• 782
    vaka sayıları 25 kasım 2020'de tekrar açıklanmaya başlanan hastalık.

    doktor falan değilim, ancak çevremdeki hekimlerle çok sık hasbihal ettiğimiz için kafama takılanları paylaşmak isterim. yanlışım varsa da lütfen hekim yazarlarımız düzeltsin.

    bakanın da belirttiği üzere "pcr testi pozitif çıkanlar" bu açıklanan sayıya tabi. yani test sonucu negatif olmasına rağmen tomografi ile covid teşhisi konanlar bu sayıya tabi değiller.

    bir başka husus, bakan sayıları açıklarken "hastaların vaka sayısının %20si olduğunu, %80'in semptomsuz ya da çok hafif geçirdiğini söylemiştim" dedi. basit matematik ile 6814 olan hasta sayısı şayet vaka sayısının %20si ise, açıklanan vaka sayısı olan 28351 sayısı tutarlı değil. 6814 eğer %20 civarında ise vaka sayısının 34 bin bandında olması gerekli. bu da iki sayının toplamı olan 35165'e daha yakın.

    bir başka husus da, ibb başkanı imamoğlu'nun bahsini ettiği vefat sayısı. bulaşıcı hastalık verisine alanım olmadığı için girmek istememekle beraber, toplam ölüm sayısı üzerinden yine basit bir matematik hesabı yapmak isterim. normalde geçen yıllarda bu aylarda günlük ölüm sayıları istanbulda 180-190 civarında iken şu anda 450'ye yakın dedi. covid olmayan zamanlarda ortalamayı 200 olarak alalım. diyelim ki bu sene hem nüfus arttı hem başka sebeplerle ölümler arttı (ki bunu bilmiyoruz ama covid sebepli ölümleri minimize ettiğimiz bir tablo çizelim) %50 pay verelim ve ortalama ölümü 300 olarak alalım. kalan 150 için böylelikle covid sebepli diyebiliriz. bütün ülkede açıklanan ölüm sayısı ise 168. çok üstünkörü ve pembe gözlükle yapılan bu hesaba rağmen sayıların gerçek olması için kalan 80 ilde ölümlerin 18 kişiden ibaret olması gerekiyor.

    sözün özü, bu virüse karşı hiçbir zaman "fazla" ihtiyatlı olamayız. ne kadar tedbir o kadar iyi.

    işin bir diğer boyutu ise yüzyüze tanışmasak da hemen her gün birbirimizin yazıklarını okuyoruz, bir diğerimiz okusun diye yazıyoruz. tedbirleri alırken de düşüneceğimiz, her birimizi hayata bağlayan bambaşka şeyler var. önem sırası en sonda dahi olsa, burada her gün okuduğunuz biz yazar dostlarınızı üzmemek için de önlemlerinizi alınız.

    sağlıcakla kalınız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın