• 26170
    futbolda oyunun basitçe 4 fazı vardır:
    -hücum
    -hücumdan savunmaya geçiş
    -savunma
    -savunmadan hücuma geçiş

    iyi bir taktikte bu 4 fazın da çok iyi kurgulanmış olması gerekir. oynadığınız oyun stili catenaccio da olsa, tiki-taka da olsa, gegenpressinge dayalı bir oyun da olsa bu 4 fazı ayrıntılı olarak kurgulamanız lazım. diğer üçünü çok iyi yapıyor olsanız dahi bu 4 fazdan 1 tanesi sorunlu olursa diğer 3 fazda da sorunlar çıkmaya başlayacaktır.

    https://gss.gs/EBH.jpg
    bir örnek verelim. 5 ocak 2021 konyaspor galatasaray maçında yediğimiz ilk golden önce skubic çizgide bindiriyor. emre akbaba burada ofsaytı bozduğu için golü yedirdi. bireysel bir hata denilebilir. fakat skubic maç boyunca sürekli olarak o kanattan arkaya sarkmaya çalıştı. tabiri caizse "yarınlar yokmuşçasına" bindirdi. çünkü skubic biliyordu ki, galatasaray topu kapsa dahi onun yerinde olmamasını kullanamayacaktı. çünkü:
    1- skubic'in kanadında skubic'ten daha hızlı bir oyuncu yoktu.
    2- galatasaray'ın hücuma geçiş organizasyonu zayıftı.
    bu yüzden skubic maç boyunca bindirme yapabildi. kendi kanadında hücuma +1 oyuncu eklediği gibi, onu savunmak zorunda kalan ve asıl etkinliğini kale önünde sergileyen emre akbaba'yı da kaleden uzaklaştırdı. yani galatasaray'ın hücuma geçiş organizasyonunun eksikliği galatasaray'da hem savunma hem de hücum zaafiyeti oluşturdu.

    peki iyi kurgudan kasıt ne?
    her şeyden önce iyi kurgulanmış bir taktikte, oyuncunun 4 fazdaki görevi de oyuncunun özellikleri ile uyuşması lazım. örneğin, hücum fazında ömer bayram'ı savunmanın önünden top çıkarmaya çalışan bir oyun kurucu olarak kullanamayız. çünkü bu rol ömer'in teknik becerileriyle uyumlu değil.
    saracchi'yi bir sahte bek olarak içte kullanamayız. çünkü saracchi kariyerinin başından beri çizgide oynayan, kendini sadece çizgide rahat hisseden bir çizgi oyuncusu.
    falcao'dan savunmanın arkasına depar atmasını bekleyemeyiz. çünkü falcao bu deparı atacak hızını kaybedeli yıllar oluyor.

    hücum ederken bu oyunculara nasıl kendi özelliklerine uygun olmayan bu özellikleri vermiyorsak, savunma yaparken veya hücuma geçiş esnasında da bu oyuncularla uyumlu olmayan özellikler vermememiz lazım.

    https://gss.gs/uSO.jpg
    savunma yaparken yaklaşık 4-5-1 gibi diziliyoruz. diagne iki stoperin arasında oyun yönünün değişmesini engellemek için duruyor. rakip geriye doğru pas yapınca da pres yapıyoruz.
    ilk bakışta fena durmayan bir savunma kurgusu. fakat bu savunma kurgusu oyuncuların özellikleriyle uyumlu değil. neden değil? çünkü:

    1- bu organizasyonda rakip stoperlere, geri pas yapmadıkları sürece, pres yapılmıyor. yani istedikleri gibi uzun oynamalarına izin veriliyor. uzun oynamaları bizim açımızdan sorun değil. zaten istediğimiz bu. fakat "istedikleri gibi" uzun oynamaları bizim için sorun.
    https://gss.gs/2Um.jpg
    konyaspor'lu oyuncu topu alıyor. kafasını kaldırıyor. saracchi'nin kanadına bakıyor ve saracchi'nin orada olmadığını görüyor. çünkü saracchi zaten emre akbaba'nın gölge markajında olan konyasporlu oyuncuyu marke etmeye gitmiş. konyasporlu futbolcu uzunca bir şekilde saracchi'nin kanadına vuruyor. bu pozisyon tehlikeli hale gelmeden topu kapıyoruz. ama her zaman bu kadar şanslı olmuyoruz. rakiplerimiz sürekli olarak saracchi ve linnes'in kanadına doğru uzun vurup ya pozisyon buluyorlar -22 aralık 2020 galatasaray göztepe maçında yediğimiz golde atak bu şekilde başlamıştı- ya da topu orada kapıp sete oturuyorlar.
    şimdi ne yapmamız lazım? saracchi'nin daha iyisini mi aramaya başlayalım, yoksa oyunu saracchi'ye uygun hale mi getirelim?

    2-savunma kurgumuz, hücuma geçiş fazında da oyunculara uymuyor. buna yukarıda değindim ama biraz daha açayım.
    https://gss.gs/tR3.jpg
    geniş bir 4-5-1 gibi savunuyoruz. kağıt üstünde hücum 3'lüsünü oluşturan diagne-akbaba-oğulcan birbirlerine çok uzak.
    resimde sarı renkte işaretlediğim alan, topun kapıldığı anda emre akbaba'nın rakibinden daha hızlı bir şekilde koşması gereken alan. emre'nin orayı rakibinden daha hızlı koşmasına imkan yok.
    en ön tarafta diagne var. topun kapıldığı anda rakip savunmanın arkasına koşu atabilecek bir oyuncu değil. hiçbir zaman da olmadı. bu koşuyu atsa bile çevik bir oyuncu olmadığı için rakip savunma hızlıca yerleşecek.
    sağda oğulcan topun kapıldığı anda başarılı bir şekilde koşu atabilecek tek isim. zaten son haftalarda geçişleri en çok onun üzerinden yapıyoruz.
    savunma yapaken merkezde bulunan ömer ve belhanda hücum geçişinde sürekli olarak tercih hatası yapan oyuncular. bu oyuncuların merkezde bulunması da hücum geçişini zorlaştırıyor.

    feghouli, arda ve emre kılınç kadroda olunca işler biraz daha düzelebiliyor ama 5 ocak 2021 konyaspor galatasaray maçında var olan hücuma geçiş problemleri aslında her maç var.

    bu problemleri çözmek için de önümüzde 2 yol var: ya yine mevcut oyuncuların yerine transfer yapıp onların bu sorunları çözmesini bekleyeceğiz ya da sistemi bu oyunculara uydurmaya çalışacağız. yıllardır birincisini yapıyoruz sanki bu sefer sıra ikincisinde...
App Store'dan indirin Google Play'den alın