ekşi sözlük teki
kent yorgunu nick li yazardan alıntıdır.
---
alıntı ---
galatasaray tribünlerinde maça sabahlama geleneğini başlatan, ankara'ya evleneceği bayanı ailesinden istemeye giderken geçirdiği trafik kazasında kaybettiğimiz, kapalı tribünün her köşesinde ruhunun varlığı hissedilen tribün lideri. bozulan arabasını tamir etmek için yol kenarında durmuş ancak arkadan süratle gelen bir başka aracın kendisine çarpması sonucu rahmetli olmuştur hüseyin abi. aslen ankaralıdır ama istanbul'da ikamet etmiştir. merter eşrafındandır.
rahmetli hüseyin abinin lakabının neden peygamber olduğu konusunda tribün aleminde çeşitli rivayetler vardır. ''peygamber kadar iyi bir adam olduğu için tribün aleminde hüseyin'e bu lakap takılmıştı'' diyenler olduğu gibi ''gelebilecek son noktaya gelmiş, tribün aleminin kitabını yazmış'' olduğu için böyle anılırdı diyen eski tribüncülerde mevcuttur.
maçların inönü stadında oynandığı, kapalı tribünü kapabilmek için, üç istanbul tribününün geceden maça sabahladığı, dönemin siyasi atmosferi ve toplumsal yapının etkisiyle türkiye tribün kültüründe ''cenk dönemi'' olarak anılan, barış öncesi eski dönemde, beşiktaş ve fenerbahçe'ye göre sayıca çok az olan galatasaray tribünlerini, merter civarında kurduğu ekiple organize şekilde sabahlatmaya başlatmıştır. hüseyin abiden öncede galatasaray tribünü sabahlamış ama asıl kitleselliğini hüseyin abinin başa geçmesiyle yakalamıştır.
peygamber hüseyin dönemin unutulmaz tribüncüleri ; tarlabaşılı imparator hamza, maltepe grubu, feriköylü öcü erol, fil ali, yorgun abi, rahmetli behzat abi (çiçek pasajında arkadan sırtından bıçaklanarak kalleşçe öldürülmüştür), sebahattin abi (şuan galatasaray tribünlerinin lideri olan sebahattin şirin, sebo reis), bestekar orhan, çarli, şevki abi, efsane amigo mehmet abi, azmi abi, süleyman abi ve nice sabahın ayazında ölmek pahasına, tribünün namusu için sabahlayan, galatasaraylı büyüğümüzle birlikte, bugün dünyanın her yerinden taraftara sahip olan, kitleselliği dolup taşmış, galatasaray tribününü bugünlere taşımıştır. galatasaray tribünleri için, tarihsel sıraya bağlı kalarak, kafadaki adamlar için ufak bir sıralama yaparsak; karıncaezmez şevki (ilk amigo, sabahlamalar öncesi naif dönemler) - kapalının en eski adamı çiçek pasajında tribündeki 30. yılını kutlayan mehmet abi (kardeşi yaşar abi sabahlama dönemlerinde fenerbahçe'nin amigosudur) - peygamber hüseyin (amigo değil tribün lideri, olayların en yoğun yaşandığı zamanlar, cenk dönemi) ve sebahattin reiskare asını sayabiliriz.
12 eylül sonrası türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi, toplumsal koşullar, inönüde kapalıyı kapma kültürünün olmazsa olmaz bir ritüel olması, tribün aleminin o dönem içinde bulunduğu kültür, sabahlama geleneği ve kendine özgü şartlar nedeniyle çok zor bir dönemde tribünün yükünü taşıyan hüseyin abi ve ekibi, bugün internetli, forumlu, sanaldan klavye delikanlılığı yoluyla atarlı tutarlı, afişli, reklamlı, spreyli bir tribün alemini görseydi neler düşünürdü acaba?
rahmete kavuşmasının ardından galatasaray tribünlerinin başına sebahattin abi geçmiştir. bu süreçten sonra; galatasaray, fenerbahçe ve beşiktaş tribünün büyükleri ortaklaşa bir kararla, sebahattin abi öncülüğünde barışa karar vererek, sabahlama dönemini bitirmiş, tribünlerde barış dönemi başlamıştır. galatasaray ve fenerbahçe'nin kendi stadlarına kavuşup inönüden uzaklaşmasıyla sabahlamak için pek neden kalmamıştır zaten. sopalı, zincirli, molotoflu sabahlama döneminin tribüncülerine bu alemin içinde bulunan herkes saygı göstermeli, onların acı tecrübelerinden ders çıkarmalı, kombineli sistemle maça rahat rahat gidip gelmenin kıymetini bilerek, sanal ortamda klavye delikanlılığıyla rakiplerine boş keseden saldırmamalıdır. sokağa çıkmak ve gecenin kör ayazında hangi parktan, hangi sokaktan, hangi köşeden çıkacağı belli olmayan organize bir topluluğu beklemek ancak yaşayanların ve bu alemin içinde bulunup o ruhu hissedebilenlerin anlayabileceği bir gerçekliktir.
ateşler yakarlardı galatasaray için. galatasaraylılar ölür galatasaraylılık ölmez.
---
alıntı ---
edit: bize peygamber hüseyin gibi adamlar lazım. mekanını koruyan, her saniye galatasaraylı olan.