• 1057
    giden gitmiş, sakatlananın tedavisine başlamıştır.

    bizi kimse sallamasa da, bundan sonra kendimizi frank rijkaard hoca yerine koyup neler yapabileceğimizi düşünmemiz gerekiyor.
    gerçi biz yeni düşüneceğiz, zira jo ve gio transfer edilip de nonda ve linderoth gönderilirken hoca frank düşünmüştür bunları, ya da düşünmüştür umarım. zaten kulüp yöneticisi gibi, şu iyi adam bunu alalım tavrı değil de kimi, nerede, nasıl oynatırım diye düşünerek transferlere izin verdiğini düşünüyorum.

    hoca bunları düşünmüştür, çünkü jo sakatlanmasaydı bile avrupa'da şu andaki sağlam futbolcularla oynayacaktık. takım şu anda yerden, bol paslı oynamak zorunda değil. çünkü zaten böyle oynamaya çalışıyordu. jo'nun azıcık oynadığı maçlarda da ilerde bir uzun var topu ona şişirelim diye oynamadı zaten. yeni bir durum değil oyun açısından.
    gerçek santraforsuz oynamanın tek dezavantajı, ileri baktığınızda belki kimseyi göremeyecek oluşunuz, futbolcular açısından. gerçek yeri santrafor olmayan bir oyuncuyla belki de daha dinamik bir takım olma ihtimali var. çünkü burada oynayabilecek olan arda, keita, gio'dan hiç biri "sen 18 yayının önünden ayrılma" dendiğinde bu sözü dinleyecek oyun karakterinde değiller. bu üçlü maç içinde sürekli değişerek oynayacaktır. orhan ayhan'ın dediği gibi paso deplase olacaklar.

    2 şekil var eldeki kadroyla oynamak için.

    birincisinde :
    savunma : sabri, neill, servet, caner. orta saha: sarp, topal(barış), elano. forvet : keita, gio, arda.

    elano'yu yine orta sahanın ortasında ama daha önde kullanmak yararlı olacaktır. ama elano'nun arkasındaki 2 ön liberonun elano'yla arkasında bir ikizkenar üçgen oluşturmaları şartıyla. yani 2 ön libero ve elano'lu bir orta sahanın ortası kurgulanmalı.
    4-3-3 oynadığımızda orta sahanın kenarları göreceli olarak boş kalıyor. bunu 2 şekilde kapatabilirsiniz. ya savunma bekleriniz caner ve sabri olup ileri geri çalışacaklar ya da forvetin çizgilerindeki oyuncular her pozisyonda savunmaya gelecekler. öngördüğüm kanatlar arda ve keita. ikisi de daha önce savunmaya destek olduklarını göstermiş oyuncular. kaytarmadan savunmaya gelip beklerine destek olmaya mecburlar.

    ikincisinde :
    savunma : sabri, neill, servet, balta. orta saha : sarp, elano, arda. forvet : keita, gio, caner.

    bu durumda da elano ile arda önde, sarp arkalarında üçgen yapacak bir orta sahanın ortası dizilişi. bu durumda hücumda büyük bir güç kazanırken, savunmada gedikler meydana gelebilir. sarp orta sahada tek başına mücadele etmek zorunda kalabilir. sarp'ın ileriye bindirmeye gitmeyerek, diri kalarak başarılı olma ihtimali var.
    balta sebebiyle aksak bir orta saha desteği olacaktır. bunu da arda'dan çok daha fazla savunmaya geri gelebilecek caner'le kapatabilirsiniz.

    böyle bir oyun tarzı zaten sezon başından beri oynamaya çalıştığımız, bir türlü tam beceremediğimiz bir tarz. savunma beklerinin çok önemli olduğu görülüyor.
    bu tip oyunu dünyada en iyi oynayan takımdan örnekleyerek açıklayabiliriz bu durumu. elbette barcelona. abidal de balta gibi çok fazla ileri çıkan bir bek değil, alves ise bek mi açık mı belli değil. ancak çok fazla pozisyon yaşamıyorlar. bence barcelona zaten 2 savunmacıyla oynuyor, puyol ve pique. ancak tüm takım savunmaya yardıma geldiği için sırıtmıyor savunma.
    ikinci kadroda, xavi-iniesta = arda-elano, sarp=keita.
    birinci kadroda : pek bir benzerlik yok.*
App Store'dan indirin Google Play'den alın