• 404
    aslında hakkında yazmak istediği çok şey var ama kafam bunları toparlayamayacak kadar bulanık. bu karantina günlerinde tek yapabildiğim depresyona girmemeye çalışmak. bunun için yapılması en elzem şey sanırım sosyal medyadan uzak durmak olmalı ama yapamıyorum. etraf felaket tellalları ile dolup taşıyor ve maalesef sadece bunlar ilgi çekiyor.

    konu hakkında bulabildiğim bütün şeyleri okumaya çalışıyorum ve aradan içimi ferahlatacak birşeyler çıkarmaya çalışıyorum. bugün fatih altaylı'nın şu (https://www.haberturk.com/.../2626656-icim-rahat) yazısında bahsettiği bir çalışmayı sizlerle de paylaşayım istedim.

    basedilen makalenin tam metni ingilizce bilenler için burada; https://www.medrxiv.org/....20042291v1.full.pdf

    makalede oxford üniversitesinden bazı bilim adamları ingiltere ve italya için karşılaştırmalar ve salgının gidişatı ile ilgili teoriler sunmuşlar. buna göre her iki ülkede de virüs halkın %60 civarında bir kısmına zaten bulaşmış durumda deniliyor. ayrıca virüsün bu ülkelere giriş zamanları da ilk vakaların açıklanmasından çok öncesine dayanıyor deniliyor. bir önemli nokta ise virüs bulaşanlar arasında tedaviye ihtiyacı olanların oranı. fatih altaylı yazısında bunu %0,1 olarak vermiş ama makalede %1 olarak okudum ben bu oranı. yani virüsün bulaştığı toplam nüfusun %1'i bu hastalığı ağır olarak yaşayacak deniliyor. bunu türkiye'ye uyarlarsak eğer yaklaşık 50 milyon civarı insan virüs ile enfekte olurken 500 bin civarı insan tıbbi yardıma ihtiyaç duyacaktır. bunlar tabii ki halen çok büyük rakamlar. özellikle kalp rahatsızlıkları, şeker ve astımı bulunanların özellikle dikkat etmeleri gerekmekte. ama söylenildiği gibi zaten nüfusun büyük bir kısmı zaten bu virüs ile zaten tanışmış durumda ise artık yapacak bir şey de kalmamış demektir. yine de bu sadece bir teori ve virüs bulaştığı insanların yüzde kaçında hastalığa neden oluyor ya da yüzde kaçında hiç bir belirti vermeden geçip gidiyor bu bilinmiyor tam olarak sanırım. bu yüzden tedbirleri elden bırakmamak lazım.

    bir de virüs salgını geçip gittikten sonra ortaya çıkacak olan ekonomik enkaz daha öldürücü olabilir. o daha korkutucu geliyor bana.
App Store'dan indirin Google Play'den alın