resim
Johannes Hendrikus Olde Riekerink
Görev:Teknik Direktör
Takım:Dewa United
Yaş:61
Uyruk:Hollanda
  • 3119
    --- alıntı ---
    bizim koşu mesafemiz düşük değil. çünkü biz topa hükmeden, koşan değil koşturan takımız.

    j.o.riekerink-haftalık basın toplantısı
    --- alıntı ---

    ilk bakışta doğru gibi gözüken bu görüş detaylara inildiğinde doğru değil. çünkü;

    -105 km'lik koşu mesafesinin ne kadarı refakat koşusu, ne kadarı etkin savunma ve hücum koşusu?

    -topun sizde kalması önemli ama pas trafiğinizin hızı ve yönü ne kadar verimli? örneğin defanstan pas yaparak çıkarken, kenarlarda pas yaparken ve de dikine pas yaparken ne kadar açık alan yaratabiliyorsunuz?

    -top ayağında olan futbolcuya ne kadar pas alternatifi yaratıyorsunuz.

    bu üç sorunun cevabı önemli. şimdi bu sorulara galatasarayın oynadığı futbolu baz alarak cevap verelim.

    -galatasaray savunmada genellikle refakat koşuları yapıyor. rakiplerin pas yollarını kapatamadığı gibi top ayağında olan rakip oyuncuya da hiç baskı yapılamıyor. dolayısıyla rakip birinci ve ikinci bölgeden rahat çıkıyor, üçüncü bölgede gol olabilecek final paslarını çok rahat yapıyor. bu nedenle de bolca gol pozisyonu veriyoruz. ancak muslera'nın kurtarışları ve muslera etkisiyle rakip forvetlerin gol kaçırması sonucu çok fazla gol yemiyoruz. (en azından bu sezon)

    -defanstan çıkarken, kenarlarda ve dikine paslardaki hızımız ve pas kalitemiz çok düşük. bu nedenle boş alan yaratamıyoruz ve pası alan futbolcular ve özellikle sneijder hep baskı altında top almak zorunda kalıyor. çünkü rakipler biliyor ki pası sneijder alacak, dolayısıyla da onu markaja alarak problemi baştan çözüyorlar. halbuki podolski oynadığında ikinci bir pas alternatifi oluşuyor ve rakipler bu sefer çaresiz kalıyor. podolski ve sneijder oynadığında pas hızımız yüksek olursa daha çok boş alan yaratırız ve pozisyon opsiyonumuz artar.

    -etkin koşu yapamadığınız taktirde, top ayağında olan futbolcuya yeterince pas alternatifi yaratamazsınız ki bizde olan da bu. çabuk, hızlı tek pas oynamadığımızdan ve de pas alternatifi yaratamadığımızdan (herkes olduğu yerde top istediğinden) ya kaptırıyoruz ya da kalitesi düşük paslar yapıyoruz.

    bütün bunların çözümü hızlı ve etkin paslaşma, çabuk koşularla boş alan yaratma ve de rakibin pas kanallarını kapatarak kolay pozisyon vermemekten geçiyor.

    yukarıdakilere ek olarak kanatince 105 km'lik koşu mesafesinin en az 25 km'si refakat koşularından oluşuyor. dolayısıyla da riekerink'in görüşü doğru değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın