bu yazıyı sinirlenme duvarına yazmayı mantıksız buldum. çünkü içimde öfkeden daha çok üzüntü mevcut. üzülme duvarı açmıştım girim silindi. bu yüzden buraya yazıyorum.
oyumu mevcut iktidar partisine verdim ve ümit ettiğim sonuçlar an itibarıyla oluşmadı. ve haliyle bu durum, sevinme duvarındaki renktaşlarımızın sevinçleriyle teselli bulsam da beni üzdü.
bu akşam 13 yıldır akp'yi iktidar olma yetkisi veren halk, sonunda akp dışında bir oluşuma * hükümet olabilme yetkisi vermiştir. bu durum hala mecliste çoğunluk sandalyeye sahip olacak hükümetin, nerede hata yaptıklarını düşünmeye, şapkasını masaya koyma vaktinin geldiğini gösteriyor. şahsen her başlangıcın sonu olduğuna inanıyorum. bence bu seçim sonuçları da ne yazik ki seçmeni olduğum ak partinin sona doğru başlayan süreci olduğunu gösteriyor.*
yaklaşık 10 yıldır akp'yi kötülüyen akp karşıtı vatandaşlarımızın hasretle beklediği akp nin oy ve haliyle hükümet kaybı yavaş yavaş başladı. umarım bugün %40 civarında ak partiye oy kullanan seçmen yanılıyordur ve geçen 13 yıldan çok daha güzel ve müreffeh bir döneme giriyoruzdur.*
şu andaki hükümetin dışındaki partilerin ak partiyle hükümet kuracaklarını düşünmüyorum. birbirlerine tamamen zıt olsa bile hdp ile mhp'nin de içinde bulunduğu bir üçlü koalisyon* kurulacağını öngörüyorum. her ne kadar hdp eş başkanı çocuk katili aponun heykelini dikeceklerini söylese de mhp ve chp ve genel olarak halk da bir değişiklik istediğinden, düşüncelerim koalisyon hükümetinin kurulacağından yana.
sözlükteki yaş ortalamasının 20-25 arası olduğunu düşünüyorum. ve muhtemelen burada ki bir çok renktaşımın hatırladığı ilk seçimi akp kazanmıştır. ya da bir önceki dönemdeki ecevit'in başbakanlığını belki hatırlıyorlardır. yani yıllar sonra esaret yılları * olarak gördükleri dönemi arkada bıraktıklarını nihayet gördüler. onların mutluluğu bana da eser miktarda da olsa mutluluk veriyor.umarım gördükleri her yeni gün dünlerinin önünde olur.
----
naçizane seçim analizim
öncelikle sonuçları yazarak başlayayım.
akp : % 41.04 --> 258 mv. davutoğlu'nun seçim hedefi : rahat bir şekilde iktidar olacaklarını öngörmüştü.*
chp : % 25.23 --> 132 mv. kılıçdaroğlu'nun seçim hedefi : kendileri için % 34 - 35 tahmininde bulundu.
mhp : % 16.55 --> 82 mv. bahçeli'nin seçim hedefi : yüzde değil mv. sayısı tahmininde bulundu. 110 mv.
hdp : % 12.49 --> 78 mv. demirtaşın seçim hedefi : yüzde değil mv. sayısı tahmininde bulundu. 71 mv.
yukardaki sonuçları bir sitenin sayfasından aldım. sonuçlar sandıkların tamamı açılınca ufak da olsa değişebilir.
http://secim.haberler.com/2015/seçim hedeflerine bakacak olursak, hükümetin hedefi akp'nin rahat şekilde iktidar olacağı yönündeydi. bırakın rahat şekilde iktidar olmayı, kendi başlarıına hükümet dahi kuramayacak durumdalar.bu sonuç, tahminlerine göre tam bir fiyasko diyebiliriz. tabi ki genel anlamda %40 oranın muazzam bir oran olduğunu söylemeliyim.bunun yanında 2011 seçiminde % 49.90 almışlardı. geçen süreçteki oy kayıpları % 8.86 gibi ciddi bir oran.
chp'nin hedefi % 34-35 ti. % 10'luk bir kaymayı da fiyasko olarak görebiliriz. geçen sonuçlara göre onlar da akp gibi bir düşüş yaşadılar. hem de chp bu seçimde hiç olmadığı kadar renkli ve güçlü bir reklam kampanyası yapmasına rağmen. bu da reklamın seçim üzerinde ki etkileri konusunda tüm partileri araştırmaya itmeli*. asıl konuya gelecek olursak chp 2011 seçiminde % 25.90 orana sahipti. geçen süreçteki oy kayıpları % 0,71. yani akp'ye göre bu düşüş devede kulak. kısaca küçük oynamayı saymazsak chp seçmen kaybetmemiş diyebiliriz.
mhp'nin hedefi 110 milletvekiliydi ancak onlarda hedefe ulaşma konusunda hayal kırıklığı yaşadılar. 82 milletvekili çıkardılar. bu sayı önceki seçimde 71'miş. sandalye sayısında bir artış yaşadılar. oy oranları 2011'de % 12.90'ken şimdi bu oranı % 16.48'e yükseltmişler. tahminleri kenara bırakacak olursak mhp'nin durumu kendileri açısından umut verici. artış oranları ise % 3.58'e tekabül ediyor. chp seçmen kaybetmediğine göre akp'nin kaybettiği % 8.86'lık dilimin % 3.58'inin mhp'ye gittiğini düşünüyorum. *
hdp'nin hedefine gelelim. hem hedefi hem de geçen seçime göre oy oranı artan tek partinin hdp olduğunu görüyoruz. daha önceki seçimlerde de kazandıkları orana yakın tahminlerde bulunmuşlardı. bu onların kendilerini adadıklarını! iddia ettikleri toplumu çok iyi tanıdıklarını ve iyi bir oy mühendisliği yaptıklarını gösteriyor. tahminleri 71 milletvekili idi. ancak buna ek olarak 7 milletvekili daha meclise sokmayı başardılar.
2011 oy oranları % 6.58 'miş. aslında önceki seçime bağımsız olarak katıldılar. % 6.58 bağımsızların oranıydı. sanırım gerçek oranları hdp'li olmayan bağımsızları düşünürsek % 5.5 ila % 6 civarındadır. şimdiki oranları ise
% 12.78. geçen seçime göre oylarını tam tamına % 6.78 gibi bir oranla artırmışlar.
ben bu % 6.78'in akp'nin mhp'ye kaptırdığı oylardan kalanların çoğunluğu olduğunu düşünüyorum. bu düşüncem aşağıdaki linktekine benzer haberlerin kulağıma gelmesinden kaynaklanıyor. tabi bunun yanında doğu kökenli vatandaşlarımızın nüfus artışının diğer bölge vatandaşlarımıza göre aşırı fazla olduğu da muhakkak. bu artışta bu durumun da payı olabilir. doğu kökenli genç nüfusun diğer bölgelerdeki genç nüfusa göre çok fazla olduğunu düşünüyorum. *
ilgili haber linki :
http://www.dogruhaber.com.tr/.../Haber.php?id=173778 *
bunun yanında geçen seçimlerdeki seçmen sayısı, baraj altında kalanlar ile bu seçimdeki seçmen sayısı ve baraj altındakiler, aynı zamanda bu gibi bir çok parametreler ışığında çok daha isabetli ve doğru tahminler yapılabilir.
saygılarımla.
düzeltme : taşıma işleminden dolayı bazı gereksiz yerleri sildim.