• 395
    https://x.com/...761028383875329?s=20

    şimdi avrupa adalet divanı avrupa birliği’nin en üst mahkemesidir. avrupa birliği hukuku adına son sözü söyleyen kurumudur. yani bizdeki anayasa mahkemesi gibi.

    kararın avrupa adalet divanı tarafından alınması demek arkasında avrupa birliği politikası var demektir.
    peki şu an neden böyle bir hamle yapılıyor?
    ingilizler brexit yapıp avrupa birliğinden çıktığından beri,
    hemen hemen her alanda buna benzer hamleler yapılıyor.

    burda asıl amaç premier lige alternatif lig oluşturup
    yayın gelirlerine ortak olmaktır. sanılanın aksine asıl hedef şampiyonlar ligi değil premier lig dir.

    https://www.aa.com.tr/...7-kat-dusuk/3074450#

    premier ligin yıllık yayın geliri yaklaşık 1,9 milyar euro. bu rakama commercial ve maç günü gelirleri dahil değil. bu haliyle premier lig avrupa’da en yüksek yayın geliri olan lig. ikinci ispanyanın neredeyse iki katı.

    bu lige ispanya almanya fransa ve italya menşeli alternatif bir lig oluşturulmaya çalışılacak. eğer premier ligden de takım çekilebilirse ballı kaymak olacaktır.
    ama şimdiden premier lig ekiplerinden “karşıyız” açıklaması gelmeye başladı.
    bakalım konu nerelere gidecek.

    ama ne olursa olsun gün sonunda çata çat oyun oynanan, kemik seslerinin geldiği denk ekiplerin maçlarını izleyeceğiz. yani kapitalist sistemde satınalma gücünün en yüksek ve muhteşem takımlarının sıklıkla karşı karşıya geldiğine şahit olacağız. bir barcelona-sheriff eşleşmesi burda göremeyeceğiz.
    zayıf takımın galip gelme heyecanından mahrum kalıp, cream de la cream takımların karşılaşmalarını izleyeceğiz. bu da odağı ve parayı bu lige çekecektir.

    bize gelince, fikrim şudur ki yıllık 6 milyon euro yayın gelirine oynayarak kimseyle rekabet edemeyiz. galatasaray ın bu sezon yıllık geliri erden beyin son divan kurulundaki sunumuna göre yaklaşık 190-210 milyon euro aralığında. burda lig yayın gelirimiz yıllık yaklaşık 6 milyon euro. bu geliri en azından premier lig sonuncusu yayın gelirine çeksek gelirimiz 300 milyon euro’yu görebilir. çünkü bizim kalan gelirlerde çok sıkıntımız yok (bkz: #3657741)
    yani faydacı bakarsak, kaynağı neresi olursa olsun bizim yayın geliri arttırıcı potansiyeli olan her oluşuma direk atlamamız lazım ki rekabet edip büyütebilelim. potansiyelimizi yansıtabilelim.
    bunu yaparken domestic ligi de 16 takıma düşürtebilirsek tadından yenmez.
    hem kalite yükselir hem de maç sayısı azalır.
    şuanki maç sayısı çok fazla ve avrupa’da ilerlemeye engel.
App Store'dan indirin Google Play'den alın