• 643
    galatasaray klübü tarafından yapılan açıklama ile federasyon'un tahkime başvurmamızı engellemeye çalıştığı kesinleşmiş oldu.
    açıklama şöyle
    http://www2.galatasaray.org/...l_as/haber/17473.php

    daha önce ne demiştim bu konu hakkında hatırlayalım

    --- alıntı ---
    ab statüsü ile ilgili başvurumuzu süreyi kaçırmış olmamız sebebiyle reddetmiş kurul. niye süreyi kaçırmamızı gerekçe gösterdiler? çünkü bu şekilde iç hukukta tüm başvuru yollarını kullanmış tabiri caizse tüm iç hukuk yollarını tüketmiş olmuyoruz. apaçık adalet divanına başvurmamızın önüne geçmek için yapılmış bir hamle bu. ancak sedat doğan ve galatasaray'ın diğer hukukçuları bu konuda önlemlerini kesinlikle önceden almışlardır. konu ile ilgili dilekçeler eminim bu ihtimal düşünülerek hazırlanmıştır. ortada çözülmeyecek bir sorun yok ancak sürecin uzamasına neden olabilir.

    ek: ayrıca başvurudaki kimi hususları tespit talebi olarak yorumlamışlar. dolayısıyla usulen yetkisiz yerde hak aradığımız için o konuda sürecin tamamlanması bir yana başlamış dahi sayılmıyor.
    --- alıntı ---

    peki şimdi ne olur?

    galatasaray türkiye cumhuriyeti mahkemelerine başvuracak. burda iki ihtimal ortaya çıkıyor.
    iki ihtimalden kötü olan mahkemenin kendini yetkili görmesidir. bu durumda pazartesi dava açıldığını varsayarsak yaklaşık 6-7 ay içerisinde yerel mahkemeden karar çıkması olasıdır. ancak işin temyiz aşaması da gözetilirse kararın uygulanabilir olması eğer haklı olduğumuza karar verilirse 3 seneyi bulacaktır diye tahmin ediyorum. çünkü dosyaların yüksek mahkemelerden dönmesi oldukça uzun sürüyor. tabi bu en hızlı süreç. bir de atıyorum yüksek mahkeme yerel mahkemenin aldığı olumlu veya olumsuz kararı bozabilir. o zaman 5-6 seneye kadar yolu var mevzunun. tabi yüksek mahkeme aşamasında yetkisizliğe karar verilmesi de mümkün.

    aslında iyi ihtimal de burada başlıyor. yerel mahkeme daha ilk aşamada yetkisizliğe karar verir ki umuyorum bu olacak... o zaman iş tekrar tahkime döner ve onlar talep hakkında karar vermek zorunda kalır. ordan gelecek muhtemel red kararı akabinde de adalet divanı süreci başlar.

    mahkeme aşamalarında en iyi olasılık tedbir kararı alınmasıdır. böyle bir durumda mahkeme açık bir hukuka aykırılık ve sonradan giderilmesi imkansız bir zarar tespit ederse bu yola başvurabilir.

    bir diğer ihtimal de transferi yeni gerçekleşecek bir yabancının federasyona yapacağı bireysel başvuru olur. özellikle ülkesinin doğru seçilmesi halinde diğer yollarda hukuki süreç devam ederken federasyon bahsettiğim yeni yabancının başvurusuna cevap vermeye mecbur kalabilir ki o zaman derhal adalet divanı yolu açılacaktır.

    ancak görünen galatasaray ve türk futbolu açısından en hızlı çözüm yolu tüpçü ve ekibinin tff'den yollanması, gelecek yeni federasyonun bu konuda karar alması olur.

    edit: türkiye'nin imzaladığı uluslararası antlaşmalar, mütekabiliyet ilkesi ve uefa'nın yapısı nedeniyle türkiye adalet divanı'nın yetkisini tanımış durumda. yani ab üyeliği sürecimiz henüz tamamlanmamış olmasına rağmen bu konuya özel adalet divanının müdahale hakkı bulunmakta. insan hakları mahkemesine göre hızlı yapısı nedeniyle tabiki tercih bu yönde olacaktır. dediklerimi doğrular nitelikte bir haber içinse http://spor.haber7.com/...a-tahkime-basvuracak
    http://www.fotomac.com.tr/...25-9af8-6744d59bfa33
App Store'dan indirin Google Play'den alın