• 98
    açılın ben işletmeciyim*.

    bu kuralın hiç bir ekonomik dayanağı yoktur ve bununla birlikte kulüp ekonomisine olumsuz yönde ciddi şekilde etkisi vardır.

    birincisi; oyuncuya bonservis vermek bir gider değil, bir maliyettir(yatırımdır). eğer sen futbol kulübünün en doğal hakkı olan futbolcu yatırımını kısıtlarsan o kulüp gerekli aksiyonları alıp ekonomisini düzeltemez. sen bu yaptırımınla kulübün bir oyuncuya 5m€ yatırım yapıp seneye 15m€'ya satarak, 10m€'luk prim geliri yaratma fırsatını kısıtlıyorsun. ekonomiyi düzeltmek istiyorsan giderlere kısıtlama koyarsın. getirilmesi gereken kısıtlama giderlere olmalıydı, yani ana gelir kalemimiz olan futbolcu maaşlarına. böylelikle kulübün sadece tüketerek devam etmesini engelleyip, kulübün ileride primli satış yapabileceği yatırımlara yönelmesini sağlarsın, hatta buna mecbur bırakmış olursun. çünkü maaş giderlerine kısıtlama getirilen kulübün, kendini kanıtlamış ama ileride prim yapamayacak futbolcuya 5m€ yıllık maaş gömmesine imkan yoktur ve böyle bir hareket özgürlüğü veya seçim şansı kalmayacaktır.

    ikincisi ise; zaten ekonomik olarak sıkıntı yaşadığını tespit ettiğin için bu kısıtlamayı getirdiğin kulüplere karşı, futbolcusunun ve futbolcusuna talip olan rakip kulübün eline çok ciddi bir koz veriyorsun: satmaya mecbur olmak! bu da yine sıkıntıdaki kulübe maddi zarar veriyor.

    maaş kısıtlaması ise tek başına uygulanırsa şöyle bir dezavantajı beraberinde getirebilir: kulübün fazla maaş alan futbolcuları elden çıkarma zorunluluğu, kulübü hem o futbolculara hem de o futbolculara talip olan kulüplere karşı "eli mahkum" durumuna düşürecektir. bunu engellemenin yolu da kulübü tek bir yola mecburi sokmak yerine, bir ek madde olarak futbolcu satışını da maaş bütçesinin değerlendirilmesinde kullanmak olabilir. örneğin yıllık 3m€ alan bir futbolcuyu 2m€ ya satarsan, maaş + bonservis bütçesine 5m€ eklenir ve bu 5m€'nun istediğin kısmını maaşa, istediğin kısmını ise bonservis ve imza parasına ödersin. bu 5m€'ya ister marcao alırsın, ister falcao. ne en fazla 2m€ bonservis ödemek zorunda kalırsın, ne de yüksek yıllık ücret ödediğin adamı ne olursa olsun yeter ki gitsin diye harcamak zorunda kalırsın!
App Store'dan indirin Google Play'den alın