• 445
    viruslerde ölum orani toplam vaka, yas grubu, kronik hastalik, iyilesen ve ölen uzerinden hesaplanir ve asi bulunduktan sonraki iyilesme surecini de bu hesaba dahil edip rakamin cok yuksege cikmadigini ispatlamaya calisirlar. ancak gercek ölum orani asinin olmadigi kapanan dosyalar uzerinden ölen insan sayisina göre yapilmalidir. dogrusu budur. bir virusun ne kadar ölumcul oldugunu gösterir ve ölen kisinin yasina, disine, kusuna bakmadan ”ölen insan” olarak bakilmalidir.

    virus bulastiginda iki secenegimiz var. ya sagliga kavusmak ya ölmek. vakalarin baska sonucu yoktur. ölmek veya ölmemek olarak bakilir. hali hazirda viruslu amansiz yasam mucadelesi verenlerin sonucu henuz belli olmadigindan, hesaba katilmamalidir. bu durumda viruse bulasmis, hayatindan virus gecmis insan sayisina baktigimizda ölum orani an itibariyle %20’dir ve bu rakamin 15-20 gun önce %9’larda oldugunu unutmayalim.

    cin sokaga cikma yasagi ve karantina uygulayip virusun yayilmasini yavaslatti bu dogru ve asi bulununcaya kadar zaman kazaniyorlar. ancak yasak ve karantina cözum degildir. toplum bagisiklik kazanmadigi surece virus bitmez. bu viruse karsi bagisiklik kazanmanin uc yolu var.

    birincisi zor yol olan viruse bulasmak ve vucudun bununla savasmasini beklemek.

    ikincisi virusun agresifliginin azalmasi ki ciktigi gunden beri ufak tefek 40 mutasyona ugramis bir virusten bahsediyoruz zamanla sakinlesecektir.

    ucuncusu ise aşı.

    bu ucunden biri gerceklesmedikce karantina, yasak vs. hepsi gecici cözum. nitekim yasak kalktiginda bagisikligi olmayanlar ikinci ve hatta ucuncu dalgayi baslatabilir.

    ancak unutulmasin ki tip bu kadar gelismis degilken dahi insanoglu en azili pandemilerden kurtuldu. bundan da kurtulacagiz. su an en garanti yöntem viruse bulasmadan asi cikincaya veya firtina dininceye kadar sabirla dayanmak. cunku viruse bulastiginizda birey olarak ölme riskiniz medikal destek aldiginizda bile an itibariyle %20. olur da saglik sistemi cökerse bu risk cok cok daha yuksek. italya’da her turlu korumaya, önleme, uzay elbisesi seviyesinde giysilere ragmen 46 doktor öldurdu bu virus.
App Store'dan indirin Google Play'den alın