• 6195
    bence 2011-2012 futbol sezonu da dahil olmak uzere oyuncu secimlerinde profesyonel bakis acisini pek oturtamamis futbol takimidir. bu hastalik sadece kendisiyle alakali degilm turkiye'nin hemen her takiminda da gorulebilmektedir.

    kafamda soru isareti yaratan durum su. mesela bir firma yoneticisisiniz. firmaniza eleman alimi yapilacak, bununla ilgili insan kaynaklari departmani var ki bu departman mevcut kadronuzu da kontrol etmekle yukumlu. fakat firmanizdaki bazi isimler yaptiklari isin kalitesine gore degil cok farkli ozelliklerden kaynakli bu firmada bulunuyorlar. mesela aile sirketi oldugu icin, torpilli oldugu icin, daha iyisini bulamayacaginizdan korktugunuz icin, sigara icmedigi icin vs vs. bu firmanin yoneticisi olarak bu calisanlariniza ciddi maaslar oduyorsunuz, ciddi masraflar yapiliyor ancak bir, iki, uc dort bes sene oluyor, ilerleme yok. fakat bir bakiyorsunuz halen daha oradalar. yaptiklari isin kalitesi degismiyor, bazen artiyor bazen azaliyor.

    bu durum iki problem dogurur. birincisi, sizin isinizin toplam kalitesi ve uretimi duser. ikinci ve bence daha buyuk problem, is yerinde ayrimcilik olusur. onlardan daha kaliteli calisan insanlar problem cikarabilir, hakli olarak kizabilir, icten ice sinirlenebilir. bunlarin hepsi olagan denilip gecilebilecek seyler degildir, ciddi yaptirim gerektirir.

    galatasaray'imizda benzer bir problem goruyorum. iki bazda goruyorum, birincisi bazi oyuncular yerli oldugu icin kayriliyor (ki bu biraz zorunlu kabul edebiliyorum). bazilari ise altyapi oyuncusu, galatasaray cocugu (!) ve galatasaray'li olduklari icin kayriliyor.

    simdi bu kayrilma oldugu muddetce de takimin, takim olarak performansinda artis beklenemez ki. bunlari alternatif olarak sunarsaniz ve bu kayrilan oyuncular kendilerini gelistirmezlerse (ki kayirmanin tanimi da budur, gelistirmese de orada bulunmak) bu takim profesyonel degildir. objektif kriterlere gore yonetilmiyordur.

    simdi baktigimiz zaman, sabri sarıoğlu, aydın yılmaz, emre çolak, yekta kurtuluş, caglar birinci ve aklima su an gelmeyen ornek olarak sayilabilecek oyuncular, galatasaray'li ve yerli olmalarinin disinda ne gibi artilarla bu takimda kaliyorlar?
    bu oyuncular gunluk tek tuk basarilarin aksine uzun vadede ne katki sunabildiler? madem bu kadar iyi oyuncular nasil oluyor da baska takimlarin hic ilgisini cekmiyorlar?

    iste kilit nokta burasi. galatasaray'da oynayan her oyuncu gerektigi zaman avrupa'da bir takime gidebilecek kadar kaliteli degilse galatasaray avrupa'li bir takim sayilmaz. he gunluk basarilarla kendimizi kandirabiliriz ki bunda hic bir sikinti yok, ancak uzun vadede pek yol katedemeyiz.

    basari nasil gelir ozet geceyim. mesela 2000 senesindeki galatasaray kadrosu. o kadroda, ozellikle ilk 11de oynayan oyuncularin hepsi avrupa'da oynayabilir miydi? tabi ki oynayabilirdi (ki oynadilar da). demek ki o takim belli basli kriterleri tutturabilmis, avrupa kapisini aralayabilmis, ozel niteliklere gore degil, objektif futbol kriterlerine gore degerlendirildikleri icin basarili olunmus.

    ancak su an veya gecen sene veya onceki seneler galatasaray'in kadrosuna baktigimda ben bu nitelikleri goremiyorum oyuncularin bir kisminda. demek ki ozel nitelikler objektif kriterlerin onune gecmis.

    kisaca su soruyu sormak lazim. biz galatasaray'imizi olustururken en iyi galatasaray'lilardan olusan bir kadro uzerinden mi yapmaliyiz, en iyi oyunculardan olusan bir kadro uzerinden mi?
App Store'dan indirin Google Play'den alın