• 1438
    mecidiyeköy’deki dutluk bir arazinin galatasaray’a kazandırılması için ilk girişim 1933 yılında dönemin başkanı ali haydar barşal tarafından yapılmıştı.

    1933-35 yılları arasında devlet ile yapılan görüşmeler neticesinde, kentin dışarısında yer alan mecidiye köyü’nde bir arazi galatasaray’a yapılacak stad için tahsis edildi. 1936 yılında arazinin hafriyatına başlandı. dönemin türk spor kurumu başkanı olan adnan menderes’ten bu iş için maddi yardım alındı. ancak hafriyat aşamasında kaldı.

    1940 yılında tevfik ali çınar’ın başkanlığı döneminde stad konusu yeniden gündeme geldi.
    aynı arazi 30 yıl müddetle ve yıllığı sembolik olarak 1 liralık bedelle galatasaray’a kiralandı.
    arazinin kullanım hakkı resmi olarak galatasaray’ın oldu. galatasaray burayı kiralarken modern bir stat ve bisiklet veledromu yapmayı da taahhüt etti.

    ancak inşaata yeterli maddi imkan olmaması ve savaş yılları olması dolayısıyla başlanamadı. 1943 yılında ihtiyacı görecek türden mütevazı bir stadın inşasına osman dardağan’ın başkanlığında başlandı.

    savaş yılları olması dolayısıyla stat ancak küçük bir açık tribünün yapılması ve toprak bir zeminle muslihittin peykoğlu’nun başkanlığı döneminde 1945 yılında açıldı.

    ancak o günlerde kent merkezine uzaklığı, ulaşım zorluğu ve çok sert rüzgar alması gibi nedenlerle burada uzun süreli futbol oynama imkanı olmadı.

    aynı tarihlerde şehir merkezinde bulunan inönü stadı’nın açılmasıyla birlikte galatasaray, mecidiyeköy’deki bu stadı terk edince burada stat yapım projesi de sonuçsuz kalmış oldu. 1955 yılında kullanım hakkı anlaşması, o tarihte kalan 22 yıllık sürenin üzerine 30 yıl saha eklenerek 2007’ye değin uzatıldı.

    stat için verilen taahhütlerin kulüp tarafından yerine getirilememesi üzerine işi beden terbiyesi genel müdürlüğü üstlendi. 1959 yılında inşaat başladı. 1961 yılında refik selimoğlu’nun başkanlığı sırasında beden terbiyesi genel müdürlüğü ile yeni bir anlaşma yapılarak, inşası başlamış olan stadın üst kullanım hakkı kesin bir şekilde galatasaray’a verildi.

    20 aralık 1964’te olaylı bir şekilde açıldı. aşırı kalabalık nedeniyle tribünlerde çıkan panik sonucu 1 kişi öldü, 80 kişi de yaralandı.

    1965’te ilk kez ışıklandırıldı. ancak fazla gece maçı oynanmadı.

    1970’li yılların başında inönü stadı’nın yeniden kullanılmaya başlanmasıyla bir süre için terk edildi.

    70’li yıllarda daha çok antrenmanlar için galatasaray tarafından kullanıldı. bu yıllarda stat terk edilmiş bir şekilde bakımsız olarak kaldı.

    1981 yılında zemini çimlendirilerek tekrar açıldı.

    1993 yılında ışıklandırılma sistemi yenilenerek yeniden gece maçları oynanmaya başladı. aynı yıl türkiye’de ilk kez kombine bilet sistemi ali sami yen’de başlatıldı. aynı yıl koltuk sistemine geçildi. ayakta yaklaşık 35.000 olan seyirci kapasitesi 22.000’e indi.

    1997'de galatasaray yönetimi, ali sami yen’in yıkılarak yerine yapılacak olan, ve türkiye’de ilk olacak çok amaçlı, modern bir stadın projesini, kanadalı bir mimarlık şirketine hazırlattı.

    1998’de stadın lansmanı yapıldı ve büyük ilgi topladı, modern loca sistemi tanıtım sarısında tamamı sembolik olarak satıldı.

    yeni stat inşaatı için finansman arayışları başladı. kulübün içerisinde bulunduğu zor mali durum nedeniyle, gereken finansman bulunamadı.

    2001-2002 yılında, finansman ihtiyacını aza indirmek üzere açıklanan proje üzerinde tadilat yapılarak maliyetler aşağı çekildi ancak 2001 ekonomik krizi nedeniyle finansman bulma sorunu aşılamadı.

    2003 -2004 sezonunda eski proje yeniden gündeme geldi ve yeni ve modern bir stat yapılması kararıyla terk edildi. ancak finansman ihtiyacı yine karşılanamadı.

    mecidiyeköy’ün artık şehrin merkezinde kalması nedeniyle, devlet yetkilileri bu arazide bulunan stadın büyütülmesine karşı çıktı. alternatif olarak galatasaray’a yeni bir arazi önerildi.
    2004-2007 yıları boyunca yeni arazinin ve üzerinde yapılacak olan yeni stadın finansmanı konusunda arayışlar sürdü.

    2004-2005 sezonunda genel bir tadilatın ardından tekrar ali sami yen’e dönüldü.

    1999 depremi’nin ardından, oluşan tehlike nedeniyle 2005-2006 sezonunda eski açık tribün yıkılarak yeniden yapıldı. 2005-2006 sezonunun üçüncü haftasındaki malatyaspor maçıyla eski açık tribünü’nün tamamlanan inşaatı sonrasında ilk kez seyirci alınarak hizmete sokuldu. 1999 depreminden sonra ali sami yen stadı yeniden dört bir yanından maç seyredilebilen stadyum olma özelliğini tekrardan kazanıyordu.

    11 ocak 2011’de oynanan beypazarı şekerspor maçıyla birlikte ali sami yen stadı son kez bir resmi maça ev sahipliği yaptı ve türk telekom stadyumu'na devretti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın