• 1
    “vergilendirilmiş kazanç kutsaldır” sözünün bir anayasa gibi ezberletildiği bu ülkede, en çok gelir elden eden meslek grubunun en az vergi oranına tabi tutulduğunu söylediğimde aklınıza gelen ilk meslek ne oluyor? yanıtınız milletvekilliği, doktorluk veya pilotluk değil de futbolculuk ise doğru sayfadasınız.

    can 25 yaşında ülkenin önde gelen firmalarının birinde pilotluk mesleğini icra eden başarılı bir genç iken ikiz kardeşi cem okul sıraları ve futbol sahası arasındaki tercihini top peşinde koşarak yapmış bir futbolcu. can kendi meslek ortalamasının çok üstünde bir maaş alıyor ve yıllık primlerle beraber 1 milyon tl gelir getiren bir işe sahip. kardeşi cem ise ortalama bir süper lig futbolcusunun kazandığı 2 milyon tl ile yıllık kazancının keyfini sürüyor. iki kardeşin de muhasebecisi yıl sonunda kardeşlerin ödedikleri vergi makbuzlarını getirdiğinde, pilot olan can, "allah’ım ben nerede yanlış yaptım" şokunu yaşasa da, yanlışı kendisinin değil türk vergi sistemi’nin yaptığını “sporcuların özel vergilendirilmesi” maddesine baktığında anlayacak ve bir bardak soğuk suyla serinleyecek.

    pilot olan can kazandığı1 milyon lira gelirin %35’lik kısmını yani350.000 türk lirası’nıvergi olarak öderken kardeşi futbolcu cem kazandığı 2 milyon lira ücretin %15’lik kısmını yani 300.000 türk lirasını vergi olarak ödüyor. yani kardeşlerden biri diğerinin tam iki katı yıllık ücreti kazanmasına rağmen daha az vergi ödüyor. eğer can’ın da bordrosunda pilot değil de sporcu yazsaydı 350.000 türk lirası yerine 150.000 türk lirası ödeyecekti. eğer cem futbolcu olmayıp da pilot olsaydı ve 2 milyon tl yıllık ücret alabilseydi 300.000 türk lirası yerine 700.000 türk lirası vergi ödeyecekti.

    biraz muhasebecilik oynayarak, türkiye'de futbolcuların kazandığı gelirin vergilendirilmesinin tarihsel sürecini ve avrupa'daki meslektaşlarıyla kıyaslaması hakkında eğlenceli bir yazı için plase dergi'ye bekleriz.

    http://plasedergi.com/...mi-futbol-ulkesi-mi/

    edit: futbol romantikliğinden ziyade yazının tam halinde de bahsedildiği üzere; futbolcular ödemeleri net olarak aldığı için bu vergileri ödemek kulüplerin yükümlülüğünde. fakat kulüplerimiz de bu vergi ödemelerini yapmadıkları için biz bunları "x kulübün 100 milyon tl vergi borcu sıfırlandı" haberlerinde görüyoruz. bu durumun da sonuçları ve alternatif çözümleri yazımızda mevcut.
  • 7
    fatih altaylı tarafından yazılan ve tüm futbol camiasını ilgilendiren bir durum söz konusu.

    https://www.haberturk.com/...a-agir-vergi-geliyor

    --- alıntı ---

    vergi kanunu’nda değişiklikler yapan tasarı hemen hemen tamamlandı.
    yakında tbmm genel kurulu’na iner ve belki bir iki değişiklikle yasalaşır.
    kanunda olumlu, olumsuz pek çok değişiklik var. görebildiğim kadarıyla hizmet sektörlerinde vergi oranını arttıran, üretim sektörlerinde ise düşüren veya aynen koruyan bir yaklaşım geliştirmeye çalışmışlar ki, bunu makul buldum.

    genel olarak taslağın bende uyandırdığı intiba, “denizi bitirdik. acil su lazım” durumu.
    yani: “durum şahane. vergiler müthiş.”
    şaka bir yana yeni tasarıdaki en önemli değişiklik, yıllardan beri tartışılan “futbolcu vergileri” ile ilgili.
    bu tasarı yasalaşırsa, türkiye futbolcular için “vergi cenneti” olmaktan çıkacak ve türkiye 1. liginde ya da süper liginde oynayan futbolcular avrupalı meslektaşları ile hemen hemen aynı oranda vergilendirilecekler.

    siz bakmayın, tasarıyı üstünkörü okuyup “futbolcu vergileri en yüksek yüzde 20 oranında olacak” diye yazarak artışın sadece yüzde 5 oranında olacağını iddia edenlere.
    yeni tasarıya göre “en üst ligdekiler için yüzde 20, en üst altı ligdekiler için yüzde 10” vergi öngörüldüğü doğru ama hepsi bu değil.
    çünkü vergi kanunu’nun bu maddesine koyulan bir ek ile “bu madde kapsamındaki gelirler toplamının, 103. maddede yazılan tarifenin dördüncü diliminde yer alan tutarı aşması halinde bu gelirler yıllık beyanname ile beyan edilir”.

    103. maddenin 4. diliminde yer alan tutar için ise şöyle yazıyor:
    “750.000 tl’nin 500.000 tl’si için 163.460 tl fazlası için yüzde 39”.
    gelir 1 milyon tl ise “1 milyon tl’nin 750 bin tl’si için 260.960 tl fazlası için yüzde 43”.
    gelir 1 milyon tl’yi aşıyor ise “1.000.000 tl’si için 368.460 tl fazlası için yüzde 45”.

    yani yılda 2 milyon avro ücret alan bir futbolcu bugünkü kurdan 12 milyon 980 bin tl olan yıllık geliri için 5 milyon 759 bin 460 tl vergi ödeyecek.
    oysa aynı futbolcu bugün aynı miktarda geliri için 1 milyon 947 bin tl vergi ödüyor.
    diyeceksiniz ki avrupa’da bu oran ne?
    onu da fazla detaya girmeden yarın yazayım.

    --- alıntı ---

    avrupa'da futbolculardan en az oranda vergi alan ülkeyiz. ciddi şekilde önem arz ediyor bu konu. futbolcuları ve kulüpleri ciddi anlamda etkileyecek. ancak bence iyi bir haber olmalı. zira asgari ücret ve o civarda yaşayan bir vatandaştan kesilen oran ile milyon dolarlık sözleşme yapan futbolcular arasında artan oranlı bir fark olmalı.
  • 26
    kesinlikle yazarlarımızın okumasi gereken bir yazı. yeni vergilerin bize getirdiği yükleri çok güzel anlatmış. yazıda bir bölüm var, ne kadar radamel falcao garcia'nın net maasi 5'de olsa;

    --- alıntı ---
    örneğin 4.5 milyon euro maaşla türkiye'nin en pahalı futbolcusu falcao ile bu yıl 2.7 milyon euro maaşla transfer edilen bir futbolcunun kulüplere maliyeti aynı olacak. çünkü düzenleme yasanın çıktığı 1 kasım 2019 öncesi transfer olan futbolcuları kapsamıyor.
    --- alıntı ---

    https://m.haberturk.com/...haberler-2775733-amp
  • 16
    fatih hocanın 24 temmuz 2020 antalyaspor galatasaray maçı'ndan sonra yaptığı açıklamaya göre ülkemizde bu vergi oranı %67 olmuştur. eski sözleşmeleri bağlayan bir durum söz konusu değildir diye düşünüyorum.

    bu alınacak verginin yükselmesi veya düşmesi futbolculardan bişe götürmüyor. adamlar zaten net maaş üzerinden anlaşma yapıyor. olan yine kulüplere oluyor. artmasını çok mantıklı bulmuyorum. gerçi bizim türk futbolunda mantıklı bir karar, kural bulmak ne mümkün! adamlar 2020 yılında saçma sapan yabancı kuralı getiriyor mesela. bizim ülke futbolu bu yöneticiler ile çok yaşamaz, batar gider...

    bizde bu sene maaş bütçesini düşürmeyi falan planlıyorduk. 30 milyon euro maaş bütçeli takım kursan, vergi meselesinden dolayı 50 milyon euro ödeyeceksin yine. ne anladık biz bu işten...
  • 17
    türkiye'de futbol, ticari anlamda oldukça zarar eden ve sürekli açık veren bir alan.
    kulüpler gelirlerine göre çok para harcıyorlar ve sürekli borçlanıyorlar.
    50 birim para senelik maliyeti olan bir kulübün, 40 birim para geliri varsa bunu yönetemezsiniz ki, kulüplere bakın bunu neredeyse tamamı yaptı.
    bankalara borçlandılar, faiz giderleri kârlarını alıp götürdü, üstelik borçlanmaya da devam ettikler.
    bu döngü devam ederken uzun yıllar vergi de ödemediler.
    kulüpleri kurtaracağız diyen devlet, sürekli evin şımarık çocuklarına arka çıktı hazine kasasından.
    nasıl olsa halk öderdi, zaten kendi işine yaramayan, bir avuç elit (!) zümre için neleri ödemiyordu ki...
    böylece yalı çocukları, zengin iş adamları kulüplerde istediği gibi oynayıp, egolarını tatmin edip, rahatça batırıp gidebilirlerdi.
    nasıl olsa bir sorumluluğu ve cezai yaptırımı da yoktu...
    yıllarca türkiye'den ekonomik açıdan çok daha güçlü ülkelerde, yüksek gelirli kişilerden alınan vergi oranları türkiye'den çok da fazlaydı.
    mesela türkiye'de vergi oranı %18 iken, fransa, almanya, italya, ispanya gibi ülkelerde bu oran %45'in üzerindeydi.
    üstelik onlara devlet af veya bağış da yapmıyordu.
    ronaldo, messi gibi dünyanın en popüler futbolcularına bile en ufak iltimas göstermiyorlardı.
    çünkü orada yaşayan vatandaşlar, zaten her yıl milyonlarca avro kazanan bu adamların vergi borçlarını neden kendileri ödesindi ki?
    çünkü biliyorlardı ki, affedilen her kuruş, kendi ceplerinden çıkıyordu. markette, manavda, benzincinde daha fazla para ödemelerine sebep oluyordu.

    türkiye gibi başarı anlamında neredeyse hiçbir elle tutulan sonucu olmayan (yalnızca 2000 galatasaray var) futbol camiasında en yüksek vergi neyse o getirilsin ve uygulansın.
    millet her şeye kdv + ötv + ötv'nin kdv'si gibi vergi üstüne vergi öderken, futbol piyasasındaki kesintileri düşünemem.
    onlar garajlarına bir lamborghini daha fazla koyacaklar diye, bu ülkede peynir, et, benzin daha pahalı olmasın.
  • 21
    sayın cumhurbaşkanımızın sarayda rahat rahat oturması için elzem olan vergilerden sadece bir tanesidir. ülkemizde otomotiv sektöründen, alkole kadar bir çok sektörde yüksek oranda vergiler uygulanırken tabiki futbolcuların kazançlarından da yüksek oranda vergi alınacağı belliydi. bu vergi oranı kulüplerimizi finansal olarak zor duruma düşürecek ve zaten türk lirasının değer kaybetmesi ile transfer yapamayan kulüplerimiz daha da zorlanacak ve ligimizin kalitesi biraz daha düşecektir.
  • 11
    --- alıntı ---

    isveç yüzde 56,9'luk oranla en yüksek vergi uygulayan avrupa ülkesi olurken, bu ülkeyi sırasıyla yüzde 56,5 ile portekiz, yüzde 55,6 ile danimarka, yüzde 53,7 ile belçika izliyor.

    avrupa futbolunun kalbi olan ülkelerden ingiltere'de profesyonel futbolcu gelirlerinden yüzde 45 vergi alınırken, bu oran almanya'da yüzde 47,5, italya'da yüzde 47,9, fransa'da ise yüzde 50,3 olarak gerçekleşiyor.

    --- alıntı ---

    devletimiz, asgari ücretli çalışandan bile vergi alıyorken, milyonları götüren futbolculardan da yukarıda alıntıladığım bloomberg'in haberinde yazan oranlarda vergi almalıdır. fatih altaylı'nın haberinin doğru olmasını umuyorum.

    devletimiz için ufak meblağ olabilir, futbolcular burayı tercih etmeyebilir; hiç farketmez en azından adalet yerini bulur.
  • 32
    --- alıntı ---

    resmi gazetede yayınlanan karara göre: futbolcular için ödenen vergiler, amatör şubeler ve altyapılara harcanmak şartıyla kulüplere iade edilecek. (sportcell)

    --- alıntı ---

    sözde altyapıya harcanması için kaldırılmış uygulama, ancak türkiye'de yaşayan herkes bilir ki bu olmayacak, çünkü bu iade edilen vergileri yine futbol as takımı için kullanan kulüpler ceza meza almayacak.

    ülke ne kadar güzel bir yer ya. en zenginler hiç vergi ödemezken kriz var diye orta ve alt kesimin kdv'si bile artırılıyor. türkiye'de en kolay şey futbol kulübü yönetmek, buna rağmen kulüp batıranlara madalya takmak lazım.
  • 18
    ülkemizdeki kulüplerin vergilendirilmesi yap-boz usulü değişikliklerle çorbaya döndü. (bazıları futbolcuların vergilendirilmesi diyor ben de kıs-kıs gülüyorum) son değişikliklerle yine eskiye dönülecek hiçbir kulüp vergisini ödeyemeyecek ve sonunda af çıkarmak zorunda kalınacak.

    tarih tekerrürden ibarettir diyorlar da bazıları inanmıyor.
  • 8
    türkiye'de futbolcuların statüsü değiştirilmedikçe hiçbir işe yaramayacak daha doğrusu futbolcuları etkilemeyecek olan durumdur.

    zira mevcut vergi yönetmeliğinde, geliri 500 bin tl'nin üstünde olan kişilerden %35 oranında gelir vergisi alınıyor. yeni uygulama ile sadece daha fazla kademe getirilmiş durumda.

    ancak futbolcular ve kulüplerin dernek statüsünde olması gibi durumlar futbolcuların doğrudan gelir vergisi ödemesini engelliyor.
  • 27
    fenerbahcenin bu yıl bir sürü sözleşme yaptığı düşünüldüğünde bu oyunculara verecekleri paraların bi vergi düzeni ile beraber ciddi rakamlara ulaştığını anlamak zor değil. hatta muric'ten gelecek para bile yeni transfer maaşları ve vergilerini karşılamayacaktır. tabii sözleşmelerde bir katakulli dönmüyorsa. dönüyorsa da işin vergi boyutu var. buradan kaçan verginin haddi hesabı olmayacak. ali koç, emre belözoğlu ve cumhurbaşkanı görüşmelerinde harcama limiti konusunun yanında bu vergi konusunun da konuşulduğuna eminim. transfer sezonu bittikten sonra vergi oranlarında bir öteleme, değişiklik gelirse şaşırmamalıyız. bu yazdığım sadece tahmin.
  • 23
    vergilerin arttırılması yeni değil, geçen kasımda yani salgından önce verilmiş bir karar. bu yeni vergi sistemi, kış transfer sezonu ve sonrasındaki oyuncuları kapsıyor. fatih terim'in bu konuyu açıklamasının taraftarların transfer dönemi öncesinde bilinçlenmesi açısından çok faydalı olduğuna inanıyorum.

    eskiden kulüpler net ücret üzerinden %15 stopaj ödüyordu, bundan sonra oyuncuların net ücreti üzerinden %40 kesilecek.

    örnek olarak yılda net 1,500,000 € isteyen bir futbolcuyu alalım. eskiden %15 stopajı kulüp ödüyordu ve futbolcunun toplam maliyeti 1,725,000 € oluyordu. yeni vergi sisteminde futbolcular toplam kazandığı ücretten %40 kendisi veriyor, dolayısıyla kulübün ona 2,500,000 € ödemesi gerekiyor ki futbolcu bu miktarın %40'ı olan 1,000,000 €'yu vergi olarak ödediğinde ve ona yine 1,500,000 € kalacak.

    `vergi oranı %15'ten %40'a çıktıysa fatih terim neden %67 diyor?` çünkü eskiden 1,500,000 € net kazanan bir oyuncu için kulübe vergi yükü 225,000 € (225,000 / 1,500,000 = %15) iken şimdi 1,000,000 € (1,000,000 / 1,500,000 = %67). eskiden %15 oran net ücret üzerinden hesaplanırken artık %40 oran brüt ücretten hesaplanıyor. yani aslında kulüpler için vergi yükü %15'ten %67'ye yükseltildi.

    bu aynı futbolcu için eskiden 1,725,000 € olan toplam maliyet artık kulübü için 2,500,000 € olduğuna göre kulüplerin ücret maliyetlerinde %45 artış var demektir. bir başka hesapla, uluslararası piyasada oyuncuların aynı net ücreti talep edeceğini varsayarsak, kulüplerin eskiden aynı bütçeyle kurduğu takımlar 100 birimden 69'a birime düşecek.

    yayıncı kuruluşun ödemeleri azalttığı, şampiyonlar ligi gelirleri olmadığı, pandemi ve seyircisiz oynanan maçlar nedeniyle gelirlerin düştüğü, büyük kulüplerin yüksek kur nedeniyle daha fazla borçlanamadığı bir dönemde financial fair play'e uymanız gerektiği için takım bütçesini yarıya indirmeniz gerekiyorsa kadro kalitesi 100 birimden 34 birime düşecek. örneğin yılda net 3,350,000 € kazanan ve eski sistemde vergilendirilen belhanda'yı gönderip yerine yılda net 2,311,000 € isteyen bir oyuncu getirdiğimizde bize maliyeti aynı olacak, yarı maliyetine indirmek istediğinizde ise takımın ilk onbirde oynayan yıldız futbolcusuna verebileceğiniz net ücret 1,155,000 € olacak.

    yeni vergi sisteminin bunların dışında kimsenin fark etmediği bir etkisi daha var. vergi sistemi değişmeden hemen önce fernando muslera ile yıllık 2,500,000 € üzerinden sözleşme uzatma kararı alınmıştı. şu andaki mevcut sözleşmesinin bize toplam maliyeti stopajı ile birlikte 4,111,000 € ancak yeni sözleşmenin maliyeti muslera'nın net ücretini %30 azaltmamıza rağmen 4,166,000 €'a çıkacak. bu nedenle muslera'nın sözleşmesi bitmeye yakın uzatılacak, merak etmeyin. aynısı emre akbaba için de geçerli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın