• 371
    --- alıntı ---

    avrupa süper ligi'nin olası formatı açıklandı.

    • 64 takım
    • yıldız, altın ve mavi ligler olmak üzere 3 lig
    • lig ve play-offlar olmak üzere 2 aşama
    • ligler arasında yıllık düşme ve yükselme
    • sportif liyakat esasına dayalı katılım
    • takım başına her sezon 14 maç

    --- alıntı ---

    yukarıda yazıldığı şekilde bir formatla yakın zamanda hayata geçeceği konuşulan, türk kulüplerinin de katılma eğilimi gösterdiği dillendirilen uluslararası futbol ligi.

    ilk zamanda anılan formata göre daha kapsayıcı, daha rekabetçi bir hale getirildiğini söylemek bana göre mümkün. proje ilk dillendirildiğinde tamamen dev takımların küçük ekipleri devreden çıkartma çabası gibi gözükmekteydi.

    burada bana kalırsa asıl tartışılması gereken şey şu: ulusal liglerin ne anlamı kalıyor?

    şu anki format ve turnuvalarda bir kulübün avrupa arenasında 14 maç yapması için kupayı kazanması, eylül ayından mayıs sonuna kadar düzenli aralıklarla avrupa'da mücadele etmesi gerekiyor. buna rağmen aynı anda yerel liglere de devam etmek zorunda olan kulüpler için çok yorucu ve zorlu bir süreç oluyor. ki bu maç yükünü yılda yalnızca 6 takım yaşıyor. diğer takımlar avrupa'dan elendikten sonra tamamen yerel liglerine odaklanarak sezonu rölantide bitirebiliyorlar.

    bahsedilen formatta 14 maç garanti avrupa süper liginde oynanacak. 34-36-38 maçı kulüpler yerel liglerinde oynayacak. 6-7 maç da yerel kupada oynanacak. arada milli müsabakalar, hazırlık maçları gibi maç yükleri girecek. yani yerel turnuvalar devam ederken hayata geçerse bu turnuva, şu anda sezonda yalnızca 5-6 takımın yaşadığı 60+ maç yükünü daha da arttırarak 64 takıma aynı anda yaşatıyor olacaksınız.

    bana kalırsa zaten bu işin önü açıldığı andan itibaren yerel liglerin de pek manası kalmamış olacak. avrupa kıtası öyle devasa bir kıta değil. doğrudan yerel liglerin oynandığı sistemle tüm avrupa kıtasının elit kulüplerinin aynı çatı altında mücadele etmesinin önünde hiçbir engel yok. avrupa'da yapabileceğiniz en uzun uçak seyahati 4 saat sürüyor. çoğu kulüp birbirlerine deplasmana otobüsle gitmeye kalksa 4 saatten kısa sürecek mesafelerde yer alıyor.

    madem böyle bir formata girişiliyor, iş bu raddeye geldi. bana kalırsa doğrudan 20'şer takımlı 38 maçın oynanacağı 3 ligin olması önünde de hiçbir engel yok. muhtemelen de bu turnuvayla birlikte yerel liglerin iyice rekabetten uzaklaşması ile beraber işin sonu böylesi bir modele gidecek. umarım galatasaray olarak doğru yerde konumlanır, tüm bu belirsizliklerin sonunda ait olmamız gereken yerde kendimizi buluruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın