• 249
    oturup mantıklı düşününce cidden katılanlar dışında kimseye fayda sağlamadığı ortada.

    uefa sütten çıkmış ak kaşık değil o malum. aynı şekilde bu lig'i kuran takımlarının söyledikleri gibi "futbol'u kurtarmak" gibi bir dertlerinin olmadığı ya da z kuşağının futbol'dan soğuduğu onları geri kazanmak istemeleri gibi bir dertleri yok.
    uefa yıllık 4 milyar euro gibi bir havuzu tüm avrupa kulüpleri yerine bunlara veriyorum deseydi gitmeyecekleri herkesin malumu. ya da bu 12 kulüp başkanı birleşip gelin bu uefa yönetimini yıkalım daha adaletli bir sistem kuralım dese uefa yönetimi bir ay orada kalabilir miydi ? ya da bu transfer ücretleri çok uçtu nba gibi max kontrat koyalım ya da buna bir düzenleme getirelim deseler kim hayır diyecekti ?

    sadece şampiyonlar ligi bitecek yerel ligler kalacak safsatası ayrı bir saçmalık. kimse yılda 250 milyon euro garanti bütçesi olan kulüplerle baş edemez geçiniz o işi. sadece bu takımlara futbolcu yetiştirler.

    real madrid başkanını allah affetsin biraz ali koç'a benzettim sene başında kulüpler batıyor, yok efendim devlet bize yardım etsin, futbolumuz kötü durumda, gerekirse avrupaya katılmayalım hikayesi anlatıyordu ama derdininin türk futbolu olmadığı batmış kulübünü ayağa kaldırmak olduğu hepimizin malumu. aynı şekilde real ve barca borç batağında masraflarını kısmak yerine başkalarının parasına göz diktiler.

    onların bakış açısıyla bakalım galatasaray'a teklif geldi diyelim. önünde yıllık 250 milyon euro var yok diyebilir misin ? bu kulüplerde kendilerini düşünüyor kızmıyorum ama öyle yok efendim futbolu kurtarmak, uefa çok yozlaştı falan geçiniz. hele z kuşağı maçlar çok uzun diyor gerekiyorsa kısaltırız, kendi dünya kupamızı kurarız gibi saçmalıklar... sövdürmeyin kendinize.

    olayın avrupa temelli kalacağını falan da sanmıyorum çünkü tamamen para için kurulmuş bir lig'den bahsediyoruz ne geleneği var ne ahlaki bir temeli. adam ağzıyla diyor real madrid - basel maçını kimse izlemek istemiyor herkes real madrid - man. untd. maçını izlemek istiyor diye. yarın kurumsal bir dil ile "futbolu yine kurtarıyoruz" diyerek wild card'ı verecekler la galaxy'ye sonrasında iş dünya süperlig'ine evrilecek bunun sonu yok. moda denilen şeyin hazır giyim sektörü tarafından yönlendirilmesi gibi düşünün herkes aynı şeyden hoşlanırsa aynı şeyi satacak milyarlarca insan olur. bundan 30 sene sonra bu 15-20 takımdan başka kimse başka takımı tutmayacak çünkü bunlarla baş edebilecek kimse kalmayacak.

    dönelim galatasaray'a teklif gelir mi kısmına bu durumda dönüp bu adamların derdinin para kazanmak olduğunu hatırlatmak isterim. aralarında ekonomisi en kötü olan ülke italya'dır en düşük asgari ücret 854 euro ama ortalamaları 1450 euro. ispanya da dip ücret 1050 euro, ingiltere 1600 euro. bizim ülkemizde 291 euro ediyor o da şimdilik.

    bizim lig paketimiz ortalama olarak aylık 129 tl yani 13 euro ve tüm takım taraftarlarını toplasan 1.3 milyon abone ya vardır ya yoktur geri kalanı kaçak izliyor. man united'ın dunya genelinde sattığı kahve kupalarından kazandığı parayı biz forma satışından elde edemiyoruz. bizim kombine bedelimiz ve stadların doluluk oranlarına vs. gelmiyorum.

    şimdi bu bilgilerden sonra bu adamlar dedi ki aylık izleme bedeli fix 30 euro. avrupa'da takımını izlemek isteyen herkes alır gayet makul ama bizim paramızla karşılığı yaklaşık 290 tl bu para. ülkenin yarısının 291 euro asgari ücretle çalıştığı bir ülke burası. kabul edelim %95 kaçak izler. yani ekonomik olarak adamlara bir geri dönüşümüz olmaz. tek bir neden kalıyor geriye bu para ligine tutku katmak yerellik eklemek ama bunun için de bize kurucu üyelik vermezler en fazla fransa'nın türkiye'ye önerdiği "ayrıcalıklı ab üyeliği" gibi 5 yıllık bir katılım sözü gibi bir şey olabilir. bunun haricinde ne bizi ne başka bir düşük gelirli avrupa ülkesinin takımını almayı akıllarının ucundan bile geçirmezler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın