• 2
    isminin bu haliyle ilk kez milattan sonra 2. yüzyılda yaşamış olan romalı tarihçi nikomedyalı flavius arrianus tarafından yaklaşık 130-131 yıllarında yazdığı periplus ponti euxini isimli eserinde "rhebas/rivas" olarak kayıtlara geçirildiği kabul görmektedir. bulabildiğim en eski görsel kaynak ise yaklaşık 1320 tarihli pietro vesconte haritası. "riua" olarak boğazın hemen üstünde seçilebiliyor...

    https://lh5.googleusercontent.com/.../vesconte-1320-1.jpg

    riva'nın kelime anlamı "kıyıdaki yerleşim" ya da "bataklık" gibi bir şey. modern yunancada ise "turp" demek. yerleşimin türkçe ismi de esasında çayağzı fakat kullanımı pek yaygın değil.
  • 4
    herkes riva arazisi'nden gelen paranın transfere akıtılarak bitirildiğini söylemiş. arkadaşlar hemen her fırsatta dursun'a saplama festivali yapılacaksa alkol sponsoru ben olurum ancak doğru gömelim. doğru bilgiler üzerinden algı yaratalım; zaten gömmek için her türlü mazeret ve sebebi dursun kendisi veriyor; biz hataya düşmeyelim.

    hepimizin temennisi, sezon başladığında iyi ve şampiyonluğa ulaşan bir takım görmek; eğer şampiyon olamıyorsak da, canınız sağolsun diyebileceğimiz, bizi cl potasına sokacak bir yerde ligi bitirmek. önümüzdeki 3 sezon bu durumun devam etmesi faraziyesinde konuşuyorum:

    ortalama bir kombine (localar hariç) 2.000 tl. 5000 var, 450 var ama biz bunu 2.000 olarak alalım. 25.000 x 2.000 = 50.000.000 tl eder.

    loca güncel fiyatlarını aradım bulamadım; ancak 200 loca içinde 1 m dolar üstü locamız da olduğunu düşünürsek aşağıdaki habere konu rakam doğru diyebiliriz. biz yine de 200 değil 150 diyelim.

    http://www.aksam.com.tr/...ekliyor/haber-620621

    özetle; 25.000 kombine ve 200 loca satışı ile senelik 200 milyon tl kazanıyoruz. dönelim başta değindiğimiz sportif başarıya.

    galatasaray başarılı ise stadı dolar. ortalama bilet fiyatına 50 tl diyelim; stadın doluluk payını da düşürüp 45.000 ortalama ile oynadığımızı farz edelim. bu maç başı ortalama 1 milyon tl bilet geliri demek. yine kırpalım ve 15 milyon diyelim.

    türkiye liginin enteresan yapısı nedeniyle galibiyet primi yaklaşık 1.3 m tl. 80 puan güzel bir puan 24 galibiyet 6 beraberlik 4 mağlubiyet ile sezonu kaparsak 31 milyon tl gibi bir parayı sadece galibiyet priminden elde etmek mümkün.

    sırf bu gelirleri alt alta toplarsak senelik 250 milyon tl gibi bir geliri cebe koymak işten değil. bunun dışında yayın hakkından aldığımız gelirleri var, iddia gelirleri var, şampiyon olamasak dahi puana göre aldığımız sezon sonu ilave prim, artı yine şampiyon olamasak da 3 büyükler primi gibi var oğlu var bir gelir var ki bunlar çok çok ciddi rakamlar. forma gelirleri, sponsorluklar, saha içi - dışı reklamlar vb saymadım.

    riva konusunda daha önce de söylediğim iki bilgiyi bir kere daha paylaşmak istiyorum:

    1) mevcut türkiye düzeninde başkan kim olursa olsun riva, florya gibi "göz konulan" yerler gidecekti. bunu kabul etmek lazım. yoksa size çivi çaktırmazlar oraya mesire yeri olur.

    2) daha önce de söyledim; (bkz: riva arazisi/#2042316) galatasaray'ın döner sermayesinde hiçbir sıkıntı yok. kredi borçları ve faizler olmadığı sürece, doğru bir politika ile yukarıdaki gelirler ve avrupa gelirleri (inşallah) ile kar da edersiniz, büyürsünüz de.

    galatasaray'ın sıkıntısı, 2000'li yılların başında sportif başarı ile finansal başarıszlık makasının yabancı kur üzerinden açılması ile başlamış, kurun tl karşısında amansız şekilde değer kazanması, türkiye'de spor finansmanı sistemi olmaması nedeniyle kredilerin 48 aydan uzun vadeli yapılandırılamaması ve bu noktada verilen anormal temliklerden doğan zararlar derken kredi üzerine kredi alarak, yıllık 40 m dolara yakın bir faiz ödemesi yapmak zorunda olmasından ileri geliyordu. döner sermayesinde bir sıkıntı olmaması yıllık 40 m dolar kar etmesi anlamına gelmediğinden, faizler nedeniyle makas açıldı da açıldı. 30 m dolar bir kar (100 mtl) etseniz dahi 35 m tl zarar açıkladığınız bok gibi bir sistemden bahsediyoruz yani. riva'dan gelen paralar bu oyunculara harcanmadı. riva'dan gelen paralar ile krediler kapatıldı. bir başka ifade ile, riva'dan gelen paralar ile yıllık 130 milyon tl gibi yola sokağa attığımız bir parayı artık atmayacağımız bir düzen oluştu. en azından bizlere söylenen bu idi.

    iyi bir galatasaray'ın 3 senede elde ettiği para 1 milyar türk lirasının üzerindedir. ünal aysal zamanında elde edilen gelir bu idi. zaten, genel kurul nezdinde yaşanan temel sorun, 1 milyar tl gibi çok ciddi bir gelir elde edilmesine rağmen, sadece kur farkı ile açıklanamayacak bir şekilde borçların kapatılamaması, zararın artması idi. özetle; galatasaray, doğru yönetilirse ve sportif başarı elde ederse, tüm şubeler nezdinde konuşuyorum senelik 100 m euro harcamasına rağmen kar açıklayabilecek bir yapıya sahip olabilecek kadar büyük bir camiadır; finansal tablolar bu dediğimin mümkün olduğunu ortaya koymaktadırlar.

    yine riva konusunda şunu da söyleyeyim; riva alındığı zaman da selahattin bayazıt hakkında bunak, kulübün parasını çarçur ediyor gibi ifadeler kullanılmış; o dönemi hatırlamıyorum elbette 85 doğumluyum; ancak babam hatırlıyor. bugün o "bunak" denen adamın vizyonu sayesinde götümüzü toparlama imkanımız doğdu. ha dursun bunu ne kadar yapabilir? gelir - gider dengesi içerisinde yapılan transferlerin mali külfetlerinin yangın edebiyatı yapılmasını gerektirecek seviyede olmadıkları rakamlar ile ortaya konmuş. elbette belhanda, ndiaye, tolga, eren gibi adamlara verilen paralarn fazla olduğunu ben de düşünüyorum ama ikisi farklı şeyler.

    dursun'u gömelim ancak riva galatasaray'ın tek geliri idi, gitti ve öldük demeyelim. şunu da söylemek istiyorum; açılan faiz makası nedeniyle "velev ki karşı duracak bir başkan olsa idi" dahi, yıllık binen faiz borcu > riva'nın olası yıllık değer kazancı. olacaktı. bana kalsa 10 sene önce satıp (ki o zaman borcumuzu tamamen kapıyor ve üstüne para kalıyordu) bu işlemi 10 sene önce yapmalıydık.

    edit: ilk gelirler yıllık rakamlar olacak; koymayı unutmuşum; düzeltildi.
  • 5
    hakkında şöyle bir haber bulunmakta, http://www.ajansspor.com/...a-arazisi-aciklamasi

    --- alıntı ---

    galatasaray spor kulübünün istanbul riva'daki arsası için gerçekleştirilen ihaleyi kazanan fema inşaat ticaret aş & klv inş. aş. iş ortaklığının belirlenen sürede sözleşmeyi imzalamamsı üzerine ihalenin en uygun ikinci teklifi sunan yılmaz inşaat taahhüt ve ticaret aş'ye ihale edilmesine karar verildi.

    emlak konut gyo'nun kamuyu aydınlatma platformunda yer alan açıklamasında, galatasaray spor kulübünün istanbul riva'daki arsası için gerçekleştirilen ihalede en uygun birinci teklifi fema inşaat ticaret aş & klv inşaat aş. iş ortaklığının verdiği hatırlatıldı.

    açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    "söz konusu iş, adı geçen iş ortaklığına ihale edilerek şartname gereği sözleşme imzalamak üzere yazı ile şirketimize davet edilmiş ancak sözleşme imzalamak için belirlenen son gün olan 15 ağustos tarihi mesai bitimine kadar sözleşmeyi imzalamamış olduğundan, ihale şartnamesinin ilgili hükümleri gereği, istekli iş ortaklığına ait geçici teminatın nakde çevrilerek irat kaydedilmesi işlemi başlatılmış olup söz konusu işin ihalede en uygun ikinci teklifi veren yılmaz inşaat taahhüt ve ticaret aş'ye ihale edilmesine karar verilmiştir."

    açıklamada, yılmaz inşaat taahhüt ve ticaret aş'nin ihalede verdiği teklifin, arsa satış karşılığı toplam geliri 3 milyar 808 milyon lira, şirket payı gelir oranı yüzde 25, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri 952 milyon lira olduğu anımsatıldı.

    projeden elde edilecek gelirin yüzde 80'inin galatasaray spor kulübü'ne, yüzde 20'sinin ise emlak konut'a ait olmak üzere paylaşılacağı belirtildi.

    --- alıntı ---
  • 6
    en yüksek teklifi veren firmanın ihaleden çekilmesiyle galatasaray yaklaşık 600 milyon lira kayba uğramıştır. bu 600 milyon liralık kayıpla ilgili asıl sıkıntı ise başkanın kayıp yok açıklamasıdır. kulübün haklarını savunma konusunda en çok sesi çıkması gereken başkan ne amaçla kamuoyunda kayıp yok algısı yaratmaya çalışmaktadır.

    en yüksek teklifi veren firmanın ihaleden çekilmesiyle galatasaray ve emlak konut'un % 38 olan payı %25'e düşmüştür. proje sonunda elde edilecek toplam hasılatın 6 milyar lira civarında olacağı düşünülürse bu %13'lük kaybın galatasaray için maddi karşılığı yaklaşık 600 milyon lira'dır. böyle basit bir matematiğe rağmen kayıp yok demek ancak art niyetle açıklanabilir.

    tekliflerde hasılat tutarı 3 milyar lira civarında, bu 6 milyar liralık hasılat nereden çıktı diyenler olabilir.

    riva arazisinde galatasaray’ın geliri hesaplanırken herkes aynı hataya düşüyor ve ihalede verilen teklifler üzerinden hesap yapılıyor. ihaleye katılan firmaların tekliflerinde verilen hasılat tutarı taban bir fiyat. emlak konut’un daha önce yaptığı tüm işlerde bu tutar ihalede verilenin en az iki, bazen üç katına kadar çıkmış. örneğin ali sami yen arazisinde hasılat tutarı tekliflerde 1 milyar lira civarında iken proje sonunda reel hasılat 3 milyar lira'nın üzerine çıkmış.

    riva arazisinde işin sonunda hasılat tutarı en az 6 milyar lira olacak. bu tutar ihaledeki tekliflerden ve işi yapacak firmadan bağımsız. burada yapılacak proje ekoköy projesi olarak uzun zaman önce hazırlandı; kaç villa yapılacağı, kaç bin m2 inşaat alanı olacağı zaten belli idi. dolayısı ile ihaleyi hangi firma alırsa alsın aynı proje uygulanacak ve aynı sayıda villa yapılacak. ihaleyi alan firmanın taahhüt ve pazarlama kabiliyeti en fazla % 5’lik marjda bir kayıp yaratabilir. zaten dursun özbek de ihale sonrası yaptığı açıklamada burada 900 villa inşa edileceğini ve reel hasılat tutarının 6 milyar lira’yı bulacağını beyan etmişti.

    http://emlakkulisi.com/...esini-anlatti/542352

    dolayısı ile galatasaray’ın gelir hesabı yapılırken reel toplam hasılat tutarı minimum 6 milyar lira olarak alınmalı.

    burada galatasaray’ın geliri konusunda asıl belirleyici olan hasılat paylaşım oranıdır. çünkü galatasaray, ihaleyi kim alırsa alsın değişmeyecek reel hasılat tutarından, bu hasılat paylaşımı oranında payını alacaktır. bu oran ihaleyi kazanan firmanın teklifinde % 38 iken; bu firmanın ihaleden çekilmesiyle ikinci en yüksek teklifi veren firmanın oranına, yani %25’e düşmüştür.

    bu haliyle galatasaray’ın %13’lük bir kaybı vardır. bu kaybın reel hasılat tutarı üzerinden karşılığı; (6 milyar lira x % 13) = 780 milyon lira’dır.

    bir anlamda, en yüksek teklifi veren firmanın ihaleden çekilmesiyle, bu 780 milyon lira galatasaray ve emlak konutun cebinden alınıp yüklenici firmanın cebine konmuştur.

    bu meblağdan emlak konut’un % 20’lik payı da düşüldüğünde, en yüksek teklifi veren firmanın ihaleden çekilmesinin galatasaray için maliyeti yaklaşık 600 milyon lira’dır.

    riva ihalesinde galatasaray’ın beklentisi % 50’ler civarında bir hasılat paylaşım oranı idi. % 38 bile yetersiz bir oran derken mevcut durumda hasılat paylaşım oranının % 25’e düşmesi tam bir skandaldır.

    galatasaray’ın riva arazisinden işin sonunda en az 6 milyar lira gelir elde edilecek ve emlak konut payı da düşüldüğünde galatasaray bu gelirin sadece % 20’sine sahip olacak. galatasaray camiası genel kuruluyla, yönetimiyle, divan kuruluyla ve taraftarıyla bu ihalenin iptalini talep etmelidir.

    bugün köprü ve kanal projeleri sonrası m2 satış fiyatları kadıköy, florya gibi semtleri yakalayan riva bölgesinde hiç bir inşaat firması %20 gibi bir oranla iş alamaz. hiç bir arsa sahibi de böyle saçma bir orana arsasını vermez. istanbul'un en ücra köşelerinde bile böyle bir oran kalmadı artık.

    tekrar altını çizmek gerekirse, galatasaray'ın gelir hesabını ya da ne kadar kaybı olduğunu hesaplarken gerçekçi bir sonuca ulaşmak istiyorsanız lütfen 6 milyar lira'lık reel hasılat tutarını kullanın. ihalede verilen tutarlar sadece taban değerler. bu değerler emlak konut'un hiç bir işinde bu tutarlarda kalmamış, bazen ikiye bazen üçe katlamış. dursun özbek de ihale sonrası yaptığı açıklamalarda bu durumu teyit etmiş. bu doğrultuda hesap yapıldığında, en yüksek teklifi veren firmanın ihaleden çekilmesiyle galatasaray'ın kaybı yaklaşık 600 milyon lira'dır.
  • 10
    https://youtu.be/_x5oZANTt1M

    gerçekten çok ilginç bir dönemde yaşıyoruz. fetö'nün kanalında kapanana kadar program yapan candaş tolga ışık, galatasaray'ın riva ve florya protokolleri ile ilgili utanmadan yalan yanlış açıklamalarda bulunabiliyor. sağolsun ali abi de bu şahsa çok net cevaplar vermiş. hem de riva ve florya protokollerini açıklamış*.

    nasıl bu tıynette olabiliyor şaşırıyorum doğrusu. bir insan, bile isteye, rakip camia üzerinden nasıl algı üretmeye çalışır aklım almıyor. kıskançlık, haset gözlerini bu denli kör etmiş demek ki. ha bir de bu karakterde(!) insanlara son 3-4 yıldır yaşadıklarımız ile alıştım ama insan her seferinde şaşırıyor işte. umarım meslek hayatım başlayınca bu adam ve türevleri ile muhatap olmak zorunda kalmam.
  • 13
    ikinci etap gelirlerinin iyimser fiyatlamayla 2 milyar, olumsuz ön görüde 800 milyon olacağı belirtilen proje.

    burak elmas yönetiminin 800 milyonu 160 milyon kredi karşılığında kırdırmak için yola çıktığı ve iki eski başkanın ibrasızlık öngörüsüyle frenlediği haberi düştü gündeme.

    https://twitter.com/...358198857875461?s=21

    ne araziymiş mübarek. 2 milyar olmasın da 1.5 milyar gelsin; borcun %50’si gidiyor.

    keşke direkt bankalar birliği anlaşmasına yapılsa bu ödeme. ciddi faiz indirimi tamamını kapatmasa yeniden yapılandırma ve daha geniş mali bütçe demek.

    edit: imla.
  • 14
    dünya gazetesinden leyla ilhan riva arazisi ile ilgili yeni bir haber yayınlamış gelirin 2 milyar 400 milyon tl'ye kadar çıkabileceğinden bahsetmiş.

    --- alıntı ---

    riva’da bulunan eski arsası üzerine inşa edilen düşler vadisi villa projesinde galatasaray’ın kazancı 3 kat arttı. artan konut fiyatlarıyla birlikte projenin başlangıcında 750 milyon lira alması planlanan kulübün kasasına 2 milyar 400 milyon lira girecek.

    galatasaray spor kulübü’nün eski riva arsası üzerinde yılmaz inşaat ve fba yapı tarafından emlak konut gyo güvencesiyle inşa edilen 1350 villalık düşler vadisi projesinde galatasaray’a ödenecek para miktarı 3 kat arttı. projenin lansman döneminde galatasaray’a 750 milyon lira verilmesi öngörülürken, artan konut değerleriyle birlikte bu oran 2 milyar 400 milyon liraya çıkacağı tahmin ediliyor.

    2018’de emlak konut ihalesinde arsayı alan yılmaz inşaat yönetim kurulu başkanı hakan yılmaz, projenin geldiği son süreçle ilgili bilgi verdi. “2018’in son çeyreğinde lansmanını yaptığımız projenin o dönem hasılat bedeli 3,8 milyar tl idi. hasılat paylaşımında bu bedelin yüzde 25’ini biz emlak konut’a ödüyorduk. emlak konut’ta yüzde 20’sini arsa sahibi galatasaray kulübüne ödüyordu” diyen yılmaz, “toplamda ödeyeceğimiz rakam yaklaşık 950 milyon tl idi. bu rakamın yaklaşık 750 milyon tl’si galatasaray spor kulübü’ne gidecekti. bugünkü satış bedellerine baktığımızda toplam hasılat bedeli 9 milyar tl’ye geldi. projenin tamamı 2026 yılında tam anlamıyla bitmiş olacak. bu 4 yılı kattığımızda rakam 12 milyar tl’nin üstüne çıkacak. dolayısıyla galatasaray, proje bitiminde payını üçe katlayarak yaklaşık 2,4 milyar tl’lik bir gelir elde edecek” diye konuştu.

    685 villa satıldı
    projenin ilk 2 etabındaki 700 villanın 685’inin satıldığını belirten hakan yılmaz, “300 villanın yer alacağı 3. etabımızda villaların metrekaresi 50 bin lira ile 65 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. yani fiyat olarak baktığımızda küçük villalar 10 milyon tl’den, büyük villalar ise 23 milyon tl’den başlıyor. her villanın bahçe büyüklüğü farklı olduğu için fiyatı da farklı oluyor” şeklinde konuştu.

    maliyetleri arıtma sistemi ile düşürüyor
    fba yapı yönetim kurulu başkanı fatih aksöz de maliyetleri düşürmek için kurdukları arıtma sistemlerine dikkat çekti. “bizim projemizdeki sosyal imkânlar çevremizdeki sitelerden bir kat daha fazla. yaşam amaçlı olarak baktığımız zaman bizim kapalı yüzme havuzumuz, fitness merkezimiz, ticaret merkezimiz, açık yüzme havuzumuz daha fazla olmasına rağmen aidatlarımız çevredeki projelerin yarısı veya üçte biri düzeyinde” diyen aksöz, “bunun en önemli sebebi, kendi arıttığımız sudan geri kazanım sağlıyoruz. yine yanı başımızda bulunan riva deresinden aldığımız suyu arıtıyoruz ve bahçede kullanıyoruz bu da bizim bahçe sulama maliyetimizi çok ciddi anlamda düşürüyor. aynı zamanda kullandığımız bu temiz su yer altına karıştığı için doğanın dönüşümüne giriyor. yani derenin temizlenmesine önemli katkıda bulunuyor. bu da bizim için üzerinde durduğumuz çok önemli bir konu” dedi.

    150 villa galatasaray’a verilecek
    kısa süre önce divan kurulunda konuşan galatasaray spor kulubü başkanı dursun özbek projeyle ilgi olarak şunları söylemişti; “arsamızın üzerinde hayata geçirilen düşler vadisi projesinde 730 villa kaldı, bu oranın yüzde 20’si bizim, yani 140-150 villa bizim. bugün 140-150 villa kaç para yapıyor, hesaplanırsa 2 milyar tl’nin üzerinde bir para yapıyor. bu rakam kulübümüze hatırı sayılır bir katkı sağlayacaktır.”

    villaların fiyatı 8 kat arttı
    projelerinin lansmandan bu yana 8 kat prim yaptığını da kaydeden hakan yılmaz, “ilk lansman döneminde 1 milyon 69 bin tl’den satışa sunduğumuz 1+1 villalarımız şu an sahipleri tarafından 8 milyon tl gibi fiyatlarla devrediyor. 1 milyon 400 bin tl’ye sattığımız villalar şuan 10-12 milyona devrediliyor. bu hafta itibariyle 3’üncü etap için talep toplamaya başladık. 1-2 haftaya kadar satışa çıkarmayı planlıyoruz” bilgisini verdi. satışlarda dışarıdan gelen müşteriden ziyade daha önce diğer etaplardan villa almış müşterilerine öncelik vereceklerini ifade eden yılmaz, “düşler vadisinde toplam 1.330 villamız bulunuyor. 700 tanesini satışa sunmuştuk şimdi bir 300 villa daha satışa açılacak. 4. etapta da bir 330 villa daha satışa sunulacak ve projemizin tamamını 2026 yılında bitirmiş olacağız” diye konuştu.

    https://www.dunya.com/...-artti-haberi-662189

    --- alıntı ---
  • 16
    --- alıntı ---
    27 nisan 2024 galatasaray sk yıllık olağan bütçe toplantısı, dursun özbek: "bildiğiniz gibi 2017 de başlayan riva projesi 1400 villadan oluşan bir projeydi. %50-55'e yakın kısmı satılmış olup kulübe büyük bir destek sağlanmıştır. geriye kalan villalar için inşaat süreci ve satış hazırlıkları devam etmektedir. yalnız şunu ifade etmekte fayda var ülkemizin geldiği ekonomik koşullar çerçevesinde riva'daki satışlarımız yavaş gitmektedir. ama şurası kesin kulübümüze ait olan 130 adet villa hala mevcuttur, yaklaşık bunun getirisi de galatasaray kulübü'nün kasasına bugün itibariyle 2,5 milyar ve biraz daha üzerinde bir girdi sağlayacaktır."
    --- alıntı ---

    https://www.youtube.com/...S94lG2Ga9&t=1765
    (bkz: riva projesi)
  • 17
    seçim arefesinde florya projesi, kemerburgaz inşaatı ile mecidiyeköy'deki bina projeleri konuşulmadan önce gündeme gelmesi gereken, bir zamanların büyük kurtuluş umudu olan proje. elimden geldiğince ve kamuoyunda yer alan bilgiler dahilinde süreci özetlemeye, hafızaları tazelemeye çalışacağım. bugünkü tartışmalarla ne denli paralellik gösterdiğinin takdirini okuyan herkese bırakıyorum.

    riva'da galatasaray'ın projeye konu arazisi 1.175 dönüm (1.175.000) metrekarelik bir alan. merhum başkan selahattin beyazıt'ın öncülük ettiği girişimler neticesinde 1970'li yılların başında kulübümüze kazandırılmış ve 2000'lerin başından itibaren gündemden düşmemiş bir arazi.

    birinci dursun özbek yönetimi'nin görev süresi içerisinde galatasaray'ın net borcu +€200m civarında seyrederken dahi buradan elde edilecek gelirin kulübün tüm borcuna yeteceği, üzerine azımsanmayacak miktarda da nakit para bırakacağı dillerden düşmüyordu.

    güçlü bir şekilde gündeme ilk olarak 2006 senesinde gelen riva'daki arazide yapılacak proje ile ilgili ruhsat alma süreci, 2010 yılında tamamlanıyor. ( https://www.milliyet.com.tr/...de-mutlu-son-1282357 ) yeni stadyumuna taşınan galatasaray, kronik hale gelmiş borç sorunundan da riva projesi ile kurtulmayı ümit etmekte imiş.

    sürecin kritik noktasında ise 22 ekim 2016 galatasaray genel kurulu toplantısında dursun özbek yönetimi, yetki almak ve proje detaylarını sunmak için hazirunun karşısına çıkmış. başkanın toplantıda proje ile ilgili genel kurula verdiği vaatlere ve tanıtıma ilişkin en açıklayıcı görsel ise linkte yer almakta. https://gss.gs/QcT.jpg / https://gss.gs/2VK.jpg

    genel kurulda riva projesi için proje tarih aralığı 2016-2023 yılları, gelir beklentisi olarak $300.000.000 şeklinde sunum yapan özbek, bugün tartışma odağı olduğu gibi o gün de neden projeyi kendimiz yapmadığımız sorusunu cevaplamaya çalışmış. florya projesi de ilginç bir detay olarak, daha sonra galatasaray'ın bir şansı olarak kurtarılmak üzere sunumda yer alıyor ve gelir beklentisi $200.000.000 dolar olarak işaretlenmiş.

    özbek tarafından verilen vaatlerin pek çoğunun, daha proje emekleme aşamasındayken birer birer yanlış olduğu ortaya çıkmıştı. dursun başkan, 400 bin metrekare proje alanı emlak konut gyo ile birlikte mümkün olacak derken emlak konut'un açıklamasında emsale esas alan 174 bin metrekarede kalmıştı. ( https://twitter.com/...s/953392833876185088 ) inşaat yapılabilecek alanın genel kurulda verilen vaadin aksine yüzde 50'den daha azalmasının ne demek olduğunu açıklamaya pek de gerek yok sanırım.

    fakat her şey bununla da kalmamıştı. hafıza tazelemeye devam edeceksek, ihale sürecinde yaşanan rezaleti de bir kez daha gündeme getirmemek olmaz. elde edilen hasılattan kulübün pay alacağı şekilde gerçekleştirilen ihaleyi ilk etapta fema&klv anonim şirketi kazanmıştı. ayrıca ihaleye bugün ismi üzerinden büyük tartışmalar dönen erden timur'un ve nef gayrimenkul'ün de katıldığını da belirtmekte fayda var.

    yapılan ihalenin sonucuna göre fema&klv şirketi tarafından 3 milyar 100 milyon liralık teklif yapılmış, şirket payı geliri %38 olarak belirlenmişti. basit matematikle emlak konut gyo'nun gelirlerinin düşülmesinin ardından galatasaray'a ilgili tarihteki rakamlara göre projeden minimum 900 milyon lira gibi bir pay düşecekti. dönemin euro kurunun 4 lira bandında seyrediyor olması göz önüne alındığında en kötü şartlarda 200 milyon euro'yu kasasına koyacaktı galatasaray.

    daha sonra ihaleyi kazanan şirket fema&klv anonim şirketi, üzerinde çok tartışılan bir şekilde ihaleden çekilmişti. şirket tarafından o dönem yapılan açıklamayı takdirlerinize bırakıyorum: “imar mevzuatındaki önemli değişiklikler nedeni ile ihale konusu iş yönünden, emsale esas inşaat alanında çok ciddi azalmalar meydana gelmiştir. yaklaşık 50 bin metrekarelik pazarlanabilir alan kaybı olduğu anlaşılmaktadır. bu durum yazıyla emlak konut gyo’ya bildirilmiş ancak buna rağmen ihale şart ve koşullarında revizyona gidilmemiş, aksine iyileştirme talebimiz reddedilerek, mevcut olumsuz koşullara iş ortaklığı tarafından katlanılması gerektiği kanaatiyle sözleşme imzalanması istenmiştir.”

    kısacası özbek'in güvendiği dağlara karlar yağmaya devam ediyordu. fema&klv ile sözleşme imzalanmamış, ihale oldukça tartışılacak meblağlarla birlikte gelen ikinci en yüksek teklif sahibi yılmaz inşaat grubuna geçmişti. teklifler arasındaki fark oldukça büyüktü. ilk teklifteki pay %38 iken sözleşmenin imzalanması ile birlikte bu pay %25'e düşmüştü. galatasaray'ın payında doğrudan dönemin parasıyla 150.000.000 tl'lik yani 40-50 milyon euroluk bir erime daha, henüz projeye çivi çakılmadan gerçekleşmişti. bu süreçte tapunun emlak konut gyo'ya devredilmesi, tapuda proje ve galatasaray'ın hakları ile ilgili herhangi bir şerhin yer almaması gibi hususlar da peşkeş iddialarını harlamaya devam etmişti.

    kısacası günün sonunda galatasaray, genel kurulda taahhüt edilen 400 bin metrekarelik inşaat alanının yalnızca 175 bin metrekaresini elde edebilmiş; ilk ihaleye göre elde edilecek gelirin %35'ine sahip olacakken bu oran ihaleden çekilme sonucu %25'lere kadar gerilemişti. özbek'in genel kuruldaki taahhütlerinin ilk ihale bedeli ile hesaplandığı sonuçta galatasaray bu işten €500.000.000 gibi bir gelir beklemekte iken ihalenin sonuçlanmasının ardından beklenen gelirler €175.000.000'lara kadar düşmüştü. tüm bunlar 1 senenin içerisinde ve henüz ülkemizin yaşayacağı ekonomik kriz tam anlamıyla patlak vermeden önce yaşanmıştı.

    ardından özbek yönetimi yeniden seçilemedi, takip eden yönetimler sürecinde de proje hakkında gelişmelere pek haiz olamadık. bu süreçte galatasaray'ın ekonomik problemleri yalnızca derinleşmeye devam etti ve süreç sonunda bugün florya'dan gelecek para ile çıkmak istediğimiz bankalar birliği anlaşması imzalandı. riva'dan gelir geldi mi? gelen gelirin miktarı ne idi? bu para nereye harcandı? gelirlere henüz kavuşmadıysak, ne zaman ve ne kadarlık bir gelire kavuşacağız? bu soruların cevapları ise hala muallak.

    dursun özbek, son olarak mart 2023 tarihinde bu proje ile ilgili gsyiad toplantısında şu ifadeleri kullanıyor: "galatasaray spor kulübü, 1905’ten beri faaliyetine devam ediyor. maalesef türkiye’deki spor kulüpleri, esas faaliyetleri olan sportif aktivitelerden para kazanma durumunda değil. dolayısıyla misyonumuzun gereği olarak, gerek futbol gerekse 17’ye yakın amatör şubemiz var. bunlar galatasaray’ın misyonu içerisinde sürdürülebilir bir yapıya kavuşması gereği olan dallar. 2014’te göreve geldiğimiz zaman, sürdürülebilir bir sportif faaliyet mümkün değil. bir yere gelince tıkanabileceğimizi anlattım. biz ilk önce mecidiyeköy’de 2 bin 100 metrekarelik arsamız üzerinde bir otel projesi geliştirdik. sonraki dönemde başkan seçilemediğimiz için, proje kaldı. 2015’te başkan olduktan sonra aynı görüşü yönetim kurulundaki arkadaşlarla paylaşmak suretiyle genel kurula geldik. bu görüşümü anlattım. o gün riva ve florya arazisi için proje yapma yetkisini genel kuruldan aldık. riva projesi ihaleye çıktı, emlak konut’la yaptık. riva arazisi, başladığı günden bugüne kadar galatasaray spor kulübü’ne 170 milyon dolar 90 milyon tl fayda sağlamıştır..."

    aynı toplantıda gsyiad yönetim kurulu başkanı ibrahim hatipoğlu "500 tane villa bitmiş durumda 200 tanesi inşaat aşamasında. bu projedeki her 100 liranın 20 lirası galatasaray'ın kasasına giriyor. tüm galatasaraylıları projeye destek vermeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

    günümüze en yakın tarihli olarak ise yine dursun başkan tarafından bu proje ile ilgili verilen beyanat aynen şu şekilde: ''riva projemiz var. riva projemizde hala 130 tane satılabilir villa galatasaray'a aittir. bunu da takribi geliri yaklaşık olarak 3 milyar tl mertebesinde. maalesef satışlarda bir durgunluk var. bildiğiniz gibi konut kredilerine bağlı. bu bölgede konut kredileri şu anda bankalar tarafından verilmiyor, verilse de faizi çok yüksek...''

    şimdi finale gelecek olursak hala pek çok şeyin havada kaldığı bir gerçek. başkan özbek'in elde edilen ve edileceği beklenen gelir kalemleri hakkındaki beyanları aslında sevindirici. fakat başkanın icraatleri, maalesef kendi beyanlarına soru işareti ile yaklaşmayı zorunlu kılıyor. yine gayrimenkul projelerinin yoğunluğunu oluşturduğu bir gündem altında ve yine dursun özbek'in başkanlığı döneminde gidilecek bir genel kurul arefesinde başkana sorulmasını beklediğim ve cevaplarını merak ettiğim sorularla yazımı bitirmek istiyorum.

    1) genel kuruldan riva projesi için yetki alırken taahhüt ettiğiniz inşaat alanı 400 bin metrekare iken bu sayı ihale sürecine kadar nasıl ve neden 175 bin metrekareye kadar düştü? 1 yıldan kısa bir süreçte gerçekleşen bu süreçte tüm bunları öngöremediniz mi, yoksa yetki almak için sayılar tarafınızca şişirildi mi?

    2) ihale sürecinde neler yaşandı da neredeyse %30'luk gelirin bir anda kaybolduğuna şahitlik ettik?

    3) ocak 2018'e kadar süren ilk başkanlığınız döneminde bu proje ile ilgili ne gelişmeler yaşandı? finansal tablolara ve yapılan ödemelere tam olarak hakim bir konumda oturduğunuz için bildiğinizi düşünüyorum, proje sunumunuzda bitiş tarihi olarak verdiğiniz 2023 yılının da ardından mayıs 2024 tarihi itibariyle galatasaray bu projeden ne kadarlık bir gelir elde etti?

    4) projenin mevcut durumu nedir? galatasaray'ın buradan beklediği kısa vadeli gelir hedefi ne kadardır? bankalar birliği anlaşmasından çıkılması veya borcun belirli bir kısmının ödenmesi adına yakın tarihli olarak belirli bir gelir beklentiniz riva projesi üzerinden hiç mi yok?

    5) şampiyonlar ligi gelirinin yanında satışlardan da ciddi gelir elde etmiş ve neredeyse bankalar birliğine ödenmesi gereken borcun tamamını karşılamaya yetecek bir meblağı sadece kombine, loca ve vip bilet satışlarından elde etmiş bir kulübün başkanı olarak florya projesi hakkında riva'da olduğu gibi biraz fazla aceleci davranıyor olabilir misiniz?

    6) bir gecede tamamına yakınını sattığımız leo residences projesi gelirleri de denkleme katıldığında, tüm beyanlarınız doğrultusunda kulübü ihya edecek bir nakit akışının var olduğunu söylemek mümkünken gerçekten florya bir ölüm kalım meselesi mi?

    7) 2016 yılında neden projeyi kendimiz yapmamalıyız başlığı ile tanıtımını yaptığınız projede, kabul edilemeyecek oranda sapmalar gerçekleşmiş ve kulübün ne kazandığını anlayamadığı bir konumdayken bugün yine kendimiz yapamayız beyanlarınızın arkasında mısınız?

    8) erden timur ile florya üzerinde yaşadığınız 'kırılma' sürecindeki karşılıklı argümanları kamuoyu önünde ve seçim arefesinde paylaşmayı veya tartışmaya açmayı düşünüyor musunuz? yoksa oldukça muallak bir süreci proje imzası ile yeterli açıklama yapmaksızın hayata mı geçireceksiniz?

    edit: kıymetli yazarlarımızdan mexbrush tarafından eklenen bilgiler: ‘’ 130 villa ve inşa halindeki 200'den 40'ı ile 170 villa galatasaray'a kaldı ki tanesi 2-3milyon$ dan fazla (tahminim her biri asgari 100 milyon tl) en kötü denklemde 300 milyon$ 'ı geçiyor.

    leo residence'ta da %15 kulübün - girişteki mağaza alanları satılmayacak kiralanacak.’’
App Store'dan indirin Google Play'den alın