her maci birlikte izler.
    eger seyretmeye deger bir lig olusturmazsaniz o 3 kisi ayri ayri, baska islerle mesgulken arka plandan kacak yayin acar mactan 'haberdar olur'. parasi yeten adam da, ayni sekilde arka planda acar, ya da kafede orada burada televizyonlarda yayinlanan maclara goz ucuyla bakarak 'takip eder'.

    tff baskaninin, onceliklerinden birisi turk futbolu degil ne yazik ki, aldigi butun kararlar tff yonetim kurulundaki insanlarin anlattiklari uzerinden alinmis kararlar. tff yk nin kalitesizliginden bahsetmek dahi istemiyorum.

    kulup baskanlarinin da oncelikleri ne kendi kuluplerinin sportif basarisi; ne de turk futbolunun onunde bekleyen karanlik gelecek. birkac istisna haric herkes bugun bir seyler basarip kendi reklamini yapmanin pesinde.

    emrah safa gurkan'in cok katildigim bir tespiti var, turkiye'de herkes bir seyler hemen olsun istiyor. her sey siyah beyaz, her sey anlik bekleniyor. en cok kutsanan basari hikayeleri birden bir futbolcunun cikip her seyi domine ettigi ve tek basina ligi donunda salladigi * hikayeler, garajina kapanip 1 ayda milyon dolarlik sirket olusturan girisimciler, 17 yasinda cikip ligin en iyisi gibi oynayan gencler...

    yahu modern turk futbol tarihinin en uzun sureli gelisim hikayesi olan, adim adim gelistirelerek, hatalardan ders cikarilarak ilerlenmis bir surecin sonucu olarak alinan 2000 uefa kupasini bile hala milyonlarca insan 'hagi olmasa gorurduk fatih terimi' seklinde aciklanmaya calisiliyor.
    cunku gormemisiz, gelisim nedir, adim adim buyumek nedir, bu surecte iyi ve kotu gunlerin olabilmesi normal midir...

    spor salonlarimiz bile yaz icin gaza gelip martta kaydolduktan sonra mayisi gormeden "ya olmuyo abi benim metabolizmam yavas" gibi bahanelerle birakan insanlarla dolu.

    konuya donmek gerekirse, bu ligde yarismaci bir iddiasi olmayan, butcesi ve taraftar kapasitesi geregi olmamasi gereken, fatih karagumruk, oynadigi futbolla butun dikkatleri uzerine cekmesini saglayan farioli'yi kovup, ondan cok da iyi puan toplayamayan volkan demirel'i getiriyor.

    yine ayni sekilde, yarismaci olmayi belki hayal edebilecekken kadrosunun en degerli oyuncularini kaybeden alanyaspor, yerlerini doldurmayip, sezonun ilk 3 macinda 1 galibiyet alabilen cagdas atan gibi buyuk potansiyelli bir hocayi gonderip bulent korkmaz gibi vasat bir teknik direktoru getirebiliyor. beklenin otesinde bir puan ortalamasi tutturmasina karsin onunla da yollarini ayirip karagumruk'ten ayrilan farioli ile nispeten dogru yola geri donuyor.

    burada ornegini verdigim iki kulup hatayspor ve sivasspor ile birlikte bu ligin son 4-5 yildaki en istikrarli kulupleri. hos sivas'in istikrari da yonetim basarisi mi yoksa riza calimbay'in sivas seviyesinin ustunde basari saglamasi mi tartisilir. bu yilki gidisatlari gecen yillardan daha kotu ancak avrupa potasindan hala 9 puan uzakliktalar. bu fark acilirsa kendisinin de gonderilip yerine ligin kasar tabir edilen hocalarindan birisinin geleceginden neredeyse eminim.

    kim niye bu ligi izlesin? ben izlemem. zaten kisitli olan vaktimi f1 ve premier lig izleyerek ve galatasaray'in onemli maclarini "takip ederek" harcarim. herkes de ayni sekilde davraniyor. bu ihalenin sonucu kisa vadede aci olacak. umarim, "isler halledilmez" de mecbur kalarak isin dogrusunu yapmak zorunda kalir turk futbol camiasi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın