• 2929
    kalkması değil tadil edilmesi gereken kural. yabancı oyuncu sayısı sadece bize özgü de değil. avrupa'da pek çok ligde karşımıza ab dışı oyuncu kuralı olarak çıkıyor. keza ingiltere'de de kadroya ingiliz oyuncu kaydetmek gerekiyor. zaten bu yüzden ingiltere'de ingiliz topçular, avrupa'da da ab pasaportlu topçular daha çok para ediyor. bunun en basit örneğini marcao ve nelsson transferlerinde görüyoruz. marcao'da elimiz o kadar güçlü değilken sevilla'nın ab dışı oyuncu kontenjanı dolu olduğu için ab pasaportlu nelsson'da elimiz güçlü. avrupa kupalarında bile sınırsız yabancı hakkın yok. uefa senden ülkende ve kulübünde yetişen toplamda 8 oyuncu kaydetmeni istiyor. dünyanın her yerinde yerli olana öncelik tanınıyor ve değer veriliyor.

    sınırsız yabancı bu ülkeye fayda sağlamaz. sağlamadı da nitekim. ilk on biri tamamen yabancılardan kurduğumuz zamanlar oldu avrupa'da. ne oldu peki? yenile yenile 20. sıralara düştük avrupa'da. ön elemesiz şampiyonlar ligine gidemiyoruz mesela. açın bakın bizim avrupa'da başarılı olduğumuz her sezonda yabancı sınırı varken yabancı sınırının en gevşek olduğu dönemlerde avrupa karnemiz sıfır. o zaman avrupa için yabancı sınırı mı diyelim? ya da yıllardır dillendirilen "kural yüzünden gençler avrupa'ya gidiyor, kural gelirse kimse gitmez." safsatasına ne diyeceğiz. gençler yine gidiyor durmadan. emirhan'ı, ahmetcan'ı, rıdvan'ı.. hepsi gidiyor üstelik yabancı kuralı var. hani yabancı sınırı sayesindeydi? aslında gitmelerinin kuralla hiçbir alakası yok. ülkenin ve ekonominin durumuyla alakalı her şey. kim tl ile maaş almak ister ki? adama iki katı maaş versen avrupa'nın sene sonunda aynı yere geliyorlar zaten.

    velhasıl yabancı sınırı türk futbolunun günah keçisidir. ben de istemiyorum 8+6+7 gibi tuhaf formülleri. ancak biliyorum ki yabancı kuralı bu ülke futbolunun önünde engel değildir. bu ülke futbolunun önündeki engel kafa yapısıdır ve kural ne hale gelirse gelsin türk futbolunda bir şey değişmez. on yıllardır ülke altyapılarını bir adım ileri götüremeyip, bu kuralı anlamsız hale getiremedi kulüpler. gidip almanya'nın üçüncü sınıf türk kökenli topçularıyla anadolunun doğru düzgün tesisi olmayan takımlarından allah'ın mucizesi sonucu çıkan futbolculara paraları gömdüler. o yüzden kural değişse de değişmese de bir şey olacağı yok. yabancı çöplüğünün büyüklüğü artar sadece.
App Store'dan indirin Google Play'den alın