• 1
    transfer dönemlerinde dedikodusu yapılan futbolcular eğer 30 yaşın üzerindeyse yoğun bir şekilde etkisi görülen takıntıdır.

    çeşitli oyuncuların başlıklarında görmekteyiz, "32 yaşında, bize gelmesin" benzeri ifadeleri. öncelikle 30 yaşının üzerinde olup da galatasaray için adı tartışılan bir oyuncu dünya çapında bir oyuncudur. kimse kalkıp da devran ayhan'ı alalım demiyor herhalde. misalen, diego forlan gibi adamlardır bahsedilenler.

    gelecek planlarına uygun düşmeyeceği de sapmaz, değişmez açıklamadır. şimdi arkadaşlar galatasaray'ın kadrosuna katacağı her oyuncu; gelişecek, piyasa değerini artıracak, takıma katkı verecek ve 2 sezon sonra en az 10 milyon euro bedelle avrupa takımlarına satılacak diye bir kesinlik yok. artı bu şekilde oyuncu al-sat işinden para kazanan porto, lyon, basel gibi kulüpler afrika'nın, latin amerika'nın, asya'nın kuytu köşelerinden bu adamları bulup getiriyorlar. 4-5 milyon euro bedelle avrupa'dan alınan bir adamın 15 milyon euro karşılığı ingiltere'ye satılması bir politika değil isteyen kulübün cazibesine kapılan oyuncunun gitme arzusu nedeniyle zorunluluktur. kagawa örneğinde gördüğümüz gibi 300-500 bin euro'ya aldığın adamı 10 milyon euro üzeri satabilmek bir politikadır.

    22 yaşında potansiyeli olan genç bir yabancı futbolcunun şampiyonlar ligi maçlarında elinin ayağının birbirine dolaşmayacağı ne malum? ya da aynı şekilde derbi maçlarında batırmayacağı? ama 32 yaşında avrupa çapında deneyime sahip, ülkesinin milli takımında banko oynayan kaliteli bir futbolcu şampiyonlar ligi'nde alınacak puanlarda büyük pay sahibi olabilir.

    takımı veteranlarla dolduralım demiyorum. potansiyeli olan genç oyunculara öncelik verilmesini de savunuyorum. lakin geldiği takdirde 1 veya 2 sezon takıma avrupa arenasında direkt puan ve para kazandırabilecek çapta bir futbolcunun sırf 32-33 yaşında diye tukaka ilan edilmesi de saçma olur. kadromuzda bu şekilde 1-2 oyuncunun yer alması geleceğimizi tehlikeye atmaz, bilakis gelecek için uefa listesinde bize puan ve kasamıza para katar. zira, mesela italyan milli takımı sözlükteki hakim zihniyetin eline bırakılsaydı, andrea pirlo şu an evinde bira açıyordu. halbuki neler başardığını görüyoruz.

    geleceği kurarken bugünü yabana atamazsınız. yoksa kuracağınız gelecek bugünden daha zayıf olabilir. 30 yaş üstü adamlara otomatikman hayır diyen, sıkı bir football manager oyuncusundan daha öte değildir.
  • 3
    futbolcu yaşı önemlidir. eğer geleceğe yönelik kalıcı başarılar edinmek istiyorsanız 32-33 yaşındaki futbolcuları getirip takıma koyduğunuzda bir sene sonra yerini doldurmak için ekstra masrafa girmiş olacaksınız ve eğer işler iyi gittiyse işleyen düzeni bir nebze bozmuş olacaksınız. bu takımdaki yaşlı oyuncu sayısıyla da doğru orantı da devam edecektir.

    galatasaray açısından bakarsak eğer geçen sene yapılan transferlerden en yaşlı olanı tomas ujfalusi'ydi ve takım kimyasına çok çabuk ayak uydurdu ve o'nunda katkılarıyla şampiyonluk geldi. ancak 1 sene daha üst düzey performans gösterdikten sonra ne yazık ki formu da yavaş yavaş düşecektir. bu sene bazı maçlara da yaşı sebebiyle ilk 11 başlamayabilir.

    eğer galatasaray ünal aysal'ın dediği gibi avrupa'nın en iyi 10 takımı arasına girmek istiyorsa gelecek vaad eden oyuncuları transfer etmeli kendisi yıldızlaştırmalıdır. diego forlan, lucio, drogba gibi ununu elemiş eleğini asmış oyuncular ne yazık ki aydadan çok zarar getirecektir. diyelim ki tam tersi oldu müthiş katkı verdiler bu sefer ne olacak 1 sene sonra takımı bırakacaklar yine yerlerini doldurmak için uğraşacağız.
  • 4
    menajerlik oyunlarından kalma bir tutumdur.

    hangimiz bir menajer oyununda takımımızı seçer seçmez, ilk önce yaşa göre sıralayıp yaşlıları şutlamıyoruz? kendi adıma ilk yaptığım iş 28 yaşından büyük, vasat oyuncuları satış listesine koymak oluyor. sonra oyuncu arama bölümünde 16-22 yaş oyuncuları taratıyorum. daha ileri gidip bütün kulüplerin genç takımlarındaki oyuncuları inceliyorum ve tabii ki genç milli takımları. dolduruyorum nerede ışık saçan genç varsa takıma. transfer bütçem 300 milyon dolar olsa bile çok über yıldız değilse 30 yaşını aşmış adamı da asla almıyorum.

    bilinçaltımıza bu şekilde yerleştirdiğimizden dolayı, gerçek hayatta da takımımıza oyuncu beğenirken yaş sınırı koyuyoruz kendimize. çünkü aklımız genç oyuncu bulup, pişirip yeri geldiğinde çok büyük meblağlara satmak ve zengin olmak. daha çok para, daha çok para.. gözümüz doymuyor.
  • 7
    oyun gereği futbolda yaş olmaz o mevkinin yaşı olur. nadir olarak da futbolcular o mevkinin yaş aralığını kendileri egale ederler. misal bir kalecinin 40'a kadar yolu olur defanslar en iyi dönemlerini 26'dan 33'e kadar olan dönemde geçirirler, ortasahalar için de yine aynı şekilde 25'den başlar 30'a, 31'e kadar devam eder bu.

    ama dediğim gibi bazı oyuncular bu yaş aralığını egale ederler messi'nin bu yaşta ortalığı kasıp kavurması ve drogba'nın forvet gibi yıpratıcı bir mevkide hala büyük bir takım için bile yeterli bir performans gösterebilmesi gibi.
  • 9
    zaman zaman haksız bulsam da genel olarak haklı bulduğum takıntı. mesleğim gereği şöyle bir örnek vereyim. düşünün elinizdeki bakım kadrosu belli bir yaşın üstündeki elemanlardan oluşuyor. bir zaman sonra o kadro yavaş yavaş mecburiyetten dağılacak. eğer o kadro sizinle iken genç arkadaşları bu ekibin içine koyup tecrübelilerden yararlanarak o işi öğrenmelerini sağlayamazsanız yaşı geçmiş elemanlarınız ayrıldığında kadronuz yetenekli ama bilgisiz bir ekipten oluşabilir. ve bu ekip açıkçası ne kadar yetenekli olursa olsun o işi kotaramaz. kotarsa da bu süreç çok sancılı olur.
  • 10
    seneler boyunca üniversite sınavı olsun, kamu sınavı olsun, banka sınavı olsun tüm sınavlarda uzun uzun paragraf sorularının neden yer aldığını anlamamı sağlamıştır bu takıntı. zira okuduğunu anlayabilme yetisi cidden herkeste bulunamıyor. eleyici olmak adına güzel bir soru tipiymiş, hazırlayanları tebrik ediyorum.

    başlığı açan ve bu takıntıdan rahatsız olan kişi olarak ben demişim ki; ve şimdi tekrar diyorum ki, üst seviye yetenek ve tecrübeye sahip bir futbolcu, mesela diego forlan demiştim, bu sefer de samuel eto'o diyorum, galatasaray'a transfer olacak olsa; "30 yaşından büyük bu, gelmesin" diyecek olan taraftarlar var. hem de çok fazla sayıda.

    galatasaray kadrosunu kursun, gelecek planlarını yapsın. itiraz eden mi var? lakin, şampiyonlar ligi maçlarında elmander'in yanına necati'yi koymak var, 22 yaşındaki genç brezilyalı zamazingho'yu koymak var, bir de samuel eto'o koymak var. eto'o, veya forlan, veya aklınıza kim geliyorsa; bu adamın atacağı gollerle gruptan çıkmak var. puan kazanmak var, torba yükselmek var. bilmem kaç yüz bin isviçre frangı prim kazanmak var her maçtan. anlatabiliyor muyum?

    çok mu zor arkadaşım mesajı anlayabilmek? lazio geçen sezon 33 yaşında olan miroslav klose'yi neden aldı? lazio'da hiç genç futbolcu yok mu? lazio'yu angutlar mı yönetiyor da gelecek planı yapamıyorlar?

    hayır madem football manager hastasısın, bak orada da bahseder; "galatasaray boss is looking for experience" der. demiyoruz ki takımın yaş ortalaması 31,7'ye çekilsin. sen kadroyu yine geleceğe göre kur, ama iş bitirici, sınıf atlatıcı bir adam alınacak olursa, sırf 32 yaşında diye velveleye verme ortalığı.

    bu kadar zor değil be.
  • 13
    artık antrenman tekniklerinin, futbolcu bedeninin maksimum fayda ile kullanılmasını sağlayan teknolojinin bu kadar geliştiği, futbolcuların neredeyse makinelere dönüştüğü günümüzde olmaması gereken takıntıdır. bedenleri izin vermediği için 10-15 yıl önce futbolcular 30 yaşında emekliliği düşünmeye başlardı fakat, günümüz imkanlarında sağlıklı bir sporcudan 40 yaşına kadar verim almak mümkündür.
  • 14
    yaşlı bir futbolcunun bir turnuvadaki 2 maçlık parlamasını bir sezondaki 50 maçta göremeyeceğini bilen mantıklı insanlarda görülen takıntıdır. ha ben demiyorum ki pirlo büyük futbolcu değil. ben de keyifle izliyorum kendisini ama bi bitmedi şu şakşakçılığınız. adam 10 yıldır böyle oynuyor üç maçını izleyen herkes 40 yıllık pirlo fanboyu oldu arkadaş yeter artık.
  • 15
    sözlükteki içine arsene wenger kaçmış olan yazar grubunun takıntısıdır efendim.

    eğer aldığım forvet oyuncusu benim icin yılda 20 gol atacaksa isterse 35 yaşında olsun, 2 yıl sonra o gider başkası gelir. asıl dikkat etmemiz gereken şudur ki bizim hayalini kurduğumuz ve hedef olarak gösterdiğimiz şampiyonlar ligi şampiyonluğu için öncelikli olarak şampiyonlar ligine düzenli katılan bir takım olmamız gerekmekte. bu da uzun vadeli hedeflerimize ulaşmak için kısa vadede kesin çözümler üretmemizi gerektiriyor.

    düzenli cl katılımının ön koşulu ise ligimizin 2.sinin cl'ye katılması neredeyse imkansız olduğu için seneye de şampiyon olmaktır. bu yüzden uzun vadeli hesaplarımızdan önce kısa vadede seneye bizi başarıya götürecek oyunları da kadromuzda genç yaşlı demeden barındırmamız gerekiyor. öncelikli kıstasımız yarar olmalıdır. çünkü öncelikli amacımız kasamızı iyice doldurmak ve düzenli şampiyonlar ligine katılım, yani süper lig şampiyonluğu.

    elbetteki takıma genç oyuncular da monte edilmelidir. özellikle kanatlar için devamlılık ve dinamizm açısından genç oyuncu transferi daha yararlı olacaktır. ancak forvette bizim için oynayacak bir diego milito ya da berbatov bizim önümüzdeki 5 10 yıllık planlarımız için çok önemli hamleler olacaktır.

    son olarak yaşlı futbolcu düşmanları için; (bkz: andrea pirlo)
  • 16
    (bkz: didier drogba)

    hangimiz istemezdik hagi36'sında değil de 37'sinde futbolu bıraksın ? sadece bir sene daha onu izlemek için neler vermezdik ?
    2008'deki şampiyonlukta 37'lik hakan'ın katkısını nasıl da unutuyoruz hemen.

    drogba'ya 35 yaşında olduğu için burun kıvaranlar, 10 sene boyunca her sıkıştığı anda hakan'a top şişiren takım taraftarının ta kendileri.
    varsın 1 2 sene de drogba'ya şişirelim sıkışınca.
    varsın yabancı sınırından 1 yer de kendisi yesin.

    hoş aynı güruh, giggsburda oynuyor olsaydı, kendisine 7 sene önce hasan şaş muamelesi gösterirdi. "yaeuu giggs eskisi gibi değil, koşmuyor.."
    bugün 40'ında hala manchester united da gol atıyor, asist yapıyor kendisi.
    dünyada oyuncu kalmadı mı ya da manchester united'ın gücü mü yok 37'sindeki scholes'u1 sene sonra 1 seneliğine takıma katıyor.
    arsenal devre arasında kimseyi alamadığı için mi henry'e sarılıyor ?
    yine frank lampard 2005'deki lampardmı ki çıkıyor 35'inde oynuyor chelsea'de ?
    daha 3 hafta önce 34'lük pirlogelmeyecek diye burda bayram havası bizler estirmedik mi ?

    bazı futbolcular var özeldir, bazıları vardır çok daha özeldir. işte drogbabu çok daha özel olanlardan. dünyada bir başka eşi olmayanlardan.
    bırakın şu yaş takıntısını da doya doya izleyelim drogba'yı, ben daha doymadım sarı kırmızı file.
  • 18
    21 ve altı oyuncu alırsın, ilk haftasında yerden yere sokulur. (bkz: kazımcan karataş)

    22-24 aralığında alırsın, bu yaşta wonderkid mi olur, elde patlayacak sat sat denir. (bkz: nicolo zaniolo)

    25-30 aralığında oyuncu alırsın veya ilgilenirsin, begenilmez. illa bir kusur bulunur, yerine 30-40 milyon euro'luk oyuncu istenir. (bkz: leandro paredes) (bkz: james ward prowse)

    30 ve üstü alırsın, ooooo yaşlısaray geleceğini satansaray olur. bakkal dükkanı zihniyetiyle aldığımız her şeyi satabilmemiz beklenir. (bkz: sergio oliviera) (bkz: wilfried zaha)

    35 ve üstü konusulur, "messi olsa istemem" triplerine girilir. 35-36 yaşında ibrahimovice dede muamelesi yapılır, o ibrahimoviç 40 yaşında milan'i şampiyon yapar. di maria'ya öldü muamelesi çekilir, benfica kapar. porto'dan dem vurulur, premier lige özenilir ama pepe, thiago silva vs. örnekler görülmez. ramos'a eytli muamelesi yapılır.

    velhasıl oyuncunun saha içi ve dışında katacaklari önemlidir. yaşa kafayı takmanın hiçbir anlamı yok. 37 yaşındaki ramos 27-28 yaşında stoperim diye gezen nicelerini cebinden çıkarır.

    ha siz illa yaş fantazisine takilacaksaniz ibrahimoviç yerine daha genç diagne, mohammed mostafa ile mutluluk aramaya devam edin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın