• 952
    galatasaray'ın beşiktaş derbisinde, son gol için neden risk alması gerektiğinin daha iyi anlaşıldığı maçtır. detaylı açıklamalar için buraları** ziyaret edelim, malesef çaylak entry'ler olduğu için değerleri geç anlaşılacaktır. önceki entry'lerde ihtimaller üzerine yazmıştım, bu sefer alınmayan risk üzerine yazacağım.

    ilk olarak şunu belirtmek istiyorum, katsayı hesaplamalarının içeriğe özgü (örneğin futbol için geliştirilmiş bir model) bir şekilde hesaplanması ve ödemeler matrisi oluşturulması gerekiyor. ancak bu konuda benim bildiğim bir metot olmadığından sadece kavramsal yazacağım.

    ilk hesaplamada* riskin 5 birim kazancın 6 birim, ikinci hesaplamada* riskin 26 birim kazancın 30 birim olduğunu belirtmiştim. ilk hesaplamada riskin alınmasını tercih ettiğimi, ikinci hesaplamada risk alınmamasının doğrulunu (oranlar arası değişimden ötürü) anlatmaya çalışmıştım. bu çelişki gibi gözüken durumu oluşturan nedir peki? birincisi tabii ki ilk tahmin içgüdüsel idi (o yüzden istatiksel bir geçerliliği yok*), ikincisi hesaplamanın müneccimlik amacı olmayıp sadece gerçekleri ortaya koyması, üçüncüsü de katsayıları (yukarda bahsettiğim potansiyel model) bilmememiz. ancak sonuçtan bakarsak, beşiktaş maçında bir gol atmak için alınmayan risk, kalan iki maçtaki averaj geliştirme ihtimalimiz ile kıyaslandığında (beşiktaş'ın puan kayıpları ile alakalı kısma girmiyorum, bahsettiğim farkı anlamak için ilk paragraftaki entry'lere gidebilirsiniz), alınması gereken bir risk imiş.

    ben çok karmaşık anlattım, geliştirilmesi gereken model bundan da daha karmaşıktır. bu sebepten teknik ekibe fatura çıkartmak ne kadar doğru? bence değil. daha ödeyecekleri çok başka faturalar var.

    edit:imla
App Store'dan indirin Google Play'den alın