• 94
    realiteden uzaklasmak maksadiyla spor izlemek hayatindaki problemleri unutmak icin icki icmekle ayni sonuca cikar: madde bagimliligi. iste tam da bu yuzden futbol toplumlarin afyonudur. spor ve siyaset ayrilmali diyenler gunumuzde ya toplumun devlete karsi kendisini ifade etmesinden korkanlardan mutevellittirler ya da basta belirttigim madde bagimlilaridirlar.

    stadyumlar hipodromlar tarih boyunca halkin kendisini ifade ettigi alanlar olmuslardir. bugun sultanahmet meydanina giderseniz bunun ornegini gorursunuz. nikea (zafer) ayaklanmasi bugun sultanahmet camii onunde sadece 3 obeliskin kaldigi hipodromda halkin ayaklanmasiyla meydana gelmistir. bu ayaklanmanin sonunda 2. ayasofya yakilip yikilmistir. nedeni hakliligi haksizligi bu ornekte bizi pek de ilgilendirmemekte. cikaracagimiz hisse bugun betonunda tepindigimiz statlar kurulduklari gunden bu yana halkin kendini ifade ettigi yerler olmuslardir. halk dilerse siyaset yapar orada dilerse soner sarikabadayinin skimsonik tezahuratlarini soyler. bizans'a donecek olursak ayasofya dinin kendini ifade ettigi yerdi, saray ise devletin. statlarda siyaset yapilmasin demek mecliste top oynanmasin demek kadar abestir sacmaliktir. sana ne derler adama. zaten neo-kole duzeninde halklara kacta kalkacaklari ne kadar calisip ne kadar yiyecekleri tuketecekleri dikte ediliyor yeterince. birakin halk daginik kalsin. internetine, kendisini ifade etmesine, statta yirtinmasina karisilmasin. ancak korkunun kaynagi farkli tabi. internet beklenilmeyen bir gelismeydi yoneten (halk uzerinden para kazanan hirsiz kole sahibi) sinif acisindan. iletisim ve bilgi transferi toplu uyanislari getirdi. konudan sapma olmus olabilir. olacak o kadar. uzun yolda bu kadar oluyor.

    edit: gecmiste kaldi bunlar yeaeae seklinde dusunen arkadaslar olabilir ayasofya ornegimde. aslinda pek fazla birseyin degismedigini bir kac beyin gidiklayan ornekle gostetebilirim. mesela eskiden stadyumlarda pagan tanrilar anilirdi. nikea mesela bugun belki tanriligini kaybetti ancak stadyumda kocaman amblemi (nike) ile durmakta. oyuncularimiz yari tanri gladyatorler. itiraf edelim bu oyhnda bizi en etkileyen sahneler kan iceriyor. bulent'in cikik omzu, gerets'in yarik alni, topa kafa uzatan bilimum oyuncularimiz. kazanma hirsina bagli kanli gorsel tatmini de evcil olsa bile aynen duruyor. biz siyaseti anlayamamis bir toplumuz sikinti burada. siyaset fillerin yukarida tepistikleri bir sey degildir. bu 12 eylul sonrasi apolitize olmus kusaga ogretilmis bir halusulasyondur sadece. siyaset halktan yukari gider. halkin kendini yonetmesidir aslinda. eger bu detay unulur ve siyaseti televolede konusan skimsonik liderlerden ibaret gorursek yaniliriz. bu yanilgi da siyasilerin isine yarar halkin degil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın