• 13506
    uefa demis ki, 30 milyondan fazla zarar etmeyeceksin. galatasaray su an gorusmelerde, ceza almasi bekleniyor, taraftarla hic bir detay paylasilmiyor.
    galatasaray bu kuralin neresinde kalmis haberiniz var mi?
    tam 90 milyon euro zarar etmis futbol...

    bu oyle boyle bir fark degil. tarik'la, ontivero'yla, selcuk'un kontratiyla filan anlatamazsiniz limiti 60 milyon euro asmayi. ancak resmin tumuyle aciklayabilirsiniz. yani yapilan tum hatalarla. tum transferler, tum kontratlar, tum kararlar. neden galatasaray'da bu akilsizliga dur diyecek bir mekanizma olusmadi? kimse mi "abi 40 milyona geldik biraz duralim", veya "usta 60'i gorduk boku yiyecegiz galiba" demedi? trafik polisine 50'lik yolda 150'yle giderken yakalanip, sonra "abi 140'a indim sonra, bak ilerde daha da inecegim" diyerek cezadan yirtabilir misiniz? yirtmali misiniz?

    soylenecek tek sey var: galatasaray ceza almayi haketmistir.
    bir adim ileri gidersek, galatasaray bir cezayi almayi haketmisse, almalidir.
    zira bu cezayi almazsak bu kafadan asla kurtulamayacagiz.

    ***

    iyi yanindan bakarsak uefa'nin bir transfer cezasi vermesi galatasaray'i zorla dogru yola sokabilir.

    - kulup transferde dikkatli davranmak zorunda kalir. eskisi gibi kadrodaki iki sag bek eboue ve sabri'yi kadro disi birakip yerine 7 milyon euro + kontratlarina veysel, salih, tarik'i alip sonra tekrar sabri'ye muhrac kalinmaz.
    - oyunculara odenen ucretlerde iki kez dusunulur. burak bos kaleye atti, selcuk iyidir bas 3 milyon euro'yu 34'une kadar filan artik kapanir. ya da olcan'a, umut'a, benzerlerine dunyada 4'te birini zor bulacaklari kontratlar verilmez. surecte bu oyuncularin kontratlari da erir.
    - carole, jose, sinan gibi oyuncular 32 yasinda son kontratini yapmislarin yedegi olup curumek zorunda kalmazlar, sans bulurlar ve gelisme firsati elde ederler. gelisirlerse ne guzel, olmazsa zarar dusuk, yasli kontratlilardan daha kotu olmazlar. boylece kadronun yas ortalamasi da duser, haliyle kulubun gelir elde etme ihtimali de artar.
    - transfer akli kaliteli oyunculari takima katmanin en maliyetsiz yolu olan kiralamaya yonelir, gerekirse opsiyonlar kullanilir. buyuk takimlarin altyapilarinda sampiyonlar ligi ve vitrin isteyen, patlamayi bekleyen bir cok kaliteli futbolcu var.
    - galatasaray oyuncu almak icin oyuncu satmak zorunda kalacagi icin hem oyuncu gelistirmeye, hem de gelen teklifleri profesyonelce degerlendirmeye yonelmek zorunda kalir.
    - taraftar artik transfer acligindan vazgecer, ocak ayinda drogba+sneijder almanin normal ve surdurulebilir olmadigini anlar. besiktas bir mario gomez icin 3 sene bekledi.
    - olur da altyapiya yatirim yapilir, belki... olmadi galatasaray her turlu finansini duzeltir, saha disindaki projelere, yeni salona, stadin catisina ve ulasimina, riva'ya vesaireye odaklanir. kulup kaynaklari sahada kotu kullanilip heba edilecegine kaynak getirecek projelere kullanilmak zorunda kalinir.

    ***

    kisacasi adamlar zorla "siz bu takimi felaket yonetiyorsunuz, alin size su kirmizi cizgileri cizdik, bunlarin icinde kalin her sey yoluna girer" diyorlar, bizimkiler de "aman demeyin, biz ozgurce avrupa'daki prestijimizi altust etmeye devam etmek istiyoruz" diyorlar.

    keske bu cizgileri kendi kendimize cizebilseydik... eminim 2000'den sonra gecen 15 senede galatasaray belki bir barcelona, real madrid, manchester united olmayabilirdi ama en kralindan bir atletico, porto, dortmund olurdu.

    ne diyelim... darisi onumuzdeki 15 yilin basina.
App Store'dan indirin Google Play'den alın