• 11855
    2015-2016 yılında basiretsiz, teslimiyetçi bir yönetim gelirse bence zor günlerin beklediği futbol takımı. sınırsız yabancı kuralı kasamızda nakit para olmadığı müddetçe aleyhimize işleyecek gibi duruyor. bir kriz lafıdır, parasızlıktır alıp yürümüş öyle ki ali dürüst, hamdi yasaman gibi yöneticilerin sneijder'i satmak adına resmen gözleri dönmüş o derece kriz. ali dürüst hala sezon sonu bakarız, menfaatlar uyarsa satarız ayağı yapıyor inanılır gibi değil kriz ne kadar büyük olursa olsun erman toroğlu'nun dediği gibi şu kulüpte önce sneijder'in maaşını vereceksin sonra diğerlerinin yerim öyle takım içi dengelerini.

    seneye neredeyse sınırsız yabancı kuralının geldiğini hesap edersek en büyük rakip fenerbahçe'nin açıkçası eksik mevkilerini kaliteli yabancılarla kapatacağını düşünüyorum. nasıl bir mali yapıları var bilmiyorum ama yıllardır adamlar aziz yıldırım'a sırtını dayamış ve kriz nedir bilmeden transferlere dünyanın parasını harcayıp kağıt üzerinde "kaliteli" sayılabilecek futbolcuları alabiliyorlar. biz ünal aysal döneminde bi sneijder, drogba transferleri ile ne olduysa batıyoruz adamların hovardalığına baksan elli kere iflas etmeleri gerekirdi. önümüzdeki sezon şampiyonlar ligine kalırlarsa ki büyük ihtimal kalacaklar bu yabancı olayına ciddi yatırım yapacaklardır. bizim kadro yapılanmamıza gelirsek

    evvela as kaleci anlamında sıkıntımız yok ligin en iyi kalecisine sahibiz ancak yedek kaleci sorunu bir türlü çözülemiyor. yedek kalecilerimiz süper ligin herhangi bir takımında dahi oynayamayacak cinsten. beşiktaş'ın ve fenerbahçe'nin yedek kalecileri as takım kalecileri ile yarışacak seviyedeyken bizim yedek kalecilerimiz muslera'nın en az 2-3 gömlek altı erciyes kalecisi zülküf bile bunlardan daha iyi, türkiye kupasındaki üçüncü lig rakiplerine bile batıracak cinsten. bu bağlamda gelecek sezon bu sene elden kaçırdığımız hakan arıkan seviyesinde bir yedek kaleci mutlaka şart.

    ikinci sorun sağ bek. açık konuşalım bu takımın sağ beki sabri sarıoğlu olamaz, olamaz olamaz ! ancak özverisinden ötürü rotasyon futbolcusu olabilir. şampiyonlar ligi mücadelesi verilecekse kaliteli bir sağ bek şart. hadi eboue'yi gönderdik diyelim en az onun seviyesinde bir yabancı almalıyız ki bu da nerden baksan kasadan çıkacak en az 3 milyon euroluk bir meblağya eşittir. yeni gelecek yönetim bunu yapabilir mi kesinlikle soru işareti ancak şu bir gerçek ki yabancı kontenjanı açılırken sabri ile devam etme kararı çok büyük bir hata olur. hamza hamzaoğlu'nun gelecek sezon kalacağını düşünürsek açıkçası olası bir sabri ile devam kararı beni korkutuyor.

    defansta ise chedjou'nun yanına agresif yabancı bir defans oyuncusu elzem. semih ligte bir şekilde idare ediyor ama şampiyonlar ligindeki hali içler acısı. prandelli'nin de taktiksel bazı kusurları vardı ama bu seneki rezil şampiyonlar ligi performansında semih'in pozisyon hataları da es geçilemez cinstendi. hadi bonservissis bir futbolcu oraya monte edilse kaliteli bir defans oyuncusuna vereceğimiz yıllık ücrette nerden baksan yıllık 2-2.5 milyon euro civarı. tıpkı ujfa gibi.

    sol bekte telles'e bir yatırım yapılmış durumda bu yüzden ekstradan bir transfer yapılma ihtimali üzerinde durmuyorum. ancak şahsi görüşüm telles'in bir scout hatası olduğu ve yetersiz kaldığı şeklinde. satılıp daha kaliteli bir sol bek transfer edilebilir ancak yeni gelecek yönetim ve teknik ekip bunu göze almaz.

    orta sahada melo ve yıllık 2.5 milyon euro alıp kapı gibi kontrat yapılan selçuk bir şekilde idare edilecektir. ancak onlarla rekabet edebilecek galatasaray kalitesindeki futbolcuların transfer edilmesi de şart oğlu şart. yekta galatasaray seviyesinde bir futbolcu asla değil, keza emre çolak ne yapacağı belli olmayan istikrarsız bir futbolcu. aynı durum hamit altıntop içinde geçerli. bu gün göklere çıkarıyoruz 2 gün sonra adam batırıyor ayrıca ne zaman istikrar sağlasa bir sakatlık sorunu ortaya çıkıyor tekrar gelsin geri başa sarıyor. keza ben yeni gelecek yönetimin ve kalması halinde hamza hamzaoğlu'nun blerim dzemali'yi kadroda tutacağını düşünmüyorum. dzemali ve yekta'nın yerine defansif özellikleri iyi 2 yabancı mutlaka transfer edilmeli. bu da nerden baksan en az 5-6 milyon euro civarı bir mali külfet. evet transfer yapmayıp eldekilerle yetinebilirsin ancak şu orta sahanın yeterliliği ile fenerbahçe orta sahasını ve potansiyel transferleri kıyas edersen fark ortaya çıkar. bir kaç adamımız fenerden iyi ancak genel itibariyle fenerbahçe orta sahası daha üstün. dün ismail kartal orta sahada değişiklik yaptı ve oyuna aldığı adam alper potuk. biz orta sahada değişiklik yapsak yekta'yı alıyor olacaktık fark bu. kusura bakmayın ama alper potuk ayarında bir adamımız yok, keza melo ve selçuk gerçeği ortadayken ben mehmet topal'a da asla hayır demezdim. kısaca gelecek sezon orta sahaya yatırım kesinlikle şart. rakiplerin yabancı transferler ile iştahı kabarırken şu orta saha ile gelecek sezon asla devam edilemez. bu hesapta trabzonu ve beşiktaşı dahil etmedim bile.

    bruma önümüzdeki sezon bir aksilik olmazsa kalır ancak gelecek sezon sneijder kalacaksa(ki ali dürüst, hamdi yasaman zihniyeti yöneticiler başkan olmazsa kalır) onun partneri yasin öztekin olmamalı. mutlaka sneijderin futbol kapasitesine ayak uydurabilecek ve ofansta fark yaratabilecek bir kanat oyuncusu transfer edilmelidir. ben böyle bir oyuncuyu da 4-5 milyon eurodan aşağa bulacağımızı sanmıyorum. amrabat'da kalırsa kanatlardaki rotasyon fena bir hal almaz. bundan daha aşağası ve ucuz etin yahnisi fizik olarak futbolu kafasında bitirmiş adamlar oluyor malesef tıpkı pandev gibi.

    forvette ise ne umut ne burak şu takımın yeterli forveti konumunda. umut tam skora ihtiyacımız olan maçlarda rakip defansı karıştıran cinsten bir futbolcu. burak gördük ki sneijderin futbol zekasına ayak uydurmakta önemli maçlarda inanılmaz güçlük çekiyor. drogba gibi bir partneri varken güçlük çekmiyordu ancak tek forvetken önemli maçlarda burak yılmaz şu takımın gol yükünü tek başına çekemez. büyük takımsan, şampiyonlar ligi seviyesinde oynayacaksan ve lokal ligte rakiplerin ile rekabete gireceksen kelimenin tam anlamıyla "kalite" forvetin olacak ve bu forvetin takımın beynine ayak uydurabilecek futbol seviyesine sahip olacak tıpkı huntelaar gibi. böyle bir forvetinde ucuza kapatılacağına hiç ihtimal vermiyorum. bonservissiz bir oyuncu alınsa bile yılda alacağı para en az 3 milyon euro civarı olup en az 3 senelik kontrat isteyecek adamdır.

    bunun dışında şu "kulübün menfaatleri" zırvası bir kenara bırakılıp muslera, chedjou, sneijder gibi adamların değil satılması satma fikri teklif bile edilmemelidir. zaten şu iki tarafın menfaati lafı ne zaman dönse benim midem bulanıyor artık.

    ayrıca takımdan gönderilecek ve kalitesi şu takıma yakışmayan: sinan bolat, eray işcan, aydın yılmaz, yekta kurtuluş malesef umutlu olduğum ancak türkiye kupasında bile çok kötü bir form çizen tarık çamdal gibi adamlar var. bunun dışında blerim dzemali, emanuel eboue, goran pandev hatta kiralık dany gibi yabancıların elden çıkartılması gerekecek. birde saçmalamanın luzumu yok dany şu takımda rotasyon futbolcusu bile olamaz hazır gitti yerde beğenilmişken derhal elden çıkarılmalı

    kabataslak bir hesap yapacaksak yeni gelen yönetim biz ucuz etin yahnisi ile bir şeyler yaparız derse hiç gelmesin. en az 20 milyon euro kaynakla gelinmeli önümüzdeki sezon, kaynak yaratmak mutlaka şart. artık bu kaynağı hamit gibi, selçuk gibi, burak gibi kapı gibi kontratlara imza atan futbolcuların kontratlarını revize ederek mi yaratırlar yoksa başka bir şekilde mi bilemem. eğer kaynak yoksa ünal aysal zamanı sempatik baktığımız yabancı kuralının ciddi anlamda aleyhimize işleyeceğini düşünüyorum zaten bu kuralın altında da yıllar yılı "yabancı serbest olsun" deyip şampiyonlar ligine gidemeyince yabancı kuralına itiraz eden ama bu sene ne hikmetse yabancı iştahı yeniden kabaran aziz yıldırım var. yine söyleyeyim önümüzdeki yıl için çok ciddi transferler yapacaklarını düşünüyorum bu bağlamda rekabet etmek istiyorsak paramız olmak zorunda aksi halde rekabet etmek çok zorlaşacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın